Recept afdrukken
No ratings yet

Omgekeerde ananastaart met kokos

Omgekeerde ananastaart met kokos
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
porties: 10 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 160°c
  • Rooster de kokos in een droge koekenpan goudbruin.
  • Laat de kokos op een bord afkoelen.
  • Snijd de ananas in plakken van 1½ cm dik.
  • Snijd de schil met harde kroontjes weg.
  • Halveer de plakken en snijd ook het harde binnenstuk weg.
  • Strooi 50 g suiker over de bodem van de dik ingevette vorm.
  • Leg de plakken ananas dicht tegen elkaar aan als een bloem in de vorm.
  • Snijd de overgebleven plakken in stukken en leg ze langs de buitenrand.
  • Klop in een kom de boter met een snufje zout en de rest van de suiker met de handmixer tot een romige massa.
  • Voeg de eieren toe en klop tot de massa weer romig wordt.
  • Klop dan achtereenvolgens de ananasjam, kokos en bloem door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de ananas en strijk de bovenkant glad.
  • Schuif de vorm een richel onder het midden in de oven en bak de taart in ca. 45 min. goudbruin en gaar.
  • Leg direct uit de oven een platte schaal op de vorm en keer de taart op de schaal. Laat de taart afkoelen.

Tips / Opmerkingen

Deze taart is ook lekker als dessert.
Serveer de taart dan lauwwarm en geef er een bolletje slagroomijs bij.
Let op: verse ananas en zuivel gaan niet samen en gelatine levert geen resultaat; tenzij ananas eerst wordt geblancheerd.
Een hele ananas bewaren?
Niet in de koelkast!

Recept afdrukken
No ratings yet

Geflambeerde ananas

Allerhande 2002
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 230kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In droge wok kokos lichtbruin roosteren, op bord laten afkoelen.
  • Ananas in lengte halveren, elke helft in 4 parten snijden.
  • Vruchtvlees van schil lossnijden, harde kern wegsnijden.
  • Ananasparten in plakken snijden van ca. 1 cm dik.
  • In wok boter verhitten, suiker erdoor roeren en laten oplossen.
  • Ananas in wok scheppen en ca. 5 minuten op matig vuur roerbakken.
  • Bestrooien met kruidnagel, ananas nogmaals omscheppen.
  • Rum in wok schenken en 10 seconden meewarmen, zodat alcohol net begint te verdampen.
  • Alcoholdamp aansteken.
  • Als vlammen gedoofd zijn, kokos erover strooien.
  • Serveren met vanilleroomijs.

Tips / Opmerkingen

In plaats van een hele ananas kan ook een bakje voorgesneden ananas worden gebruikt.
 

Nutrition

Calorieën: 230kcal | koolhydraten: 26g | Eiwit: 1g | Vet: 13g

Recept afdrukken
No ratings yet

Agar Agar Dengan

Mango pudding met kokos saus uit Indonesie
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Laat de agar agar 1 nacht in voldoende water weken.
  • Pureer de mango in een keukenmachine en voeg citroensap toe.
  • Voeg zoveel water toe dat de hoeveelheid mango en water samen 15 ml bedraagt.
  • Vermeng de agar agar, mango en de suiker in een sauspan en laat het geheel sudderen tot de suiker en agar agar zijn opgelost.
  • Roer regelmatig.
  • Doe het over in een puddingvorm en laat het afkoelen.
  • Doe de eieren en suiker in een kom.
  • Roer ze au a bain a Marie luchtig.
  • Voeg een mespuntje zout en melk en roer het weer goed.
  • Laat de saus au a bain a Marie dik worden.
  • Doe de kokos erbij.
  • Stort de pudding op een bord of schaal en geef de warme of koude saus erbij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip karbonades met Spaanse pepers uit Indonesie

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vel van de kip a karbonade's halen, peper en zout erop, braad ze aan.
  • Snipper de uien en bak ze glazig met de Spaanse pepers.
  • Meng je balimix en ketjap en een theelepeltje sambal badjak met de uien en pepers door elkaar.
  • Schenk er wat water bij plus ⅓ van de kokosblok dan leg je de kip a karbonade's terug in de braadpan en laat het 2 uur zachtjes sudderen tot de kip goed gaar is.

Recept afdrukken
No ratings yet

Onde-onde

sesamballen met zoete bonen als vulling
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Onbekende Auteur

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Laat de katjang idjo één nacht van tevoren weken in water.
  • Kook de erwtjes de volgende dag met zoveel water dat ze net onderstaan en voeg zout naar smaak toe.
  • Als de erwtjes zacht zijn, voegt u goela djawa en pandablad toe.
  • Laat die meekoken, totdat het geheel gebonden is.
  • Voeg op het laatst de santen toe en bind het geheel met wat bloem.
  • Verwijder de pandan.
  • Het deeg;
  • Kneed van ketanmeel met zout en santen een deeg.
  • Maak er ballen van (zo groot als gehaktballen), plet ze op de hand, vul ze met een eetlepel vulling en sluit dan de ballen.
  • Het deeg moet goed om de vulling zitten.
  • Doe de balletjes in een pan met kokend water.
  • Als ze gaar zijn komen ze bovendrijven.
  • Rol ze hierna door de geraspte kokos.
  • Koud opdienen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Klepon

Recept categorieën: Hapjes, Warme hapjes
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
porties: 2 personen
Auteur: Onbekende Auteur

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiding:

  • In een rijststomer 150 gram geraspte kokos met een snufje zout even warm maken.
  • Heb je geen rijststomer, neem dan een diepe kookpan vul deze voor een kwart met water en plaats een metalen vergiet erboven op.
  • Zodra het water kookt, geraspte kokos met een snufje zout in het vergiet doen en net zo lang laten stomen totdat de kokos zacht is.

Bereidingswijze:

  • Neem een kookpan en vul het driekwart met water.
  • Dit water laten koken, zodra het kookt op het vuur laten staan. Het water moet blijven borrelen.
  • Ondertussen 2 á 3 schijven goelah djawah (bruine suiker) in kleine blokjes snijden, van ongeveer een ½ cm.
  • In een kom de ketanmeel en kokosmelk goed mengen.
  • Een paar druppels groene kleurstof erbij doen en goed mengen.
  • Het geheel een pastelgroene kleur hebben.
  • Van dit alles een mooie, droge,deegbal maken, het mag niet aan de vingers plakken.
  • Vervolgens kun je van dit meel, kleine ronde balletjes maken (iets kleiner dan een pingpongbal).
  • Neem een stukje deeg, maak er een balletje van en doe er een klein kuiltje in.
  • Stop in het kuiltje een stukje bruine suiker en maak het mooi dicht.
  • Maak ongeveer 10 van deze gevulde balletjes en doe ze dan één voor één in de pan met borrelend water.
  • Als de balletjes boven drijven, zijn ze klaar.
  • Het deeg is nu gaar en de suiker in het balletje is nu gesmolten
  • Heel voorzichtig de balletjes eruit halen en in het vergiet met de kokos doen.
  • De balletjes één voor één door de geraspte kokos wentelen, totdat ze helemaal bedekt zijn.
  • In deze volgorde ga je door totdat het deeg op is.
  • Mocht de kokos weer hard worden, weer opnieuw laten stomen.
  • De kokosballetjes zijn het lekkerst als ze warm zijn, je kunt ze in de stomer opwarmen.

Video

Tips / Opmerkingen

Mocht je toch nog over hebben (wat ik zeker niet denk want ze zijn wel erg lekker) geen nood, klepon kan prima in diepvriesdozen ingevroren worden.
Bijt de klepon niet door maar stop het in één keer in de mond.
Wanneer het stukgebeten wordt loopt de goela djawa eruit.
Eet de klepon binnen een dag op omdat het anders taai wordt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gehaktballetjesschotel

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
porties: 4 personen
Auteur: Onbekende Auteur

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng het gehakt met het paneermeel, de kokos, peper, zout naar smaak en het ei en vorm er
  • kleine gelijke balletjes van.
  • Bereid de aardappelpartjes volgens de regels in een pan.
  • Verhit intussen een wok en bak de balletjes rondom lekker bruin, voeg de ui, de knoflook en
  • het pepertje toe en bak al omscheppend 5 minuten op een halfhoog vuur mee.
  • Schep dan de nasi kruiden en de prei er door en voeg 2½ dl heet water toe.
  • Laat de prei al omscheppend beetgaar worden.
  • Breng het gerecht zo nodig op smaak met wat zout en serveer het met de aardappel partjes.

Tips / Opmerkingen

Geef er kroepoek bij en atjar

Recept afdrukken
No ratings yet

Melkchocoladefondue met kokos

Snel te maken.
Recept categorieën: Chocolade, Fondue, Nagerecht
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In fonduepan of steelpan met dikke bodem kokosmelk zachtjes verwarmen (niet laten koken!).
  • Chocolade erboven in stukjes breken en op heel laag vuur (of au bain marie) al roerend in warme melk laten smelten.
  • Intussen kokos in droge koekenpan met antiaanbaklaag in 1-2 minuten lichtbruin roosteren.
  • In kom laten afkoelen.
  • Van vuur af likeur door fondue roeren.
  • Chocoladefondue eventueel overdoen in speciaal (voorverwarmd) fonduesetje en op rechaud
  • op tafel zetten.
  • Hapjes in chocolade dippen en vervolgens door geroosterde kokos wentelen

Tips / Opmerkingen

Om te dippen:
- partjes mandarijn
- partjes appel en peer (met citroensap besprenkeld)
- aardbeien (met kroontje)
- kersen (aan steeltje)
- partjes kiwi
- marshmallows
- brosse koekjes zoals lange vingers, biskwie of kokoskoekjes
- blokjes cake of muffin
- stukjes croissant of minicroissantjes
- stukjes rozijnenbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kokosnasi met kipsaté en kroepoek

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Oosters
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rijst volgens gebruiksaanwijzing koken.
  • Afgieten en af laten koelen.
  • Pepertje uit nasigroenten in ringen snijden.
  • Saté volgens gebruiksaanwijzing bereiden, naar keuze op de barbecue of in de oven.
  • Saus verwarmen. In wok olie verhitten, groenten en peperringetjes 5 minuten roerbakken.
  • 1½ dl water, kruidenmix, zout, peper en ketjap toevoegen, 3 minuten meebakken.
  • Gemalen kokos en rijst toevoegen, goed doorwarmen.
  • Nasi op vier borden scheppen, saté met saus ernaast leggen en kroepoek apart serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Anzac biscuits

Anzac betekent "Australian and New Zealand Army Corps". Deze koekjes werden gebakken door vrouwen die achtergebleven waren tijdens de Eerste Wereldoorlog en gestuurd aan de soldaten in de loopgraven; dat de koekjes lang houdbaar zijn was natuurlijk een goede bijkomstigheid.
Recept categorieën: Koek, Taart
Land van herkomst: Australië

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng bloem, havermout, bruine suiker en kokos.
  • Smelt de boter met de honing en voeg de dubbelkoolzure soda toe en twee eetlepels heet water.
  • Voeg dit toe aan het bloemmengsel en kneed alles goed door elkaar.
  • Maak hoopjes met behulp van een theelepel op een ingevette bakplaat en bak de koekjes een kwartier op 160 graden.