Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidenkaasmuffins met bosuitjes

Recept categorieën: Hapjes, Koek, snoep, taart, gebak
Land van herkomst: Wereldkeuken
porties: 12 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C. Muffinvorm invetten.
  • In kom bakmeel met ei, melk en olie tot stevig, glad beslag roeren.
  • Kaas en bosuitjes erdoor roeren en zout en peper naar smaak toevoegen.
  • Beslag in muffinholtes scheppen. In midden van oven muffins in ca. 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Laten afkoelen tot lauwwarm of koud.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bapao

Varkens gehakt met ketjap sherry deeg
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verkruimel de gist in een kopje.
  • Doe het water erbij en roer de gist, als ze vloeibaar is geworden, een keer om.
  • Zeef de bloem in een kom.
  • Maak een kuiltje erin en strooi zout en suiker over de bovenrand.
  • Schenk het gistmengsel in het kuiltje en werk er wat bloem zonder suiker en zout door.
  • Dek dit mengsel af met de overige bloem en wacht dat de bloem, door de werking
  • van de gist gaat barsten.
  • Doe de melk erbij en kneed en duw het deeg, tot het niet meer aan het aanrecht plakt.
  • Bestrijk een kom met boter, leg het deeg erin en strooi wat bloem over de bovenkant.
  • Dek de kom af met plasticfolie en zet ze op een warme tochtvrije plaats.
  • Wacht tot het deeg in omvang is verdubbeld.
  • Verwarm de olie.
  • Snijd de prei in zeer dunne reepjes.
  • Fruit prei, knoflook en gehakt al roerend, tot het gehakt bruin ziet en al het vocht is verdampt.
  • Roer zout ketjap en sherry erdoor en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Maak de maizena aan met de bouillon.
  • Roer dit mengsel door het gehaktmengsel en laat even koken.
  • Laat de vulling afkoelen.
  • Rol het deeg uit op een bebloemd aanrecht tot een 5 cm dikke rol.
  • Snijd deze rol in 2 cm brede stukken.
  • Rol ieder stukje uit met een bebloemde deegroller tot een rondje met een middellijn van 10 cm.
  • Leg op ieder rondje 2 eetlepels vulling en vouw het deeg dicht.
  • Plak het deeg met wat water vast.
  • Geef een mooie ronde vorm.
  • Leg de broodjes weg op een bebloemd oppervlak en laat nog 30 minuten narijzen.
  • Breng een ruime bodem water aan de kook in een stoompan.
  • Heb je geen stoompan, hang dan een metalen stoommandje in een grote pan met een bodempje water.
  • Leg de broodjes op het stoomrek of in het stoommandje en zorg dat de broodjes
  • van elkaar af blijven liggen.
  • Stoom de broodjes in 10 minuten gaar.
  • Houd de reeds gestoomde broodjes heet op een schaal op een pan met kokend water.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijst met tahoe, prei, uien, bananen en satesaus

Recept categorieën: Fruit, Groenten, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de rijst op laag vuur gaar en droog.
  • Snij ondertussen de tahoe in blokjes van een centimeter op een bord en marineer ze met gemberpoeder, knoflookpoeder en flink wat ketjap (zoet of zout).
  • Af en toe goed omscheppen.
  • Fruit de ui met knoflook en de prei en breng dit op smaak met santen (liefst van een blok,anders een zakje),laos, koriander,komijn en kurkuma en een mespunt sambal.
  • Wees met de kruiden niet zuinig.
  • Goed doorscheppen.
  • Als de tahoe een uur gemarineerd is deze toevoegen aan de groente / kruidenmengsel en zachtjes meebakken.
  • Vervolgens de droge gare rijst erdoor scheppen en voorzichtig meebakken.
  • Op smaak brengen met ketjap en sambal.
  • Maak van de satesaus en wat melk een dikke romige saus.
  • Doe de nasi op de borden, bestrooi deze met seroendeng en vervolgens met de satesaus en geef er gesneden banaan en atjar tjampoer bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Agar Agar Dengan

Mango pudding met kokos saus uit Indonesie
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Laat de agar agar 1 nacht in voldoende water weken.
  • Pureer de mango in een keukenmachine en voeg citroensap toe.
  • Voeg zoveel water toe dat de hoeveelheid mango en water samen 15 ml bedraagt.
  • Vermeng de agar agar, mango en de suiker in een sauspan en laat het geheel sudderen tot de suiker en agar agar zijn opgelost.
  • Roer regelmatig.
  • Doe het over in een puddingvorm en laat het afkoelen.
  • Doe de eieren en suiker in een kom.
  • Roer ze au a bain a Marie luchtig.
  • Voeg een mespuntje zout en melk en roer het weer goed.
  • Laat de saus au a bain a Marie dik worden.
  • Doe de kokos erbij.
  • Stort de pudding op een bord of schaal en geef de warme of koude saus erbij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip met veertig teentjes knoflook

Bereidingstijd1 u 30 min
wachten30 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Calorieën: 715kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ansjovis 30 minuten in melk leggen om te ontzouten.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Ansjovis uit melk nemen en fijn snijden of in keukenmachine fijn malen.
  • Vel van kip aan borstzijde met wijsvinger losmaken van borstvlees en ansjovis tussen borstvlees en vel verdelen.
  • Rozemarijn fijnsnijden en door olie mengen.
  • Deel van oliemengsel met kwastje over kip verdelen.
  • Kip bestrooien met peper.
  • Rest van olie in braadslede schenken.
  • Kip in braadslede leggen en ongepelde teentjes knoflook eromheen leggen.
  • In warme oven kip in 75 minuten goudbruin braden, af en toe bedruipen met braadolie.
  • Kip met teentjes knoflook op schaal leggen.
  • Aan tafel aansnijden.

Tips / Opmerkingen

Lekker met waterkerssalade.

Nutrition

Calorieën: 715kcal | koolhydraten: 14g | Eiwit: 39g | Vet: 56g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kaassoezenkrans

Bereidingstijd40 min
Recept categorieën: Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Calorieën: 580kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5.
  • Boven kom bloem zeven.
  • In ruime steelpan boter met 1 dl water en melk langzaam aan de kook brengen.
  • Pan van vuur nemen.
  • Bloem toevoegen en tot deegbal roeren.
  • Pan terugzetten op vuur en roux op middelhoog vuur al roerend in 2 à 3 minuten laten garen.
  • Mengsel overdoen in beslagkom en tot lauwwarm laten afkoelen.
  • Vervolgens 4 eieren één voor één door roux tot gladde massa roeren.
  • Beslag op smaak brengen met zout en peper.
  • Helft van kaas door beslag roeren.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Beslag met behulp van 2 eetlepels in ruime cirkel op bakplaat scheppen.
  • Laatste ei loskloppen en deegcirkel met kwastje hiermee bestrijken.
  • Bestrooien met rest van geraspte kaas.
  • Deeg in midden van oven in 15 à 20 minuten gaar bakken.

Tips / Opmerkingen

Gougère lauwwarm serveren en iedereen stukjes laten afbreken

Nutrition

Calorieën: 580kcal | koolhydraten: 21g | Eiwit: 25g | Vet: 43g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerde prei

Recept categorieën: Groenten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
porties: 4

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 ºC.
  • Prei schoonmaken en in stukken van 5 cm snijden.
  • Stukken prei in pan met water en wat zout 6 minuten koken en uitlekken.
  • Blauwe kaas in stukjes snijden.
  • Peterselie fijn hakken.
  • In pannetje boter laten smelten en van vuur af bloem erdoor kloppen.
  • Pan weer op zacht vuur zetten en melk er geleidelijk door kloppen tot gladde saus ontstaat.
  • Blauwe kaas erdoor mengen en saus 2 minuten verwarmen tot kaas is gesmolten.
  • Ovenschaal invetten en prei erin leggen.
  • Saus erover schenken en geraspte kaas erover strooien.
  • Ovenschaal 20 à 25 minuten in oven zetten tot bovenkant goudbruin is.

Recept afdrukken
No ratings yet

Clafoutis Limousin

kersengebak
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Gebak, Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 6

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 190 °C.
  • Taartvorm invetten met boter.
  • Kersen over bodem van taartvorm verdelen (kersen uit pot eerst goed laten uitlekken).
  • In kom melk, bloem, eieren, suiker, vanillesuiker en snufje zout tot luchtig beslag kloppen.
  • Beslag over kersen schenken en schaal in midden van oven schuiven.
  • Clafoutis in 40 à 45 minuten gaar en goudbruin bakken.
  • Vorm uit oven halen en clafoutis bestrooien met poedersuiker.
  • Warm serveren.

Tips / Opmerkingen

U kunt de clafoutis met verschillende soorten fruit maken, bijvoorbeeld met abrikozen, perziken uit blik of met verse frambozen of bramen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Worteltjesbrood uit Mol

Recept categorieën: Broodjes, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Voor het gerecht:

Voor de béchamelsaus:

Bereidingswijze

  • Snijd de wortelen in balkjes, ook ze in water en kruid met zout, suiker en een laurierblaadje.
  • Giet ze na de kooktijd goed af, draai ze door een roerzeef, zet ze terug op het vuur en laat al roerend al het overtollige vocht uitdampen.
  • Kluts de eieren bij elkaar, voeg ze er al roerend aan toe en meng goed.
  • Kruid met peper en eventueel zout.
  • Doe het mengsel in een ingeboterde vorm en zet die in een warmwaterbad in de oven.
  • Laat het toekomstige worteltjesbrood in ± 30 minuten zachtjes gaar bakken.
  • Haal het brood uit de vorm,stort het op een schotel en giet er de béchamelsaus over.

Tips / Opmerkingen

U kunt het worteltjesbrood nog bestrooien met gemalen kaas en onder de grill eventjes laten korsten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zandwafels

Recept categorieën: Dessert, Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Roer de boter met een gedeelte van de suiker tot room.
  • Voeg er de bloem aan toe en maak er een glad deeg van.
  • Klop de eieren met de resterende suiker tot een witte massa op.
  • Roer ze met een houten lepel langzaam onder het gladde deeg.
  • Verdun het deeg, als het te dik is, met melk.
  • Bak het deeg 5 tot 7 minuten, afhankelijk van de calorische waarde van het wafelijzer.
  • Bestrooi de wafels vervolgens met poedersuiker en/of overgiet ze met gesmolten boter.