Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met stokbrood en blauwe kaas

Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • In kommetje olie, azijn, mosterd, zout en peper tot vinaigrette kloppen.
  • Baguette in 12 sneetjes snijden en vlak onder grill goudbruin roosteren.
  • Walnoten grof hakken.
  • Sneetjes brood keren en andere kant goudbruin roosteren.
  • Geroosterde sneetjes baguette beleggen met blauwe kaas.
  • Veldsla over vier bordjes verdelen en walnoten erover strooien.
  • Dressing nog even doorkloppen en over salade schenken.
  • Broodjes kaas op salade leggen en kappertjes over kaas verdelen.

Tips / Opmerkingen

Wijnadvies
Ronde, fruitige, soms wat kruidige witte wijnen
Friszoete tot halfzoete witte wijnen
25 bereiden
Bevat per eenpersoonsportie
energie 520 kCal - eiwit 14 g
vet 42 g - koolhydraten 21 g

Recept afdrukken
No ratings yet

Agneau a l'Indonesienne

Lams blokjes uit Indonesie
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Twee uur voor het koken begint leggen we de paprika's onder de grill totdat het vel zwart is.
  • Spoel ze af onder koud water en haal er het vel af.
  • Verwijder ook de pitjes.
  • Hak de rode paprika fijn en snij de groene in julienne.
  • Schil de knoflook.
  • Neem een mortier en doe er de pulp van de rode paprika in, wat foelie, komijn, saffraan, koriander en mosterdzaad.
  • Neem van alle specerijen een halve theelepel.
  • Geef er nog wat zout en peper bij en stamp dit alles tot een pasta, terwijl u langzaam een eetlepel olie toevoegt en de wijnazijn.
  • Snij het vlees in kleine blokjes en doe het in een kom.
  • Geef er de pasta overheen, meng het goed en laat het op een warme plaats twee uur marineren.
  • Schil de ui en snij ze in fijne rondjes.
  • Laat het vlees uitlekken.
  • Verhit wat olie in een pan en sauteer hierin het vlees bruin.
  • Doe dan de deksel op de pan en laat op gedurende 90 minuten zeer zachtjes smoren.
  • Als het nodig is voegt U een of twee eetlepels water bij tijdens het proces, opdat het vlees niet aanbakt en uitdroogt.
  • Kook de rijst.
  • Sauteer in wat olie de reepjes groene paprika.
  • Kook de erwtjes.
  • Voeg 5 minuten voor het einde van de kooktijd van het vlees de marinade toe.
  • Warm nog even door en voeg er de erwtjes en de paprika bij.
  • Serveer het heet met de rijst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zandhovens konijn

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verdeel het konijn in stukken en kruid het vlees met peper en zout.
  • Haal de stukken door de bloem en bak ze in de boter aan.
  • Leg de stukken, als ze rondom bruin gebraden zijn, in een kookpan.
  • Laat de fijngesneden ui in het braadvet stoven.
  • Strooi er, als het vlees gaar is, de suiker over en laat de ingredinten verder bruinen.
  • Giet er dan een scheutje azijn over en voeg er wat water bij.
  • Leg de gepelde en in stukken gesneden tomaten en appels op het konijn,leg er een
  • sneetje brood met mosterd op en laat het gerecht zachtjes gaar stoven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Witte saus of melksaus

Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Naar keuze:

Bereidingswijze

  • Smelt de boter.
  • Neem de pan van het vuur en voeg al roerend de maïzena toe.
  • Zet de pan terug op het vuur en giet er al roerend de melk bij.
  • Laat goed doorkoken.
  • Breng op smaak met de kruiden.
  • Neem de pan weer van het vuur en voeg eventueel de mosterd en/of de eidooier toe.

Recept afdrukken
No ratings yet

Witte en groene bonen uit Zandhoven

Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de witte en de groene bonen apart gaar.
  • Versnipper de ui of de sjalotjes en stoof ze in een klontje boter aan.
  • Bestrooi met bloem en laat die op een klein vuurtje eventjes drogen.
  • Doe er dan de bouillon bij en laat goed doorkoken.
  • Werk af met mosterd, een scheutje azijn en wat peper en zout.
  • Voeg tenslotte de bonen toe en laat ze al roerend in de bouillon heel goed doorkoken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Willebroekse schep

Paardestoofvlees
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Smelt de boter in een pan en bak het vlees.
  • Kleur de uien vervolgens goed geel en bevochtig met het bier.
  • Smeer mosterd en confituur op het brood en leg het boterhammetje erbovenop. Kruid met een beetje peper, zout en muskaatnoot.
  • Leg er ook het kruidentuiltje bij.
  • Breng aan de kook en stoof zachtjes gaar.
  • Roer tijdens het stoven regelmatig.
  • Voeg er intussen ook de bittere chocolade aan toe, meestal volstaat een mespuntje ruimschoots.
  • Naar het einde toe zal het brood volledig zijn opgestoofd.

Tips / Opmerkingen

Controleer de dikte, bind en kruid eventueel bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vlaamse runderlappen

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bestrooi het vlees met wat zout en peper en wentel de blokken door de bloem. Verhit de boter en bak de blokken vlees hierin rondom bruin.
  • Voeg de uien en de look toe en bak alles, regelmatig omscheppend, 3 minuten. Schenk het bier in de pan, voeg de azijn, mosterd, bruine suiker, kruidnagels en het laurierblad toe en breng het geheel aan de kook.
  • Zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat het vlees in ± 2 uur zachtjes gaar stoven.

Tips / Opmerkingen

Voeg zo nodig nog wat zout en peper toe.
Verwijder voor het serveren de kruidnagels en het laurierblad.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vlaamse osselapjes

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bak het vlees en de in dunne ringen gesneden uien in de hete boter lichtbruin.
  • Strooi de bloem erover en voeg al roerend het bier en de overige ingrediënten toe.
  • Doe het vleesmengsel over in een natgemaakte Römertopf,
  • Leg de deksel op de schotel, plaats hem in een koude oven, stel de oven in op 200°C en stoof het gerecht in ± 2 uur gaar en mals.

Tips / Opmerkingen

Dien op met gekookte aardappelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vlaamse karbonades 2

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees in grote stukken van ± 100 gr elk.
  • Doe wat reuzel in de pan en laat het vlees daarin lichtbruin worden.
  • Kruid met zout en peper.
  • Voeg als het vlees bruin is,de schoongemaakte en in stukjes gesneden uien,de azijn, de uitgeperste look,tijm en laurier toe en schenk het bier over het gerecht, zodat alles goed is bedekt.
  • Besmeer de snee brood gul met mosterd en doe dit bij het gerecht.
  • Breng alles aan de kook, sluit de pan met een deksel af en laat alles op een zacht vuurtje ± 2 uur stoven.
  • Aan het eind van de stooftijd moet het bier tot ongeveer de helft zijn ingekookt en moet het brood volledig in de saus zijn opgenomen.

Tips / Opmerkingen

Voeg eventueel nog zout en peper naar smaak toe.
Serveer bij voorkeur met gekookte aardappelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vlaamse kabeljauw met spek

Recept categorieën: Varkensvlees, Vis, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Laat de vis iets ontdooien, snijd hem in 4 gelijke stukken en wrijf die in met zout, peper en mosterd.
  • Pel de sjalotjes en snijd ze in ringen.
  • Smelt 1 eetlepel boter in een braadpan en fruit de sjalotjes in ±3 minuten lichtbruin.
  • Voeg de stukken vis toe en leg op elk stuk een klontje boter.
  • Schenk het bier erbij en laat de vis afgedekt in ± 20 minuten zachtjes gaar stoven.
  • Snijd intussen het ontbijtspek in smalle reepjes en bak die in een droge koekenpan nog net niet knapperig.
  • Spoel in een zeef de garnalen met koud water af en laat ze uitlekken.
  • Bereid de vis-dillesaus met water volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en roer er de garnalen door.
  • Verdeel de sjalotjes over de borden, schep de saus eromheen, leg de stukken vis erop en schep op elk stuk vis 1 eetlepel spekjes.
  • Serveer direct.