Kerstboomtaart met Rozijnen en Noten
Een feestelijke kerstboomtaart gevuld met rozijnen, noten en gedroogde abrikozen, afgewerkt met een heerlijk melkmengsel. Een echte eyecatcher voor je kersttafel!
Equipment
- Kerstboom-bakvorm van 1½ liter inhoud, ingevet en bestoven
Ingrediënten
- Voor het deeg:
- 400 g bloem
- 1 zakje + 1 theelepel bakpoeder
- 1 ei
- 200 g magere kwark
- 6 eetlepels melk
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 100 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- Mespunt zout
En verder:
- 1 dl rum
- 100 g rozijnen
- 100 g boter gesmolten
- 100 g suiker
- 1,5 eetlepel gemalen kaneel
- 100 g gemengde ongezouten noten gehakt
- 75 g gedroogde abrikozen fijngesneden
- 2 dl melk
Instructies
- Zeef de bloem met het bakpoeder in een kom en voeg het ei toe.
- Meng de kwark, melk, suiker, vanillesuiker en zout erdoorheen.
- Voeg de zonnebloemolie toe totdat het deeg niet meer plakt.
- Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 1 cm dik.
- Verwarm de rum en laat de rozijnen hierin gedurende 15 minuten weken.
- Bestrijk het deeg met 50 g gesmolten boter.
- Laat de rozijnen uitlekken en vang de rum op.
- Verdeel de rozijnen, gehakte noten en fijngesneden abrikozen over het deeg.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Rol het deeg op vanaf de lange kant en snijd de rol in plakken van 2-2,5 cm.
- Leg de deegplakken tegen elkaar aan in de ingevette kerstboom-bakvorm.
- Bak de taart in het midden van de oven gedurende 45 minuten.
- Halverwege de baktijd meng je de melk, opgevangen rum en de resterende 50 g boter, en bestrijk je de taart ermee.
- Na het bakken, bestrijk je de taart opnieuw met het melkmengsel en laat je de taart even afkoelen in de vorm.
- Haal de taart uit de vorm en laat hem verder afkoelen op een rooster.
Notities / Tips / Wijnadvies
Variatie-ideeën:
Je kunt op dezelfde manier ook andere kerst-bakvormen gebruiken, zoals een ster ofkerstklok, en deze vullen met bolletjes deeg. Varieer de vulling naar eigen idee door bijvoorbeeld stukjes chocolade, andere noten of
geraspte kokos toe te voegen
Wijnadvies:
Serveer deze kerstboomtaart met een lichte, zoete witte wijn zoals een Moscato of een fruitige Riesling, die de zoete noten- en rozijnensmaak aanvult.Voedingswaarden
Calories: 400 kcal | koolhydraten: 50 g | Protein: 8 g | Vet: 18 g | Zout: 0.5 g | Sugar: 25 g
