Recept afdrukken
No ratings yet

Gebraden eend met mousseline van hazelnoot en pompoencutney

Recept categorieën: Eend, Noten
Feestdagen etc: Kerst
Auteur: ChatGTP

ingrediënten

Chutney:

Eend:

Garnituur:

Mousseline:

Saus:

Bereidingswijze

Voorbereiding

    Eend:

    • Snijd van de eenden de pootjes af en zout deze aan de binnenzijde.
    • Smelt het ganzenvet, voeg de pootjes toe en gaar deze in de oven van 90 graden onder deksel.
    • Maak wat boter heet in een pan en braad de eenden gedurende 5 minuten stevig aan.
    • Laat ze hierna rusten in de altoshaam op 50 graden.
    • Braadvet bewaren voor de saus.
    • Als de poten gaar zijn, deze in het vet laten afkoelen.

    Saus:

    • Snipper de sjalotten en zweten deze aan in de braadboter.
    • Voeg de gevogeltefond toe, breng aan de kook en laat tot 3 dl. reduceren.
    • Voeg de rode port toe, breng aan de kook en passeer de saus.
    • Monteer met de boter en breng op smaak.

    Hazelnootmousseline:

    • Schil de aardappels, kook ze gaar, en pureer ze.
    • Roer de room en de boter door de puree, monteer met de hazelnootolie, en breng op smaak.

    Pompoenchutney:

    • Schil de pompoen, wortel, sjalotten, serehstengel en gember.
    • Snijd alle groenten in stukken.
    • Verhit olie en zet de groenten aan, voeg suiker toe en laat het geheel zachtjes garen.
    • Blus af met witte wijnazijn en breng op smaak.
    • Pureer de chutney kort.

    Pastinaak:

    • Schil de pastinaken en snijd ze in dunne repen met een dunschiller.
    • Week ze in heet water en laat ze uitlekken.
    • Frituur ze goudbruin op 160 graden en laat uitlekken op papier.

    Bereiding

      Eend:

      • Haal de eenden uit de altoshaam en zet ze gedurende 10 minuten in een oven van 180 graden.
      • Sauteer de eendenpoten krokant in een droge hete pan.

      Garnituur:

      • Verhit de hazelnootmousseline.
      • Maak de pompoenchutney lauwwarm.

      Saus:

      • Breng de saus bijna aan de kook.

      Pastinaak:

      • Haal de pastinaak door de bloem en frituur ze goudbruin op 160 graden.
      • Laat uitlekken op papier.

      Dresseren:

      • Schep een lepel mousseline op de borden.
      • Snijd van de eenden de borstfilets af en leg deze tegen de mousseline aan.
      • Schep er een quenelle chutney bij en giet wat saus eromheen.
      • Garneer met de gefrituurde pastinaak en strooi wat hazelnoten op de mousseline.

      Tips / Opmerkingen

      Geniet van je gebraden eend met hazelnootmousseline en pompoenchutney!

      Recept afdrukken
      No ratings yet

      Zeeuwse Oesters met Sjalotjes en Rode Wijnazijn

      Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
      Land van herkomst: Zeeland
      porties: 4 personen
      Auteur: Auteur onbekend

      ingrediënten

      Bereidingswijze

      • Open de oesters.
      • Hak de gepelde sjalotjes fijn.
      • Doe ze in een kleine kom en voeg de suiker toe.
      • Schenk de rode wijnazijn erbij.

      Recept afdrukken
      No ratings yet

      Eendenborstfilet met Karamel Peer

      Recept categorieën: Bijgerecht, Eend, Fruit
      porties: 4 personen
      Auteur: Auteur onbekend

      ingrediënten

      Bereidingswijze

      • Bak de eendenborstfilets mooi roze aan beide zijden in een pan.
      • Kruid ze met peper en zout.
      • Schil de peren, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen.
      • Bak de stukjes peer mooi bruin in boter en bestrooi ze met suiker en geraspte gember.
      • Laat de suiker karameliseren.
      • Blus de peerstukjes met 2 eetlepels water en laat ze zachtjes garen tot alles is ingekookt en de peren zacht zijn.
      • Snijd de eendenborst in schijfjes en serveer ze met de karamelpeer.
      • Garneer het gerecht met kervel en serveer met gebakken aardappelen.
      • Eet smakelijk!

      Recept afdrukken
      No ratings yet

      Duiveltjes varkensvlees

      Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees
      porties: 4 personen
      Auteur: Auteur onbekend

      ingrediënten

      Bereidingswijze

      • Braad het vlees aan tot het goudbruin is en breng op smaak met een flinke mespunt peper.
      • Voeg de gesnipperde uien toe en bak deze even aan.
      • Voeg de ketjap, curry, azijn, suiker, knoflook, sambal, sate kruiden, djahé, en een beetje water toe.
      • Laat het gerecht gaar worden in ongeveer een half uur.
      • Voeg af en toe wat water toe om aanbranden te voorkomen.
      • Als het vlees gaar is, maak het dan af met de pindakaas en breng op smaak met naar smaak strooi bouillon, peper en zout.

      Recept afdrukken
      No ratings yet

      Dubbelgekookt varkensvlees

      Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees
      Land van herkomst: China
      porties: 4 personen
      Auteur: Auteur onbekend

      ingrediënten

      Bereidingswijze

      • Doe de speklappen, het zout, de gemberplakken en 4 lente-uitjes in een pan met kokend water en sudder gedurende 1½ uur.
      • Schep het vlees uit de pan en laat het goed uitlekken en afkoelen.
      • Als de speklappen afgekoeld zijn, snijd ze dan in plakjes van ½ cm.
      • Snijd 4 lente-uitjes in stukken van 8 cm.
      • Verhit een wok of grote pan, doe er de olie en de plakjes spek in en roerbak ze gedurende 10 minuten.
      • Giet het teveel aan olie af, voeg de knoflook en de gehakte gember toe en roerbak 10 seconden.
      • Doe de lente-uitjes erbij en roerbak 2 minuten.
      • Voeg de overige ingrediënten toe (chilibonensaus, droge sherry, lichte sojasaus, suiker, en zout) en roerbak 3 minuten.
      • Dien onmiddellijk op of warm het de volgende dag op.
      • Serveer met Spaanse-pepersaus.
      • Dit gerecht, met dubbelgekookt varkensvlees en een pittige Spaanse-pepersaus, brengt de smaken van China naar jouw keuken.

      Recept afdrukken
      No ratings yet

      Druiventaart

      Deze druiventaart is een heerlijk gebak om van te genieten.
      Recept categorieën: Gebak
      Dieët: Vegetarisch
      porties: 4 personen
      Auteur: Auteur onbekend

      ingrediënten

      Bereidingswijze

      • Kneed de zachte boter met de suiker tot het een glad mengsel is.
      • Voeg dan een heel ei toe.
      • Als het mengsel glad is, voeg dan de bloem en een snufje zout toe.
      • Kneed het deeg tot een bal en laat het minstens 1 uur rusten.
      • Rol het deeg uit en leg het in een taartvorm.
      • Prik de bodem in met een vork.
      • Schik de blauwe druiven in het midden van het deeg, in de vorm van een tros, en vul de rest van de ruimte met witte druiven.
      • Klop 2 eieren, de room, en de suiker.
      • Giet dit mengsel over de druiven.
      • Bak de taart in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 40 minuten.
      • Dien de taart lauw op, eventueel bestrooid met poedersuiker.
      • Deze druiventaart is een heerlijke traktatie, perfect voor bij de koffie of als dessert.
      • Geniet ervan!

      Recept afdrukken
      No ratings yet

      Druivenjam

      Deze jam van druiven is heerlijk bij ontbijt of brunch.
      Recept categorieën: Broodbeleg, Brunch, Fruit, Lunch, Ontbijt
      Dieët: Vegetarisch
      porties: 4 personen
      Auteur: Auteur onbekend

      ingrediënten

      Bereidingswijze

      • Pel de druiven, halveer ze en verwijder de pitten.
      • Vang het sap op dat vrijkomt bij het pellen en ontpitten van de druiven. Zeef dit sap.
      • Leg de druiven in een brede pan met een dikke bodem.
      • Voeg het gezeefde druivensap toe.
      • Breng het geheel, onder voortdurend roeren, aan de kook. Temper de warmtebron en laat
      • het zachtjes koken tot ongeveer ¾ van de oorspronkelijke hoeveelheid is ingedikt door het
      • indampen.
      • Pers het limoentje uit en zeef het sap. Voeg dit sap samen met de suiker toe aan de
      • ingekookte druivenmassa.
      • Roer krachtig totdat de suiker volledig is opgelost.
      • Laat de jam daarna nog 15 minuten zachtjes doorkoken, regelmatig doorroerend.
      • Vul zorgvuldig schoongemaakte en met kokend water omgespoelde potjes met de jam.
      • Plaats de potjes tijdens het vullen op een houten plank of op een dubbelgevouwen
      • natgemaakte doek.

      Tips / Opmerkingen

      Voorzie de potjes van etiketten met vermelding van de inhoud en de datum. De druivenjamis 6 maanden houdbaar, mits bewaard op een koele, droge en donkere plek.Serveer deze druivenjam bij crackers, licht geroosterd witbrood, scones of croissants. Hetsmaakt ook heerlijk op licht beboterd krenten- en rozijnenbrood.

      Recept afdrukken
      No ratings yet

      Droge vlaai

      Dit Belgische recept voor droge vlaai is een heerlijk gebak.
      Recept categorieën: Gebak, Koek, snoep, taart, gebak, Taart
      Land van herkomst: België
      Dieët: Vegetarisch
      porties: 4 personen
      Auteur: Auteur onbekend

      ingrediënten

      Bereidingswijze

      • Voeg het zelfrijzend bakmeel, vanillesuiker en de helft van de suiker samen.
      • Klop de eieren met de andere helft van de suiker tot het mengsel wit is.
      • Meng dit goed met een garde door het meel.
      • Zorg ervoor dat de boter goed zacht is, verwarm de boter eventueel een beetje en roer ze goed mee onder het beslag.
      • Beboter en bebloem een bakvorm.
      • Doe het deeg in een spuitzak en spuit de onderste laag in de vorm.
      • Smeer een laag abrikozenjam over de onderste laag en spuit de bovenste laag erop.
      • Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en strooi er eventueel nog wat suiker over.
      • Bak de koek in een voorverwarmde oven van 200 °C gedurende 25 minuten.
      • Laat afkoelen en serveer.
      • Geniet van deze heerlijke, zoete vlaai.

      Recept afdrukken
      No ratings yet

      Driekoningenbrood

      Dit Driekoningenbrood is een Nederlands gerecht en wordt vaak geassocieerd met het Driekoningenfeest.
      Recept categorieën: Brood, Brunch, Lunch
      Land van herkomst: Nederland
      Dieët: Vegetarisch
      porties: 4 personen
      Auteur: Auteur onbekend

      ingrediënten

      Bereidingswijze

      • Zeef de bloem met het zout boven een kom en meng er de suiker en de geraspte citroenschil door.
      • Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in de lauwe melk.
      • Smelt de boter in een pannetje en laat afkoelen.
      • Maak een kuiltje in de bloem en doe hier de gistoplossing, de gesmolten boter en de eierdooiers in.
      • Kneed alles met koele hand tot een mooi soepel deeg.
      • Laat het deeg afgedekt met een vochtige doek, 1 uur rijzen op een warme plek.
      • Kneed dan de amandelspijs door het deeg, druk de amandel erin en maak van het deeg een bol.
      • Beboter een bakplaat, leg de deegbol erop en strooi er wat bloem over.
      • Laat de bol, afgedekt met een vochtige doek, nog eens 45 minuten op een warm plekje rijzen.
      • Bak daarna het brood iets onder het midden in een voorverwarmde oven van 225 ºC gedurende 45 minuten of tot het goudbruin en gaar is.
      • Smelt intussen wat boter in een pannetje en laat afkoelen.
      • Laat het brood op een rooster uitdampen en bestrijk de bovenkant met de gesmolten afgekoelde boter.
      • Bestrooi het Driekoningenbrood voor het opdienen met poedersuiker in de vorm van een ster, of bestrooi het brood helemaal met poedersuiker en leg er een uitgeknipte goudkleurige ster op.
      • Traditioneel werd dit brood gegeten tijdens het Driekoningenfeest, waarbij degene die de amandel in zijn stuk brood vond, koning of koningin werd.

      Tips / Opmerkingen

      Feestdagen etc: Drie Koningen

      Recept afdrukken
      No ratings yet

      Doorzichtige Krokante Bieflapjes

      Deze doorzichtige krokante bieflapjes zijn een heerlijke Chinese snack.
      Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
      Land van herkomst: China
      porties: 4 personen
      Auteur: Auteur onbekend

      ingrediënten

      Bereidingswijze

      • Snijd de bieflapjes in dunne grote plakken.
      • Verhit een wok en voeg het zout toe.
      • Laat het zout zo heet mogelijk worden.
      • Laat het zout afkoelen en strooi het dan over de bieflapjes aan beide zijden.
      • Laat de bieflapjes vervolgens drogen, bij voorkeur op bamboematjes, op een goed geventileerde plek.
      • Laat de bieflapjes ongeveer 14 uur drogen.
      • Stoom de gedroogde bieflapjes in een stoompan.
      • Frituur de gedroogde en gestoomde bieflapjes.
      • Roerbak de overgebleven kruiden in een wok en schep dit mengsel over de gefrituurde
      • bieflapjes voordat je ze serveert.