Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde sinaasappel met yoghurtijs

Recept categorieën: Fruit, IJs, Nagerecht
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Hand Sinaasappels dik schillen, om witte vlies te verwijderen.
  • Vruchtvlees in dunne plakken snijden.
  • Andere sinaasappel uitpersen.
  • In steelpan sinaasappelsap met suiker zachtjes aan de kook brengen.
  • Mengsel op laag vuur 5 minuten laten inkoken tot siroop ontstaat.
  • Pan van vuur nemen en siroop iets laten afkoelen.
  • Kardemom Poeder erdoor roeren.
  • Plakken sinaasappel in lage schaal leggen en siroop erover schenken.
  • Zo minstens 30 minuten laten staan, zodat smaken kunnen intrekken.
  • Af en toe voorzichtig omscheppen.
  • Plakken sinaasappel over vier borden verdelen.
  • Met natgemaakte ijsbolletjestang of ijsschep 4 mooie bollen uit ijs scheppen en naast sinaasappel leggen.
  • Garneren met reepjes munt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gelei en sorbet van roodfruit met honingmousse

AllerHande 2005
Recept categorieën: Dessert, IJs
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rood fruit (50 g achterhouden voor garnering),muisjes,suiker en 100 ml water in kleine pan doen.
  • Deze in grote pan met laagje kokend water hangen (au bain marie).
  • Vuur laag draaien en afgedekt fruit 30 minuten zachtjes verwarmen.
  • Op het laatst citroensap erdoor roeren.
  • Van gelatine 4 blaadjes in koud water weken.
  • Fruit in vergiet laten uitlekken, vocht opvangen (= ca. 350 ml).
  • Gelatine uitknijpen en door fruit vocht roeren.
  • Gelatinemengsel over vier wijnglazen verdelen en in koelkast minimaal 1 uur laten opstijven.
  • Uitgelekt fruit met poedersuiker omscheppen en in diepvriesbak in 1-2 uur laten bevriezen.
  • Mengsel enkele malen goed roeren om kristalvorming te voorkomen (of met ijsmachine tot
  • sorbet draaien).
  • Rest van gelatine ook weken en uitknijpen. Honing verwarmen.
  • Gelatine door warme honing roeren en laten oplossen (als honing draderig wordt, geheel op
  • zeer laag vuur opnieuw verwarmen).
  • Iets laten afkoelen.
  • Slagroom tot yoghurtdikte stijfslaan.
  • Honing erdoor scheppen en over fruitgelei verdelen.
  • Geheel in koelkast nog minimaal 30 minuten laten opstijven.
  • Met sorbetijs serveren en met rood fruit garneren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Geitenkaastaartje met rode biet

AllerHande 2006
Recept categorieën: Hartige taart, Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan bruin krokant, laat ze daarna even afkoelen.
  • Hak de noten grof (of maal ze met behulp van de pulseknop in de keukenmachine grof).
  • Houd een scherp mes onder de hete kraan en snijd er vervolgens 4 dunne plakken mee van de geitenkaas.
  • Rol de zijkanten van de geitenkaas plakjes door de grofgehakte hazelnoten, zodat er een krokant korstje ontstaat en leg de kaas daarna op de borden.
  • Leg per taartje 4 à 5 plakjes biet dakpansgewijs in een cirkel op de geitenkaas.
  • Druppel er wat olie over en bestrooi met zout en peper.
  • Klop een dressing van 2 eetlepels olie, witte wijnazijn, suiker en mosterd, breng op smaak met zout en peper.
  • Haal uit de zak rucolaslamelange de blaadjes 'Swiss chard' (welke blaadjes dit zijn staat achter op het pak, de rest van de sla wordt in dit recept niet gebruikt).
  • Meng de dressing met de Swiss-chard slablaadjes en bind de blaadjes samen tot een bosje met behulp van een bieslook spriet.

Tips / Opmerkingen

Wil je ook 'biet' op het bord schrijven?
Meng 50 g geitenkaas en een half bietje met de staafmixer tot een romige rode massa.
Schrijf met een spuitzakje 'biet' op het bord.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tagliatelle met zeevruchten

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Tagliatelle volgens gebruiksaanwijzing koken.
  • Uien en knoflook pellen en snipperen.
  • In braadpan olie verhitten en uien en knoflook 5 minuten zachtjes bakken.
  • Gepelde tomaten, azijn, suiker en 2/3 van olijven toevoegen en alles 5 minuten op hoog vuur
  • laten inkoken.
  • Fruits de mer erdoor roeren en nog 1 minuut verwarmen.
  • Met zout en peper op smaak brengen.
  • Tagliatelle over vier borden verdelen, tomatensaus erover schenken.
  • Met rest van olijven garneren.

Tips / Opmerkingen

Lekker met groene salade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gefrituurde sliptong met gember bietensaus

Allerhande 2004
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Venkel, wortel en peultjes schoonmaken en groenten in luciferdunne reepjes snijden.
  • Uien pellen, 1 ui halveren en 3 in dunne ringen snijden.
  • Halve ui in dunne reepjes snijden (andere helft wordt niet gebruikt).
  • Van sliptong met fileermes voorzichtig filets lossnijden (of scholfilets in de lengte halveren).
  • Vis inwrijven met zout en knoflook.
  • Biet in stukjes snijden. In keukenmachine biet met azijn tot gladde saus pureren.
  • Gember schillen en zeer fijn hakken of raspen.
  • Suiker in steelpan met dikke bodem op laag vuur verwarmen, tot suiker gesmolten is.
  • Gember toevoegen en saus iets laten kleuren.
  • Bietenpuree erdoor roeren en saus 10 minuten zachtjes laten koken, tot suiker opnieuw is opgelost.
  • Eventueel verdunnen met scheutje azijn of water.
  • Saus boven andere pan door fijne zeef wrijven.
  • Maïzena oplossen in enkele lepels water en door saus roeren.
  • Nog even doorwarmen tot saus lichtgebonden is, op smaak brengen met zout.
  • Oven voorverwarmen op 125 °C.
  • Frituurolie verhitten tot 180 °C.
  • Bloem op bord strooien, uiringen erdoor wentelen.
  • Overtollige bloem afschudden (bloem bewaren!).
  • Uiringen in porties in 2 minuten frituren.
  • Bakplaat bekleden met keukenpapier, gefrituurde uiringen erop leggen.
  • In oven uiringen ca. 10 minuten laten drogen, zodat ze krokant blijven.
  • Intussen in vetvrije kom eiwitten met handmixer stijfkloppen.
  • In andere kom bakmeel met bier tot glad beslag kloppen dat als lint van lepel loopt.
  • Eiwit door beslag spatelen.
  • Visfilets door bloem wentelen en door beslag halen.
  • Filets met 4 tegelijk in 3-4 minuten goudbruin frituren. In oven warmhouden.
  • In wok olie verhitten en uireepjes glazig fruiten.
  • Venkel, wortel en peultjes toevoegen en 2-3 minuten roerbakken.
  • Taugé toevoegen en al omscheppend 1 minuut meebakken.
  • Groentemix in midden van vier warme borden scheppen.
  • Visfilets erop leggen en bieten-gembersaus eromheen scheppen.
  • Garneren met uiringen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebraden ananas met vloeibaar chocoladecakeje

Allerhande 2006
Recept categorieën: Dessert, Fruit
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Een vanillestokje opensnijden, merg eruit schrapen en door helft van suiker roeren.
  • Onder- en bovenkant van ananas snijden.
  • Ananas rechtop op snijplank zetten, van bovenaf schil in repen eraf snijden en bruine pitjes
  • wegsnijden.
  • Overige 2 vanillestokjes in de lengte halveren.
  • Met satéstokje in ananas 4 diepe inkepingen maken en telkens half vanillestokje hierin steken.
  • Kruidnagels evenredig verdeeld in ananas prikken.
  • Oven voorverwarmen op 160 °C.
  • In pan ananas in 50 g boter aanbraden en uit pan nemen.
  • Honing en 50 g suiker door bakboter roeren en laten oplossen.
  • Room door honingmengsel roeren.
  • Ananas met honingmengsel in ovenschaal leggen en in midden van oven 1 uur braden, elk kwartier kwartslag draaien.
  • Ovenschaal uit oven nemen, azijn toevoegen en ananas laten afkoelen.
  • Ananas met braadvocht in afgesloten plastic zak minimaal 24 uur in koelkast laten liggen, zodat smaak zich kan ontwikkelen.
  • In grote pan laag water aan de kook brengen.
  • Chocolade boven kleinere pan verbrokkelen en 100 g boter in klontjes toevoegen.
  • In kom eieren met 50 g suiker loskloppen.
  • Rest van suiker over espressokopjes verdelen en binnenkant van kopjes ermee bedekken.
  • Vuur laag draaien en kleine pan in pan met kokend water hangen.
  • Chocolade al roerend laten smelten.
  • Pannetje van vuur nemen en eimengsel erdoor roeren.
  • Bloem er voorzichtig door spatelen.
  • Chocoladebeslag over kopjes verdelen en koel zetten.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Ananas opnieuw in saus verwarmen.
  • Ananas uit saus nemen, in vieren snijden en harde kern verwijderen.
  • Rest van (koude!) boter in blokjes snijden, ineens aan warme saus toevoegen en met garde snel door saus kloppen, tot saus licht bindt.
  • Saus warm houden.
  • Kopjes met chocoladebeslag op rooster in midden van oven schuiven en ca. 10 minuten bakken zodat buitenkant gestold, maar binnenkant nog vloeibaar is.
  • Chocoladecakejes uit oven nemen en minimaal 2 minuten laten rusten.
  • Voorzichtig op buitenkant van cakeje kloppen of deze stevig genoeg aanvoelt.
  • Zo niet, nog even laten staan.
  • Niet in cakejes prikken!
  • Op elke kopje bord leggen, omkeren en 30 seconden laten rusten.
  • Kopjes van cakejes af tillen.
  • Ananas met saus ernaast scheppen.

Tips / Opmerkingen

Lekker met vanilleroomijs.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken peren met hazelnoot karamel

Allerhande 2005
Recept categorieën: Dessert, Fruit
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Citroen schoonboenen en van helft van schil met citrustrekker (zesteur) dunne reepjes trekken (of schil grof raspen).
  • Helft van citroen uitpersen (andere helft wordt niet gebruikt).
  • Peren schillen, elk in 8 parten snijden en klokhuis verwijderen.
  • Bedruppelen met 2 eetlepels citroensap.
  • In grote koekenpan met antiaanbaklaag 25 g boter smelten.
  • Peerpartjes in boter leggen en 1 eetlepel suiker, kardemom- en gemberpoeder erover strooien.
  • Peren 10 minuten op laag vuur bakken, af en toe omschudden.
  • Hazelnoten fijnhakken en in pan met dikke bodem in rest van boter lichtbruin bakken.
  • Rest van suiker en 1 eetlepel water toevoegen.
  • Suiker zonder roeren op matig vuur laten smelten en goudbruin laten worden (= karameliseren).
  • Pan van vuur nemen.
  • Warme peren bedruppelen met 1 eetlepel citroensap.
  • Peerpartjes over vier schaaltjes verdelen en hazelnootkaramel voorzichtig erover schenken.
  • Garneren met citroenschilletjes en direct serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Frisse lemon jelly met basilicum

Allerhande 2006
Recept categorieën: Dessert, Fruit
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Laat de gelatine 5 minuten weken in koud water.
  • Breng 400 ml water met de suiker aan de kook.
  • Knijp de gelatine uit, neem het suikerwater van het vuur en los hierin de gelatine op.
  • Roer het limoensap erdoor en laat het mengsel afkoelen, tot het lobbig begint te worden.
  • Snijd de basilicum in ragfijne reepjes.
  • Roer de fijngesneden basilicum door het lobbige gelatinemengsel.
  • Zo zakt de basilicum straks niet naar de bodem van de puddinkjes.
  • Vet de vormpjes dun in met basilicumolie en verdeel het gelatinemengsel erover.
  • Laat de jelly in de koelkast in ongeveer 2 uur opstijven.
  • Dompel de puddingvormpjes even tot de rand in een bak met heet water, om ze makkelijk te
  • storten.
  • Leg een bord op elk vormpje, draai ze een voor een om en laat de jelly uit elk vormpje glijden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Frambozenpudding met witte chocolade

Allerhande 2006
Recept categorieën: Dessert
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Laat de bevroren frambozen eerst ontdooien.
  • Week de blaadjes gelatine in koud water.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap met een mesje het merg eruit.
  • Breng 100 ml wijn met het vanillestokje en -merg en de suiker aan de kook, laat even
  • trekken.
  • Knijp de gelatine uit.
  • Neem de pan van het vuur, verwijder het vanillestokje, los de gelatine op in de warme wijn.
  • Houd een paar frambozen achter en pureer de rest met een staafmixer.
  • Wrijf de puree eventueel door een zeef.
  • Laat het gelatinemengsel even afkoelen en roer het met de rest van de wijn door de
  • frambozenpuree.
  • Laat dit mengsel in de koelkast in ca. 40 minuten lobbig worden.
  • Klop de slagroom bijna stijf en schaaf met een dunschiller de chocolade in krullen.
  • Spatel, zodra het gelatinemengsel begint op te stijven, de slagroom erdoor en verdeel het
  • frambozenmengsel over de (met olie ingevette) vormpjes.
  • Zet ze in de koelkast en laat de puddinkjes in 2-3 uur opstijven.
  • Dompel de puddingvormpjes tot de rand in een bak met heet water, om ze makkelijk uit de
  • vorm te krijgen.
  • Leg een bord op elk vormpje, draai ze samen om en schud elk puddinkje voorzichtig los.
  • Garneer met de bewaarde frambozen en de chocoladekrullen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Filodeegtaartjes met druivensalsa

Allerhande 2006
Recept categorieën: Dessert, Fruit
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrijk de vellen filodeeg met boter en strooi amandelen en suiker over een helft.
  • Vouw het vel dubbel, bestrijk de bovenkant met boter en vouw weer dubbel.
  • Duw elk stuk deeg in een holte van de vorm.
  • Bak het filodeeg in 15-20 minuten gaar.
  • Rasp nu de schil van de sinaasappel er dun af.
  • Pers een halve sinaasappel uit.
  • Meng het sap in een kom met 1 eetlepel sinaasappelrasp en de gemberpoeder.
  • Halveer de druiven en meng ze met het basilicum door het sap.
  • Laat de salsa minstens 15 minuten staan.
  • Klop de slagroom stijf met vanillesuiker en klopvast en spatel er de Griekse yoghurt en de rest van de geraspte sinaasappelschil door.
  • Vul de filodeegbakjes met de sinaasappelroom en schep de druivensalsa erop.