Recept afdrukken
No ratings yet

Kydonia sto fourno

gebraden kweeperen in de oven / Een specialiteit van het eiland Lesbos.
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: Griekenland
porties: 6
Auteur: Smulweb

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spoel de kweeperen onder koud stromend water en schik ze in een ovenschotel.
  • Verdeel er de overige ingrediënten rond en zet gedurende 5 à 6 uur in een oven van 100 C.
  • Draai de kweeperen om na drie uur.
  • Snijd de kweeperen in twee en haal er de pitten uit.
  • Schik ze op een dienschotel en lepel er het ingekookt kookvocht over

Tips / Opmerkingen

Serveer met wat slagroom.
deze bereiding kan nog enkele dagen worden bewaard in de ijskast.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kweeperen wijngelei

Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst
Auteur: Sonja van de Rhoer

Bereidingswijze

  • Veeg de kweeperen af met een schone zachte doek om het dons te verwijderen.
  • Was de vruchten, verwijder steeltjes en blaadjes, snijd de vruchten in parten en doe ze samen met de witte wijn, 5 dl water en de citroenschil in een pan met dikke bodem.
  • Laat de massa 30-40 minuten zachtjes koken, zodat de vruchten zacht worden.
  • Doe de massa over in een met vochtig kaasdoek (of een katoenen theedoek) beklede grote zeef en zet de zeef op een pan of kom om de vruchten te laten uitlekken.
  • Dit gaat langzaamû word niet ongeduldig, maar neem er de tijd voor, het komt de smaak van de gelei ten goede.
  • Bind de vier punten van de doek na enige uren aan elkaar, hang de doek vervolgens aan de kraan boven de kom en laat de massa verder uitlekken.
  • Versnel het proces niet door in de doek te knijpen of met een houten lepel het sap uit de vruchten te drukken.
  • De gelei wordt dan troebel.
  • Meet de hoeveelheid sap en voeg evenveel geleisuiker en het sap van½ citroen toe.
  • Breng het sap aan de kook, roer af en toe, zodat alle suiker oplost en laat het geheel nog 4-6 minuten flink doorkoken.
  • Controleer de gelei op dikte en giet hem warm in de warme, goed schoongemaakte potten.
  • Sluit de potten af met vochtig gemaakt huishoudfolie en een schroefdeksel en zet ze ± 10 minuten omgekeerd op een doek, zodat de potten vacuüm kunnen trekken.

Tips / Opmerkingen

Gelukkig zien we de laatste jaren deze bijzondere vruchten weer meer in boomgaarden en op de (boeren)markt. Voor wie de vrucht niet kent is deze gelei de moeite van het maken waard. Het is aan te raden de kweeperen te plukken of te kopen als ze nog niet helemaal rijp zijn. Laat ze vervolgens op een warme plaats rijpen. Verwerk de vruchten als ze hun bijzondere geur gaan verspreiden en zachtgeel van kleur worden.
Het vruchtvlees van de kweepeer kan snel melig worden, het neemt dan geen suiker meer op en wordt als inmaakproduct droog.
Kweeperen zijn rijk aan pectine, zodat de gekookte vruchtenmassa snel geleert (dik wordt). Maak de kweeperen schoon door ze met een zacht doekje af te wrijven. De vruchten zijn bedekt met zachtgrijze dons, dat slecht met water maar goed droog te verwijderen is.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ingewerkte kweeperen

Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Schil de kweeperen, ontdoe ze van het klokhuis en snijd ze in gelijke stukken.
  • Was de weckpotten grondig en spoel ze in koud water goed af.
  • Zet ze ondersteboven, zodat het water eruit lekt.
  • Vul ze met de versneden kweeperen en begiet met suikerwater tot de kweeperen zijn verdronken.
  • Sluit de potten met elastiek en deksel, zet ze in de steriliseerketel en laat ze op een matig vuur 2 uur koken, zodat de bokalen hermetisch afsluiten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kweeperentaart met amandel

Recept categorieën: Fruit, Taart
Land van herkomst: Europa
Auteur: Gary Rhodes

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de kweeperen en verwijder de klokhuizen.
  • Snij de kweeperen in blokjes en stoof ze in weinig boter met wat suiker tot de stukjes zacht zijn.
  • Bak in een ronde taartvorm een niet te dikke cake (3,5 à 4 cm hoog).
  • Vervang daarbij ⅓ van het meel door amandelpoeder of zeer fijn gemalen (eventueel geroosterde) amandelen.
  • Als de cake is afgekoeld, besprenkel hem dan rijkelijk met een amandellikeur.
  • Breng er vervolgens een met Taartina aangemaakte laag kweepeer op en laat opstijven.
  • Eventueel nog versieren met slagroom of poedersuiker.

Tips / Opmerkingen

Variatie:

gebruik i.p.v. amandellikeur de kweepeerlikeur.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kweeperen, rood gebakken

Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: Europa
porties: 4 personen
Auteur: Onbekende Auteur

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de over voor op 200° C.
  • Schil de kweeperen en verwijder de klokhuizen.
  • Snij 1 kweepeer in kleine stukjes, halveer de andere peren.
  • Los de suiker op in koken water, voeg de kweepeerstukjes toe en kook het geheel tot een stroop.
  • Zet de halve peren in een braadslede met 1 cm siroop, stoof dit 1 uur.
  • Temper de oven tot 160° C.
  • Stoof de peren nog 2 à 3 uur onder regelmatig bedruipen met de siroop, waarbij je de peren telkens keert.
  • Zo nodig telkens siroop toevoegen.

Tips / Opmerkingen

Serveer de peren met de snijkant naar boven met een geklopte slagroom ernaast.
Warme vanillesaus of vanille(room)ijs of kaneelijs passen er ook goed bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kweepeerjam

Recept categorieën: Broodbeleg, Fruit
Land van herkomst: Europa
Auteur: Onbekende Auteur

Bereidingswijze

  • Geleisuiker is weliswaar duur, maar heeft een kortere kooktijd nodig, waardoor U energie spaart.
  • Als U geleisuiker gebruikt, moet U in ieder geval de aanwijzingen op het pakje opvolgen.
  • Van de rijpe kweeën wordt de "wol" met een doek verwijderd.
  • Dan worden de vruchten zonder ze te schillen - want in de schil zit het meeste aroma - in kleine stukjes gesneden en met zo veel water op het vuur gezet, dat de vruchten zijn bedekt.
  • Als de vruchten tot brij zijn gekookt, worden ze door een haren zeef gewreven.
  • Vervolgens wordt de suiker toegevoegd.
  • Onder voortdurend roeren wordt het geheel tot de jamproef* gekookt, in de voorverwarmde Weck glazen gegoten en 10 minuten bij 90° C ingemaakt.
  • Ook een heerlijke jamvariant is kweeperen met appels in de verhouding 2:1.

Tips / Opmerkingen

* Als een druppel jam op een koud bord stijf is zonder een waterrandje als die is afgekoeld.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kweepeergelei

Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit
Land van herkomst: Europa
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Onbekende Auteur

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Van de rijpe kweeën wordt de "wol" met een doek verwijderd.
  • Dan worden de vruchten zonder ze te schillen - want in de schil zit het meeste aroma - in kleine stukjes gesneden en met weinig water op het vuur gezet, dat de vruchten zijn bedekt.
  • Het fruit wordt langzaam verhit tot ze week zijn.
  • Vervolgens alles door een fijn haren zeef of, nog beter, in een filtreerdoek (beddelaken) doen en lang laten uitlekken. Niet persen, van het vruchtvlees kan je nog jam maken.
  • Het koud geperste of met een sapwinner gewonnen sap in de verhouding 1000 g suiker op 1 ltr. sap onder voortdurend afschuimen tot de geleiproef* koken.
  • Daarna de voorverwarmde Weck inmaakglazen vullen.
  • Met deksel en inmaakring sluiten en 10 minuten bij 90° C inmaken.

Tips / Opmerkingen

* Als een druppel gelei op een koud bord stijf is zonder een waterrandje als die is afgekoeld.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bitterkoekjestrifle met kweepeer

Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Laat de kweeperen uitlekken en vang het kookocht op.
  • Snij 8 amaretti's of bitterkoekjes in vieren, schep ze door het kookvocht en besprenkel ze met 1 el amandellikeur.
  • Verdeel de koekjes over 4 hoge glazen.
  • Pureer de kweeperen met behulp van een staafmixer en verdeel de helft van de puree over de koekjes.
  • Schep de bitterkoekjespudding op de puree.
  • Breek de witte chocolade in stukjes en laat deze met 50 ml slagroom op een heel zacht vuur smelten.
  • Haal het mengsel van het vuur en laat dit afkoelen.
  • Klop ondertussen 100 ml slagroom lobbig en schep er de afgekoelde maar nog vloeibare chocoladeroom door.
  • Verdeel de chocoladeroom over de glazen en schenk er de rest van de puree over.
  • Zet de trifles 1 uur in de koelkast.
  • Snijd 4 amaretti's of bitterkoekjes in en zet ze op de rand van ieder glas.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidige kweeperensoufflé

Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: Engeland
porties: 8 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de kweepeer dun met een dunschiller.
  • Snijd hem in vieren (gebruik een stevig koksmes) en verwijder het klokhuis.
  • Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en doe ze met de siroop in een pan.
  • Schep de specerijen en reepjes sinaasappelschil erdoor.
  • Breng de kwee aan de kook en laat hem afgedekt in circa 15 minuten gaar koken.
  • Laat hem uitlekken en verwijder de specerijen. (De siroop kunt u later opnieuw gebruiken.)
  • Pureer het vruchtvlees in een keukenmachine.
  • U hebt circa 3 dl puree nodig.
  • Doe het in een kommetje en zet het in de koelkast.
  • Bereid de crème patissière en laat hem afkoelen.
  • Bereid intussen ramekinbakjes of een soufflévorm van 1 liter inhoud voor met 2 lagen gesmolten boter en stuif er gemalen noten over (laat koelen in koelkast).
  • Verwarm de oven voor tot 190 C.
  • Meng de gepureerde kwee door de crème patissière.
  • Klop in een grote, schone kom de eiwitten tot stevige pieken.
  • Voeg geleidelijk de suiker toe, zodat het een glanzende meringue wordt.
  • Spatel deze door het romige vruchtenmengsel.
  • Schep dit mengsel in de voorbereide vorm(en) en strijk deze glad af met een spatel of de onderkant van een lepel.
  • Zet de vorm(en) op een bakplaat en bak deze tot ze goudgeel en mooi uitgerezen zijn.
  • Reken 12-15 minuten voor kleine ramekinbakjes, 15-18 minuten voor grotere bakjes en 25-30 minuten voor een grote soufflé.
  • Bestuif de soufflé(s) als u wilt met poedersuiker zodra ze uit de oven komen. Serveer direct.

Tips / Opmerkingen

Goudgele, geurige kweeperen zijn tegen het einde van september verkrijgbaar; groentewinkels hebben ze nog wel eens in de aanbieding. Kweeën zijn ouderwetse vruchten die een beetje op uit hun krachten gegroeide peren lijken. Buiten het kweeperenseizoen kunt u voor dit recept ook stoofperen gebruiken. Kweeën hebben hard vruchtvlees dat u niet rauw kunt eten. Ik pocheer het vruchtvlees graag in een lichte siroop met specerijen uit de Chinese keuken: het kleurt dan prachtig roze en verspreidt een heerlijk aroma.

Kweeperentaart met kwark
Recept afdrukken
No ratings yet

Kweeperentaart met kwark

Recept categorieën: Fruit, Taart
Auteur: Akki

ingrediënten

Voor het deeg:

Voor de vulling:

Bereidingswijze

  • Voor 1 vlaai- of springvormen 22 cm.

Het deeg:

  • Doe zout, suiker, bloem en boter in een kom.
  • Snij de boter klein en kneed tot je een elastische deegbal hebt.
  • Laat een half uurtje rusten in de koelkast.

De vulling:

  • Kook de geschilde en in stukken gesneden kweeperen gaar.
  • Doe alles behalve rozijnen en het deeg in een blender of grote vijzel en maak er een moes van.
  • De hoeveelheid voor de vulling is voldoende voor een grote vlaai of een springvormen met een diameter van 22 cm.
  • Bekleed een ingevette en met bloem bestrooide springvorm of vlaaienvorm met het deeg.
  • Verdeel de vulling over het deeg, versier evenueel de rand van de taart naar eigen inzicht.
  • Bak de taart in de oven (180 C) gedurende 40 tot 50 min.
  • Controleer of de vulling gaar is, haal de vorm uit de oven, en laat vijf minuten rusten.
  • Haal dan de taart uit de vorm, en laat deze op een taartrooster afkoelen, of serveer meteen.