Recept afdrukken
No ratings yet

Provençaalse runderstoofschotel

Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd3 u
wachten12 u
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Calorieën: 450kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden (1 dag van tevoren)

  • Vlees in flinke dobbelstenen snijden.
  • 1 Ui pellen en in dunne ringen snijden.
  • Helft van 1 winterwortel schoonmaken, wassen en in plakken snijden.
  • Takjes groen van bleekselderij en kruiden wassen.
  • 1 Teentje knoflook pellen en in plakjes snijden.
  • Sinaasappel schoonboenen en schil (zonder wit) heel dun afsnijden.
  • Helft van peterselie en Provençaalse kruiden grof snijden.
  • Vlees in kom doen.

Toevoegen:

  • ringen ui, plakken wortel, takjes selderij, plakjes knoflook, helft van sinaasappelschil, gehakte peterselie en Provençaalse kruiden, 1 laurierblad, wijn en 2 eetlepels olie.
  • Goed door elkaar scheppen.
  • Vlees afgedekt in koelkast 12 uur marineren.

Bereiden

  • 2 Uien pellen en snipperen.
  • Rest van wortel en bleekselderij schoonmaken, wassen en in blokjes snijden.
  • 2 Knoflookteentjes pellen en fijnhakken.
  • Tomaten wassen en in blokjes snijden.
  • Rest van peterselie en Provençaalse kruiden fijn knippen.
  • Blokjes spek omscheppen met peterselie.
  • Olijven in stukjes snijden.
  • Oven voorverwarmen op 150 °C of gasovenstand 2.
  • Vlees uit marinade scheppen en droogdeppen met keukenpapier.
  • Marinade zeven.
  • In grote koekenpan 2 eetlepels olie verhitten.
  • Vlees in gedeelten op hoog vuur bruin bakken.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Helft van vlees in aardewerken ovenschaal leggen.
  • Spek met peterselie, ui, wortel, bleekselderij, helft van knoflook en tomaten erover verdelen.
  • Afdekken met rest van vlees.
  • Provençaalse kruiden, rest van knoflook en olijven erover verdelen.
  • Bestrooien met zout, peper, piment en suiker.
  • Gezeefde marinade erover schenken.
  • Ovenschaal afgedekt in oven zetten en geheel in 2 ½ à 3 uur gaar stoven. Tussentijds omscheppen.

Tips / Opmerkingen

Lekker met aardappeltjes.
 

Nutrition

Calorieën: 450kcal | koolhydraten: 2g | Eiwit: 42g | Vet: 26g

Recept afdrukken
No ratings yet

Provençaalse runderstoofschotel

Recept categorieën: Rundvlees, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4

Bereidingswijze

Voorbereiden

  • (1 dag van tevoren) Vlees in flinke dobbelstenen snijden.
  • 1 Ui pellen en in dunne ringen snijden.
  • Helft van 1 winterwortel schoonmaken, wassen en in plakken snijden.
  • Takjes groen van bleekselderij en kruiden wassen.
  • 1 Teentje knoflook pellen en in plakjes snijden.
  • Sinaasappel schoonboenen en schil (zonder wit) heel dun afsnijden.
  • Helft van peterselie en Provençaalse kruiden grof snijden.
  • Vlees in kom doen.
  • Toevoegen: ringen ui, plakken wortel, takjes selderij, plakjes knoflook, helft van sinaasappelschil, gehakte peterselie en Provençaalse kruiden, 1 laurierblad, wijn en 2 eetlepels olie.
  • Goed door elkaar scheppen.
  • Vlees afgedekt in koelkast 12 uur marineren.

Bereiden

  • 2 Uien pellen en snipperen.
  • Rest van wortel en bleekselderij schoonmaken, wassen en in blokjes snijden.
  • 2 Knoflookteentjes pellen en fijnhakken.
  • Tomaten wassen en in blokjes snijden.
  • Rest van peterselie en Provençaalse kruiden fijn knippen.
  • Blokjes spek omscheppen met peterselie.
  • Olijven in stukjes snijden.
  • Oven voorverwarmen op 150 °C of gasovenstand 2.
  • Vlees uit marinade scheppen en droogdeppen met keukenpapier.
  • Marinade zeven.
  • In grote koekenpan 2 eetlepels olie verhitten.
  • Vlees in gedeelten op hoog vuur bruin bakken.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Helft van vlees in aardewerken ovenschaal leggen.
  • Spek met peterselie, ui, wortel, bleekselderij, helft van knoflook en tomaten erover verdelen.
  • Afdekken met rest van vlees.
  • Provençaalse kruiden, rest van knoflook en olijven erover verdelen.
  • Bestrooien met zout, peper, piment en suiker.
  • Gezeefde marinade erover schenken.
  • Ovenschaal afgedekt in oven zetten en geheel in 2 1/2 à 3 uur gaar stoven.
  • Tussentijds omscheppen.

Tips / Opmerkingen

Lekker met aardappeltjes.

Sukadelapjes
Recept afdrukken
No ratings yet

Sukadelapjes

AllerHande maart 2000
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vlees droogdeppen met keukenpapier.
  • Ui pellen en snipperen.
  • In braadpan boter verhitten en vlees rondom bruin bakken.
  • Ui ca. 2 minuten meefruiten.
  • Vlees bestrooien met zout en peper.
  • Warm water in pan schenken tot vlees net onderstaat.
  • Laurierblaadjes, kruidnagels en azijn toevoegen.
  • Vlees afgedekt in ca. 2½ uur zachtjes gaar stoven.
  • Jus proeven en eventueel op smaak brengen met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Tip:
Serveren met gekookte aardappels en rode kool.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sukadelapjes

AllerHande maart 2000
Recept categorieën: Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
porties: 4

Bereidingswijze

  • Vlees droogdeppen met keukenpapier.
  • Ui pellen en snipperen.
  • In braadpan boter verhitten en vlees rondom bruin bakken.
  • Ui ca. 2 minuten meefruiten.
  • Vlees bestrooien met zout en peper.
  • Warm water in pan schenken tot vlees net onderstaat.
  • Laurierblaadjes, kruidnagels en azijn toevoegen.
  • Vlees afgedekt in ca. 2½ uur zachtjes gaar stoven.
  • Jus proeven en eventueel op smaak brengen met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Serveren met gekookte aardappels en rode kool.

Tip:

Gebruik een vlamverdeler om het vlees zo zacht mogelijk te laten stoven. U kunt de jus binden met 1 theelepel (met water gladgeroerd) aardappelmeel of maïzena.

Serveertip:

Met mosterd en brood: Bestrijk 2 à 3 sneetjes bruin brood zonder korst met mosterd. Laat de sneetjes in de jus meestoven. Laat azijn weg.

Serveertip:

Met ontbijtkoek en sjalotjes: Pel en snipper 8 sjalotjes en fruit ze mee in plaats van de ui. Verkruimel 2 à 3 sneetjes ontbijtkoek of kruidkoek boven de jus.

Serveertip:

Met tutti frutti en appelsap: Vervang 3 dl water door appelsap. Laat 1 zakje tutti frutti het laatste half uur in de jus meestoven. Bind de jus met 2 theelepels (met water gladgeroerd) aardappelmeel of maïzena.

Stoofpot
Recept afdrukken
No ratings yet

Stoofpot

Recept categorieën: Groenten, Stoofpot, Vlees
porties: 4
Auteur: Miele.nl

ingrediënten

Voor de marinade:

Voor de stoofpot:

Bereidingswijze

Een dag van tevoren:

  • Schep het vlees in een kom en voeg hier de wortel, selderijgroen, knoflook, sinaasappelschil, kruiden, wijn en olijfolie aan toe. Schep door elkaar en laat het vlees afgedekt in de koelkast twaalf uur marineren.

Op de dag zelf:

  • Verwarm de oven voor op Hetelucht Plus 150 ℃ .
  • Schep het vlees uit de marinade en dep droog. Zeef de marinade en zet apart.
  • Verhit in een braadpan een scheutje olijfolie en een klontje boter. Bak het vlees in porties op hoog vuur bruin.
  • Schep de ui, wortel, bleekselderij, knoflook, kruidnagel, Amsterdamse uien, het kaneelstokje en de laurier erbij.
  • Verkruimel de ontbijtkoek over het vlees en schenk de gezeefde marinade en bouillon erbij. Het vlees moet net onder staan. Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de deksel op de braadpan en zet in de oven. Laat 2,5 uur gaar stoven. Schep tussentijds om. Als het stoofvlees gaar is, verwijder dan het kaneelstokje, de kruidnagel en de laurier.
  • Bak de frieten op 180° C in een frituurpan, tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Serveer het stoofvlees met de frieten en garneer met peterselie.