Recept afdrukken
No ratings yet

Gebraden eend met mousseline van hazelnoot en pompoencutney

Recept categorieën: Eend, Noten
Feestdagen etc: Kerst
Auteur: ChatGTP

ingrediënten

Chutney:

Eend:

Garnituur:

Mousseline:

Saus:

Bereidingswijze

Voorbereiding

    Eend:

    • Snijd van de eenden de pootjes af en zout deze aan de binnenzijde.
    • Smelt het ganzenvet, voeg de pootjes toe en gaar deze in de oven van 90 graden onder deksel.
    • Maak wat boter heet in een pan en braad de eenden gedurende 5 minuten stevig aan.
    • Laat ze hierna rusten in de altoshaam op 50 graden.
    • Braadvet bewaren voor de saus.
    • Als de poten gaar zijn, deze in het vet laten afkoelen.

    Saus:

    • Snipper de sjalotten en zweten deze aan in de braadboter.
    • Voeg de gevogeltefond toe, breng aan de kook en laat tot 3 dl. reduceren.
    • Voeg de rode port toe, breng aan de kook en passeer de saus.
    • Monteer met de boter en breng op smaak.

    Hazelnootmousseline:

    • Schil de aardappels, kook ze gaar, en pureer ze.
    • Roer de room en de boter door de puree, monteer met de hazelnootolie, en breng op smaak.

    Pompoenchutney:

    • Schil de pompoen, wortel, sjalotten, serehstengel en gember.
    • Snijd alle groenten in stukken.
    • Verhit olie en zet de groenten aan, voeg suiker toe en laat het geheel zachtjes garen.
    • Blus af met witte wijnazijn en breng op smaak.
    • Pureer de chutney kort.

    Pastinaak:

    • Schil de pastinaken en snijd ze in dunne repen met een dunschiller.
    • Week ze in heet water en laat ze uitlekken.
    • Frituur ze goudbruin op 160 graden en laat uitlekken op papier.

    Bereiding

      Eend:

      • Haal de eenden uit de altoshaam en zet ze gedurende 10 minuten in een oven van 180 graden.
      • Sauteer de eendenpoten krokant in een droge hete pan.

      Garnituur:

      • Verhit de hazelnootmousseline.
      • Maak de pompoenchutney lauwwarm.

      Saus:

      • Breng de saus bijna aan de kook.

      Pastinaak:

      • Haal de pastinaak door de bloem en frituur ze goudbruin op 160 graden.
      • Laat uitlekken op papier.

      Dresseren:

      • Schep een lepel mousseline op de borden.
      • Snijd van de eenden de borstfilets af en leg deze tegen de mousseline aan.
      • Schep er een quenelle chutney bij en giet wat saus eromheen.
      • Garneer met de gefrituurde pastinaak en strooi wat hazelnoten op de mousseline.

      Tips / Opmerkingen

      Geniet van je gebraden eend met hazelnootmousseline en pompoenchutney!

      Recept afdrukken
      No ratings yet

      Dawet

      Recept categorieën: Koude Dranken
      Land van herkomst: Suriname
      Dieët: Vegetarisch
      porties: 4 personen
      Auteur: Auteur onbekend

      ingrediënten

      Bereidingswijze

      • Kook de sereh gedurende 10 minuten in het water en laat het vervolgens een half uur
      • trekken.
      • Verwijder de sereh uit het water na het trekken.
      • Voeg de Su Su / Dawet siroop, melk, en kokosmelk toe aan het sereh-water en meng alles
      • goed.
      • In de echte Javaanse Dawet horen maïzenasliertjes.
      • Kook 300 ml water met 3 eetlepels maïzena tot een dikke pap.
      • Doe de pap in een vergiet met daaronder een pan met koud water om de maïzenasliertjes
      • stevig te maken en plakken te voorkomen.
      • Druk de maïzenapap door het vergiet, giet het water af en voeg de maïzenasliertjes toe aan
      • de Dawet.

      Tips / Opmerkingen

      Serveer de Dawet in een longdrinkglas en roer het voor consumptie goed door.
      Variatietip:
      Voeg jonge kokosvlees uit blik toe in plaats van maïzena sliertjes.
      Voeg naar smaak gecondenseerde melk toe.

      Recept afdrukken
      No ratings yet

      Daging Besengek

      Recept categorieën: Bijgerecht, Rundvlees
      porties: 4 personen
      Auteur: Auteur onbekend

      ingrediënten

      Bereidingswijze

      • Snijd het vlees in blokjes en maak een boemboe in de vijzel van ui, knoflook, laos, ketoembar, djinten, sereh, en sambal trassi.
      • Maak 3 eetlepels olie warm in een wadjan of pan en fruit de boemboe gedurende 5 minuten.
      • Voeg het vlees en de suiker toe en bak het vlees aan alle kanten bruin.
      • Voeg het assemwater toe en stoof het vlees met de deksel op de pan in ongeveer 1 uur gaar. Voeg wat water toe als het gerecht te droog wordt.
      • Roer nu de santen en de prei erdoor, breng op smaak met ketjap en zout, en laat het gerecht onder voortdurend roeren met het deksel eraf indikken.
      • Serveer met witte rijst en een groentegerecht.

      Recept afdrukken
      No ratings yet

      Frikandel Pan

      Recept categorieën: Vlees
      Land van herkomst: Oosters
      porties: 4 personen
      Auteur: Auteur onbekend

      ingrediënten

      Bereidingswijze

      • Maak in een vijzel een boemboe van knoflook,sambal, laos, sereh, djahe, beschuit en korianderblad.
      • Meng de boemboe goed door het gehakt, samen met het ei.
      • Plaats het mengsel in een afdekbare ovenschotel en verwarm het gedurende 7 minuten in
      • een magnetron op 700 Watt.
      • Giet er 2 eetlepels chilisaus over en serveer het als bijgerecht.
      • Geniet van deze heerlijke frikandellen!

      Recept afdrukken
      No ratings yet

      Opor opor van rundvlees

      Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
      Land van herkomst: Indonesië
      porties: 4 personen
      Auteur: Auteur onbekend

      ingrediënten

      Boemboes:

      Bereidingswijze

      • Snijd het vlees in dobbelsteentjes.
      • Snijd de uien en knoflook fijn en fruit deze in slaolie glazig.
      • Voeg het vlees toe en fruit dit mee. om en om, totdat het lichtbruin is.
      • Voeg de boemboes toe en fruit deze ook mee.
      • Blus het geheel met assem opgelost in water en laat het vlees ongeveer een half uur sudderen. Voeg dan het blokje santen toe en laat dit smelten.
      • Laat het vlees daarna nog een half uur sudderen.
      • Verwijder voor het opdienen de blaadjes, sereh en laos.

      Recept afdrukken
      No ratings yet

      Soto koetjai

      Recept categorieën: Varkensvlees, Voorgerechten
      Land van herkomst: Oosters
      porties: 4 personen
      Auteur: Auteur onbekend

      ingrediënten

      Bereidingswijze

      • Doe de spekreepjes, varkensvleesblokjes, kruiden, knoflook, uistukken in een grote pan met 2½ l water en trek hiervan gedurende 1½ uur een geurige bouillon.
      • Maal 500 g prei fijn in een foodprocessor en voeg dit bij de bouillon.
      • Maak op smaak met peper, versgemalen en indien nodig wat zout en als de soep nog niet
      • gebonden is, doe dit dan alsnog met een bloempapje.
      • Voeg de rookworst toe en sudder op een heel laag vuurtje nog 20 minuten.
      • Roer er de laatste paar minuten het restant van de prei, in ringetjes gesneden, aan toe, tezamen met de ringetjes rode peper.

      Tips / Opmerkingen

      Serveer met stokbrood en kruidenboter.

      Recept afdrukken
      No ratings yet

      Sop merahbon

      Recept categorieën: Soep, Varkensvlees, Voorgerechten
      Land van herkomst: Oosters
      porties: 4 personen
      Auteur: Auteur onbekend

      ingrediënten

      Bereidingswijze

      • Fruit ui, knoflook, sereh, laos, sambal in wat olie.
      • Doe er de spekreepjes bij en fruit 10 minuten door.
      • Blus met de bouillon, doe er de daon salam en de rookworst schijfjes en de uitgelekte kidneybonen bij en sudder nog 10 minuten.
      • De laatste 5 minuten de prei ringen toevoegen en serveren.

      Tips / Opmerkingen

      Lekker als vervanging voor de Nederlandse erwtensoep.

      Recept afdrukken
      No ratings yet

      Sop brunebon

      Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
      Land van herkomst: Oosters
      porties: 2 personen
      Auteur: Auteur onbekend

      ingrediënten

      Bereidingswijze

      • Doe de ingrediënten behalve de uitgelekte bruine bonen in een pan en breng dit aan de kook.
      • Kneus de helft van de bonen en voeg deze met de rest van de bonen bij de bouillon.
      • Laat de soep 15 minuten koken en serveer.

      Recept afdrukken
      No ratings yet

      Jackfruit rendang

      Recept categorieën: Fruit
      Dieët: Vegetarisch

      ingrediënten

      Bereidingswijze

      • Doe de cocosmelk in een pan met alle kruiden en groente, snijd de sereh een eindje in
      • Breng alles aan de kook ben op laag vuur ong.
      • 25 minuten laten sudderen.
      • Neem de sereh en djeroek poeroet uit de pan.

      Tips / Opmerkingen

      Onder tussen basmati rijst koken en samen op een bord leggen.

      Recept afdrukken
      No ratings yet

      Sajoer lodeh

      (met basmati rijst) = hoofdgerecht
      Het is een groentenschotel, maar ik heb er varkenshaas bij gedaan. Dat smaakt voortreffelijk!

      ingrediënten

      Bereidingswijze

      • Alles snijden en in de groentebouillon koken
      • Lekker laten sudderen.
      • Doe op het laatst de boemboe en de santen erbij en nog 5 minuten koken zodat de boemboe en santen goed er doorheen is gekookt, af en toe roeren.