Recept afdrukken
No ratings yet

Bosbessensiroop

Recept categorieën: Bijgerecht
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Instructies

  • Doe de suiker en het water in een pannetje met een dikke bodem en verwarm het mengsel
  • op een laag vuur tot de suiker is opgelost.
  • Voeg de bosbessen toe en breng het mengsel al roerend langzaam aan de kook.
  • Kook al roerend nog 3-5 minuten zachtjes door.
  • Roer het citroensap erdoor, haal van het vuur en laat 5 minuten staan.
  • Serveer warm.
  • Lekker bij warme pannenkoeken of flensjes.

Notities

Serveertip: Deze heerlijke bosbessensiroop voegt een fruitige zoetheid toe aan warme
pannenkoeken of flensjes. Geniet van de smaak van verse bosbessen in deze eenvoudig te
maken siroop

Recept afdrukken
No ratings yet

Boffers en Groenteboffers

Recept categorieën: Brunch, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Instructies

  • Maak een beslag van gelijke delen tarwe- en boekweitmeel.
  • Voeg water, zout en wijnsteenbakpoeder of natriumbicarbonaat toe.
  • Het beslag moet dikker zijn dan dat voor pannenkoeken.
  • Maak het goed glad met een garde.
  • Laat het beslag minimaal een half uur rusten.
  • Week de rozijnen.
  • Rasp de appel of snijd deze in hele kleine stukjes.
  • Snijd de ui fijn.
  • Rasp de wortel en paprika, en eventuele andere groenten, of snijd ze heel klein.
  • Klop het beslag opnieuw en verdeel het over twee schalen.
  • Voeg in de ene schaal de appel, rozijnen en kaneel toe.
  • Roer goed door.
  • Voeg in de andere schaal de groenten en kruiden toe.
  • Roer goed door.
  • Verhit olie in een pan.
  • Gebruik een olie die goed tegen hitte kan, zoals frituurolie, wokolie of zonnebloemolie.
  • Giet twee, drie of vier schepjes beslag in de pan, afhankelijk van de gewenste grootte van de boffers.
  • Omdat het beslag dikker is dan pannenkoekenbeslag, bak je de boffers wat langer om ervoor te zorgen dat ze helemaal gaar zijn.
  • Zet het vuur eventueel wat lager nadat je het beslag in de pan hebt gedaan.
  • Draai de boffers af en toe om tot beide zijden mooi bruin zijn.

Notities

De zoete boffers kunnen worden besmeerd met boter, stroop of jam.
De hartige boffers hebben eigenlijk niets nodig, maar je kunt er naar wens van alles op
smeren.
Info: Boffers zijn een soort oud-Hollandse drie-in-de-pan pannenkoekjes. Afhankelijk van de
dikte van het beslag en de grootte van de pan kun je twee, drie of vier boffers tegelijkertijd in
een pan bakken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bleekselderij in Taotjosaus

Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Oosters
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de bleekselderij in stukjes van 3 cm.
  • Roerbak de bleekselderij in 1 eetlepel olie samen met de sesamolie, rode peper en fijngesneden knoflook totdat deze beetgaar is.
  • Voeg de droge sherry, taotjo en water toe. Roerbak verder totdat de bleekselderij gaar is.
  • Schep de groente op een serveerschaal.
  • Serveer deze heerlijke bleekselderij in taotjosaus als smaakvol bijgerecht bij je favoriete Oosterse maaltijd.

Recept afdrukken
No ratings yet

Biscuit 4

Recept categorieën: Gebak
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Klop de eiwitten met water totdat ze lichtjes stijf zijn.
  • Voeg geleidelijk de suiker toe terwijl je blijft kloppen.
  • Voeg op stand 1 de eidooiers één voor één toe aan het mengsel.
  • Spatel voorzichtig de gezeefde bloem en aardappelmeel onder het beslag.
  • Giet het beslag in een beboterde en bebloemde springvorm.
  • Bak op 180ºC gedurende ongeveer 45 minuten.
  • Controleer met een priem; als deze er droog uitkomt, is de biscuit klaar.
  • Versier naar eigen smaak.
  • Geniet van deze heerlijke biscuit, die je naar wens kunt decoreren!

Recept afdrukken
No ratings yet

Stroopwafel Cheesecake met Karamelsaus

koelkast8 uur
Recept categorieën: Dessert, Taart
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Bodem:

Cheesecake:

Karamelsaus:

Instructies

Bodem

  • Maal de stroopwafelkruimels in een keukenmachine tot ze fijn zijn, maar nog wel wat structuur behouden.
  • Smelt de boter in een ruime pan en voeg de gemalen stroopwafels toe.
  • Meng goed door met een siliconen spatel.
  • Bekleed een springvorm met bakpapier en verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem.
  • Druk stevig aan met een lepel en zet de springvorm in de koelkast.

Karamelsaus

  • Breng in een pan water aan de kook samen met de kristalsuiker.
  • Roer niet in de pan.
  • Verwarm ondertussen in een andere steelpan de slagroom tot net onder het kookpunt.
  • Zodra de karamel goudbruin is, voeg je voorzichtig de warme slagroom toe terwijl je blijft roeren met een garde (let op voor spatten).
  • Haal de pan van het vuur en roer de boter door de karamelsaus.
  • Laat de saus afkoelen.

Cheesecake

  • Smelt de witte chocolade au bain-marie en meng deze vervolgens in een kom met de roomkaas.
  • Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en spatel dit voorzichtig door het roomkaasmengsel.
  • Snijd vier stroopwafels in stukjes met een scherp koksmes en meng deze door het roomkaasmengsel.

Samenstellen

  • Giet driekwart van de karamelsaus over de afgekoelde koekbodem.
  • Zet dit 10 minuten in de koelkast.
  • Verdeel daarna het roomkaasmengsel gelijkmatig over de karamellaag en strijk het glad.
  • Laat de cheesecake minimaal 8 uur opstijven in de koelkast.

Garnering

  • Klop voor de garnering de slagroom stijf met de poedersuiker en doe dit in een spuitzak met een groot kartelmondje.
  • Spuit toeven slagroom op de cheesecake en garneer met de achtergehouden karamelsaus en stukjes stroopwafel.
  • Serveer de Stroopwafel Cheesecake gekoeld en geniet ervan!

Recept afdrukken
No ratings yet

Verfijnde Slagroomijs Cake met Zomerfruit

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
in de koelkast12 uur
Recept categorieën: Cake, Fruit, IJs
Porties: 1 taart
calorieën: 500kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Biscuit:

Jam:

Nougatine:

Garnering:

Instructies

Zelfgemaakte jam:

  • Verwarm verse aardbeien in een pan tot ze zachter worden.
  • Mix ze met een staafmixer.
  • Voeg geleisuiker toe en kook zachtjes gedurende 5 minuten.
  • Verwijder het schuim, giet de jam in een afsluitbare pot en koel een nacht in de koelkast.

Biscuit:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Bekleed een springvorm met bakpapier.
  • Mix eieren, suiker en zout luchtig.
  • Zeef de bloem erbij, voeg citroenschil toe en meng voorzichtig.
  • Bak 40 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat afkoelen en snijd horizontaal doormidden.

Nougatine:

  • Hak de amandelen fijn en spreid ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Kook water en suiker tot suiker is opgelost.
  • Giet over de amandelen en bak 20-25 minuten in de oven op 160 graden Celsius.
  • Laat afkoelen.

Chocoladekrullen:

  • Smelt chocolade au bain-marie en spuit op een deegroller bekleed met bakpapier.
  • Laat stollen in de koelkast.

Eén dag later:

    Garnering:

    • Klop slagroom met suiker op en doe in een spuitzak.
    • Verdeel de jam over de onderste helft van de biscuit in de springvorm.
    • Leg slagroomijs op de jam en bedek met de bovenste helft van de biscuit.
    • Decoreer met slagroomtoeven, nougatine, vers fruit en chocoladekrullen.
    • Serveer direct.

    Notities

    Een zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti of een demi-sec Champagne zou goed passen bij dit dessert, dankzij hun fruitige aroma's die de zoetheid van het fruit in het dessert complementeren.

    Nutrition

    Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 0.2mg | Sugar: 40g

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Zelfgemaakte Berenklauwen met Pindasaus

    Recept categorieën: Rundvlees, Snack
    Porties: 4
    Auteur: ChatGTP

    Ingrediënten

    Berenklauw / Berenhap:

    Pindasaus:

    Instructies

    Stap 1: Bereid de Gehaktballen

    • Meng het rundergehakt in een kom met paneermeel, ei, mosterd, sambal oelek, fijngesneden verse peterselie, peper en zout.
    • Vorm gelijkmatige gehaktballen van het mengsel.
    • Weeg ze eventueel af voor een gelijke grootte.
    • Bak de gehaktballen bijna gaar in een koekenpan.
    • Ze zullen nog verder garen in de friteuse.

    Stap 2: Maak de Pindasaus

    • Pers de knoflookteentjes en doe ze samen met het citroensap in een pan.
    • Verwijder eventuele pitjes uit het citroensap.
    • Voeg de pindakaas, ketjap manis, sambal oelek, basterdsuiker en water toe.
    • Verwarm het mengsel op laag vuur terwijl je blijft roeren met een garde.
    • Pas de dikte van de saus aan naar wens door water toe te voegen voor een dunner resultaat, of door het mengsel in te koken voor een dikkere saus.

    Stap 3: Bak de Berenklauwen

    • Verwarm de friteuse voor op 170 graden Celsius.
    • Snijd de gehaktballen in drieën en de uien in dikke schijven.
    • Plaats een schijf ui tussen twee stukken gehaktbal en rijg ze aan een satéprikker.
    • Bak de Berenklauwen gedurende minstens 2 minuten in de friteuse tot ze goudbruin en gaar zijn.

    Stap 4: Serveer

    • Serveer de zelfgemaakte Berenklauwen met de zelfgemaakte pindasaus.
    • Geniet van deze heerlijke klassieker, perfect voor een gezellige avond met vrienden of familie!
    • Nu ben je klaar om te genieten van je zelfgemaakte Berenklauwen met pindasaus!
    • Eet smakelijk!

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Hemelse Bossche Bol Traktatie

    Bereidingstijd1 uur
    Recept categorieën: Gebak
    Land van herkomst: Brabant
    Porties: 8 stuks
    calorieën: 480kcal
    Auteur: ChatGTP

    Ingrediënten

    Soezen:

    Chocoladefondant:

    Slagroom:

    Instructies

    • Breng water met boter aan de kook in een pan.
    • Voeg vervolgens bloem en zout toe en roer goed door.
    • Laat het beslag garen totdat het dikker wordt en aan de bodem van de pan blijft plakken.
    • Haal van het vuur en voeg één voor één de eieren toe, meng goed na elke toevoeging.
    • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
    • Doe het soezenbeslag in een spuitzak met een grote spuitmond en spuit acht gelijke bollen op een met bakpapier beklede bakplaat.
    • Bak de soezen ongeveer 21 minuten in de oven tot ze goudbruin en gerezen zijn.
    • Klop de slagroom met suiker op tot stijve pieken.
    • Doe de slagroom in een spuitzak met een kleine spuitmond en bewaar in de koelkast.
    • Breng water, suiker en cacao aan de kook in een pan.
    • Voeg de pure chocolade toe en roer tot alles goed gemengd is.
    • Haal van het vuur en laat iets afkoelen.
    • Maak een klein gaatje aan de onderkant van elke soes en vul ze royaal met de opgeklopte slagroom.
    • Doop vervolgens de gevulde soezen ondersteboven in de chocoladefondant en laat ze afkoelen tot de chocolade gestold is.
    • Geniet van deze overheerlijke, zelfgemaakte Bossche Bollen als heerlijke traktatie bij de koffie of als dessert na een smakelijk diner!

    Notities

    Een zoete dessertwijn zoals een Pedro Ximénez sherry vormt een heerlijke combinatie met deze weelderige Bossche Bollen.

    Nutrition

    Calories: 480kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 7g | Vet: 35g | Zout: 0.5mg | Sugar: 25g

    cinnamon-rolls
    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Cinnamon Roll Wentelteefjes met Glazuur

    Bereidingstijd20 minuten
    Recept categorieën: Brunch, Ontbijt
    Porties: 8 stuks
    calorieën: 280kcal
    Auteur: ChatGTP

    Ingrediënten

    Cinnamon Rolls:

    Kaneelsuiker:

    Glazuur:

    Instructies

    • Snijd de korsten van het brood en rol ze zo plat mogelijk met een deegroller.
    • Meng de zachte roomboter met de lichte basterdsuiker en kaneel.
    • Als de roomboter niet op kamertemperatuur is, rasp deze dan met een blokrasp om het sneller op kamertemperatuur te krijgen.
    • Prak dit mengsel door elkaar met een vork.
    • Smeer het botermengsel op één kant van de plakken brood.
    • Rol de boterhammen zo strak mogelijk op en laat ze rusten met de naad naar beneden.
    • Maak de icing door poedersuiker te mengen met een klein beetje water.
    • Begin met zo min mogelijk water en voeg indien nodig meer toe tot je de gewenste dikte hebt.
    • Klop met een garde de eieren los met melk en een snufje zout.
    • Doop de Cinnamon Rolls volledig in dit mengsel.
    • Bak de rolletjes aan alle kanten in roomboter.
    • Meng ondertussen de kristalsuiker en kaneel.
    • Als de rolletjes goudbruin zijn, wentel je ze direct vanuit de pan door de kaneelsuiker.
    • Serveer de Cinnamon Roll Wentelteefjes met het glazuur.
    • Dit kan je doseren met een lepel, maar voor een mooier resultaat kan je een spuitzak gebruiken.

    Notities

    Een lichtzoete mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti past uitstekend bij deze zoete en kruidige Cinnamon Roll Wentelteefjes. De verfrissende bubbels en fruitige smaak zullen het geheel mooi aanvullen.

    Nutrition

    Serving: 2rolls | Calories: 280kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.6mg | Sugar: 18g

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Hemelse Snickers IJscreatie

    Bereidingstijd45 minuten
    vriestijd6 uur
    Recept categorieën: IJs, Kinderkoken
    Porties: 6
    calorieën: 480kcal
    Auteur: ChatGTP

    Ingrediënten

    Instructies

    • Breng het water met de kristalsuiker aan de kook tot een stroperig mengsel.
    • Haal van het vuur zodra het mengsel dikker wordt.
    • Let op dat het niet verkleurt.
    • Splits de eieren.
    • Klop de eidooiers op in een keukenmachine en voeg langzaam de hete suikersiroop toe.
    • Laat de machine draaien tot het mengsel wat is afgekoeld.
    • Verhit een pan met water tot net onder het kookpunt.
    • Plaats hierboven een hittebestendige kom of pan waarvan de bodem het water niet raakt.
    • Smelt de stukjes witte chocolade samen met 60 milliliter ongeslagen slagroom in de kom.
    • Roer regelmatig tot alles gesmolten is en zet dan het vuur uit.
    • Klop de resterende slagroom tot het de dikte van yoghurt heeft.
    • Meng de gesmolten chocolade voorzichtig door het mengsel van eidooiers en suikersiroop.
    • Vouw daarna voorzichtig de geklopte slagroom erdoor.
    • Giet het mengsel in een vriesbestendige schaal en zet het 30 minuten in de vriezer.

    Voor de karamelsaus:

    • Smelt de Werther’s Original snoepjes samen met water, boter en slagroom op laag vuur.
    • Roer regelmatig tot een gladde saus ontstaat.
    • Laat de saus afkoelen.
    • Als de saus te stevig wordt, voeg dan een klein beetje water toe en verwarm opnieuw tot het water is opgenomen.
    • Laat het dan opnieuw afkoelen.
    • Maak het Snickers ijs af door het te garneren met de karamelsaus, stukjes nougat, pinda's en in stukjes gesneden Snickers repen.
    • Zet het minimaal 6 uur in de vriezer.
    • Serveer eventueel met gesmolten pure chocolade voor een extra mooi effect.

    Notities

    Een zoete en rijke dessertwijn zoals een late harvest Riesling of een Moscato d'Asti past perfect bij dit decadente ijsdessert. De zoetheid van de wijn zal de romigheid van het ijs en de karameltonen mooi complementeren.

    Nutrition

    Calories: 480kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.1mg | Sugar: 45g