Recept afdrukken
No ratings yet

Provençaalse kip met courgette en tomaatjes

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 min
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Calorieën: 405kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kip op kamertemperatuur laten komen.
  • Citroen dik schillen tot op vruchtvlees.
  • Binnenkant kip bestrooien met zout en peper.
  • 2 Eetlepels olijfolie erin scheppen.
  • Citroen, (ongepelde) knoflook en tijm in buikholte stoppen.
  • Buikholte dichten met cocktailprikkers.
  • Kip in ovenschaal leggen en rondom bestrijken met olijfolie.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Schaal met kip in midden van oven zetten en oven inschakelen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Kip ca. 1 uur braden, regelmatig bedruipen met braadvet.
  • Courgette wassen, in lengte halveren en in stukken snijden.
  • Courgette na 1 uur rond kip leggen en door olie wentelen.
  • Schaal opnieuw in oven schuiven en geheel nog ca. 20 minuten verwarmen. Romaatjes wassen en tussen courgettestukjes leggen.
  • Kip en groenten in nog ca. 10 minuten goudbruin en gaar braden.
  • Olijven tussen courgette en tomaatjes leggen en kip in ovenschaal serveren.

Nutrition

Calorieën: 405kcal | koolhydraten: 5g | Eiwit: 31g | Vet: 28g

Recept afdrukken
No ratings yet

Parfait van kippenlevertjes

Allerhande 2002
Bereidingstijd30 min
Recept categorieën: Borrelhapjes
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 6 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In pan 1 dl water met bouillon en kippenlevertjes aan de kook brengen.
  • Levertjes in ca. 8 minuten tegen de kook aan gaar laten worden.
  • Afgieten, even laten afkoelen en overdoen in keukenmachine.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Boter in stukjes snijden en toevoegen.
  • Tot gladde, luchtige puree mengen.
  • Armagnac druppelsgewijs erdoor mengen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Patévorm dun invetten en kippenleverparfait erin scheppen.
  • Bovenkant gladstrijken.
  • Blaadjes van takjes oregano plukken.
  • Bovenkant van parfait bedekken met blaadjes oregano.
  • Parfait minstens 2 uur afgedekt in koelkast zetten.
  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Broodjes schuin in lange, dunne plakjes snijden.
  • Sneetjes op grillrooster ca. 10 cm onder hete grill in 2 à 3 minuten goudbruin roosteren halverwege keren.
  • Patévorm op plank zetten en sneetjes geroosterd brood ernaast leggen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pain de Madeleine met sardientjesboter

Allerhande 2002
Bereidingstijd30 min
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Steeltjes van peterselie verwijderen.
  • Kappertjes en peterselie fijn hakken.
  • Citroen goed schoonboenen en schil fijn raspen.
  • Citroen halveren en uitpersen.
  • Ui pellen en in dunne ringen snijden.
  • Olijven in plakjes snijden.
  • Graatjes uit sardines verwijderen.
  • In kom sardines met vork door boter prakken.
  • Citroenrasp, kappertjes en peterselie erdoor mengen.
  • Citroensap, zout en peper naar smaak toevoegen.
  • Sneden brood dik bestrijken met sardientjesboter.
  • Veldsla, uiringen en olijven erover verdelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pain de Boulogne met Saint Albray en zongedroogde tomaatjes

Allerhande 2002
Bereidingstijd15 min
Recept categorieën: Broodjes, Kaas, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In kom boter en tapenade tot smeuïg mengsel roeren.
  • Saint Albray in 8 plakken en tomaatjes in plakjes snijden.
  • Sneetjes Pain de Boulogne aan één zijde dun besmeren met tomatenboter.
  • Beleg achtereenvolgens 4 sneetjes brood, met boterzijde naar boven met botersla 1 plak Bretonse ham, 2 plakjes Saint Albray en reepjes zongedroogde tomaatjes.
  • Sandwiches afdekken met 4 sneetjes brood met beboterde zijde naar onder.
  • Aan elke satéprikker 1 cherrytomaatje, 1 blaadje basilicum en 1 zwarte olijf rijgen. Sandwiches diagonaal doorsnijden en in elke sandwich 1 prikker steken.

Tips / Opmerkingen

Ook verfrissend met geroosterde paprika's in plaats van gedroogde tomaatjes.
Voedingswaarden:
energie 475 kcal
eiwit 25 g
koolhydraten 26 g
vet 31 g

Recept afdrukken
No ratings yet

Omelettaartjes

Allerhande 2002
Bereidingstijd30 min
Recept categorieën: Ei, Hartige taart, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 125kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Artisjokharten en basilicum heel fijn hakken.
  • In kom eieren loskloppen met slagroom, zout en peper.
  • Artisjok en basilicum erdoor roeren.
  • In kleine koekenpan (ca. 20 cm) 1/2 eetlepel olijfolie verhitten. 1/6 deel van eimengsel over pan laten uitvloeien.
  • Op matig hoog vuur omelet bakken tot bovenkant bijna droog is.
  • Op bord laten glijden en bestrijken met 1/5 deel van tapenade.
  • Op zelfde manier nog 5 omeletten bakken.
  • Elk omelet op andere omeletten leggen en bestrijken met tapenade.
  • Bovenste omelet niet bestrijken met tapenade, geheel iets aandrukken. Omelettaartje laten afkoelen tot lauwwarm en in 12 puntjes snijden.
  • Rucola over platte schaal verdelen.
  • Omelettaartje erop zetten.

Nutrition

Calorieën: 125kcal | koolhydraten: 2g | Eiwit: 4g | Vet: 12g

Recept afdrukken
No ratings yet

Miniquiches met shii-take

Allerhande 2002
Bereidingstijd25 min
Recept categorieën: Hartige taart, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
porties: 6 personen
Calorieën: 255kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Deeg in ca. 5 minuten laten ontdooien.
  • Shii-takes schoonvegen en in plakjes snijden.
  • Knoflook pellen en fijn snipperen.
  • In koekenpan olie verhitten, shiitakes en knoflook ca.2min al omscheppend bakken.
  • Pan van vuur nemen.
  • Bieslook erboven fijn knippen, pijnboompitten toevoegen.
  • Paddestoelmengsel op smaak brengen met zout en peper.
  • In kom eieren loskloppen met slagroom, zout en peper.
  • Oven voorverwarmen op 200 ºC.
  • (In magnetron) boter smelten.
  • Zes vormpjes dun invetten en elk met plakje deeg bekleden.
  • Overhangend deeg langs rand afsnijden.
  • Paddestoelmengsel over vormpjes verdelen.
  • Eimengsel voorzichtig over vulling in vormpjes schenken, tot net onder de rand.
  • Miniquiches ca. 30 minuten in midden van oven gaar en goudbruin bakken.
  • Quiches uit oven nemen en warm serveren.

Nutrition

Calorieën: 255kcal | koolhydraten: 18g | Eiwit: 9g | Vet: 17g

Recept afdrukken
No ratings yet

Minicocktail van rivierkreeftjes

Allerhande 2002
Bereidingstijd10 min
Recept categorieën: Borrelhapjes, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
porties: 6 personen
Calorieën: 80kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rivierkreeftjes grof hakken.
  • In kommetje mayonaise, tomatensaus en cognac door elkaar roeren.
  • Op smaak brengen met zout en chilipeper.
  • In andere kom rivierkreeftjes en 2 eetlepels saus door elkaar scheppen.
  • Blaadjes van waterkers plukken en over glaasjes verdelen.
  • Kreeftjes erop scheppen.
  • Over cocktails 1 eetlepel saus scheppen.
  • Wat chilipeper erover strooien.

Nutrition

Calorieën: 80kcal | koolhydraten: 1g | Eiwit: 3g | Vet: 7g

Recept afdrukken
No ratings yet

Linzencassoulet met kip

Allerhande 2002
Bereidingstijd55 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Calorieën: 495kcal
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In braadpan olie verhitten.
  • Kipbraadsticks op halfhoog vuur in ca. 5 minuten rondom bruinbakken.
  • Intussen in zeef linzen onder stromend water afspoelen en laten uitlekken.
  • Knoflook pellen en fijnhakken.
  • Bacon in repen snijden.
  • Worsten in stukken van 3 cm snijden.
  • Knoflook, bacon en worst aan kip toevoegen en ca. 5 minuten zachtjes meebakken. Af en toe omscheppen.
  • Tomaten inkruisen, in kokend water onderdompelen en ontvellen.
  • Tomaten in vieren snijden, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden. Vlees met schuimspaan uit braadpan nemen en op bord leggen.
  • In bakvet tomaatblokjes ca. 3 minuten zachtjes bakken.
  • Kip uit pot bouillon fijnsnijden.
  • Wijn, bouillon, 3 dl water en linzen erdoor roeren.
  • Vlees met tijm en laurier erin leggen.
  • Peper naar smaak toevoegen.
  • Cassoulet afgedekt in ca. 30 minuten zachtjes gaar stoven.
  • Opdienen in diepe borden.
  • Serveren met donkerbruin stokbrood.

Nutrition

Calorieën: 495kcal | koolhydraten: 23g | Eiwit: 57g | Vet: 19g

Recept afdrukken
No ratings yet

Le Champain met 3 Franse delicatessen

Allerhande 2002
Bereidingstijd35 min
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Calorieën: 475kcal
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 ºC of gasovenstand 4.
  • In oven stokbrood in 7 à 9 minuten afbakken.
  • Uit oven ca. 5 minuten laten afkoelen.
  • Stokbrood in lengte halveren, helften dun besmeren met boter en beleggen met helft van veldsla.
  • Van links naar rechts stokbrood beleggen met 3 plakjes Franse salami, 3 plakjes Jambon de Pays, 6 plakjes Bridu, 3 plakjes Franse salami en 3 plakjes Jambon de Pays.
  • Rest van veldsla erover verdelen.
  • Bovenste helft van stokbrood erop leggen en stokbrood in 2 stukken snijden.

Nutrition

Calorieën: 475kcal | koolhydraten: 48g | Eiwit: 22g | Vet: 22g

Recept afdrukken
No ratings yet

Lauwwarme linzensalade met geitenkaas

Allerhande 2002
Bereidingstijd10 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Salade
Land van herkomst: Frankrijk
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 2 personen
Calorieën: 335kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bosuitjes schoonmaken en schuin in ringetjes snijden.
  • Steeltjes van peterselie verwijderen, blad fijn hakken.
  • Olijven in vieren snijden. In zeef linzen laten uitlekken.
  • In magnetronschaal linzen, uienringetjes, peterselie, olijven en kappertjes door elkaar scheppen.
  • In magnetron afgedekt ca. 3 minuten verwarmen op vol vermogen (700 Watt). Linzen op smaak brengen met dressing, zout en peper.
  • Sla over twee grote borden verdelen.
  • Linzensalade in het midden scheppen.
  • Plakken geitenkaas op bordje leggen en in magnetron ca. 1 minuut verwarmen op vol vermogen.
  • Smeltende kaas op linzensalade leggen en honing erover druppelen.
  • Serveren met grof volkorenbrood.

Tips / Opmerkingen

Warme geitenkaas uit de magnetron is ook als nagerecht heerlijk.
Druppel er wat meer honing over en serveer met aardbeien of druiven en geroosterde amandelen.
 

Nutrition

Calorieën: 335kcal | koolhydraten: 23g | Eiwit: 18g | Vet: 19g