Recept afdrukken
No ratings yet

Tahoesalade met sesamdressing

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Salade, Vleesvervangers
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • In kommetje sojasaus, azijn en sesamolie door elkaar roeren.
  • Gember schillen, kleinsnijden en erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met tabasco.
  • Tahoe in plakjes van ca. 1/2 cm dik snijden, plakjes diagonaal doorsnijden.
  • Tahoe in schaal leggen, marinade erover schenken.
  • Worteltjes schoonmaken en (met kaasschaaf) in lengte in plakjes schaven.
  • Prei wassen, schoonmaken en in reepjes van ca. 10 cm snijden.
  • In pan met kokend water wortel en prei enkele seconden onderdompelen.
  • In vergiet laten uitlekken en laten afkoelen.
  • Komkommer in lengte doormidden snijden en zaadjes met lepel eruit scheppen. Vruchtvlees (met kaasschaaf) in repen schaven.
  • Tahoe laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier.
  • In pan olie verhitten en tahoe op hoog vuur in ca. 4 minuten bruinbakken, halverwege keren.
  • Op keukenpapier laten uitlekken en laten afkoelen.
  • In pan marinade aan de kook brengen.
  • Pindakaas en suiker erdoor roeren en ca. 1 minuut zachtjes verwarmen.
  • Op smaak brengen met tabasco. Laten afkoelen.

Bereiden:

  • Groenten door elkaar scheppen en op midden van vier borden leggen.
  • Tahoe erop leggen.
  • Marinade erover scheppen. (Bestrooien met sesamzaadjes.)

Recept afdrukken
No ratings yet

Thaise curryballetjes met pindasaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Varkensvlees
Land van herkomst: Thailand
porties: 4 personen

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Rasp de groene schil dun van de limoen en pers de vrucht uit.
  • Kneed het gehakt met de geraspte limoenschil, 1 eetlepel currypasta, de eiwitten en naar smaak zout heel goed door elkaar.
  • Draai van het gehakt 24 stevige balletjes.
  • Steek de balletjes op de sprieten citroengras of stokjes.

Bereiden

  • Verhit de grillpan goed voor.
  • Bestrijk het gehakt met 1 eetlepel olie en gril de spiesjes op middelhoog vuur in ca. 10 minuten gaar. 3.
  • Verwarm voor de saus een ½ eetlepel olie en fruit hierin de resterende currypasta 1 minuut.
  • Voeg de kokosmelk, pindakaas en sojasaus toe en breng de saus al roerend tot tegen de kook aan.
  • Breng op smaak met zout en enkele druppels limoensap.
  • Serveer de saus bij de spiesjes.

Tips / Opmerkingen

Lekker met pandanrijst, blaadjes koriander en Thaise wokgroenten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Krokante bapaobroodjes

Recept categorieën: Broodjes, Hapjes, Rundvlees, Varkensvlees
porties: 10 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Verhit een kleine koekenpan en roerbak het gehakt goudbruin.
  • Strooi tijdens het bakken de satékruiden en naar smaak zout over het gehakt.
  • Voeg de gember, ui en knoflook toe en bak alles zachtjes 4 minuten.
  • Roer de pindakaas en 2 el water erdoor en roer alles glad.
  • Breng pittig op smaak met sambal.
  • Laat het gehakt iets afkoelen.
  • Snijd de broodjes voor driekwart in en pluk er wat broodkruim uit.
  • Schep een flinke lepel gehakt in de broodjes en druk ze weer dicht.
  • Bewaar ze tot gebruik op een koele plaats.

Bereiden:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Leg de broodjes op een bakplaat, schuif deze in de oven en bak de broodjes in
  • ca. 8 min. bruin.
  • Serveer de broodjes lauwwarm.

Tips / Opmerkingen

Lekker met zoete chilisaus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rundvlees in pindasaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Saus
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Runderlappen in blokjes snijden.
  • Knoflook pellen en boven kommetje uitpersen.Pindakaas, gemberpoeder, serehpoeder en sambal erdoor roeren.
  • Kruidenmengsel, santen en 1 1/2 dl water door vlees met tomaat roeren.
  • Aan de kook brengen en afgedekt nog 30 minuten zachtjes laten sudderen, af en toe omscheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met nasi goreng en komkommersla.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rundvlees in pindasaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Runderlappen in blokjes snijden.
  • Knoflook pellen en boven kommetje uitpersen.
  • Pindakaas, gemberpoeder, serehpoeder en sambal erdoor roeren.
  • Kruidenmengsel, santen en 1 1/2 dl water door vlees met tomaat roeren.
  • Aan de kook brengen en afgedekt nog ca.
  • 30 minuten zachtjes laten sudderen, af en toe omscheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met nasi goreng en komkommersla.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gado Gado

Tahoe uit Indonesie
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Tahoe in blokjes snijden en frituren.
  • Groenten snijden en koken met of zonder zout, eerst de harde groenten en zo vervolgens de andere in het zelfde water, uitlekken, daarna gesorteerd op een platte schaal, daaroverheen hard gekookt ei, schijfjes tomaat en blokjes tahoe, daaroverheen weer kroepoek en emping.
  • Uien, knoflook, lombok, kentjoer, laos, djahe fijnmaken en mengen met pindakaas, zout en suiker toevoegen en verdunnen met heet water.
  • Dan de tamarinde en eventueel wat santenblok en als laatste een schijfje citroen erbij doen.
  • Voor het gemak kan men ook boemboe petjel kant en klaar sausje mengen met heet water eventueel met toevoeging van wat ingredienten naar eigen smaak.
  • Voor kankoeng, katjang padjang kan men ook nemen andijvie, sperciebonen en spitskool.
  • Komkommmer in schijfjes snijden.

Tips / Opmerkingen

Het is lekkerder om de saus pas er over heen te doen bij het opdienen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Groene kool schotel met spek blokjes en ketjap

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De speklappen in dobbelstenen snijden en in de marinademix met 1 eetlepel ketjap
  • 15 minuten marineren.
  • Het vlees in de verhitte olie rondom bruin bakken en daarna op laag vuur in een ½ uur gaar laten worden.
  • Intussen de rijst gaar koken.
  • De gesneden kool in weinig water in 15 minuten beetgaar koken.
  • De pindakaas en de ketjap door de kool roeren en met zout, peper en sambal op
  • smaak brengen.
  • Aan de ketjap saus mix 3 dl kokend water toevoegen en tot een gladde saus roeren.
  • Deze door het vlees mengen.
  • De witte saus volgens de gebruiksaanwijzing bereiden.
  • In een ingevette ovenschaal laagjes maken van rijst, vlees en kool.
  • De witte saus over de bovenste koollaag verdelen.
  • De seroendeng met de kaas (3 eetlepels) mengen en over de saus strooien.
  • In een warme oven, 175 graden Celcius, in 25 minuten laten garen.

Tips / Opmerkingen

Lekker met gebakken banaan.

Recept afdrukken
No ratings yet

Anak kaska antokko

Afrikaans kip gerecht
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Afrika
porties: 4 personen
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Week de nasikruiden 10 minuten in warm water.
  • Snijd de kipfilet in blokjes en braad deze in de olie.
  • Snipper de ui en voeg dit aan de kipfilet toe.
  • Voeg de tomatenpuree en nasikruiden toe.
  • Ontdooi de spinazie in een aparte pan.
  • Voeg de gekookte spinazie aan het kipmengsel toe.
  • Doe de pindakaas erbij, de sambal en kerriepoeder.
  • Laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Goed doorroeren, eventueel wat water toevoegen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Stamppot paksoi met satéballetjes

Snel te maken
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Aardappels schillen en in stukken snijden.
  • Aardappels in ca. 20 minuten gaarkoken.
  • Tartaar met pindakaas en ei mengen.
  • Van tartaar 8 balletjes draaien.
  • Margarine in pan verhitten en balletjes rondom bruinbakken.
  • Boter afblussen met water en ketjap en balletjes met deksel op de pan in 15 minuten gaar laten worden.
  • Paksoi in reepjes snijden en wassen.
  • Melk verwarmen.
  • Aardappels met paksoi en melk door elkaar stampen en kort nog even verhitten.
  • Met peper en zout op smaak brengen.
  • Stamppot met tartaarballetjes en jus serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ruige rotsen

Recept categorieën: Chocolade, Tussendoortje
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Strooi de muesli beetje bij beetje op de snijplank en rol er met een deegroller overheen, om de grote brokken klein te maken.
  • Breek de chocolade over de afbreeklijnen in stukjes en snij die stukjes weer in tweeën.
  • Doe de chocoladebrokjes apart in een kommetje.
  • Snij de boter in stukjes en doe ze in een steelpan.
  • Doe de pindakaas erbij en zet de pan op het kleinste pitje van het fornuis.
  • Draai het vuur heel laag en blijf met een pollepel roeren, anders brandt het mengsel aan.
  • Roer, als alle boter gesmolten is, de krokante muesli door de pindaboter en zet het vuur uit.
  • Schep de chocoladebrokjes door de pindamuesli en laat de chocolade smelten.
  • Roer nog even goed met de pollepel door het mengsel.
  • Bedek het dienblad met bakpapier.
  • Schep met twee eetlepels 20 bergjes van het mueslimengsel en leg ze op het dienblad.
  • Laat de rotsjes nog 15 minuten afkoelen op het aanrecht.
  • Zet ze dan in de koelkast om helemaal op te stijven.
  • Dat duurt ongeveer twee uur.
  • Bewaar de rotsen tot je gaat uitdelen in een trommel.