Recept afdrukken
No ratings yet

Tournedos met gorgonzolasaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Rundvlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Tournedos ca. 30 minuten voor gebruik uit koelkast nemen.
  • Vier borden voorverwarmen.
  • In pan wijn en slagroom zachtjes verwarmen.
  • Gorgonzola erboven verkruimelen en al roerend op zacht vuur laten smelten.
  • Saus nog ca. 5 minuten zachtjes verwarmen.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Tournedos droogdeppen met keukenpapier.
  • In (koeken)pan boter verhitten.
  • Tournedos in ca. 4 minuten rosé bakken, halverwege keren.
  • Tournedos bestrooien met zout en peper.
  • Met scherp mes in dunne plakjes snijden.
  • Saus over borden verdelen.
  • Tournedosplakjes in saus op borden leggen.
  • Kappertjes erover strooien.
  • Garneren met toefjes basilicum.

Tips / Opmerkingen

Serveren met bloemkoolroosjes en tagliatelle (lintmacaroni).

Recept afdrukken
No ratings yet

Tournedos met gekonfijte sjalotjes

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Sjalotjes pellen en grote exemplaren halveren.
  • In pan met dikke bodem helft van boter verhitten.
  • Sjalotjes in ca. 5 minuten al omscheppend lichtbruin bakken.
  • Basterdsuiker toevoegen en al roerend in ca. 2 minuten laten smelten.
  • Rozemarijn, laurier, azijn en port erdoor roeren en aan de kook brengen.
  • Sjalotjes -afgedekt ca. 25 minuten zachtjes laten sudderen, af en toe omscheppen,en onafgedekt in ca. 3 minuten zachtjes laten inkoken tot stroperig mengsel.
  • Op smaak brengen met zout en peper.

Bereiden:

  • Tournedos ca. 30 minuten voor gebruik uit koelkast nemen.
  • De borden voorverwarmen.
  • Sjalotjes op laag vuur in ca. 5 minuten opnieuw verwarmen.
  • Intussen tournedos droogdeppen met keukenpapier.
  • In koekenpan rest van boter verhitten.
  • Tournedos in ca. 4 minuten rosé bakken, halverwege keren.
  • Tournedos bestrooien met zout en peper.
  • Uit pan op warm bord scheppen en onder aluminiumfolie warinhouden.
  • Fond aan bakvet toevoegen, aan de kook brengen en aanbaksels losroeren.
  • Compote erdoor roeren.
  • Jus al roerend in ca. 3 á 4 minuten iets laten inkoken. Jus over borden verdelen.
  • Tournedos erin leggen.
  • Sjalotjes ernaast scheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met aardappelgratin en gemengde sla.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tournedos met bosvruchtensaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Vruchtenmix ca. 1 á 1 1/2 uur van tevoren op kamertemperatuur laten ontdooien.)
  • Vruchtenmix in keukenmachine of met staafmixer pureren.
  • Sinaasappel onder koud water goed schoonboenen.
  • Met citroentrekker dunne reepjes van schil trekken (of met scherp mesje dun schillen en schil in dunne reepjes snijden) en in kommetje met koud water leggen.
  • Sinaasappel uitpersen.
  • Sjalotje pellen en snipperen.
  • In pan 1 eetlepel boter verhitten.
  • Sjalot al omscheppend ca. 1 minuut bakken.
  • Vruchtenpuree, sinaasappelsap, 3 eetlepels wijn, tijm en bouillonpoeder erdoor roeren en al roerend langzaam aan de kook brengen.
  • Bosvruchtensaus onafgedekt ca. 5 minuten zachtjes laten doorkoken.
  • Boven andere pan saus door zeef wrijven.
  • Laten afkoelen.
  • Crème fraîche en citroensap tot sausje roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • In pan ruim water aan de kook brengen.
  • Uit koolbladeren harde nerf wigvormig wegsnijden.
  • Bladeren ca.3á4 minuten in kokend water leggen,uit pan nemen en afspoelen onder koud water. Bladeren droogdeppen met keukenpapier.
  • Tournedos elk in 4 gelijke stukjes snijden.

Bereiden:

  • Vier borden voorverwarmen. In pan fond, rozemarijn en rest van wijn aan de kook brengen.
  • Rest van boter in kleine blokjes snijden.
  • Bosvruchtensaus zachtjes verwarmen.
  • Van vuur af boterblokjes erdoor kloppen.
  • Tournedos in kokende bouillon leggen en net tegen de kook aan in ca. 4 minuten rosé laten worden.
  • Uit bouillon nemen en laten uitlekken.
  • Bosvruchtensaus over borden verdelen.
  • Koolbladeren erin leggen.
  • In elk koolblad 4 stukjes tournedos leggen.
  • Citroensaus erover verdelen.
  • Garneren met sinaasappelreepjes.

Tips / Opmerkingen

Serveren met gemengde sla en pommes duchesses.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tournedos gevuld met groenten

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Bosuitje schoonmaken en snipperen.
  • Wortel en courgette schoonmaken, wassen en in luciferdunne reepjes snijden.
  • Reepjes in heel kleine blokjes snijden.
  • In (koeken)pan 1 eetlepel boter verhitten.
  • Bosui, wortel, courgette en oregano ca. 3 minuten zachtjes bakken, af en toe omscheppen. Knoflook pellen, erboven uitpersen en ca. 2 minuten meebakken.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Groentemengsel op keukenpapier laten uitlekken.
  • Met scherp mes in elke tournedos aan één kant diepe inkeping maken, zodat zakje ontstaat.
  • Tournedos vullen met groentemengsel en weer dichtvouwen.
  • Telkens 2 plakjes ham op aanrecht uitspreiden, zodat ze elkaar in lengte iets overlappen.
  • Plakjes in breedte dubbelvouwen, zodat lange smalle repen ontstaan.
  • Elke tournedos rondom omwikkelen met hamreep.
  • Tournedos tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.

Bereiden:

  • Tournedos ca. 30 minuten voor gebruik uit koelkast nemen.
  • De borden voorverwarmen.
  • Tournedos droogdeppen met keukenpapier.
  • In koekenpan rest van boter verhitten.
  • Tournedos in ca. 6 minuten rosé bakken, halverwege keren.
  • Tournedos bestrooien met zout en peper.
  • Op warm bord leggen en onder aluminiumfolie warmhouden.
  • Fond en port aan bakvet toevoegen, aan de kook brengen en aanbaksels losroeren.
  • Jus al roerend in ca. 3 à 4 minuten iets laten inkoken.
  • Jus over borden verdelen.
  • Tournedos erin leggen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met pommes frites en mini-worteltjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tournedos met béarnaisesaus

Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd35 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen
Calorieën: 655kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden

  • In pannetje boter op zeer laag vuur laten smelten (niet bruisen), zodat boter helder wordt (= klaren).
  • Helft van kruiden fijnhakken.
  • Sjalotje pellen en snipperen.

Bereiden

  • In steelpan azijn, wijn, sjalot en ongesneden helft van kruiden tot ⅔ laten inkoken.
  • Vloeistof zeven, terug doen in pan, tot lauwwarm laten afkoelen.
  • Dooiers en 1 eetlepel water toevoegen en mengsel met garde op laag vuur al kloppend binden.
  • Gesmolten boter (alleen heldere deel) al kloppend straalsgewijs bij dooiermengsel gieten tot mooie gladde gebonden saus ontstaat.
  • Saus au bain marie warmhouden, (sauspan boven andere pan met laagje heet water hangen) gehakte kruiden erdoor roeren en saus op smaak brengen met zout, peper en een druppeltje citroensap.
  • In koekenpan boter verhitten en biefstukjes in ca. 6 minuten rondom bruinbakken door ze voortdurend door hete boter te schuiven.
  • Vervolgens bestrooien met zout en peper.
  • Béarnaisesaus over biefstukjes gieten.

Tips / Opmerkingen

Lekker met haricots verts en gebakken krieltjes.

Nutrition

Calorieën: 655kcal | koolhydraten: 1g | Eiwit: 34g | Vet: 58g

Recept afdrukken
No ratings yet

Tournedos à la Rossini

Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
porties: 4
Auteur: Henk van Lierop

Bereidingswijze

  • Maak de sterkers schoon.
  • Snij uit het brood 4 rondjes waar de tournedos op passen.
  • Smelt 50 gram boter in een pan en sauteer hierin de rondjes brood aan beide kanten bruin, houdt ze dan warm.
  • Smelt de rest van de boter in een pan en sauteer hierin snel de tournedos gedurende 3 minuten aan beide kanten bruin. Leg de croutons op een voorverwarmde schaal en geef hierop een tournedos.
  • Leg op elke tournedos een dunne schijf ganzelever en leg hierop weer een truffel.
  • Geef de port bij het braadvocht en roer even goed.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper en schenk ze over de tournedos.
  • Afgarneren met sterkers.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tournedos à la Bearnaise

Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Auteur: Henk van Lierop

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de bearnaisesaus.
  • Wil je een mooie hoge tournedos, bind ze dan op voor het sauteren.
  • Smelt de boter in een pan en als ze heet is, sauteer dan de tournedos snel aan alle kanten bruin in ongeveer 3 minuten. Leg ze op een voorverwarmde schaal, schenk er de bearnaisesaus over, die goed dik dient te zijn.

Tips / Opmerkingen

Frietjes erbij: altijd leuk.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tournedos à la Dijonnaise

Tournedos Dijon

Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Auteur: Henk van Lierop

ingrediënten

Recept afdrukken
No ratings yet

Tournedos flambes avec champignons

Geflambeerde tournedos met champignon

Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Auteur: Henk van Lierop

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snij rondjes uit het brood waar de tournedos op passen en maak er croutons van, houdt ze warm.
  • Maak de champignons schoon en sauteer ze in 50 gram boter gedurende 10 minuten.
  • Smelt weer 50 gram boter in een pan en sauteer hierin, gedurende 3 minuten per kant, de tournedos bruin.
  • Zet ze op de croutons en houdt ze warm.
  • Doe de champignons in de pan van de tournedos, verhit deze en flambeer met de armagnac.
  • Voeg er dan de slagroom bij, laat deze wat reduceren en maak de saus af op smaak met peper en zout.
  • Schenk de saus over de tournedos.