Recept afdrukken
No ratings yet

Groente toffees

AllerHande 1996
Recept categorieën: Borrelhapjes
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Fillobladerdeeg in ca. 2 uur laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing.
  • Worteltje schoonmaken, wassen en in dunne plakjes snijden.
  • Prei schoonmaken, wassen en in lengte halveren.
  • Helften in dunne plakjes snijden.
  • In pan olie verhitten.
  • Wortel en prei al omscheppend ca. 3 minuten bakken.
  • Taugé toevoegen en ca. 1 minuut meebakken.
  • Sambalsaus en pinda's erdoor roeren.
  • Groentemengsel laten afkoelen.
  • Plakjes fillodeeg op aanrecht uitspreiden en in breedte halveren.
  • Eiwit loskloppen. Elk plakje met eiwit bestrijken.
  • Aan één korte kant van elk deegplakje 1 eetlepel groentemengsel scheppen.
  • Deeg over vulling heen oprollen.
  • Zijkanten van rolletjes dichtdrukken, zodat 'toffees' ontstaan.
  • Toffees tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.

Bereiden:

  • In frituurpan olie verhitten tot 175 °C.
  • Vergiet bekleden met keukenpapier.
  • 4 Toffees in frituurmandje leggen en in ca. 4 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • In vergiet laten uitlekken.
  • Op dezelfde manier rest van toffees frituren.
  • Toffees op schaal leggen.
  • Direct serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Groenterolletje met citroensaus

AllerHande 1996
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Fillodeeg volgens gebruiksaanwijzing in ca. 2 uur laten ontdooien.)
  • Winterpeen schrappen, wassen en in stukken van ca. 6 cm snijden.
  • Stukken in lengte in luciferdunne reepjes snijden.
  • Haricots verts schoonmaken en wassen.
  • In pan met ruim -water en zout peen en haricots verts ca. 3 minuten koken.
  • In zeef onder koud stromend water afspoelen en laten uitlekken.
  • Intussen stoneleeks schoonmaken en in stukken van ca. 6 cm snijden.
  • Tijmblaadjes van takjes rissen.
  • In steelpan 25 g boter smelten.
  • Op aanrecht 4 plakjes fillodeeg uitspreiden.
  • Met kwastje plakjes dun bestrijken met gesmolten boter.
  • Hierop weer 4 plakjes deeg leggen.
  • Peen, haricots verts en stoneleeks in 4 porties verdelen en op ca. 1 cm van onderste rand op plakjes deeg leggen.
  • Tacokruiden en 1/2 theelepel tijmblaadjes erover strooien.
  • Zijkanten van deeg over groenten vouwen.
  • Deegplakjes voorzichtig oprollen, aan onderkant beginnen.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.
  • Citroen onder koud stromend water goed schoonboenen en halveren.
  • Eén helft uitpersen. In steelpan 1 dl water aan de kook brengen.
  • Bouillontablet erboven verkruimelen en laten oplossen.
  • Citroensap,honing, chilipoeder en kaneel aan bouillon toevoegen en ca. 2 minuten zachtjes laten koken.
  • In kopje aardappelmeel met 1 eetlepel koud water gladroeren.
  • Al roerend aan bouillon toevoegen.
  • Blijven roeren tot licht gebonden saus ontstaat.
  • Van andere helft van citroen 4 dunne plakjes snijden (rest wordt niet gebruikt).

Bereiden:

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • In steelpan rest van boter smelten.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Groentepakketjes met naad naar beneden op bakplaat leggen en bestrijken met boter.
  • In midden van oven groenterolletjes in ca. 15 á 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Intussen saus in ca. 2 minuten opnieuw zachtjes verwarmen.
  • Rest van tijmblaadjes erdoor roeren.
  • Op schaal 1/4 deel van saus schenken.
  • Groenterolletjes erover verdelen.
  • Garneren met plakjes citroen en toefjes peterselie.
  • Rest van saus apart erbij geven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Garnalendriehoekjes

AllerHande 1996
Recept categorieën: Borrelhapjes, Vis
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Garnalen in ca. 2 1/2 uur laten ontdooien.
  • Fillobladerdeeg in ca. 2 uur laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing.)
  • Garnalen droogdeppen met keukenpapier en fijnsnijden.
  • Kool heel fijn snijden.
  • In pan olie verhitten en garnalen ca. 1 minuut al omscheppend bakken.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Kool toevoegen en ca. 2 minuten meebakken.
  • Op smaak brengen met gemberpoeder, koriander, zout en peper.
  • Maïzena erdoor roeren.
  • Garnalenmengsel laten afkoelen.
  • Plakjes fillodeeg op aanrecht uitspreiden en in breedte halveren.
  • Eiwit loskloppen.
  • Elk plakje met eiwit bestrijken.
  • Aan één korte kant van elk deegplakje 1 eetlepel garnalenmengsel scheppen.
  • Deeg tot driehoekjes vouwen.
  • Driehoekjes tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.

Bereiden:

  • In frituurpan olie verhitten tot 175 °C.
  • Vergiet bekleden met keukenpapier. 4
  • Driehoekjes in frituurmandje leggen en in ca. 4 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • In vergiet laten uitlekken.
  • Op zelfde manier rest van driehoekjes frituren.
  • Driehoekjes op schaal leggen.
  • Direct serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Deegflapjes met kaasvulling

AllerHande 1996
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kaas
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • ca. 2 uur van tevoren fillobladerdeeg volgens gebruiksaanwijzing laten ontdooien.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • In pannetje boter smelten.
  • In kom roomkaas, eierdooier en geraspte kaas door elkaar roeren.
  • Bieslook boven kom fijnknippen en door kaasmengsel roeren.
  • Plakjes fillobladerdeeg dun met boter bestrijken, dubbelvouwen en in lengte halveren.
  • Nieuwe bovenkant met boter bestrijken.
  • Midden op elk plakje deeg 1/8 deel van room kaasmengsel scheppen.
  • Punten van deeg samen nemen en vastbinden met touwtje.
  • Met boter bestrijken.
  • Pakketjes in ca. 15 minuten goudbruin en gaarbakken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Surimi samosa's met chilisaus

Recept categorieën: Hapjes, Vis
Land van herkomst: Oosters

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In kom eieren loskloppen met vissaus, bosui en 1 eetlepel chilipeperolie.
  • In pan 1 eetlepel chilipeperolie verhitten.
  • Eiermengsel al roerend
  • laten stollen tot bijna vloeibaar roerei.
  • Van vuur af surimiflakes en koriander erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met citroensap.
  • Plakjes fillodeeg uitspreiden en in breedte halveren.
  • Plakjes bestrijken met water.
  • Aan de korte kant van elk deegvel ca. 1 eetlepel vulling scheppen.
  • Deeg zigzaggend rond vulling tot driehoekjes dichtvouwen (= samosa's).
  • In wok olie verhitten tot er lichte damp afkomt.
  • Samosa's met ca. 5 stuks tegelijk in ca. 4 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • Laten uitlekken op dikke laag keukenpapier.
  • Direct serveren.
  • Chilisaus erbij serveren.

Tips / Opmerkingen

Opnieuw invriezen:
Fillodeeg kan, ook als het helemaal ontdooid is, gewoon weer ingevroren worden en daarna hergebruikt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Cocktailgarnalen met pittige salsa

Recept categorieën: Hapjes, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Fusion
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 16 stuks
Calorieën: 50kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • 4 Plakken fillodeeg elk in 5 repen snijden.
  • Om elke garnaal 1 reep rollen.
  • Tot gebruik in koelkast bewaren.
  • Intussen fruit heel fijn snijden en in schaaltje doen.
  • Rode peper, sjalot en tomatenpuree erdoor mengen (= salsa).
  • In wok of koekenpan olie verhitten. Garnalen in 1 à 2 minuten goudbruin bakken.
  • Even laten uitlekken op keukenpapier.
  • Direct serveren met salsa om garnalen in te dippen.

Nutrition

Calorieën: 50kcal | koolhydraten: 6g | Eiwit: 2g | Vet: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Knapperige ei spinazietaart

Recept categorieën: Ei, Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Fillodeeg op kamertemperatuur laten ontdooien.
  • Helft eieren in ca. 7 minuten hard koken, pellen en in plakjes snijden.
  • Spinazie in magnetron laten ontdooien en in zeef vocht eruit drukken.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Tomaten in kleine blokjes snijden.
  • Fillodeeg uit verpakking nemen en uitvouwen.
  • Met kwastje 3 vellen bestrijken met margarine, op elkaar in vorm leggen.
  • Dit 2 keer herhalen, telkens iets verspringen.
  • Rest van eieren loskloppen met roomkaas, zout en peper.
  • Spinazie met roomkaasmengsel en tomaat mengen.
  • Helft van mengsel in vorm leggen, eiplakjes erover verdelen.
  • Rest van spinaziemengsel in vorm leggen.
  • Laatste vel fillodeeg in stukjes scheuren en over taart strooien.
  • Taart in ca. 45 minuten goudbruin bakken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Oesterzwamstrudel met noten

AllerHande december 2003
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Fillodeeg in verpakking in 2 uur bij kamertemperatuur laten ontdooien.
  • In wok sjalot in 1 eetlepel olijfolie zachtjes goudbruin bakken en uit wok scheppen.
  • Rest van olijfolie verhitten en oesterzwammen 5 minuten op hoog vuur roerbakken.
  • Sjalotringen en tomaatreepjes erdoor mengen en geheel op smaak brengen met zout en peper.
  • Mengsel laten afkoelen.
  • Pecannoten fijnhakken.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Fillodeeg uit verpakking nemen, voorzichtig openvouwen en op snijplank leggen.
  • Afdekken met vochtige theedoek, want fillodeeg droogt razendsnel uit.
  • Bovenste vel deeg inkwasten met walnootolie, voorzichtig van stapel nemen en met ingevette kant naar boven in ingevette springvorm leggen.
  • Punten van deeg over rand van vorm laten hangen.
  • Bestrooien met beetje pecannoten.
  • Zo nog 3 ingevette fillovellen in deegvorm leggen, waarbij punten verspringen.
  • Telkens licht met noten bestrooien.
  • Oesterzwammengsel over deegbodem verdelen, overhangend deeg over vulling vouwen.
  • Rest van deegvellen een voor een met walnootolie bestrijken, op vulling leggen en bestrooien met wat pecannoten.
  • Laatste 2 vellen filodeeg kreukelig op bovenkant leggen.
  • Strudel in midden van oven in ca. 30 minuten goudbruin en knapperig bakken.
  • Strudel (lauw)warm serveren, bijvoorbeeld met geglaceerde worteltjes en veldsla.

Recept afdrukken
No ratings yet

Krokante spinazie-fillorolletjes

Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Amuse, Groenten
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
porties: 20 stuks

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden

  • Fillobladerdeeg in ca. 2 uur laten ontdooien.
  • Spinazie heel fijn snijden en in kom doen.
  • Erdoor mengen: ei, ⅔ deel van kaas, 1 theelepel olie, zout en versgemalen peper.

Bereiden

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Vellen fillodeeg op aanrecht uitspreiden en in lengte halveren.
  • Lapjes fillodeeg in de lengte in drieën vouwen, tot (20) lange repen ontstaan van ca. 3 cm breed.
  • Eerst één kant van deeg naar midden vouwen en dun bestrijken met olie.
  • Vervolgens andere zijkant erover vouwen en weer dun bestrijken met olie.
  • Aan korte kant van iedere deegreep ca. 1 eetlepel spinazievulling leggen.
  • Fillorepen strak om vulling vouwen tot stevige rolletjes.
  • Rolletjes op ingevette bakplaat leggen.
  • Eierdooier loskloppen met 1 eetlepel water.
  • Fillorolletjes ermee bestrijken.
  • Rest van kaas en sesamzaad erover strooien.
  • Fillorolletjes in ca. 20 minuten knapperig en goudbruin bakken.

Tips / Opmerkingen

Warm of lauwwarm serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pangsit met garnalen en gehakt

Totale tijd10 minuten
Recept categorieën: Amuse, Rundvlees, Vis, Vlees, Zeevruchten
Land van herkomst: Thailand
porties: 12 stuks

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Fillobladerdeeg in ca. 2 uur laten ontdooien.
  • Bosuitjes schoonmaken en in dunne ringetjes snijden.
  • Selderij fijnknippen.
  • Garnalen fijnhakken.
  • In kom garnalen, bosui, selderij, gehakt, ketjap en sambalsaus goed door elkaar mengen.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Nogmaals doorkneden.
  • Plakjes fillodeeg op aanrecht uitspreiden en halveren.
  • Plakjes dubbelvouwen.
  • Eiwit loskloppen en elk fillovel ermee bestrijken.
  • In midden van elk deegplakje ca. 1 eetlepel vulling scheppen.
  • Deeg rond vulling omhoog vouwen en tot buideltje dichtdrukken.
  • Opstaande deegranden iets openvouwen.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.

Bereiden:

  • Frituurolie verhitten tot ca. 170 °C.
  • Helft van buideltjes in ca. 3 à 4 minuten gaar en goudbruin frituren. Op keukenpapier laten uitlekken.
  • Rest van buideltjes op zelfde manier frituren.