Recept afdrukken
No ratings yet

Simpel brandnetelsoepje

Recept categorieën: Snoepgoed, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pluk twee jonge brandnetels.
  • Als er bloemetjes aan uw brandnetel zitten, is hij absoluut ongeschikt, pluk dan een andere.
  • Knip de bladeren van de brandnetels af en vang deze op in een klein pannetje.
  • Was de brandnetelbladeren zorgvuldig.
  • De rest van de brandnetels kunt u weggooien.
  • Giet de brandnetelbladeren af en vul een ander pannetje met water.
  • Gooi de bladeren in dit pannetje en zet het op het vuur.
  • Als het water met de bladeren kookt, voegt u een blokje bouillon toe voor de smaak.
  • Laat de soep nu koken tot de bouillon is opgelost.
  • Verwijder dan de bladeren en giet de soep in een paar kopjes.
  • Deze soep heeft een rustgevende werking en geeft je nieuwe kracht.

Tips / Opmerkingen

Ook word je er lekker warm van.

Recept afdrukken
No ratings yet

Franse vis-maaltijdsoep

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 3 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Braad aan: champignons, asperges, paprika, vleestomaat en de courgette
  • Voeg bij de visbouillon eerst de tilapia en kook even aan.
  • Doe nu het groente mengsel erbij met de garnalen en mosselen.
  • Even goed doorkoken.

Tips / Opmerkingen

Serveer hierbij stukjes stokbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Aardappelgratin uit de Provence

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Auteur: Frans Huits

ingrediënten

Bereidingswijze

  • 2 uien in ringen in 3 el olie 5 minuten bakken.
  • 400 gr Tomaatblokjes (blik), 2 el tomatenpuree, 1 tl basilicum, zout, peper en 2 geperste
  • knoflooktenen 5 minuten meebakken.
  • 1 kg Aardappels in dunne plakjes in ingevette ovenschaal leggen.
  • Tomaatmengsel erover schenken.
  • 2 El fijngesneden peterselie, 100 gr geraspte belegen kaas en 25 gr boter erover verdelen.
  • Afgedekt met aluminiumfolie 30 minuten in oven van 200°C bakken.
  • Folie verwijderen en nog 30 minuten bakken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Aardappelen au gratin

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Frans Huits

Bereidingswijze

  • Smelt de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en roer alles glad.
  • Roer er dan deel voor deel de melk en de bouillon bij en maak op smaak met de wijn, de fijngesneden verse kruiden, de uitgeperste knoflook, zout, versgemalen peper en wat nootmuskaat.
  • Schil de aardappelen, snijd ze in dunne plakjes en kook die 1 minuut in ruim water met zout
  • (blancheren).
  • Laat ze uitlekken en leg ze in een beboterde ovenschaal.
  • Schenk de saus erover en bestrooi het gerecht met de geraspte kaas.
  • Zet de schotel op een rooster midden in een tot warm voorverwarmde oven (ca 200°C) en laat het gerecht in ca 45 minuten gaar worden en lichtbruin kleuren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Coquilles st. Jaques aux jambon

Recept categorieën: Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk

ingrediënten

  • 32 pl gandaham

GARNITUUR

ERWTENSOEP

HAZELNOOTEMULSIE

Bereidingswijze

ERWTENSOEP :

  • Sjalotten snipperen en look hakken.
  • Beide aanzweten in boter.
  • De fond en de room toevoegen.
  • Aaan de kook brengen en de erwten toevoegen.
  • Geheel laten koken gedurende 5 minuten.
  • Massa pureren, door zeef drukken en op smaak brengen.
  • Laten afkoelen.

HAZELNOOTEMULSIE :

  • Hazelnoten lichtbruin bakken in wat boter.
  • Room en melk toevoegen en 5 minuten zachtjes laten koken.
  • Pureren en zeven en op smaak brengen.
  • Monteren met boter en paar druppels hazelnootolie.

BLADERDEEG KUSSENTJES

  • Snijd elk lapje bladerdeeg in vier gelijke stukken.
  • Leg ze op een siliconenmat en laat 20 minuten rusten.
  • Bak ze af op 180 graden in 15 minuten.
  • Laat afkoelen.

GARNITUUR :

  • Sjalot snipperen en aanzweten in boter.
  • Doperwten toevoegen en garen op laag vuur.

COQUILLES :

  • Coquilles zouten en peperen en door de bloem wentelen.
  • Sauteren in boter aan elke zijde 1 minuut.
  • Erwtensoep warm maken.
  • Hazelnootemulsie warm maken.

DRESSEREN :

  • In diep bord een coquille leggen, hierop een plakje gandaham, weer een coquille en weer ham.
  • Hierop een paar doperwten en takje basilicum.
  • Soep rondom scheppen.
  • Hazelnootemulsie opschuimen met staafmixer en er langs scheppen.
  • Leg bovenop een bladerdeegkussentje.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tomatentaart AllerHande

AllerHande 2005
Recept categorieën: Hartige taart, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Plakjes deeg op elkaar op met bloem bestoven werkvlak leggen en uitrollen tot een dunne ronde lap van ca. 24 cm.
  • Ingevette quichevorm bekleden met deeg, deeg aan randen goed aandrukken.
  • Crème fraîche en mosterd door elkaar roeren en over taartbodem uitstrijken.
  • Tijmblaadjes van takjes, rissen en zout en peper naar smaak erover strooien.
  • Tomaten dakpansgewijs in cirkels in vorm leggen.
  • Met zout en peper bestrooien en de basilicumolie erover druppelen.
  • Taart 1 richel onder het midden van de oven schuiven en in 25-35 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Laten afkoelen tot lauwwarm.
  • Als u de taart lauwwarm of koud serveert, kunt u de taart garneren met een verse kruidensalade: meng vlak voor het serveren blaadjes basilicum en munt met grofgehakte peterselie, wat bieslook en enkele druppels citroensap en olijfolie.
  • Schep de salade in het midden van de tomatentaart.

Tips / Opmerkingen

De taart is ook geschikt als hoofdgerecht.
Leg dan onder de plakken tomaat 150 g brie in plakken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tartes aux pruneaux

pruimentaartjes
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • In droge koekenpan amandelschaafsel goudbruin roosteren.
  • Plakjes bladerdeeg op ingevette bakplaat leggen.
  • Randen van bladerdeeg met water bestrijken en 2 cm omklappen, zodat dikker randje ontstaat.
  • Met mes inkepingen in randje snijden of tanden van vork erin drukken.
  • Suiker in midden van bladerdeeg strooien.
  • Pruimen in vieren snijden, pitten verwijderen.
  • Stukjes fruit met bolle kant omhoog op bladerdeeg leggen.
  • In midden van oven taartjes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Uit oven bovenkant van taartjes direct royaal bestrijken met jam (daarvan gaan ze glanzen).
  • Amandelschaafsel erover strooien en taartjes laten afkoelen tot lauwwarm of koud

Tips / Opmerkingen

Serveren met losgeroerde, ongezoete crème fraîche.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tarte tatin van AllerHande

AllerHande 2006
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bloem boven kom zeven.
  • Van boter 100 g in bloem leggen en kruislings met 2 messen in kleine blokjes snijden.
  • Mespunt zout, 75 g suiker en 2-3 eetlepels ijskoud water toevoegen en geheel met koele handen snel tot stevig deeg kneden.
  • Deegbal in plasticfolie verpakken en 1 uur in koelkast laten rusten.
  • Appels schillen, in kwarten snijden en ontpitten.
  • Taartvorm dik invetten met rest van boter.
  • Rest van suiker erover strooien.
  • Appels op bolle kant tegen elkaar aan in taartvorm leggen.
  • Schaal 15 minuten (op vlamverdeler) op laag vuur zetten, tot suiker is gesmolten en lichtbruin kleurt.
  • Vorm van vuur nemen. Intussen werkvlak en deegroller met bloem bestuiven en deegbal
  • uitrollen tot lap die iets groter is dan taartvorm.
  • Eventueel wat extra bloem toevoegen als deeg te plakkerig is.
  • Deeglap op appels leggen en aan zijkant rond appels vouwen.
  • Bovenkant even aandrukken zodat appels weer goed op bolle kant liggen.
  • Gaatje in deeg maken zodat tijdens bakken stoom kan ontsnappen.
  • Taart afbakken of in plastic zak verpakt tot gebruik in koelkast zetten.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Taart uit plastic zak halen en op kamertemperatuur laten komen.
  • Voorbereide taart op rooster ca. 20 minuten in midden van oven schuiven, tot deeg goudbruin en gaar is.
  • Vorm uit oven nemen en taart 5 minuten laten afkoelen.
  • Grote schaal op vorm leggen, samen draaien en taart voorzichtig uit vorm laten glijden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Taartje met paddenstoelen

AllerHande 2006
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Noten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rooster de walnoten in een pan met antiaanbaklaag tot ze licht verkleuren.
  • Laat ze afkoelen en maal ze fijn in de keukenmachine.
  • Zeef de bloem in een kom, doe er de boter, 2 theelepels zout, een ei en de walnoten bij.
  • Kneed er met koele handen een soepel deeg van.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een ronde plak, iets groter dan de
  • taartvorm.
  • Bekleed de vorm met het deeg.
  • Bak de kale bodem alvast 15 minuten in de oven.
  • Boen de citroen schoon en rasp de schil eraf.
  • Verwarm de olie in een koekenpan en fruit de ui glazig.
  • Bak de paddenstoelen mee tot ze bruin zijn.
  • Schep de peterselie en de helft van de citroenrasp erdoor (rest weggooien).
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Klop 3 eieren los met 1 eetlepel citroensap en de slagroom.
  • Giet dit mengsel over de taartbodem en verdeel de paddenstoelen erover.
  • Bak nog 20 minuten in de oven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Steak au poivre Allerhande

biefstuk met peper uit de AllerHande van 2004
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Cognac in een diep bord schenken.
  • Biefstuk door cognac wentelen en 5 minuten op het bord laten liggen.
  • Peperkorrels in vijzel grof stampen, in plastic zakje met steelpan of deegroller kneuzen of in pepermolen zeer grof malen.
  • Peper overdoen in een diep bord.
  • Biefstuk aan beide kanten in peper drukken (cognac bewaren).
  • In de koekenpan olie en helft van de boter verhitten.
  • Als schuim bijna is weggetrokken, biefstuk op hoog vuur 1 minuut per kant bakken (niet bewegen in pan, met tang omdraaien).
  • Vuur lager draaien en biefstukken, afhankelijk van gewenste gaarheid, in nog 1-2 minuten per kant bruin en vanbinnen rood of rosé bakken.
  • Vlees uit pan nemen en in aluminiumfolie verpakken.
  • Bakvet uit pan scheppen en weggooien.
  • Cognac in pan schenken en met spatel aanbaksels losroeren.
  • Crème fraîche erdoor roeren en de saus nog even door warmen.
  • Vuur uitdraaien en rest van boter door de saus kloppen.
  • Biefstuk op vier warme borden leggen en bestrooien met zout.
  • Saus over biefstuk scheppen.

Tips / Opmerkingen

 
Serveren met dikke frites en/of een ovenschotel van tomaat en courgette.

Tian van tomaat en courgette (bij biefstuk met peper):

Een tian is een Zuid-Franse groenteschotel uit de oven.
Leg dunne plakjes courgette en vleestomaat en eventueel wat in (knoflook)olie gefruite uiringen om en om dakpansgewijs in een ingevette lage ovenschaal.
Bestrooi de groenten met wat zout, zwarte peper en gedroogde Provençaalse kruiden en sprenkel er olijfolie over.
Bak de tian in de oven (200 °C) in 30-45 minuten goudbruin en gaar.