Recept afdrukken
No ratings yet

Tuinbonen met puree en vissticks

Recept categorieën: Gourmet, Hoofdgerechten, Vis
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de aardappels in een bodempje water met zout met de deksel op de pan in 20 min gaar.
  • Bak in een braadpan de spekblokjes uit in hun eigen vet tot ze bruin en krokant zijn.
  • Schep de bevroren tuinbonen en de tijm bij de spekblokjes en laat het geheel met de deksel op de pan in 10 minuten op laag vuur stoven.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de vissticks in 10 minuten op een middelhoog vuur
  • aan weerszijden krokant en bruin.
  • Stamp de aardappels grof met een pureestamper en er de melk, nootmuskaat en boter door.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Serveer de puree met de tuinbonen en de vissticks.

Recept afdrukken
No ratings yet

Stamppot met snijbonen

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Stamppot
Dieët: Vegetarisch
porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden.
  • In pan met weinig water en zout aardappels en snijbonen in ca. 15 minuten gaarkoken.
  • Braadworstjes met vork hier en daar inprikken.
  • In koekenpan boter verhitten.
  • Braadworstjes in ca. 10 minuten bruin en gaarbakken.
  • In zeef witte bonen onder koud stromend water afspoelen en goed laten uitlekken. Aardappels en snijbonen afgieten.
  • Met pureestamper fijnstampen.
  • Zoveel melk erdoor roeren dat smeuïge puree ontstaat.
  • Bakvet van braadworstjes en witte bonen erdoor scheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Stamppot op twee borden scheppen en braadworstjes erop leggen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sperziebonen aardappelomelet

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In pan met weinig water en zout sperziebonen ca. 5 minuten koken.
  • Intussen in pan ruim water aan de kook brengen.
  • Sjalotjes pellen en fijnsnipperen.
  • Tomaten inkruisen, onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water en ontvellen.
  • Tomaten halveren, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in reepjes snijden.
  • In kom eieren loskloppen met melk, kruidnagelpoeder,nootmuskaat, zout en peper. In grote koekenpan olie verhitten.
  • Sjalot en spekreepjes ca. 3 minuten al omscheppend zachtjes bakken.
  • Sperziebonen afgieten.
  • Sperziebonen, tomaatreepjes en aardappelgolfjes toevoegen in grote koekenpan
  • en al omscheppend ca. 2 minuten bakken.
  • Eiermengsel erover schenken en in ca. 10 á 12 minuten zachtjes laten stollen. Bovenkant bestrooien met kaas.
  • Omelet in vieren snijden.
  • Op twee borden elk 2 punten van omelet leggen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met stokbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sinaasappel yoghurtdressing

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dressings
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Helft van sinaasappel boven een kommetje dik schillen, tot op vruchtvlees.
  • Met scherp mesje partjes tussen de vliesjes uitsnijden.
  • Partjes in kleine stukjes snijden.
  • Andere helft van de sinaasappel uitpersen.
  • In kommetje sinaasappelsap, yoghurt, melk en kardamom tot dressing roeren. Sinaasappelstukjes erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper

Recept afdrukken
No ratings yet

Scones van Albert Heijn / Allerhande

Recept categorieën: Broodjes, Gebak
Land van herkomst: Engeland
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bakblik met bakpapier bekleden.
  • Bakmeel met bakpoeder en zout boven kom zeven.
  • Vanillesuiker en suiker toevoegen.
  • Boter met 2 messen door bloem in kleine stukjes snijden.
  • Ei met melk loskloppen, ½ eetlepel bewaren, rest bij bloemmengsel schenken en geheel tot samenhangende bal kneden.
  • Deeg tot lap van ca. 2½ cm dik uitrollen.
  • Uit deeg 8 rondjes steken, op bakblik leggen en met rest van melk bestrijken.
  • Scones in midden van oven in ca. 10 minuten lichtbruin bakken.
  • Scones uit oven op rooster laten afkoelen.
  • Slagroom stijf kloppen.
  • Scones met jam en slagroom serveren (Notitie:).

Tips / Opmerkingen

In Engeland serveert men de scones met clotted cream:
een dikke room met een hoog vetgehalte.
U kunt hiervoor in de plaats een wat luchtiger en minder vet mengsel geven.
U kunt de scones ook ruim van tevoren maken en tot gebruik invriezen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Saladetaart met Danish Blue

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Kaas, Salade
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Vorm invetten en bodem en wanden bekleden met pizzadeeg.
  • Met vork gaatjes in bodem prikken.
  • In midden van oven bodem in ca. 15 minuten gaar bakken.
  • Laten afkoelen.
  • Peultjes schoonmaken en wassen.
  • In pan met weinig water en zout peultjes ca. 3 minuten koken.
  • Afgieten.
  • Bleekselderij schoonmaken, wassen en in stukjes snijden.
  • Kerstomaatjes wassen en halveren.
  • Maïs afgieten.
  • In kom peultjes, tomaat, bleekselderij en maïs voorzichtig door elkaar scheppen.
  • In kom met ruim koud water gelatine ca. 5 minuten laten weken.
  • In steelpan melk aan de kook brengen.
  • Gelatine goed uitknijpen en van vuur af in hete melk oplossen.
  • Iets laten afkoelen.
  • Zure room erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Mengsel over taartbodem uitstrijken.
  • Salade erop scheppen.
  • Taart in koelkast in ca. 1 uur laten opstijven.
  • Hazelnoten grof hakken.
  • Kaas in stukjes verdelen.
  • In kommetje sausje kloppen van olie, azijn, mosterd, zout, peper en suiker.

Bereiden:

  • Sausje over salade schenken. Kaas en noten erover strooien.

Recept afdrukken
No ratings yet

Poting

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Dessert
Dieët: Vegetarisch
porties: 6 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rozijnen en krenten wassen en laten uitlekken.
  • In kom zelfrijzend bakmeel met melk, eieren, zout en vanillesuiker tot glad beslag kloppen.
  • Rozijnen en krenten erdoor mengen.
  • Schaal invetten en bestuiven met bloem.
  • Beslag in schaal scheppen (schaal niet verder dan voor 2/3 deel vullen) en afdekken met aluminiumfolie. Schaal in grote pan zetten.
  • Pan vullen met zoveel water dat schaal voor 2/3 deel onder staat.
  • Water tegen de kook aan brengen.
  • Poting afgedekt in ca. 2 á 21/2 uur tegen de kook aan laten garen. Ca. 1/2 uur voor einde baktijd deksel van pan nemen en in aluminiumfolie gaatjes prikken om vocht te laten ontsnappen.
  • Met satéprikker controleren of poting gaar is (als prikker droog eruit komt is poting gaar).
  • Bord op schaal leggen, samen keren en poting uit vorm laten glijden.
  • Serveren met gesmolten boter, suiker en kaneel, stroop of (gepureerde) verse vruchten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Wentelteefjes

Recept categorieën: Brood, Nagerecht
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

Bereidingswijze

  • Doe de eieren, de blonde bruine suiker en de melk in een kom.
  • Dompel stukken brood onder in de mengeling en laat een minuutje weken.
  • Strooi er een laag bruine suiker over voor een krokant laagje en bak in de pan.

Recept afdrukken
No ratings yet

Warme wafels

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Los de gist op in de (lauwe) melk, voer er de honing aan toe en zet even opzij.
  • Zeef de bloem in een ruime kom en maak er een kuiltje in.
  • Strooi het zout en het vanillepoeder op de rand van de bloem.
  • Doe het ei en de eidooier, samen met de arachide-olie in het kuiltje.
  • Smelt de boter op een zacht vuurtje.
  • Strooi de suiker op de rand van de bloem.
  • Giet het melk-gistmengsel in twee keren in het kuiltje en roer met de garde zodat je geen klonters hebt.
  • Schenk er de gesmolten boter als laatste bij en meng tot een homogeen mengsel.
  • Laat een halfuurtje rusten en rijzen met een handdoek of plasticfolie over de kom.
  • Wanneer de hoeveelheid is verdubbeld, kan je beginnen te bakken.
  • Verhit het wafelijzer en smeer de binnenkant n keer in met een likje arachide-olie.
  • Bak de wafels in 2 à 3 minuten goudbruin.

Tips / Opmerkingen

Elk wafelijzer is anders, maar doorgaans mag de thermostaat relatief hoog staan. Een beetje testen is de boodschap.
Serveer met poedersuiker, boter, esdoornsiroop of 'ezelboter' (een mengeling van half boter, half blonde suiker).

Recept afdrukken
No ratings yet

Vanillewafels

Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Voor 15 à 20 wafels:

Bereidingswijze

  • Splijt een vanillestokje en schraap het merg er uit.
  • Voeg bij de boter.
  • Roer de malse boter tot crème.
  • Voeg de suiker en de honing toe en roer goed.
  • Voeg één voor één de eieren toe en roer telkens tot de vloeistof wordt opgenomen.
  • Roer er straalsgewijs de helft van de melk bij.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en meng onder het beslag..
  • Voeg de rest van de melk toe en roer tot een glad deeg.
  • Laat het deeg een halfuurtje rusten.
  • Verhit het wafelijzer en smeer voor je begint te bakken éénmalig in met een likje arachide-olie.
  • Bak de wafels in 2 à 3 minuten goudbruin en laat afkoelen op een rooster.
  • TIP:
  • Werp het vanillestokje niet weg.
  • Daarvoor zijn ze veel te kostbaar.
  • Steek het in een pot met gewone suiker, na verloop van tijd heb je echte vanillesuiker.
  • Ik laat zo’n stokje drogen op het fornuis of de oven.
  • Daarna mix ik helemaal fijn en dan krijg je heerlijk vanillepoeder dat je in allerlei gebak kan gebruiken.
  • Een echte aanrader!
  • Ook dit kan je gebruiken in plaats van een vanillestok.
  • Soms meng ik nog gauw wat rozijnen onder het deeg

Tips / Opmerkingen

Lekker met een glas koude melk.