Kalfsfricandeau met Champignon-Ragout en Verse Kruiden

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1600 g kalfsfricandeau
  • 100 g boter
  • 3 sjalotten
  • 500 g champignons
  • 500 g shii-take paddenstoelen
  • ¼ bosje basilicum
  • 1 bosje bieslook
  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje kervel
  • 60 g boter
  • 70 g bloem
  • 100 g gekookte ham
  • Zout
  • Peper
  • 200 g wit broodkruim
  • 200 g geraspte kaas

SAUS:

  • 1 eetlepel bloem
  • 1 dl witte wijn
  • 4 dl kalfsfond
  • Madeira

GARNITUUR:

  • 1 kg peultjes
  • Zout
  • Suiker
  • Boter

Instructies

FRICANDEAU:

  • Verwarm de oven voor op 140 graden Celsius.
  • Breng peper en zout aan op de kalfsfricandeau.
  • Verhit de boter in een braadpan en bruin de fricandeau rondom.
  • Laat het vlees in de oven garen tot een kerntemperatuur van 60 graden Celsius.
  • Laat de fricandeau afkoelen.

SAUS:

  • Roer voor de saus een eetlepel bloem door de braadresten en blus met de witte wijn.
  • Voeg de kalfsfond toe en laat geheel 2 minuten koken.
  • Breng de saus op smaak met zout, peper en Madeira.

GARNITUUR:

  • Maak de peultjes schoon en blancheer ze gedurende 1 minuut in kokend water met zout.
  • Spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken.

RAGOUT:

  • Pel en snipper de sjalotten en snijd de champignons en shii-take paddenstoelen in plakjes.
  • Hak de kruiden (basilicum, bieslook, peterselie, kervel) fijn.
  • Smelt de boter in een pan, fruit de sjalotten en voeg de paddenstoelen toe.
  • Bak deze op hoog vuur.
  • Bestrooi het geheel met bloem en roer goed door.
  • Laat de bloem 1 minuut garen.
  • Voeg de room toe en breng aan de kook.
  • Laat het geheel iets inkoken.
  • Snijd de gekookte ham in blokjes en voeg deze samen met de gehakte kruiden aan de paddenstoelen toe.
  • Roer goed door.

VERDERE BEREIDING:

  • Verhoog de oventemperatuur naar 200 graden Celsius.
  • Snijd de fricandeau in 16 plakken.
  • Schep op elke plak wat champignon-ragout, bestrooi met kaas en broodkruim en laat het laagje in de oven bruin en knapperig worden.

GARNITUUR:

  • Verwarm de peultjes in boter en breng op smaak met zout, peper en suiker.

DRESSEREN:

  • Leg de plakken vlees op de borden.
  • Schep de peultjes en de saus erlangs.

Notities / Tips / Wijnadvies

Geniet van deze heerlijke kalfsfricandeau met champignon-ragout en verse kruiden!
————————————————————————————————–
Recept categorieën Kalfsvlees / Varkensvlees