Kriekentaart
Ingrediënten
- 200 gr spritskoeken
- 100 gr boter
- 1 pot kersen op sap ± 500 gr of blik ontpitte
- 7 blaadjes gelatine 14 gr
- 1½ dl kriekbier St. Louis of Belle-Vue 'primeur'
- 300 gr verse roomkaas
- 1½ dl crème fraîche
- 100 gr witte basterdsuiker
- 1½ dl slagroom
Instructies
- Maak van de spritskoeken met een foodprocessor een fijn kruim.
- Smelt de boter, roer het spritskruim erdoor en vorm van het deeg een bal.
- Leg de bal in het midden van een springvorm en druk het deeg gelijkmatig over de bodem uit.
- Zet de vorm, eventueel afgedekt met plasticfolie, tot verder gebruik in de koelkast.
- Laat de kersen uitlekken en vang het sap op.
- Week de gelatineblaadjes 10 minuten in ruim koud water.
- Breng 1 dl van het gezeefde kersensap aan de kook, neem het pannetje van het vuur en los de goed uitgeknepen gelatineblaadjes erin op.
- Schenk er daarna de Kriek Lambiek bij en laat het mengsel staan tot het lobbig begint te worden.
- Roer de verse roomkaas, de crème fraîche en de suiker tot een glad mengsel.
- Klop de slagroom stijf.
- Voeg het inmiddels lobbig geworden gelatinemengsel bij het roomkaasmengsel en roer alles goed door elkaar.
- Voeg vervolgens de slagroom toe en spatel deze er zo luchtig mogelijk door.
- Schep alles in een vorm en strijk het oppervlaker met de bolle kant van een natte lepel glad.
- Zet de taart minstens 4 uur in de koelkast om volledig op te stijven.
- Schik de uitgelekte kersen op de taart en neem daarna de wand van de vorm weg.
- Presenteer de taart op een platte schaal.
Notities / Tips / Wijnadvies
U kunt de zijkant van de taart eventueel bekleden met 4-6 eetlepels licht geroosterde geschaafde amandelen.