Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- Groot pak petit beurre koekjes
- 1 kuipje boter om te smeren 500 gr
- 1 kop sterke koffie
- 50 gram cacaopoeder Voor een chocoladesmaak
- 2 koffielepels oploskoffie opgelost in een klein scheutje kokend water voor koffiesmaak
- 125 gram poedersuiker
- 1 tl vanille extract
- Hagelslag
Indien je wilt:
- een dopje alcohol zoals cognac whiskey
Instructies
- Neem een langwerpige schaal en zet een diep bord klaar.
- Hierin doe je de koffie met eventueel het dopje alcohol.
- Dit hoeft niet, zonder alcohol smaakt de koek ook zeer lekker.
- Neem de koekjes uit de verpakking en leg deze bij je koffie klaar.
- Beslis welke smaak je de koek wilt geven, chocolade of koffiesmaak ?
- Ik zelf gebruik altijd de cacao maar smaken verschillen !
- Neem de boter en doe deze in een kom samen met de poedersuiker, cacaopoeder of de oploskoffie en het vanille extract.
- Mix dit goed door tot je een mooie egale massa hebt.
- Neem een koekje en sop deze in de koffie en leg ze op de schaal.
- Afhankelijk van de grootte van de schaal kun je een 9 tal koekjes rangschikken naast elkaar. Neem nu een flinke lepel boter en leg deze op de koekjes en smeer uit met een paletmes. Dan leg je weer een laag koekjes en een laag boter.
- Herhaal dit een aantal keer.
- De koek mag een 6 cm hoog worden.
- Neem nu de rest van de boter en smeer zowel de bovenkant als de zijkanten in met boter. Strijk mooi glad en werk de bovenkant af met hagelslag.
- Zet de koek in de koelkast om op te stijven.
Notities / Tips / Wijnadvies
De koek is het lekkerst als je hem een dag op voorhand maakt.
Haal hem een uurtje voor het serveren uit de koelkast, dan kun je hem gemakkelijk snijden.
Haal hem een uurtje voor het serveren uit de koelkast, dan kun je hem gemakkelijk snijden.