Recept afdrukken
No ratings yet

Venkelslaatje met Antwerps rookvlees

Recept categorieën: Rundvlees, Vlees, Voorgerechten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Reinig de venkelknol en snijd hem ,liefst met een snijmachine in heel fijne plakjes.
  • Meng de olie met de wijnazijn, het citroensap, peper en zout.
  • Doe het slaatje glanzen met de vinaigrette en verdeel het over 4 borden.
  • Versier met sprietjes dille en dunne plakjes radijs, die een inkeping krijgen, zodat ze in golfbeweging kunnen worden gelegd.
  • Drapeer de plakjes rookvlees op de rand van de borden.

Tips / Opmerkingen

Serveer met toost en een glaasje droge rosé.

Recept afdrukken
No ratings yet

Röstirondje met tonijnsalade en geroosterde rode ui

Met deze Franse tonijnsalade met kappertjes doe je visliefhebbers een groot plezier! Ogen dicht... en waan je op een dobberend jacht ergens aan de Cóte d'Azur.
Bereidingstijd20 min
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
porties: 4
Auteur: Aviko

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bereid de röstirondjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • De rondjes kunnen ook in ongeveer 10 minuten op de barbecue worden geroosterd.
  • Pel de ui en snijd in partjes van 1 cm.
  • Bestrijk de partjes ui dun met olijfolie.
  • Rooster de partjes ui op de barbecue of in een grillpan in 4-5 minuten per kant gaar en goudbruin.
  • Snipper intussen het sjalotje heel fijn.
  • Hak de kappertjes fijn.
  • Meng de tonijn met de sjalot, de kappertjes en de crème fraiche.
  • Breng de tonijnsalade op smaak met zout en peper.
  • Hak de dille grof.
  • Leg de röstirondjes op een schaal.
  • Beleg ze met de tonijnsalade en de geroosterde rode ui.
  • Bestrooi met de grofgehakte dille.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pladijsreepjes met dille

Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kruid de visreepjes en schik ze in een beboterde vuurvaste schotel.
  • Besprenkel ze met het citroensap en overgiet ze met de witte wijn.
  • Versier met een laurierblaadje en zet de schotel in een op 200°Cvoorverwarmde oven.
  • Haal de visreepjes dan uit de oven, maar houd ze warm.
  • Bereid voor de saus een blonde roux met boter en bloem, leng die aan met het kookvocht en laat enkele minuten warm worden.
  • Haal de bereiding van het vuur en voeg er de room, de dille en de garnaaltjes aan toe.
  • Giet de saus over de pladijsreepjes en serveer direct.

Recept afdrukken
No ratings yet

Forellen op Julia's wijze

Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: België
porties: 4 stuks

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pocheer de forellen blauw, laat de koppen aan de vis.
  • Spoel noch ontschub de forellen ,de slijmhuid mag niet worden beschadigd.
  • Kerf de vissen in, vul ze met de in blokjes gesneden verse venkel en bind de vissen op, bind de bek dicht.
  • Steek hiervoor met een naald een 30 cm lange draad door de kieuwen, kruis het uiteinde van de draad over de bek en knoop het dicht.
  • Overgiet de vissen met lauwe azijn en pocheer ze vervolgens 8-10 minuten in een court-bouillon.
  • Laat daarvoor 5 eetlepels azijn, 6 dl water, een stukje wortel, prei en selder, een takje peterselie, tijm en dille een blaadje laurier, peperkorrels en look 30 minuten zachtjes koken en zeef de bouillon.
  • Voeg enige minuten voor het einde van de pocheertijd de witte wijn toe en laat de vis in de court-bouillon napocheren.
  • Verwijder de draden, alsmede de vulling.
  • Snijd de aardappelen in kleine blokjes en kook die 10 minuten in een duimhoogte heet water.
  • Snipper de uien fijn en fruit ze in hete boter tot ze glazig worden.
  • Voeg het bier, alsmede de uien en de mosterd aan de aardappelen toe en laat minstens 5 minuten verder sudderen.
  • Maak korfjes van de tomaten en vul die met de fijngesnipperde venkel, op smaak gebracht met gekruide vinaigrettesaus en wat peper.
  • Blancheer voor de saus de gereinigde spinazie en waterkers en pers deze groenten samen met de kervel uit.
  • Vang het vocht op en vermeng dat met de mayonaise.
  • Hak de bieslook, dragon, augurk, sjalot en wat kappertjes en voeg ze aan de mayonaise toe.
  • Schik de aardappelen in het midden van een voorverwarmde schotel en schik aan beide zijden 2 blauw gekookte forellen.
  • Steek in de oogholte van de vis een citroendriehoekje, geef de overgang tussen kop en lichaam aan met gehakte peterselie en steek een tomaatpartje tussen de bek.
  • Ontvel een klein middenstukje van de vis en giet op het vrijgekomen oppervlak wat groen gekleurde saus.
  • Versier de schotel met de tomaatmandjes en werk de boord verder met gecanneleerde citroenschijfjes af.

Tips / Opmerkingen

U kunt deze bereiding ook op andere riviervissen, zoals karper en zeelt toepassen.
Mayonaise wordt lichter als u er een hoeveelheid magere yoghurt onder roert.
Mocht de smaak van uw mayonaise dan toch wat te flauw worden, dan kunt u dat oplossen door er een beetje mosterd aan toe te voegen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Amuse champignons

Recept categorieën: Amuse, Varkensvlees, Vlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen

ingrediënten

De vulling:

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden C.
  • Maak de champignons schoon en haal het steeltje er voorzichtig uit.
  • Meng de ham, peterselie en de roomkaas door elkaar.

Bereidingswijze

  • Vul de champignons met de hammassa.
  • Zet de champignons in een ovenschaal.
  • Giet een laagje bouillon in de ovenschaal anders worden de champignons erg droog.
  • Bestrooi de champignons met de geraspte kaas.
  • Zet ze in het midden van de voorverwarmde oven en laat ze plm. 20 minuten bakken tot ze goudbruin zien.
  • Garneer de champignons met een blaadje peterselie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Amuse-eitjes

Afrikaans kip gerecht
Recept categorieën: Amuse, Ei, Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Afrika
porties: 4 personen

ingrediënten

De vulling:

Bereidingswijze

  • Maak de zalm schoon (ontdoe van vel en graatjes) en meng de zalm met wat whiskeycocktailsaus.
  • Breng op smaak met peper, zout en wat dille.
  • Tik met een mes voorzichtig het kapje van de eieren.
  • Verwijder voorzichtig de dooier.
  • Vul de eieren met het zalm-mengsel en garneer af met een takje dille en een klein stukje gerookte zalm.
  • Mocht je zalm-mengsel te dun zijn, meng dan 1 van de hardgekookte dooiers erdoor.

Recept afdrukken
No ratings yet

Poolse omelet met room

Recept categorieën: Brunch, Ei, Lunch
Land van herkomst: Polen
porties: 2 personen

ingrediënten

voor de vulling

voor de omelet

Bereidingswijze

  • Borstel de paddestoelen schoon en snijd ze in plakjes.
  • Verhit de boter in een koekenpan.
  • Bak de paddestoelen en de ui op hoog vuur bruinbakken en laat het vocht verdampen.
  • Strooi de bloem erover en roer tot het wit is verdwenen.
  • Voeg al roerend de room toe en laat binden tot een saus.
  • Roer er peper en zout door en strooi de dille erover.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Klop 2 eieren kort los met wat peper en zout.
  • Laat een klontje boter op matig vuur rondwalsen in een koekenpan met een bodem van 15 cm, schenk de eieren erin en bak ze, het struif naar het midden schuivend, schuddend tot de bovenkant bijna droog is.
  • Leg de omelet in een ovenschotel en schep de helft van de vulling erop.
  • Herhaal dit.
  • Leg er tenslotte een laatste omeletje bovenop, met de kaas en gesmolten boter erover.
  • Zet de schaal middenin de oven onder de grill tot de bovenkant lichtbruin is.

Tips / Opmerkingen

Geef hierbij de sla bij, aangemaakt in een met knoflook ingewreven kom..

Recept afdrukken
No ratings yet

Peste cu ardei si paradais

Moldavische viscasserole
Recept categorieën: Groenten, Vis
Land van herkomst: Moldavië

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng de vis met het fijngesneden pepertje zonder pit, peper, zout, de olie en het citroensap.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Maal de paprika in de blender met de knoflook en de wijn fijn.
  • Verhit de olie in een antiaanbakpan en bak de prei in ringen en de champignons in plakjes.
  • Doe de paprikasaus erbij en laat het vocht verdampen.
  • Dep de vis zeer goed droog.
  • Leg hem in een passende vorm en schep er het paprikamengsel over.
  • Bak het gerecht een kwartier middenin de oven.
  • Schep de kruiden over de vis en verdeel er de in vieren gesneden tomaten en de verkruimelde kaas over.
  • Zet de schaal onder een gloeiende grill tot de kaas licht kleurt.
  • Geef er mamaliga bij:
  • Breng op laag vuur¼ l water met 1 eetlepel boter en½ theelepel zout aan de kook.
  • Strooi er al roerend 75 g grof maïsmeel in en kook hier onder geregeld roeren in een kwartier een brij van.
  • Doe de brij in beboterd schaaltje en keer dat.
  • Eet de brij warm.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kalkoen uit Zagorje

Recept categorieën: Gevogelte, Kalkoen
Land van herkomst: Kroatië
porties: 2 personen

Equipment

ingrediënten

voor de vulling

voor de kalkoen

Bereidingswijze

  • Verhit de olie in een kleine koekenpan met anti-aanbakbodem (diameter bodem 15 cm).
  • Snipper de ui, de paddestoelen en de lever en fruit ze gaar.
  • Doe de peterselie erbij, schenk er het losgeklopte ei met peper en zout over en laat het ei stollen.
  • Halveer het mengsel.
  • Beleg de stukken kalkoen met het gebakken ei beleggen en klap ze dubbel.
  • Snijd het ei bij en bind het met keukengaren als pakketje vast.
  • Bestuif de buitenkant met peper, zout en bloem.
  • Haal de pakketjes rondom door losgeklopt ei en dan door paneermeel en bak ze in een anti-aanbakpan op laag vuur in een kwartier in de hete olie aan alle kanten goudbruin.
  • Keer ze geregeld.
  • Snijd intussen de kool fijn en fruit hem zachtjes in de boter.
  • Kook de nNoedels gaar, giet ze af en leg ze bij de kool.
  • Roer er naar smaak zure room en zout door en garneer met veel groen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Groente allerlei

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Griekenland
Dieët: Vegetarisch
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Verhit de olijfolie in een wijde ovenvaste pan en bak alles, behalve de tomaten, kort onder af en toe omscheppen.
  • Voeg de overige ingrediënten toe en zet de pan met het deksel erop 1 uur in de oven.
  • Eet het gerecht iets afgekoeld of warm met nog wat vers groen eroverheen.
  • Dit kan met brood, maar het past ook goed bij de eilandenschotel konijn in wijn: lagòs stin sálmi.
  • Bak 2 konijnenbouten, bestrooid met peper en zout, in een snelkookpan in 2 eetlepels olijfolie bruin.
  • Laat 2 kleingesneden sjalotjes en 1 uitgeperste teen knoflook even meedoen.
  • Schenk er 1½ dl droge witte wijn en 2 eetlepels citroensap bij en voeg 1 eetlepel tijmblad, 2 theelepels geraspte citroenschil en een laurierblad toe.
  • Kook onder druk 15 minuten of laat in een gewone pan met extra water 1 uur stoven.
  • Leg het konijn op de turlu en schenk de jus, ingekookt tot bodempje, erover.