Recept afdrukken
No ratings yet

Couscous met feta, spinazie en fruit

Allerhande 2006
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Kaas
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Roer de tuttifrutti in een grote kom door de droge couscous.
  • Schenk er 500 ml kokend water over.
  • Laat de couscous 10 minuten staan tot al het water is opgenomen.
  • Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan en fruit de sjalot 2 minuten zachtjes.
  • Voeg de spinazie in gedeelten toe en laat hem op hoog vuur al omscheppend slinken.
  • Ga door tot al het vocht verdampt is.
  • Meng de couscous met de koriander en de helft van de feta, breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer het couscous mengsel met de spinazie ernaast en strooi de rest van de feta over het gerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van feta en paprika

Recept categorieën: Bijgerecht, Kaas, Salade
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de paprika's en leg ze op een bakplaat of in een gietijzeren schaal onder de hete grill.
  • Laat ze, onder regelmatig keren, aan alle kanten blakeren.
  • Het kan ook door de paprika's aan metalen satéprikkers in een gasvlam te houden.
  • Keer ze ook dan regelmatig.
  • (Het verbranden bij groenten kan geen kwaad; er is geen reactie met eiwitten dn bovendien wordt de verbrande schil later verwijderd).
  • Doe de verbrande paprika's in een plastic zak, sluit deze en laat de paprika's 15 minuten rusten.
  • Schil de knoflook en hak hem fijn.
  • Halveer de cherrytomaatjes.
  • Was, droog en verpulver de citroentijm.
  • Blus de hete bakplaat van de paprika's met de azijn en voeg de olie, de citroentijm, de knoflook, de cherrytomaatjes en naar smaak zout en peper toe.
  • Roer goed over de bodem, zodat alle smaakstoffen vrijkomen.
  • Snijd de feta in kleine blokjes.
  • Doe het paprikapoeder, de kurkuma en de Provençaalse kruiden elk in een apart schaaltje of diep bord.
  • Rol de blokjes feta eerst door het paprikapoeder, vervolgens door de kurkuma en als laatste door de gedroogde kruiden.
  • Neem de paprika's uit de plastic zak, halveer ze boven een slabak, zodat de sappen worden opgevangen en snijd ze vervolgens in lange repen.
  • Leg de repen paprika met het vrijgekomen sap op de bakplaat of in de schaal en meng ze met de overige ingrediënten.
  • Laat de salade een halfuurtje rusten.
  • Serveer de salade met de blokjes feta en geroosterd brood.

Tips / Opmerkingen

Bestaat er een groente die zich in zoveel kleuren manifesteert? Twintig jaar geleden nog vrijwel onbekend, nu is deze supergezonde (viamine C) smaakmaker niet meer weg te denken uit onze keuken. De groente bevat niet alleen meer vitamine C dan citrusvruchten, maar isoleerde ook het paprikavitamine P, dat storingen in de bloedsomloop voorkomt. Er zijn tientallen soorten parika's, die verschillen in grootte, vorm, kleur en smaak. Allemaal passen ze in mediterrane gerechten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Couscous met groenten en feta

Recept categorieën: Ovenschotel, Pasta
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

Bereidingswijze

  • Breng ruim water met het groentebouillonpoeder aan de kook.
  • Strooi de couscous erin, kook 1 minuut, giet af en laat ± 3 minuten staan.
  • Pel intussen de ui en de knoflook en hak ze fijn.
  • Was de aubergine en snijd hem in blokjes.
  • Maak de paprika's schoon, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd ze in blokjes.
  • Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de ui en de knoflook 1-2 minuten aan.
  • Voeg de aubergine toe en bak deze ± 3 minuten mee.
  • Voeg de paprika's en de tomaten toe en bak deze nog 5 minuten mee.
  • Knip de munt en het basilicum klein.
  • Rasp de schil van de citroen en pers de helft uit.
  • Voeg de tuinkruiden, de citroenrasp en het citroensap met½ dl water toe en laat alles 3-5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de feta in stukjes en ontpit zo nodig de olijven.
  • Serveer de couscous met de groenten, de feta en de olijven.

Tips / Opmerkingen

Couscous is eigenlijk een soort korrelige pasta, meestal gemaakt van tarwegries (griesmeel, bevat geen kafjes en kiemen meer), maar ook van maïs, gebroken tarwe of gerst. Couscous wordt traditioneel met de hand gemaakt, door tarwegries en tarwemeel te mengen en met koud water met een beetje zout te besprenkelen. Vervolgens wordt het door persen of rollen tot kleinere korrels geplet.
Er zijn verschillende soorten couscous verkrijgbaar:
  • Traditionele couscous wordt gekookt in een speciale dubbele stoompan - de couscousière -; dit vraagt een kooktijd van minstens 1½ uur.
  • Snelkookcouscous: de meeste couscous uit de supermarkt hoeft niet echt meer te worden gekookt. Breng de couscous met water/bouillon aan de kook, zet het vuur uit en laat de couscous, afhankelijk van de soort 3-15 minuten wellen. Roer de couscous vervolgens met een vork rul.
  • Verder kennen we nog volkorencouscous.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde rode pepertjes

Recept categorieën: Bijgerecht, Tapas
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
porties: 18 stuks
Auteur: Tina de Vries / Ned. Vegetariërsbond

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Roer de roomkaas, feta en rode pesto door elkaar.
  • Breng op smaak met peper & zout.
  • Vul de pepertjes met het roomkaasmengsel.

Tips / Opmerkingen

Serveer koud

Recept afdrukken
No ratings yet

Groene salade

Recept categorieën: Salade
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
porties: 8 personen
Auteur: Tina de Vries / Ned. Vegetariërsbond

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de ijsbergsla fijn.
  • Was de veldsla grondig.
  • Meng de slasoorten met de maïs.
  • Snijd de feta in kleine blokjes.
  • Garneer de salade met de feta, de geroosterde pitjes en de alfalfa.
  • Meng de ingrediënten voor de dressing en schenk vlak voor het serveren over de salade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pannenkoekrol met spinazie

Recept categorieën: Pannenkoeken, Tapas
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
porties: 8 x3 stuks
Auteur: Tina de Vries / Ned. Vegetariërsbond

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Klop de eieren los met een beetje zout, peper en chilipoeder.
  • Doe beide meelsoorten bij het ei.
  • Roer met een garde goed door.
  • Voeg langzaam al roerende de melk en het water toe.
  • Klop de olie erdoor.
  • Bak lekkere dunne goudbruine pannenkoeken of gebruik kant-en-klare pannenkoeken.
  • Laat de spinazie ontdooien en daarna in een vergiet uitlekken.
  • Verkruimel de feta.
  • Snijd de tomaatjes fijn.
  • Hak de basilicum fijn.
  • Meng de feta, tomaatjes, pesto, basilicum en peper & zout door de spinazie.
  • Breng goed op smaak.
  • Verdeel de spinazie over de pannenkoeken en rol ze op.
  • Snijd elke pannenkoeken in drie schuine stukken.

Tips / Opmerkingen

Serveer warm.

Recept afdrukken
No ratings yet

Minipaprika's gevuld met couscous

Recept categorieën: Hapjes, Kaas
Land van herkomst: Wereldkeuken
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 12 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In kom couscous met 125 ml kokend water en zout ca. 6 minuten laten wellen. Paprika's halveren en zaadjes verwijderen.
  • Helften in pan met ruim kokend water en zout in ca. 5-7 minuten beetgaar koken en in een zeef laten uitlekken.
  • In kommetje citroensap, olie, paprikapoeder, zout en peper tot dressing kloppen. Couscous losmaken met vork en uiringetjes, feta, munt en dressing erdoor scheppen.
  • Paprika's royaal vullen met couscous en op schaal zetten.

Tips / Opmerkingen

Bereidingstijd: 15 minuten

Recept afdrukken
No ratings yet

Rostirondje met tzatziki, gegrilde courgette, feta en granaatappel

Een Grieks hapje is altijd een goed idee: beleg röstirondjes met tzatziki, gegrilde courgette, wat feta en frisse granaatappelpitjes!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Griekenland
porties: 4
Auteur: Aviko

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bereid de röstirondjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • De rondjes kunnen ook in ongeveer 10 minuten op de barbecue worden geroosterd.
  • Snijd de courgette in plakjes van 2-3 mm.
  • Schep ze om met de olijfolie en 1/2 teen geperste of geraspte knoflook, zout en peper.
  • Gril de plakjes courgette in de grillpan of op de barbecue in 2-3 minuten per kant goudbruin en gaar.
  • Rasp of pers intussen voor de tzatziki de rest van de knoflook boven de yoghurt en schep erdoor.
  • Leg de röstirondjes op een schaal.
  • Schep er een beetje tzatziki op.
  • Beleg de rondjes met de courgette.
  • Verkruimel de feta erboven en bestrooi met de granaatappelpitjes en de blaadjes van de takjes tijm.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hambuideltjes met feta

AH Feestelijke buffetten en borrelhapjes
Land van herkomst: Fusion
porties: 8 stuks
Calorieën: 90kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In kom feta, gedroogde tomaat, tomatenolie, oregano, 2/3 deel van basilicum en peper naar smaak door elkaar scheppen.
  • Plakken ham uitspreiden en fetamengsel in midden scheppen.
  • Plakken ham rond vulling omhoogvouwen en tot buideltjes vormen.
  • Vaststrikken met sprietje bieslook.
  • Hambuideltjes op schaal zetten. tomaatjes halveren en rond buideltjes leggen.
  • Bestrooien met peper en rest van basilicum.

Nutrition

Calorieën: 90kcal | koolhydraten: 1g | Eiwit: 8g | Vet: 6g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kipsalade met mango

Recept categorieën: Fruit, Gevogelte, Kip, Salade
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Jumbo

ingrediënten

voor de dressing

Bereidingswijze

  • Kook de kipfilets met het kippenbouillontablet gaar in 15-20 minuten.
  • Haal het gare kipvlees uit de pan en laat het afkoelen.
  • Snijd de gewassen andijvie of friseesalade in smalle reepjes.
  • Schil de mango’s, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Verdeel de feta in blokjes.
  • Snijd de tomaten in reepjes.
  • Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge hete koekenpan.
  • Meng de ingrediënten voor de dressing.
  • Snijd de kipfilet in blokjes of reepjes.
  • Meng de kip met mango, feta, gedroogde tomaten en bieslook.
  • Schep de dressing er luchtig door.
  • Schik de salade op een bedje andijvie- of friseesalade en strooi de pijnboompitten erover.