Recept afdrukken
No ratings yet

Basisrecept Thaise rode curry

Allerhande 2004
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Thailand
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Blaadjes van koriander plukken.
  • Gemberwortel schillen, sjalot en knoflook pellen.
  • Korianderstelen, gemberwortel, sjalot en knoflook grofsnijden.
  • Buitenste stugge blad van citroengras verwijderen en zachte binnenste in ringetjes snijden.
  • Naar keuze scherpe zaadjes uit pepers verwijderen en pepers fijnsnijden.
  • Gesneden ingrediënten in hakmachine scheppen en fijnhakken, door machine tweemaal in te drukken.
  • Mengsel met spatel van wand schrapen, in machine verdelen en machine nog tweemaal
  • indrukken.
  • Trassie, komijn en laos toevoegen en machine nog 5 seconden indrukken.
  • Machine openen, met spatel mengsel van wand schrapen en opnieuw in machine verdelen.
  • Mengsel nog 5 seconden malen.
  • Deze handeling herhalen tot kruidenpastà gladde structuur heeft.
  • In koekenpan met antiaanbaklaag olie op matig vuur verwarmen.
  • Kruidenpastà (= curry) toevoegen en 5 minuten zachtjes bakken, tot geur vrijkomt.
  • Curry laten afkoelen en pastà in 4 porties (elk voor 4 personen) verdeeld invriezen.

Tips / Opmerkingen

In de koelkast is de zelfgemaakte Thaise curry hooguit één week te bewaren, maar bevroren blijft het enkele maanden houdbaar.
Vries het mengsel liefst in wegwerpzakjes in, aroma's en kleurstoffen trekken misschien in het kunststof van diepvriesdoos.

Recept afdrukken
No ratings yet

Basisrecept Indonesische boemboe

Allerhande 2006
Recept categorieën: Basisrecept, Bijgerecht
Land van herkomst: Oosters
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Gemberwortel schillen en in stukjes snijden.
  • Buitenste stugge blad van citroengras verwijderen en zachte binnenste in ringetjes snijden.
  • Ui en knoflook pellen en grofsnijden.
  • Ui, knoflook, citroengras en gember in hakmachine fijnhakken, door machine tweemaal in te drukken.
  • Kruidenmengsel met spatel van wand schrapen, in machine verdelen en machine nog tweetot driemaal indrukken.
  • Sambal, cashewnoten, trassie, laos, koriander en basterdsuiker toevoegen en machine 5 seconden indrukken, met spatel mengsel van wand schrapen en opnieuw in machine verdelen.
  • Olie toevoegen en machine indrukken tot boemboe smeuïg is.
  • Boemboe in vier porties verdelen (elk voor 4 personen) en invriezen.

Tips / Opmerkingen

In de koelkast is de zelfgemaakte bamboe hooguit één week te bewaren, maar bevroren blijft het enkele maanden houdbaar.
Vries het mengsel liefst in wegwerpzakjes in, aroma's en kleurstoffen trekken misschien in het kunststof van diepvriesdoosjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

In kokosmelk gestoofde Indonesische runderlappen

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Van sereh buitenste blad verwijderen, stengel halveren.
  • Ui en knoflook pellen en snipperen.
  • Peper schoonmaken en in reepjes snijden.
  • In schaal sereh, ui, knoflook, gemberpoeder en peperreepjes mengen met ketjap.
  • Sucadelappen ca. 1 uur laten marineren.
  • Vlees uit marinade nemen.
  • In snelkookpan olie verhitten en vlees dichtschroeien.
  • Marinade, komijn en kokosmelk toevoegen en aan de kook brengen.
  • Pan sluiten.
  • Vlees in ca. 25 minuten gaar laten worden bij druk 2.
  • Koriander grof hakken.
  • Volgens gebruiksaanwijzing druk van pan nemen.
  • Sereh uit stoofvocht verwijderen.
  • Maizena met 2 el water gladroeren,
  • stoofvocht hiermee binden.
  • Zout en peper naar smaak toevoegen.
  • Stoofschotel overdoen in serveerschaal en bestrooien met seroendeng en koriander.

Tips / Opmerkingen

Serveren met rijst en roergebakken spitskool.

Recept afdrukken
No ratings yet

Serehspiesjes met kokoscurry

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Rijst
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Bereidingswijze

  • Sjalotjes pellen en fijnsnipperen.
  • Gember schillen en fijn raspen.
  • Steeltjes van verse kruiden snijden.
  • Lamslapjes in stukken snijden.
  • In keukenmachine lamsvlees, sjalotjes, gember en helft van verse kruiden met ei tot fijne massa draaien.
  • Lamsgehakt in 12 porties verdelen.
  • Om elke stengel sereh portie gehakt kneden.
  • Ovengrill voorverwarmen.
  • Rijst volgens gebruiksaanwijzing koken.
  • In steelpan currypasta met kokosmelk en kokos verwarmen en op zacht vuur beetje laten inkoken.
  • Serehspiesjes onder ovengrill in ca. 15 minuten aan alle zijden goudbruin en gaar grillen. Cashewnoten en rest van verse kruiden grof hakken en door gare rijst mengen.
  • Spiesjes en rijst op serveerschaal leggen, currysaus apart serveren.

Tips / Opmerkingen

Geen keukenmachine?
Neem dan rundergehakt of gebruik lamsburgers.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roergebakken asperges met haricots verts

Allerhande 2002
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Roerbakken / Wokken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 78kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Met dunschiller asperges schillen van vlak onder kopje naar beneden.
  • Houtachtige uiteinden eraf snijden.
  • Asperges in lengte halveren en in stukken van ca. 4 cm snijden.
  • Puntjes van haricots verts snijden en halveren.
  • Knoflook pellen, gember schillen, peper en serehstengel schoonmaken en alles grof hakken.
  • In vijzel (of keukenmachine) tot puree mengen. In wok olie verhitten en kruidenpuree ca. 1 minuut zachtjes fruiten tot deze gaat geuren.
  • Asperges en haricots verts erdoor scheppen en 2-3 minuten roerbakken.
  • ¾ dl water en sojasaus erdoor scheppen en groenten in nog ca. 4 minuten op matig hoog vuur gaar laten worden.
  • Vocht laten verdampen.
  • Korianderblaadjes van takjes plukken en over asperges strooien.

Tips / Opmerkingen

Serveren met geroosterde biefstuk of tilapiafilet en pandanrijst.
In plaats van verse kruiden kunnen ook 2 à 3 theelepels Thaise rode currypasta worden gebruikt.
 

Nutrition

Calorieën: 78kcal | koolhydraten: 7g | Eiwit: 2g | Vet: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Nasi koening met tjotjo ajam

Bereidingstijd1 Uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Calorieën: 780kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Serehstengels schoonmaken en halveren.
  • In braadpan olie verhitten en kipkarbonades rondom bruin bakken.
  • Op bord scheppen.
  • In bakvet sambal met 1 serehstengel ca. 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Suiker erdoor roeren en laten smelten.
  • 1 blik kokosmelk en ca. 1 dl water erdoor roeren.
  • Blijven roeren tot mooie saus ontstaat.
  • Kipkarbonades in saus leggen en naar smaak zout toevoegen.
  • Kip onafgedekt in ca. 40 minuten zachtjes gaar smoren en saus dikker laten worden. In pan andere blik kokosmelk met 2 dl water, koenjit, andere serehstengel, laurierblaadjes, kruidnagels en zout aan de kook brengen, goed roeren.
  • Rijst erdoor roeren en in ca. 15 minuten zachtjes gaar koken.
  • Afgedekt nog ca. 10 minuten laten staan.
  • Rijst op vier borden scheppen.
  • Tjotjo ajam ernaast scheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met seroendeng, komkommer en omeletreepjes.
Dit gerecht is lekker pittig.
Gebruik voor een mildere versie de helft van de hoeveelheid sambal of voeg nog een blik kokosmelk toe.
 

Nutrition

Calorieën: 780kcal | koolhydraten: 83g | Eiwit: 47g | Vet: 27g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidige peren in een weckpot

Allerhande 2002
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 135kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vanillestokje en sereh in lengte halveren.
  • Kruidnagels in serehstukken steken.
  • Kaneelstokje doormidden breken.
  • In pannetje wijn met honing, boter en specerijen aan de kook brengen.
  • Vuur laag zetten en wijn ca. 10 minuten laten sudderen.
  • Intussen oven voorverwarmen op 160 ºC.
  • Peren schillen, steeltje laten zitten.
  • Peren elk (rechtop) in weckpotje zetten.
  • Wijn door (punt)zeef in maatbeker schenken.
  • Met puntje van mes merg uit vanillestokje schrapen, door wijn roeren.
  • Wijn over peren verdelen.
  • Weckpotten sluiten en in met bodem water gevulde braadslede of grote ovenschaal zetten.
  • Weckpotten op rooster in midden van oven schuiven en peren au bain-marie in ca. 30 minuten zacht laten worden.
  • Potten pas aan tafel openen, anders gaat het aroma verloren.
  • Serveren met crème fraîche waar zakje vanillesuiker doorheen geklopt is.

Nutrition

Calorieën: 135kcal | koolhydraten: 20g | Vet: 6g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kokossoep met tofu

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 Uur
Recept categorieën: Soep, Vleesvervangers, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 310kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Tofu in blokjes van 1 cm snijden en met keukenpapier droogdeppen.
  • Limoen wassen, schil dun raspen.
  • Limoen halveren en uitpersen.
  • Bosui schuin in dunne ringen snijden.
  • In wok 6 eetlepels olie verhitten en hierin helft van blokjes tofu in ca. 3 minuten rondom goudbruin bakken.
  • Blokjes met schuimspaan uit pan nemen en op keukenpapier laten uitlekken.
  • Zo ook andere helft tofublokjes bakken.
  • In wok 1 eetlepel olie verhitten, currypasta ca. 1 minuut bakken.
  • Bouillontablet erboven verkruimelen.
  • Kokosmelk en 6 dl water toevoegen, soep onder regelmatig roeren zachtjes aan de kook brengen.
  • Citroengras halveren en met limoenrasp en - sap in pan doen.
  • Soep nog 15 minuten op laag vuur laten koken.
  • Blaadjes van takjes basilicum plukken en in reepjes snijden.
  • Citroengras uit soep verwijderen.
  • Tofublokjes en bosui over vier kommen verdelen, hete kokossoep erover schenken en garneren met reepjes basilicum.

Nutrition

Calorieën: 310kcal | koolhydraten: 9g | Eiwit: 12g | Vet: 25g

Recept afdrukken
No ratings yet

Heldere gemberbouillon met eendenborst

Allerhande 2002
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bouillon, Eend, Gevogelte, Voorgerechten
porties: 4 personen
Calorieën: 240kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Citroengras in lengte halveren.
  • Gember schillen en in plakjes snijden.
  • Sjalot en knoflook pellen en fijnhakken.
  • In pan pot fond met dezelfde hoeveelheid water aan de kook brengen.
  • Sereh, gember, sjalot, knoflook, vissaus en limoensap toevoegen.
  • Bouillon ca. 20 minuten op laag vuur, op vlamverdeler, laten trekken.
  • Met scherp mes vel van eendenborstfilet snijden.
  • Filet in smalle reepjes snijden.
  • Bosuitje schuin in ringen snijden.
  • Korianderblad van steeltjes plukken.
  • Rauwe eendenborst, bosuitje en koriander over 4 diepe borden verdelen.
  • Bouillon door zeef in maatkan schenken.
  • Hete bouillon in soepborden scheppen.
  • Het vlees gaart zo in de bouillon.
  • In elk bord beetje chiliolie druppelen.

Nutrition

Calorieën: 240kcal | koolhydraten: 2g | Eiwit: 17g | Vet: 18g

Recept afdrukken
No ratings yet

Chinese gestoomde kip met peper

Allerhande 2002
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: China
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 2 personen
Calorieën: 280kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Struikje Tah tsai wassen, droogslaan en in lengte in vieren snijden.
  • Kwarten Tah tsai in stoommandje leggen.
  • Stengels citroengras in lengte halveren en naast elkaar in andere stoommandje leggen.
  • In vijzel met stamper of op plank peperkorrels met bolle kant van lepel fijnmaken. Kipfilets dwars op sereh leggen en bestrijken met helft van sesamolie.
  • Gekneusde peper erover strooien.
  • Wok tot net onder speciale stoomrekje met water vullen (of pan gebruiken waarop stoommandje precies past).
  • Water aan de kook brengen.
  • Stoommandje met Tah tsai op wokrekje of pan boven kokend water zetten.
  • Hierop stoommandje met kip plaatsen en afsluiten met deksel.
  • Tah tsai en kip in ca. 10 minuten gaar stomen.
  • Intussen 2 borden voorverwarmen.
  • Kwarten Tah tsai op borden rangschikken en rest van sesamolie en beetje sojasaus erover druppelen.
  • Sesamzaadjes erover strooien.
  • Kipfilets ernaast leggen.
  • Rest van sojasaus in kleine kommetjes schenken en erbij geven.

Tips / Opmerkingen

Serveren met pandanrijst.

Nutrition

Calorieën: 280kcal | koolhydraten: 8g | Eiwit: 26g | Vet: 14g