Recept afdrukken
No ratings yet

Yoghurt spinaziesoep

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In soeppan ui in olie 3 min. fruiten.
  • Spinazie toevoegen en onder voortdurend omscheppen in 3 min. laten slinken.
  • Rijst en komijn door spinazie scheppen, hete bouillon erbij schenken.
  • Soep ca. 8 min. koken, tot rijst gaar is.
  • Naanbroden (in stukken) in broodrooster roosteren.
  • Yoghurt op smaak brengen met zout en peper.
  • Pan van vuur nemen en yoghurt door spinaziesoep roeren.
  • Soep over vier grote kommen verdelen,

Tips / Opmerkingen

Serveren met naanbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zomerse minestronesoep

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pasta beetgaar koken.
  • Pasta overdoen in vergiet, afspoelen onder koud stromend water en laten uitlekken.
  • Ui pellen en in dunne ringen snijden.
  • Knoflook pellen en fijnsnipperen.
  • Steeltjes van haricots verts snijden.
  • Snijbonen schuin in ruiten snijden.
  • Bleekselderij dun schillen en schuin in ruiten snijden.
  • Venkelknol schoonmaken en in dunne parten snijden.
  • Venkelgroen fijnsnijden en apart houden.
  • In ruime pan olie verhitten, knoflook en ui 2 minuten zachtjes bakken.
  • Bouillontabletten erboven verkruimelen en 1,5 liter water toevoegen.
  • Bouillon aan de kook brengen.
  • Alle groenten in de pan doen en ca. 7 minuten koken tot de groenten beetgaar zijn.
  • Pasta en venkelgroen door soep roeren en nog 3 minuten meekoken.
  • Zijkanten van broodje snijden en brood in 4 plakken snijden.
  • Sneetjes in broodrooster goudbruin roosteren en besmeren met 1 eetlepel pesto.
  • Steeltjes van basilicum halen, grote blaadjes in stukken scheuren.
  • Soep in vier diepe borden doen, in elk bord 1 pestobroodje leggen, garneren met blaadjes basilicum.

Tips / Opmerkingen

Kaas er apart bij serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pompoenrisotto met geitenkaas

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Rijst
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pel de sjalot en de teentjes knoflook en hak beide fijn.
  • Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de sjalot en de knoflook glazig.
  • Snijd de pompoen in stukjes van 2 x 2 x 2 cm en bak deze kort mee.
  • Doe de risottorijst erbij en bak die al omscheppende tot de rijst glazig ziet.
  • Schenk, al roerend, de wijn en de hete groentebouillon er in gedeelten bij.
  • De rijst moet steeds net onder het vocht staan.
  • Kook de risotto in ± 20 minuten beetgaar.
  • De rijst moet enigszins vochtig blijven.
  • Snijd de kaas in blokjes en de gewassen en gedroogde rucola in reepjes en schep deze vlak voor het serveren door de risotto.

Tips / Opmerkingen

Bestrooi naar smaak met peper en serveer met een groene salade.
Tip:
Vervang de rucola door 2-3 takjes verse basilicum.
Info:
Bij de natuurvoedingswinkels liggen ze al weer volop; mooie pompoenen in verschillende kleuren en maten. Aangesneden pompoen is in plakken of schijven gesneden in vershoudfolie verpakt, circa 4 dagen houdbaar in de koelkast. Gebruik een restant voor een soep of roergebakken als groente. In dezelfde natuurvoedingswinkel of op een biologische markt vindt u heerlijke
blauwgeaderde geitenkaas. Maar deze kan ook worden vervangen door een 'gewone' blauwgeaderde kaas zoals bijvoorbeeld Gorgonzola, Roquefort, Danish blue of Fourme d'Ambert.
Gebruik voor de risotto speciale risottorijst, zoals Arborio, Carnaroli of Vialone. Met name de Arborio en de Vialone nemen veel smaak op en worden door het koken heerlijk romig. De Carnaroli rijst geeft weinig zetmeel af tijdens het koken en behoudt zijn stevige korrel. 
 

Recept afdrukken
No ratings yet

Witlofsoep met gerookte forel

Recept categorieën: Soep, Vis
Extra aanwijzing: Snel te maken
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pel en snipper de sjalot of ui.
  • Maak het witlof schoon, was de struikjes en snijd ze in reepjes.
  • Houd 2 eetlepels gesneden witlof achter voor de garnering.
  • Smelt de boter en bak de sjalot of ui hierin glazig.
  • Doe het witlof erbij en bak het al roerend 1-2 minuten.
  • Blus met de witte wijn (of een scheut bouillon), roer alles door en schenk de bouillon erbij.
  • Breng alles aan de kook en laat de soep, afgedekt, ± 8 minuten zachtjes koken.
  • Warm de soep nog even goed door.
  • Snijd de gerookte forel in reepjes.
  • Knip de dille fijn en houd enkele takjes achter voor de garnering.
  • Schenk de room bij de soep en breng deze op smaak met zout en peper.
  • Schep er vlak voor het serveren de forel door en garneer met de achtergehouden reepjes witlof en de dille.

Tips / Opmerkingen

Variatietip 1:

Vervang de gerookte forel door rauwe of gekookte ham. Voeg dan tijdens het bakken van de sjalot of ui 1-2 theelepels mosterd aan de soep toe.

Variatietip 2:

Garneer met bieslook in plaats van dille.

Variatietip 3:

Neem geen visbouillon, maar groente- of vleesbouillon.

Info:

Witlof wordt - om ons als consument een plezier te doen -, helemaal op water gekweekt in plaats van in een laag aarde. Dit kan het hele jaar door en geeft schone, blanke witlof die amper hoeft te worden gewassen en niet meer bitter smaakt. Wel bevat deze witlof meer water en is hij minder compact dan de witlof van de koude grond. Het verwijderen van de kern of pit is in principe niet meer nodig. Het kenmerkende bittertje heeft de teler er de laatste jaren voor het grootste gedeelte uitgeteeld. Houdt u toch niet van het laatste beetje overgebleven bittere smaak, verwijder dan eventuele groene blaadjes van de struikjes.
Witlof blijft mooi blank van kleur als u er tijdens het koken enkele druppels citroensap aan toevoegen.
De groente kan in de koelkast ± één week worden bewaard, mits niet in plastic verpakt.
Honderd gram witlof bevat slechts 16 kilocalorieën en zit vol calcium, natrium, ijzer, koolhydraten en vitamine B1, B2 en wat C.

Recept afdrukken
No ratings yet

Citroen pepervis met quinoa

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe de quinoa in een kom en schenk er zoveel koud water op dat de quinoa net onder staat.
  • Meng voorzichtig met een vork of wrijf tussen uw vinger.
  • Doe het graan vervolgens in een zeef en spoel heel goed onder koud stromend water.
  • Anders blijft u de bittere zeepstof 'saponiem' proeven.
  • Laat de quinoa uitlekken.
  • Breng in een grote pan de bouillon met het water aan de kook.
  • Maak intussen de wortels en de ui schoon en snijd ze in plakjes (ringen).
  • Voeg de wortel en de ui aan het kokende water toe en breng dit al roerend opnieuw aan de kook.
  • Voeg de quinoa toe en laat alles, afgedekt, zachtjes koken tot de quinoa gaar is en het vocht is opgenomen; 10 minuten afgedekt en vervolgens 5 minuten zonder deksel, zodat het vocht kan verdampen.
  • Verwarm een grill voor en leg de vis met de velkant boven op een ingevet stuk bakpapier of aluminiumfolie onder de hete grill.
  • Besprenkel elke visfilet met 1 theelepel citroensap en bestrooi naar smaak met peper.
  • Schuif de bakplaat ± 10 cm onder de hete grill en grilleer de vis net gaar.
  • Reken op 8-10 minuten per 2½ cm dikte van de vis.
  • Visfilet is meestal zo'n 1½ cm dik.
  • Test de vis op gaarheid door met een scherp mes in het midden een kleine inkeping te maken.
  • Het visvlees moet gemakkelijk openvallen en ondoorschijnend wit van kleur zijn.
  • Serveer de vis op een bed van quinoa met groenten en bestrooi met fijngeknipte peterselie.
  • Garneer met partjes citroen.

Tips / Opmerkingen

Variatietip:
Vervang de quinoa door couscous, tarly of ebly.

Recept afdrukken
No ratings yet

Broodjes voor de zaterdag

Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch
Dieët: Vegetarisch
porties: 2
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Halveer de maanzaadbroodjes en rooster ze vlak voordat het tofu-groentemengsel is roergebakken.
  • Verhit een hapjespan of wok en verhit de olie daarin.
  • Voeg de stukjes roerbaktofu toe en roerbak deze ± 2 minuten.
  • Pel de sjalot of ui en het teentje knoflook, hak ze fijn en bak ze in de pan mee.
  • Halveer de peper, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd de peper in ragdunne reepjes.
  • (Vervang de peper eventueel door 1 theelepel sambal oelek).
  • Maak de paprika's schoon, snijd ze in repen, voeg die aan de ingrediënten in de pan toe en roerbak alles ± 3 minuten.
  • Was de taugé en laat deze goed uitlekken.
  • Rooster nu de broodjes.
  • Voeg de taugé en de doperwtjes toe, schep om en voeg de groentebouillon en de sojasaus toe.
  • Warm even door en serveer direct op de warm geroosterde broodjes.

Tips / Opmerkingen

Variatietip:

  1. Vervang de paprika's door champignons of een mengsel van champignons en shii-take.
  2. Voeg tegelijk met de taugé een handvol rucola of ezelsoren toe. Let er dan extra goed op dat de sla knapperig blijft.
Info:
In veel gezinnen wordt de zaterdag gebruikt om boodschappen te doen, te sporten en in en om het huis te werken. Vaak wordt er eerst uitgeslapen en uitgebreid ontbeten, zodat de lunch en het avondeten naar een wat later tijdstip verschuiven. Deze warme broodjes zijn zowel voor de lunch als voor de avondmaaltijd, met een kop soep vooraf.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bietjes met prei en kaas

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

eventueel

Bereidingswijze

  • Smelt de boter in een ruime, ondiepe, liefst ronde of ovale magnetronbestendige schaal, onafgedekt, 30 seconden op ± 750 Watt.
  • 'Bak' hierin de ringen prei met de naaldjes van de rozemarijn, onafgedekt, 2-3 minuten op p 750 Watt.
  • Schep tussentijds eenmaal goed om.
  • Pel de bietjes en snijd ze in plakjes.
  • Voeg de bietjes aan de prei toe en schep voorzichtig om.
  • Schenk de groentebouillon erbij en zet de schaal, afgedekt, 6-7 minuten terug in de magnetron op ± 750 Watt.
  • Strooi er de laatste minuut eventueel wat kaas over en serveer de bietenschotel met de zure room of crème fraîche.
  • Lekker bij runderlapjes en gekookte aardappelen.
  • Zonder magnetron:
  • Verhit 30 g boter in een hapjespan en bak de ringen prei met de rozemarijn daarin glazig en zacht.
  • Voeg de in plakken gesneden bietjes toe en bak deze even mee.
  • Schenk de bouillon erbij, dek de pan af en stoof de bietjes in ± 20 minuten zachtjes gaar.

Tips / Opmerkingen

Bieten werken eetlustopwekkend en zijn licht verteerbaar. Winterbieten worden meestal gekookt verkocht. Dit is puur een gemakskwestie, want deze bieten vragen een vrij lange kooktijd. Let er bij gekookte bieten op dat de kleur helderrood is.
Was rauwe bieten grondig, maar voorzichtig, onder stromend water, zodat ze niet kneuzen en kook ze vervolgens met wortels en al in de schil. Laat zo'n 3-5 cm van de steel aan de bieten zitten, dan komt er in het kooknat het minste donkerrode sap vrij. Voeg voor het behoud van de rode kleur een scheutje azijn of citroensap aan het kookwater toe. Voeg geen zout toe, dit ontkleurt. Kook de bieten, afhankelijk van de grootte en de ouderdom, in 1-3 uur gaar. Controleer of de bieten gaar zijn door er een straaltje koud water overheen te gieten; als ze gaar zijn, laat de schil bijna vanzelf los.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige doperwtensoep

Recept categorieën: Groenten, Soep
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
porties: 6 personen
Auteur: Tina de Vries / Ned. Vegetariërsbond

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de bosui in dunne ringetjes.
  • Verhit een beetje olie in een soeppan.
  • Voeg de bosui toe en bak enkele minuten.
  • Pers de knoflook erbovenuit en bak nog een minuutje mee.
  • Voeg de bevroren doperwten en de bouillon toe en breng aan de kook.
  • Laat op zacht vuur ongeveer 10 minuten doorkoken.
  • Pureer de soep en zet de pan weer op het vuur.
  • Roer de room erdoor.
  • Breng op smaak met zout & peper.
  • Schenk de soep in kleine kommetjes.
  • Garneer met een blaadje munt.

Tips / Opmerkingen

Warm serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Risotto bianco met bloemkool

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Rijst
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng in een pan 1 ¼ liter water aan de kook en los de bouillontabletten erin op. Houd de bouillon op een zacht vuur tegen de kook aan.
  • Verhit intussen 2 el olie in een hapjespan of kleine braadpan.
  • Fruit hierin de ui in 4 min. zachtjes glazig.
  • Voeg de bleekselderij en knoflook toe en fruit alles samen nog zachtjes 3 minuten. Verkruimel de chilipeper boven de pan.
  • Voeg de rijst toe en bak de korrels al roerend 1 min. mee.
  • Schenk de wijn in de pan en breng alles al roerend aan de kook.
  • Laat alles zachtjes koken tot de wijn door de rijst is opgenomen.
  • Voeg een soeplepel bouillon toe en laat de rijst weer zachtjes koken tot het vocht is opgenomen.
  • Herhaal dit toevoegen van de bouillon tot alle bouillon gebruikt is.
  • Dit duurt ca. 20 minuten.
  • Proef of de rijstkorrels zacht zijn, maar nog wel een lekkere beet hebben.
  • Zijn de korrels nog iets te hard, kook de rijst dan nog zachtjes enkele minuten.
  • Neem de pan van het vuur en roer de boter, kaas en naar smaak peper erdoor.
  • Leg een deksel op de pan en laat de risotto nog 3 min. staan.
  • Verhit tijdens het koken van de risotto de resterende 3el olie in een ruime koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin de bloemkool op middelmatig hoog vuur goudbruin aan.
  • Draai het vuur laag en bak de roosjes in ca. 12 min. gaar.
  • Bestrooi ze met wat zout en peper.
  • Verdeel de risotto over 4 warme diepe borden en schep de bloemkoolroosjes erop. Lekker met groene salade met een pestodressing.

Tips / Opmerkingen

In deze risotto krijgt de bloemkool haar verdiende culinaire status.
De witte kleur past helemaal bij het voorjaar.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kokossoep met tofu

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 u
Recept categorieën: Soep, Vleesvervangers, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 310kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Tofu in blokjes van 1 cm snijden en met keukenpapier droogdeppen.
  • Limoen wassen, schil dun raspen.
  • Limoen halveren en uitpersen.
  • Bosui schuin in dunne ringen snijden.
  • In wok 6 eetlepels olie verhitten en hierin helft van blokjes tofu in ca. 3 minuten rondom goudbruin bakken.
  • Blokjes met schuimspaan uit pan nemen en op keukenpapier laten uitlekken.
  • Zo ook andere helft tofublokjes bakken.
  • In wok 1 eetlepel olie verhitten, currypasta ca. 1 minuut bakken.
  • Bouillontablet erboven verkruimelen.
  • Kokosmelk en 6 dl water toevoegen, soep onder regelmatig roeren zachtjes aan de kook brengen.
  • Citroengras halveren en met limoenrasp en - sap in pan doen.
  • Soep nog 15 minuten op laag vuur laten koken.
  • Blaadjes van takjes basilicum plukken en in reepjes snijden.
  • Citroengras uit soep verwijderen.
  • Tofublokjes en bosui over vier kommen verdelen, hete kokossoep erover schenken en garneren met reepjes basilicum.

Nutrition

Calorieën: 310kcal | koolhydraten: 9g | Eiwit: 12g | Vet: 25g