Recept afdrukken
No ratings yet

Zandhovens konijn

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verdeel het konijn in stukken en kruid het vlees met peper en zout.
  • Haal de stukken door de bloem en bak ze in de boter aan.
  • Leg de stukken, als ze rondom bruin gebraden zijn, in een kookpan.
  • Laat de fijngesneden ui in het braadvet stoven.
  • Strooi er, als het vlees gaar is, de suiker over en laat de ingredinten verder bruinen.
  • Giet er dan een scheutje azijn over en voeg er wat water bij.
  • Leg de gepelde en in stukken gesneden tomaten en appels op het konijn,leg er een
  • sneetje brood met mosterd op en laat het gerecht zachtjes gaar stoven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zeetong uit Lillo

Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • U kunt de mosselen op twee manieren bereiden.
  • Volgens de moderne methode laat u ze eerst een uurtje in water rusten.
  • Spoel ze af en breng ze aan de kook.
  • De klassieke mosselen gaan daags voordien in gezouten water, samen met een litertje melk waarin 250 gr bloem werd opgelost.
  • Deze mosselen worden wat 'papperig' als ze zijn gekookt.
  • Was en versnijd de selder en de ui stoof ze in de boter aan en besprenkel ze met citroensap.
  • Doe er de mosselen bij en kruid met peper.
  • Laat het kookvocht even opkomen, schud eenmaal op en wacht tot de mosselen open zijn.
  • Zeef het kookvocht, haal de mosselen eruit en houd ze warm.
  • Spoel de zeetongen goed af en dep ze droog.
  • Leg ze in een beboterde schotel en overgiet ze met het kookvocht van de mosselen en 1 dl water.
  • Dek af met boterpapier en laat in een oven van 180°C gaar worden.
  • Houd de zeetong warm.
  • Bind het kookvocht met een roux van gesmolten boter en bloem en laat even doorkoken.
  • Kruid met peper en zout en voeg een liaison van eigelen en room toe.
  • Klop er vervolgens kleine stukjes van de resterende boter onder.
  • Bij dit gerecht worden klassieke hertoginneaardappelen geserveerd.

Tips / Opmerkingen

Leg de zeetong op een ovaal bord.
Schik de mosseltjes op de tong en giet de saus erover.
Versier het geheel met gehakte peterselie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zeetongen van Brabo

Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Fileer de zeetongen of laat ze door uw vishandelaar fileren.
  • Droog de filets af en wentel ze in bloem.
  • Bak ze in geklaarde boter en houd de gebakken vis warm.
  • Stoof de versnipperde sjalotjes in dezelfde braadpan aan en voeg er de gehakte peterselie aan toe.
  • Bevochtig met de azijn en het water, laat goed uitkoken en kruid met peper en zout.

Tips / Opmerkingen

Serveer met gepersileerde aardappelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pandan cake

Recept categorieën: Cake
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Meng de eieren en 120 gram suiker tot luchtig in ongeveer 25 minuten.
  • In de tussentijd maak een mix van water, olie, pandan extract, zout, bakpoeder en wijnsteenbakpoeder in een kom.
  • Zet opzij.
  • Maak ook een mix van het eiwit en 80 gram suiker in een aparte kom.
  • Meng in ongeveer 10 minuten met de mixer tot je een luchtig mengsel hebt.
  • Zet opzij.
  • Meng het eidooiermengsel en het bakmeel.
  • Goed mengen.
  • Voeg vervolgens het mengsel van olie, water en pandan extract.
  • Roer het voorzichtig tot alles goed gemengd is.
  • Als laatste, voeg het eiwitmengsel toe.
  • Roer goed en giet in een bakvorm de je al hebt beboterd hebt, en bak het in de oven ongeveer 1 uur.
  • Om te kijken of het gaar is, prik met een sate stokje in de cake.
  • Komt het stokje er droog uit, is de cake gaar.

Recept afdrukken
No ratings yet

Opor opor van rundvlees

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Boemboes:

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees in dobbelsteentjes.
  • Snijd de uien en knoflook fijn en fruit deze in slaolie glazig.
  • Voeg het vlees toe en fruit dit mee.
  • om en om, totdat het lichtbruin is.
  • Voeg de boemboes toe en fruit deze ook mee.
  • Blus het geheel met assem opgelost in water en laat het vlees ongeveer een half uur sudderen.
  • Voeg dan het blokje santen toe en laat dit smelten.
  • Laat het vlees daarna nog een half uur sudderen.
  • Verwijder voor het opdienen de blaadjes, sereh en laos

Recept afdrukken
No ratings yet

Ongol-ongol

dobbelsteentjespudding in kokos
Da's nu een lekker toetje voor na het lekkere eten. Maar..... natuurlijk ook lekker bij de thee of bij de koffie toebroek.
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Indonesië

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe het meel in een kom en roer er 1 dl water door, zodat er een glad papjes ontstaat.
  • Breng dan de rest van het water met de goela djawa, de vanillesuiker en het zout al roerend aan de kook.
  • Roer – van het vuur –Roer het meelpapje door de siroop.
  • Breng het geheel, nog steeds roerende, aan de kook op een zacht vuurtje.
  • Laat het mengsel al roerend ongeveer 5 minuutjes lekker pruttelen.
  • Neem de pan daarna van het vuur.
  • Bekleed een ondiepe schaal met folie en schenk het puddingmengsel erin.
  • Laat het mengsel opstijven. (vreemd maar waar...buiten de koelkast! )
  • Stort de pudding op een platte schaal en verwijder de folie.
  • Snij de pudding in blokjes van ongeveer 2,5 cm.
  • Strooi nu de kokos in een diep bord en wentel daarin de puddingblokjes.

Tips / Opmerkingen

(hunkweemeel is een aromatische meelsoort, gemaakt van katjangidjobonen; gewoon te koop in een toko) trouwens....dit kan ook met gewoon maizena gemaakt worden maar, is dan wel minder lekker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Witloofsoep

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: België
porties: 2 personen
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

Voor de bouillon:

Bereidingswijze

  • Kook de aardappels, de prei en het stukje foelie 20 minuten in het water.
  • Zeef dit en houd de aardappels apart.
  • Snijd het lof in repen van 1 cm.
  • Smelt de boter,voeg het lof,de sjalot en het laurierblad toe en laat het met gesloten deksel op zacht vuur 15 minuten smoren.
  • Voeg het bier, de bouillon, zout en peper toe en laat het ½ uur zachtjes pruttelen.
  • Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe.
  • Voeg de room en eventueel wat fijngewreven aardappel toe.

Recept afdrukken
No ratings yet

Waterzooi van vis 2

Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: België
porties: 4 personen
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de vis en verdeel hem in gelijke stukken.
  • Doe de gewassen vis in een kookpan en giet er de wijn en het water bij tot alles onder staat.
  • Maak de wortelen en de prei schoon, was ze en snijd ze in stukken.
  • Voeg deze samen met tijm, laurier, peper en zout bij de vis en laat alles 20 minuten koken.
  • Breng dan op smaak met cayennepeper.
  • Bind deze soep met fijngemalen beschuit en werk af met gehakte peterselie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Waterzooi met kip en asperges

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de groenten schoon, was ze en snijd ze in julienne.
  • Smelt 100 gr boter en fruit de gesneden groeten hierin.
  • Voeg peper, zout en nootmuskaat toe, leg de kip bij de groenten en voeg water toe tot de kip onder staat.
  • Laat het geheel 1 uur koken.
  • Haal de kip uit de bouillon, verwijder de beenderen en het vel en snijd de kip in stukken.
  • Maak de champignons schoon, was ze en snijd ze in stukken.
  • Voeg de kip en de champignons bij de bouillon en houd de waterzooi warm,zonder te laten koken.
  • Schil en was de asperges.
  • Breng het water met 5 gr zout aan de kook en kook de asperges hierin gaar.
  • Haal de asperges uit het kookwater en laat ze uitlekken.
  • Stapel de asperges op een schotel met de punten naar dezelfde kant.
  • Klop in een soepterrine de eidooiers met de room los en voeg er al roerend de waterzooi bij.
  • Smelt de boter.
  • Leg in voorverwarmde borden per persoon 1 beschuit en schep de waterzooi hierover.

Tips / Opmerkingen

Dien de slierasperges en de gesmolten boter afzonderlijk op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Waterzooi op z'n Gents

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zet het water op met de beenderen, de schenkel en de kruiden en kook dit 2 uur.
  • Maak intussen de kip schoon.
  • Doe de kip na 2 uur in de kookpan en laat nog 1 uur koken.
  • Maak de groenten schoon, was ze en snijd ze in julienne.
  • Smelt 50 gr boter en laat de groenten hierin in 15 minuten gaar stoven.
  • Haal de gaar gekookte kip uit de kookpan, verdeel haar in stukken en houd die op een zeer laag vuurtje warm.
  • Zeef de bouillon.
  • Leng eventueel aan tot 2 liter.
  • Smelt 40 gr boter, neem de pan van het vuur en voeg al roerend 40 gr bloem toe.
  • Zet de pan terug op het vuur en giet er al roerend de bouillon bij en voeg dan de gestoofde groenten toe.
  • Klop de room en de eidooiers los.
  • Neem een soepterrine, doe de room en de eidooiers daarin en giet er de gebonden bouillon op.
  • Leg de stukken kip erin en bestrooi deze met gehakte peterselie en gehakte kervel.

Tips / Opmerkingen

Dien op met beboterde sneetjes brood.