Recept afdrukken
No ratings yet

Indonesische gehaktballen met pittige jus

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ui en knoflook pellen en snipperen, selderij fijn knippen.
  • Garnalen fijn snijden.
  • Gehakt mengen met garnalen, ui, knoflook, selderij, djinten en ketoembar.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Van gehakt ballen ter grootte van pingpongballetjes draaien.
  • In koekenpan olie verhitten en hierin ballen in 5-7 minuten rondom bruin en gaar bakken. Balletjes uit pan nemen en warmhouden.
  • Op laag vuur ketjap, citroensap, sambal en 1 dl water door bakvet roeren.
  • Jus aan de kook brengen en aanbaksels goed losroeren.

Tips / Opmerkingen

Serveren met aardappelpuree en sperziebonen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tomaten maaltijdsoep met balletjes

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Rundvlees, Soep
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • In kom gehakt mengen met wat zout en peper en tot kleine balletjes draaien.
  • Ui en knoflook pellen en heel fijn snipperen.
  • In (soep)pan boter verhitten.
  • Ui en knoflook ca. 3 minuten heel zachtjes fruiten.
  • Toevoegen: bouillon, tomatensap, rijst, gehaktballetjes en kruidenbuiltje.
  • Aan de kook brengen en ca. 10 minuten zachtjes koken.
  • Intussen ruim water aan de kook brengen.
  • Tomaten inkruisen, onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water,
  • ontvellen en in vieren snijden.
  • Pitjes verwijderen.
  • Prei schoonmaken, wassen en in heel dunne ringetjes snijden.
  • Tomaat en prei aan soep toevoegen en ca. 5 minuten zachtjes meekoken.
  • Serveren met Turks brood en geraspte kaas.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spitskool uit de römertopf

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Römertopf ca. 15 à 20 minuten in koud water zetten.
  • Intussen gehakt mengen met kruidenmix.
  • Van gehakt balletjes van ca. 3 cm maken.
  • Op plat bord kokos strooien. Balletjes door kokos wentelen, zodat alle kanten bedekt zijn met kokos.
  • In zeef ananas laten uitlekken (vocht wordt niet gebruikt).
  • Paprika schoonmaken, wassen en in reepjes snijden.
  • Gehaktballetjes, ananas, paprikareepjes, spitskool en aardappeltjes in römertopf door elkaar scheppen.
  • Boter in klontjes erover verdelen.
  • Römertopf afgedekt in midden van koude oven zetten.
  • Oven instellen op 200 °C of gasovenstand 4. Schotel in ca. 1 uur gaar stoven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spaghetti met paprika gehaktsaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Rundvlees, Varkensvlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In hapjespan gehakt al omscheppend in ca. 5 minuten rul bakken.
  • Intussen chorizo in dunne reepjes snijden.
  • Aan gehakt toevoegen en ca. 3 minuten meebakken.
  • Ui pellen en fijnsnipperen.
  • Paprika schoonmaken, wassen en in kleine stukjes snijden.
  • Ui, paprika en
  • paprikapoeder aan gehakt toevoegen en ca. 2 minuten meebakken.
  • Italiaanse kruiden en tomatenblokjes met vocht erdoor roeren.
  • Nog ca. 10 minuten zachtjes laten sudderen.
  • Spaghetti met zout koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Afgieten en op vier borden scheppen.
  • Saus op smaak brengen met zout en peper en over spaghetti verdelen. Parmezaanse kaas apart erbij serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lasagna van courgette

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

Bereidingswijze

  • Al staat er op de verpakking voorgekookte lasagnevellen, ik kook ze zelf altijd nog 2-3 minuten in ruim kokend water met wat zout en 1 eetlepel olijfolie, zodat ze makkelijker in de ovenschaal zijn te plooien.
  • Kook ze met 3 vellen tegelijk, neem ze uit de pan en leg ze op een schone doek.
  • Laat 1 eetlepel olijfolie heet worden in een braadpan.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul.
  • Bak het amandelschaafsel mee.
  • Maak de lente-uitjes schoon, snijd ze met het groen in ringen en voeg ze toe.
  • Pel de knoflook, hak ze fijn, voeg ze toe en bak ze 1-2 minuten mee.
  • Doe er de koksroom, het citroensap, de geraspte Parmezaanse kaas, het verse fijngeknipte basilicum en naar smaak zout en peper bij.
  • Breng alles even aan de kook, meng goed en zet het vuur uit.
  • Maak de courgettes schoon en snijd ze in plakken.
  • Bestrijk de ovenschaal licht met olijfolie en verdeel de helft van de plakken courgette over de bodem van de schaal.
  • Leg er een laagje lasagnevellen op, vervolgens de helft van het gehaktmengsel, een laagje lasagnevellen, gehaktmengsel en dek af met plakken courgette.
  • Bestrijk de bovenste courgetteplakken met olijfolie en strooi er de rest van de Parmezaanse kaas over.
  • Bak de lasagne ± 30 minuten in de onderste helft van een op 200°C voorverwarmde oven.
  • Garneer met vers basilicum.

Tips / Opmerkingen

De traditionele lasagne is een heerlijk, maar calorierijk gerecht. Met name door de bechamelsaus van boter, bloem en melk, om de volvette kaas maar niet te vergeten. Deze lasagne wordt slechts met twee lagen lasagnevellen (in plaats van drie of vijf) en zonder rijke saus gemaakt, maar met veel groente.

Recept afdrukken
No ratings yet

Turkse gehaktballen in tomatensaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Varkensvlees
Land van herkomst: Turkije
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Kneed het gehakt met het paneermeel, het ei, de helft van de oregano en kaneel, 1 theelepel zout en naar smaak rode peper stevig door elkaar.
  • Kneed de stukjes feta erdoor.
  • Vorm met natte handen 8 ballen van het gehakt.
  • Verhit de olie in een ruime hapjespan.
  • Bak de gehaktballen rondom bruin en leg ze in de ovenschaal.
  • Fruit de ui in de olie, voeg de gezeefde tomaten, 100 ml water, de rest van de kaneel en oregano toe en breng de saus aan de kook.
  • Schenk de saus over de ballen.
  • Zet de schaal in de oven en bak de gehaktballen in ca. 30 minuten gaar.
  • Laat de ballen uit de oven 5 minuten afkoelen en strooi de peterselie over het gerecht.

Tips / Opmerkingen

Lekker met pilavrijst en gegrilde aubergine.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pizza met gehakt en artisjokken

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pizza, Rundvlees
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak het gehakt rul.
  • Voeg de pizzakruiden, een mespunt zout en peper toe.
  • Bak de uiringen 2 min. mee.
  • Roer de saus uit het pizzapakket door het gehakt.
  • Rol het deeg uit op een stuk bakpapier.
  • Strijk de gehaktsaus uit over de pizza.
  • Verdeel de artisjokken, paprika, ringen ui en olijven over de pizza.
  • Strooi de kaas erover.
  • Bak de pizza 15 min. in de oven en strooi de rucola erover.

Tips / Opmerkingen

Laat de artisjokken wel goed uitlekken voordat u ze op de pizza legt.
Roer voor een lekkere pittige pizza wat gemalen chilipeper door de tomatensaus. Gorgonzola is een lekkere afwisseling met pizzakaas.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bebotok Daging Pedis

Runder gehakt met lombok en rawits in witte kool bladeren
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Blancheer de koolbladeren ongeveer 3 minuten.
  • Laat ze uitlekken en afkoelen.
  • Pel de sjalotjes en de knoflook en snipper ze fijn.
  • Verwijder de steeltjes en desgewenst de zaadjes van de rode en de groene lombok
  • en de rawits en snijd lomboks en rawits ragfijn.
  • Schil de laos en de kencur.
  • Wrijf de laos, de kencur, de ketumbar, de jinten, de trasi, de tamarinde, het limosap, de zoetstof en het zout in een cobek fijn tot een pasta.
  • Verhit de olie in een wajan.
  • Smoor de sjalotjes, de knoflook, de lomboks en de rawits in een wajan glazig.
  • Voeg de kruidenpasta toe en roerbak deze ongeveer 5 minuten.
  • Laat dit mengsel afkoelen.
  • Klop het ei los, meng dit met het kruidenmengsel en het rundergehakt.
  • Leg vier koolbladeren op elkaar, verdeel het gehaktmengsel erop,vouw de bladeren dicht en steek deze vast met een cocktailprikker.
  • Stoom de gevulde kool in een stoompan in ongeveer 30 minuten gaar.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vlaamse saucijzenragoût

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol de plakjes deeg iets dunner uit en bekleed er de vormpjes mee.
  • Dek het deeg met bakpapier af en vul het met de steunvulling.
  • Bak de bakjes ± 15 minuten in de oven.
  • Verwijder de vulling en het papier en bak de bakjes nog ± 5 minuten.
  • Laat ze iets afkoelen en neem de bakjes voorzichtig uit vormpjes.
  • Maak het gehakt aan met de kruidenmelange en vorm het tot kleine dunne worstjes.
  • Bak de worstjes in de olie rondom aan, temper het vuur en bak de worstjes in nog ± 3 minuten.
  • Maak met het sauspoeder en 5 dl koud water een saus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Voeg de worstjes en de lente-ui aan de saus toe en warm de ragoût goed door. Breng op smaak met zout en peper.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rundgehakt met aardappelpuree en tomaten

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil en was de aardappelen,snij ze in stukken en kook ze 20minuten in water met zout.
  • Snipper intussen de ui en de sjalot en laat ze op zacht vuur in een cocotte met de olie zweten.
  • Voeg er het gehakt bij en stoof alles, onder af en toe omscheppen, op matig vuur.
  • Kruid met zout, peper en tijm.
  • Voeg er de gepelde, ontpitte en in stukjes gesneden tomaten bij en laat het op zacht vuur 15 minuten sudderen.
  • Giet de gare aardappelen af, laat ze zorgvuldig uitlekken en pureer ze.
  • Voeg er de warme melk, de room, de nootmuskaat en een klontje boter bij.
  • Meng alles en breng op smaak.
  • Beboter een ovenschotel en vul die met ⅓ van de puree.
  • Giet het gehakt met de tomaten hierop en bedek dit met de rest van de puree. Bestrooi met de geraspte kaas en gratineer de schotel enkele minuten onder de grill.

Tips / Opmerkingen

Serveer direct en geef er een salade bij.