Kriekentaart

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 200 gr spritskoeken
  • 100 gr boter
  • 1 pot kersen op sap ± 500 gr of blik ontpitte
  • 7 blaadjes gelatine 14 gr
  • dl kriekbier St. Louis of Belle-Vue 'primeur'
  • 300 gr verse roomkaas
  • dl crème fraîche
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • dl slagroom

Instructies

  • Maak van de spritskoeken met een foodprocessor een fijn kruim.
  • Smelt de boter, roer het spritskruim erdoor en vorm van het deeg een bal.
  • Leg de bal in het midden van een springvorm en druk het deeg gelijkmatig over de bodem uit.
  • Zet de vorm, eventueel afgedekt met plasticfolie, tot verder gebruik in de koelkast.
  • Laat de kersen uitlekken en vang het sap op.
  • Week de gelatineblaadjes 10 minuten in ruim koud water.
  • Breng 1 dl van het gezeefde kersensap aan de kook, neem het pannetje van het vuur en los de goed uitgeknepen gelatineblaadjes erin op.
  • Schenk er daarna de Kriek Lambiek bij en laat het mengsel staan tot het lobbig begint te worden.
  • Roer de verse roomkaas, de crème fraîche en de suiker tot een glad mengsel.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Voeg het inmiddels lobbig geworden gelatinemengsel bij het roomkaasmengsel en roer alles goed door elkaar.
  • Voeg vervolgens de slagroom toe en spatel deze er zo luchtig mogelijk door.
  • Schep alles in een vorm en strijk het oppervlaker met de bolle kant van een natte lepel glad.
  • Zet de taart minstens 4 uur in de koelkast om volledig op te stijven.
  • Schik de uitgelekte kersen op de taart en neem daarna de wand van de vorm weg.
  • Presenteer de taart op een platte schaal.

Notities / Tips / Wijnadvies

U kunt de zijkant van de taart eventueel bekleden met 4-6 eetlepels licht geroosterde geschaafde amandelen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Taart
Land van herkomst België