Recept afdrukken
No ratings yet

Wortel uiensoep

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Soep, Vlees
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In grote pan olie verhitten.
  • Hutspotgroenten ca. 4 minuten zachtjes fruiten.
  • Intussen aardappels schillen, wassen en in kleine blokjes snijden.

Aan hutspotgroenten toevoegen:

  • aardappelblokjes, 1 liter water, bouillontabletten, laurierblaadjes en foelie.
  • Aan de kook brengen en geheel in ca. 15 minuten zachtjes gaarkoken.
  • Rookworst in plakjes snijden.
  • 1/4 Deel van hutspotgroenten en aardappels (met schuimspaan) uit soep op bord scheppen.
  • Rest van groenten en bouillon met staafmixer tot glad gebonden soep pureren.
  • Rookworst en rest van groenten erdoor roeren.
  • Soep nog ca. 2 minuten doorwarmen en op smaak brengen met zout en peper.
  • Overdoen in soepkommen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spitskoolstamppot met chorizo

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Stamppot, Varkensvlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spitskool schoonmaken, wassen en in grove repen snijden.
  • Aardappels schillen, wassen en in stukken snijden.
  • Ui pellen, halveren en in ringen snijden.
  • Chorizo in -blokjes snijden.
  • In braadpan chorizo in ca. 4 minuten zachtjes uitbakken.
  • Uit pan op bord scheppen.
  • In bakvet ui zachtjes ca. 1 minuut fruiten.
  • Spitskool, aardappel en tijm al omscheppend ca. 2 minuten meebakken. Bouillontablet erboven verkruimelen en ca. 11/2 dl water en karwij toevoegen.
  • Met deksel schuin op pan aardappel en spitskool in ca. 20 minuten zachtjes gaarkoken, regelmatig omscheppen.
  • Intussen rookworst in plakjes snijden.
  • Met stamper aardappels en spitskool grof door elkaar stampen.
  • Rookworst en chorizo erdoor scheppen.
  • Stamppot nog even doorwarmen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rode koolschotel met appel en rookworst

Aller Hande 2000
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ui pellen en snipperen.
  • Appel schillen, klokhuis verwijderen en appel in blokjes snijden.
  • Rookworst in plakjes snijden.
  • In wok 1 eetlepel olie verhitten.
  • Ui ca. 2 minuten roerbakken.
  • Appel erdoor scheppen.
  • Rest van olie toevoegen en rode kool op halfhoog vuur ca. 3 minuten roerbakken.
  • Hacheekruiden en azijn erdoor roeren.
  • Rode kool op niet te hoog vuur nog ca. 2 minuten al omscheppend bakken.
  • Plakjes worst toevoegen en ca. 1 minuut meewarmen.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Direct serveren, bijvoorbeeld met aardappelpuree.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rode koolschotel met appel en rookworst

Aller Hande februari 2000
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ui pellen en snipperen.
  • Appel schillen, klokhuis verwijderen en appel in blokjes snijden.
  • Rookworst in plakjes snijden.
  • In wok 1 eetlepel olie verhitten.
  • Ui 2 minuten roerbakken.
  • Appel erdoor scheppen.
  • Rest van olie toevoegen en rode kool op halfhoog vuur 3 minuten roerbakken.
  • Hacheekruiden en azijn erdoor roeren.
  • Rode kool op niet te hoog vuur nog 2 minuten al omscheppend bakken.
  • Plakjes worst toevoegen en 1 minuut meewarmen.
  • Op smaak brengen met peper.

Tips / Opmerkingen

Direct serveren, bijvoorbeeld met aardappelpuree.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pikante Witte Kool

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
porties: 4 personen
Auteur: D. E. Berk-van der Velde

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Eerst de aardappelen koken en koud laten worden.
  • De kool vlug afkoken en koud afgieten.
  • Prei en selderij in niet te kleine stukken snijden en afkoken met de gesneden wortels, vocht bewaren.
  • In een vuurvaste schotel eerst de kool dan de worst, de verdere groenten en tot slot de in stukken gesneden aardappels leggen.
  • Zout en peper toevoegen.
  • Ongeveer 35 minuten op een kleine vlam laten stoven.
  • Voorzichtig door elkaar scheppen, het mag geen pap worden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Fèves au lard

tuinbonen met spek
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Auteur: Voer voor gastronomen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de boter in een grote pan en braad daarin de soepbotten flink aan.
  • Maak de uien schoon, snijd ze in stukken en fruit ze mee bij de botten.
  • Voeg, zodra de ui bruin is, 2 1/2 liter water, de laurierbladeren, kruidnagel, tijm, peperkorrels en foelie.
  • Breng het aan de kook en laat op een zacht pitje het geheel ongeveer 1 1/2 uur zachtjes trekken.
  • Maak de prei, wortel en de knolselderij schoon, was ze en snijd deze in stukken.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in plakken.
  • Snijd het spek in kleine blokjes en bak ze uit.
  • Voeg de groenten,aardappelen en knoflook toe en fruit alles in het spekvet aan.
  • Zeef de bouillon en voeg die bij de aardappelen en groenten.
  • Voeg de citroenschil uit de soep en breng de soep eventueel op smaak met wat zout.
  • Snijd de rookworstin plakjes en warm deze mee in de soep.
  • Voeg vlak voor het serveren de peterselie toe.

Erwtensoep
Recept afdrukken
No ratings yet

Erwtensoep

Bereidingstijd45 min
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Soep, Varkensvlees, Vlees
porties: 4 personen
Auteur: Voorlichtingsbureau Vlees

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng in een ruime soeppan 1½ liter water met de Hamschijf, de krabbetjes, het laurierblad,
  • de peperkorrels, zout en bouillonblokjes aan de kook.
  • Laat dit ca. 1,5 uur zachtjes koken.
  • Schil en snijd ondertussen de knolselderij en de aardappels in blokjes.
  • Snijd de prei in ringen.
  • Voeg de knolselderij, aardappels, prei en doperwten na 1,5 uur toe.
  • Laat alles nog ca. 15 minuten koken.
  • Voeg dan de rookworst toe en laat alles nog ca. 15 minuten zachtjes koken.
  • Snijd de bladselderij fijn.
  • Haal het laurierblad en de peperkorrels met een schuimspaan uit de soep.
  • Haal de Hamschijf, de krabbetjes en de rookworst uit de soep.
  • Laat even afkoelen.
  • Pureer de soep met een staafmixer of haal door een roerzeef.
  • Verwijder de botjes en snijd het vlees in kleine stukjes.
  • Snijd de worst in plakjes.
  • Voeg het vlees weer toe aan de soep.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Garneer de soep met de bladselderij.

Tips / Opmerkingen

Lekker met roggebrood met boter en katenspek.

Recept afdrukken
No ratings yet

Stamppot rode ui met rookworst

Snel te maken
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Aardappels schillen, wassen en in stukjes snijden en met zout in ca. 20 minuten gaar koken.
  • Uien pellen en in ringen snijden.
  • Rookworst verwarmen volgens gebruiksaanwijzing.
  • In grote koekenpan spekjes ca. 4 minuten bakken.
  • Uien toevoegen en ca. 10 minuten zachtjes meebakken.
  • Intussen pruimen in stukjes snijden.
  • Aardappels afgieten en er met melk puree van maken.
  • Spekjes, ui en pruimen erdoor scheppen.
  • Op smaak brengen met zout, peper en gembersiroop.
  • Rookworst bij stamppot serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Erwtensoep

Voorbereidingstijd1 u 30 min
Bereidingstijd45 min
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Soep, Varkensvlees, Vlees
porties: 6 personen
Auteur: Voorlichtingsbureau Vlees

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng in een ruime soeppan 1½ liter water met de Hamschijf, de krabbetjes, het laurierblad, de peperkorrels, zout en bouillonblokjes aan de kook.
  • Laat dit ca. 1,5 uur zachtjes koken.
  • Schil en snijd ondertussen de knolselderij en de aardappels in blokjes.
  • Snijd de prei in ringen.
  • Voeg de knolselderij, aardappels, prei en doperwten na 1,5 uur toe.
  • Laat alles nog ca. 15 minuten koken.
  • Voeg dan de rookworst toe en laat alles nog ca. 15 minuten zachtjes koken.
  • Snijd de bladselderij fijn.
  • Haal het laurierblad en de peperkorrels met een schuimspaan uit de soep.
  • Haal de Hamschijf, de krabbetjes en de rookworst uit de soep.
  • Laat even afkoelen.
  • Pureer de soep met een staafmixer of haal door een roerzeef.
  • Verwijder de botjes en snijd het vlees in kleine stukjes.
  • Snijd de worst in plakjes.
  • Voeg het vlees weer toe aan de soep.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Garneer de soep met de bladselderij.

Tips / Opmerkingen

Lekker met roggebrood met boter en katenspek.

Recept afdrukken
No ratings yet

Blote kindertjes in het gras

stamppot snijbonen In Groningen heet het nieuwjaars stamppot-de naam zegt het al-traditioneel gegeten op nieuwjaarsdag. De stamppot wordt gemaakt van zoute snijbonen. Op de 1ste dag van het jaar mocht het vat pas geopend worden. Deze inmaakmethode dateert uiteraard nog van voor het wecken en het invriezen van groenten. Ik heb ooit eens van iemand gehoord, dat er in Noord-Holland ook zo'n traditie is, maar dan met zuurkool uit het vat.
Een recept van Wenny-m van 50plusser.nl
Bereidingstijd30 min
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Groningen, Nederland
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
porties: 4 stuks
Auteur: 50plusser.nl

Equipment

ingrediënten

naar eigen smaak:

Bereidingswijze

  • De zoute snijbonen twee keer afkoken.
  • Aardappels en snijbonen samen gaarkoken en een stamppot maken.
  • Daarna voorzichtig de witte bonen erdeoor scheppen, ze moeten heel blijven.
  • Als je dat lekker vindt uitgebakken spekjes ook erdoor scheppen.
  • Opdienen op een grote schaal, met de verschillende worstsoorten erbij, (
  • Amsterdamse ) zure uitjes en augurken.

Tips / Opmerkingen

In Groningen heet het nieuwjaarsstamppot-de naam zegt het al-traditioneel gegeten op nieuwjaarsdag.
De stamppot wordt gemaakt van zoute snijbonen.
Op de 1ste dag van het jaar mocht het vat pas geopend worden.
Deze inmaakmethode dateert uiteraard nog van voor het wecken en het invriezen van groenten.
Ik heb ooit eens van iemand gehoord, dat er in Noord-Holland ook zo'n traditie is, maar
dan met zuurkool uit het vat.