Rozijnen brood voor de Kerst
Ingrediƫnten
- 1 kg bloem
- 15 gram zout
- 275 gram melk
- 80 gram gist
- poedersuiker
- 2 ei
- 100 gram boter
- 750 gram rozijnen
- 100 gram rum of grand marnier
- 100 gram amandelen gemalen of gehakt
- 30 gram suiker
- 300 gram amandelspijs
Instructies
- Vermeng de bloem met zout in een grote kom, maak in het midden een kuiltje.
- Verwarm de melk tot lauw.
- Verkruimel de gist in een kommetje en roer een deel van de lauwe melk erdoor.
- Giet dit mengsel in het kuiltje in de bloem.
- Strooi de suiker erover.
- Klop de eieren los en giet ze erbij, giet ook de boter erbij en kneed alles door elkaar tot een soepel en glad deeg.
- Zet het afgedekt 15 minuten op een warme plaats.
- Laat de rozijnen wellen in de rum of de grand marnier en kneed ze met de gemalen amandeleen door het deeg.
- Laat dit weer afgedekt 1 uur rijzen.
- Verdeel het deeg in drie stukken en vorm hiervan drie platte, ovale lappen.
- Vorm als u amandelsijs gebruikt hiervan rolletjes die iets korter zijn dan de deeglap en leg deze op eenderde van de rand op de deeglappen; sla de deeglap dubbel over de amandelspijs tot aan eenderde van de andere kant: zo ontstaat de typerende vorm van stol.
- Druk de deegrand iets aan en leg de broden op een ingevette bakplaat.
- Leg er losjes een theedoek over en laat de broden op een warme plaats meer 15 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220 graden C. Schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven en bak de broden in 35 - 40 minuten gaar en lichtbruin.
- Laat ze op een taartrooster afkoelen.
- Bestrijk de stollen met zachte boter en bestuif ze dik met poedersuiker.