Recept afdrukken
No ratings yet

Carrot cake

wortelcake / Allerhande 2003
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Engeland
Dieët: Vegetarisch
porties: 8 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Leg het bakpapier op de bodem van de bakvorm.
  • Smelt 150 g boter.
  • Meng de boter, wortel, suiker, eieren en een mespunt zout met een mixer of garde in een kom. Zeef het bakmeel boven het ei-wortelmengsel en klop de kaneel erdoor.
  • Roer vervolgens de rozijnen erdoor en giet het beslag in een bakvorm.
  • Bak de wortelcake in het midden van de oven in ca. 45 min. goudbruin en gaar.
  • Test de gaarheid door in de cake te prikken met een satéstokje (het stokje moet schoon uit de cake komen).
  • Neem de cake uit de oven en laat minstens 1 uur afkoelen.
  • Laat de rest van de boter zacht worden (niet smelten).
  • Roer de roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker erdoor met een mixer, tot er een glad glazuur ontstaat.
  • Neem de cake uit de bakvorm en leg op een schaal.
  • Strijk het glazuur met een spatel over de cake uit en laat het glazuur langs de rand druipen.
  • Zet de cake nog 15 min. in de koelkast zodat het glazuur weer wat opstijft (het glazuur wordt niet hard).
  • Snijd de cake in 4 blokken en halveer diagonaal of recht.

Tips / Opmerkingen

U kunt de wortelcake ook als petit-fours serveren.
Maak dan wel anderhalf keer zoveel glazuur.
Snijd de cake voor het glazuren in 16 blokjes, bestrijk ze met glazuur en leg elk blokje in een papieren cakevormpje.

Recept afdrukken
No ratings yet

Deegflapjes met kaasvulling

AllerHande 1996
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kaas
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • ca. 2 uur van tevoren fillobladerdeeg volgens gebruiksaanwijzing laten ontdooien.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • In pannetje boter smelten.
  • In kom roomkaas, eierdooier en geraspte kaas door elkaar roeren.
  • Bieslook boven kom fijnknippen en door kaasmengsel roeren.
  • Plakjes fillobladerdeeg dun met boter bestrijken, dubbelvouwen en in lengte halveren.
  • Nieuwe bovenkant met boter bestrijken.
  • Midden op elk plakje deeg 1/8 deel van room kaasmengsel scheppen.
  • Punten van deeg samen nemen en vastbinden met touwtje.
  • Met boter bestrijken.
  • Pakketjes in ca. 15 minuten goudbruin en gaarbakken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Verse kruidenbroodjes

Recept categorieën: Brood, Broodjes, Brunch
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pistolets volgens gebruiksaanwijzing op verpakking knapperig gaar bakken.
  • Zonnebloempitten in droge koekenpan goudbruin roosteren.
  • Bieslook fijn knippen.
  • Rucolacress erboven knippen.
  • Roomkaas losroeren met kwark en limoensap.
  • ¾ deel van bieslook-rucolacress mengsel erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Pistolets opensnijden.
  • Helften bestrijken met kruidenroomkaas.
  • Zonnebloempitten en rest van bieslook-rucolacress mengsel erover verdelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tortelloni met zalm roomsaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Pasta, Vis
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In pan ruim heet water met zout aan de kook brengen.
  • Broccoli in kleine roosjes verdelen en in kokend water doen.
  • Tortelloni toevoegen en in ca. 6 minuten bijna gaar koken.
  • Verse roomkaas in stukjes verdelen.
  • Broccoli en tortelloni afgieten.
  • Slagroom, roomkaas, zalmsnippers en helft van Parmezaanse kaas erdoor roeren en op zacht vuur -al roerend in ca. 3 minuten roomkaas laten smelten.
  • Basilicum in reepjes snijden en erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • In vier diepe borden scheppen en rest van kaas erover strooien.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roomkaas met bosvruchtenjam

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Kaas
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In kom slagroom met suiker half stijf kloppen.
  • Roomkaas toevoegen en erdoor kloppen.
  • Overdoen in vier schaaltjes.
  • In elk schaaltje in midden 1eetlepel jam scheppen en crème de cassis erover schenken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Taart met venkel, ui en boerenkaas

Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bekleed het bakblik met bakpapier of bakfolie, rol het deeg uit tot een dikte van ±½ cm en bekleed het bakblik hiermee.
  • Prik het deeg op meerdere plaatsen in.
  • Pel de uien en de knoflook en snijd de uien in ringen en de knoflook in dunne plakjes.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak de ui en de knoflook op laag vuur lichtbruin.
  • Voeg de tijm en naar smaak zout en peper toe.
  • Maak intussen de venkel schoon, bewaar het groen en snijd de knollen in de lengte in 6-8 stukken.
  • Doe de venkel bij het uimengsel en bak de groente, afgedekt, 5-7 minuten mee.
  • Laat de vulling wat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Klop de eieren los met de melk, de roomkaas en zout en peper.
  • Bestrooi de deegbodem met de geraspte kaas, zodat overtollig groentevocht kan worden opgenomen.
  • Verdeel het ui-venkelmengsel erover en schenk het eimengsel erover uit.
  • Leg hier en daar wat ontpitte olijven en bak de taart 25-35 minuten.
  • Al het vocht moet zijn gestold en de bodem moet goudbruin zien.
  • Garneer met het achtergehouden venkelgroen

Tips / Opmerkingen

Lekker met een groene salade.

Info:

Venkel komt van het Latijnse foenum, wat hooi betekent. De Romeinen vonden namelijk dat de venkelgeur op de geuren van hooi leek.
Venkel ziet eruit als een witte bol maar is een samengegroeide laag verdikt blad van de plant, de zogenaamde bladscheden. Het jonge topgroen, de veertjes, is goed te gebruiken als garnering of in salades.
De oude Grieken gebruikten venkel als vermageringsmiddel. In de Middeleeuwen kauwde men tijdens de preek op venkelzaad om het rommelen van de maag tegen te gaan, maar ook bij problemen met de spijsvertering, zoals indigestie, winderigheid, buikklachten of krampen.
Voor een rechthoekig bakblik van ± 33 x 30x 3cm

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalm sandwichrepen

AllerHande april 2000
Recept categorieën: Lunch
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Sla wassen, nerf eruit scheuren en sla droogdeppen.
  • Bosui schoonmaken en fijn snijden.
  • Citroenschil onder koud stromend water schoonboenen en raspen.
  • Roomkaas en bosui met citroenrasp gladroeren.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Helft van sneetjes brood dun met roomkaas besmeren.
  • Blaadjes sla en plakjes zalm erover verdelen.
  • Andere helft van sneetjes brood dik met rest van roomkaas besmeren en op met zalm belegde sandwiches leggen.
  • Korsten van sandwiches snijden.
  • Sandwiches elk in 3 repen snijden.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kriekentaart

Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: België
porties: 4 personen
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak van de spritskoeken met een foodprocessor een fijn kruim.
  • Smelt de boter, roer het spritskruim erdoor en vorm van het deeg een bal.
  • Leg de bal in het midden van een springvorm en druk het deeg gelijkmatig over de bodem uit.
  • Zet de vorm, eventueel afgedekt met plasticfolie, tot verder gebruik in de koelkast.
  • Laat de kersen uitlekken en vang het sap op.
  • Week de gelatineblaadjes 10 minuten in ruim koud water.
  • Breng 1 dl van het gezeefde kersensap aan de kook, neem het pannetje van het vuur en los de goed uitgeknepen gelatineblaadjes erin op.
  • Schenk er daarna de Kriek Lambiek bij en laat het mengsel staan tot het lobbig begint te worden.
  • Roer de verse roomkaas, de crème fraîche en de suiker tot een glad mengsel.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Voeg het inmiddels lobbig geworden gelatinemengsel bij het roomkaasmengsel en roer alles goed door elkaar.
  • Voeg vervolgens de slagroom toe en spatel deze er zo luchtig mogelijk door.
  • Schep alles in een vorm en strijk het oppervlaker met de bolle kant van een natte lepel glad.
  • Zet de taart minstens 4 uur in de koelkast om volledig op te stijven.
  • Schik de uitgelekte kersen op de taart en neem daarna de wand van de vorm weg.
  • Presenteer de taart op een platte schaal.

Tips / Opmerkingen

U kunt de zijkant van de taart eventueel bekleden met 4-6 eetlepels licht geroosterde geschaafde amandelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gembertaart met fruitbier

Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht, Taart
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Plaats de taartbodem tot aan het moment van gebruik in de koelkast.
  • Leg de gelatine blaadjes 10 minuten in koud water.
  • Breng 2 dl Pêche Lambiek aan de kook.
  • Los er onder voortdurend roeren met een houten lepel de suiker in op en voeg de gembersiroop toe.
  • Neem de pan van het vuur.
  • Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los ze onder voortdurend roeren in het mengsel op.
  • Vermeng de helft van het gelatinemengsel met de in stukjes verdeelde roomkaas.
  • Blijf zolang roeren tot een volkomen glad mengsel is verkregen.
  • Laat het mengsel staan tot het lobbig begint te worden, schep het dan op de taartbodem en strijk het er met de bolle kant van een lepel zo gelijkmatig mogelijk over uit.
  • Zet de taartbodem daarna een kwartier in de koelkast.
  • Houd de rest van het gelatinemengsel op ± 60°C warm.
  • Hak de gemberbolletjes ragfijn en strooi ze over het roomkaasmengsel, zodat het ermee is bedekt.
  • Schil de sinaasappels dik af, snijd de partjes tussen de vliezen uit en neem de pitten weg.
  • Leg de partjes in cirkels op de gemberstukjes.
  • De hele taartbodem moet ermee worden bedekt.
  • Schenk de rest van het gelatinemengsel erover.
  • Het mengsel moet dan nog dik vloeibaar te zijn, verwarm het anders even in heet water.
  • Zet de taart daarna ± 3 uur in de koelkast om volledig op te stijven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zoete kaastaart

Bereidingstijd1 u
Recept categorieën: Dessert, Hartige taart, Kaas, Nagerecht
Land van herkomst: België, Wereldkeuken
porties: 10 Stuks

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bladerdeeg uitspreiden en in ca. 10 minuten laten ontdooien.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Springvorm invetten.
  • Eieren splitsen.
  • Met mixer eierdooiers, Hüttenkase, roomkaas, roomkwark, citroenrasp en suiker tot gladde, luchtige massa kloppen.
  • In andere kom eiwitten met zout tot stijve pieken kloppen.
  • Eiwitschuim luchtig door kwark-kaasmengsel scheppen.
  • Aanrecht bestrooien met bloem.
  • Plakjes bladerdeeg op elkaar leggen en uitrollen tot lap ca. 4 cm groter dan vorm.
  • Vorm bekleden met deeg.
  • Kwark-kaasmengsel in vorm scheppen en gladstrijken.
  • Taart in ca. 40 minuten gaar en licht goudbruin bakken.
  • Halverwege temperatuur verlagen tot 175 °C of gasovenstand 3.
  • Taart in vorm laten afkoelen.