Recept afdrukken
No ratings yet

Dadar isi bandung

Recept categorieën: Brunch, Lunch, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Roer peper, zout, en sesamolie door de losgeklopte eieren en bak hiervan niet te grote omeletten.
  • Leg ze op een schaal en houd ze warm.
  • Fruit de ui, knoflook, prei, en selderij in wat olie.
  • Voeg het gehakt en de kruiden toe en bak het geheel al roerend op een laag vuurtje bruin en gaar.
  • Leg dit mengsel midden op de omeletten, vouw ze dicht, en serveer

Recept afdrukken
No ratings yet

Nasi Goreng

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bak de speklapjes in olie tot ze snapperig zijn. Haal ze uit de pan en zet ze apart.
  • Bak twee omeletten van de eieren en snijd ze in reepjes.
  • Fruit de fijngehakte ui in dezelfde pan. Voeg vervolgens knoflook, sambal en verkruimeld
  • bouillonblokje toe, samen met een beetje water.
  • Voeg de gesneden champignons, prei, Chinese kool en spekblokjes toe. Bak op niet te hoog
  • vuur, zodat het knapperig blijft.
  • Meng de gekookte rijst of bami door het mengsel. Breng op smaak met ketjap naar wens.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lumpie

variatie op Indonesische lumper soort Loempia
Recept categorieën: Warme hapjes
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snij een plak (± 8 cm lang) van de komkommer en snij er 4 repen van ½ centimeter breed en dik van. Doe kokosmelk, kerrie, ui, kip, zout en peper naar smaak in steelpan.
  • Laat het zachtjes pruttelen totdat kokosmelk ingekookt is en er een ‘dik’ mengsel ontstaat.
  • De kip is inmiddels gaar.
  • Roer regelmatig over bodem.
  • Maak de gare, lauwwarme kleefrijst op smaak met azijn of citroensap.
  • Leg vel plasticfolie op werkbank. Leg in het midden 100 g kleefrijst.
  • Leg er een vel folie op en rol de rijst uit tot een dunne, rechthoekige plak van 10-12 cm breed en ongeveer 8 cm hoog.
  • Haal bovenste vel folie eraf.
  • Leg in het midden een strookje gare kipvulling.
  • Laat aan alle randen minimaal 1½ centimeter ruimte vrij.
  • Leg op de kipstrook een reep komkommer.
  • Rol het geheel strak op en knoop het plastic aan beide kanten dicht.
  • Maak ‘m warm in de magnetron.
  • Haal plastic eraf en de lumpie is eetklaar.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sajoer lodeh

Indische groenteschotel
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Noten
Land van herkomst: Indonesië
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Stamp of maal de noten fijn.
  • Verhit de olie en fruit hierin de ui, knoflook, de helft van de peper en de gemalen noten op laag vuur.
  • Strooi de koenjit en de ketoembar erover, roer de spitskool en de bamboescheuten erdoor en schenk de kokosmelk erbij.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het 20 minuten sudderen, voeg na 10 minuten de
  • sperziebonen toe.
  • Laat de laatste 5 minuten de tofu meekoken.
  • Strooi voor het opdienen de rest van de rode pepers over de sajoer.

Tips / Opmerkingen

Lekker als onderdeel van een rijsttafel of gewoon met witte rijst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Runder gehakt omelet uit Indonesië

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 2 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pel en snipper de ui. Knip de selderij fijn.
  • Klop de eieren los met de melk, zout, peper en de selderij.
  • Verhit de boter in een koekenpan.
  • Fruit de ui ca. 2 minuten.
  • Voeg het gehakt, de djinten en de ketoembar toe en bak het gehakt rul.
  • Roer de sambal en de ketjap erdoor.
  • Verkruimel de santen erboven en laat het smelten.
  • Breng het mengsel zo nodig op smaak met zout.
  • Schep het uit de pan.
  • Schenk het eimengsel in de pan en laat de omelet op laag vuur bijna stollen.
  • Schep het gehaktmengsel er weer op en verwarm het geheel nog even met een deksel op de pan.
  • Geef er gebakken mie en komkommerschijfjes bij.
  • Voor 4 personen Neem een grote koekenpan.
  • Gebruik 1 ui.
  • Verdubbel de overige ingrediënten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijst op Indische wijze

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Schapenvlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Bereidingswijze

  • Snij het vlees in dikke blokjes.
  • Schil de look en de ajuin.
  • Hak ze fijn.
  • Schil de aubergine, snij ze in vier of vijf stukken.
  • Breng 2 l water aan het koken.
  • Dompel er de tomaten in, neem ze eruit en verwijder de schil.
  • Dompel er de stukken aubergines gedurende 4 tot 5 minuten in.
  • Neem ze er uit en snij ze in kleine blokjes.
  • Spoel de rijst en laat hem uitlekken.
  • Laat hem 2 à 3 minuten in kokend water.
  • Laat uitlekken en spoel onder koud water.
  • Laat de boter ( of de olie) in een pan opwarmen.
  • Laat het bvlees erin bruinen.
  • Voeg er zout en peper aan toe.
  • Laat nog 8 tot 10 minuten bakken.
  • Voeg er de ajuin aan toe en laat bruinen.
  • Doe er dan de look, aubergine en tenslotte de tomaten bij.
  • Laat 10 tot 15 minuten sudderen.
  • Giet er de rijst in, roer er de kerrie bij en giet er 1½ maal de inhoud van de kom water bij.
  • Laat nog 15 tot 20 minuten zachtjes koken.

Tips / Opmerkingen

Serveertip:
dit gerecht is nog smaakvoller als u er ½ doosje doperwtjes bijvoegt.
Doe dan ook nog een klontje suiker in de pan met de tomaten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Wilde rijst met wortel, djinten en karwij

Recept categorieën: Bijgerecht, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
porties: 2 personen
Auteur: Auteur onbekend

Bereidingswijze

  • Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Maak de wortels schoon en rasp ze grof.
  • Verhit de olie in een hapjespan en bak de wortel met de djinten al omscheppend ca. 2 minuten. Schep de karwijzaadjes en de rijst erdoor en laat het geheel in ca. 3 minuten door en door heet worden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rendang Padang

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de sjalotjes, de knoflook de rawits en de lombok schoon en snijd ze heel fijn.
  • Pel de djahé, de koenjit en de laos en snijd ze ook heel fijn.
  • Wrijf voor de kruidenpasta de ketumbar, de djinten en kruidnagels in een vijzel fijn.
  • Voeg de fijngesneden sjalotjes, knoflook, rawits, lombok, djahé, koenjit en laos toe en wrijf alles fijn in de tjobek.
  • Snijd het vlees in plakjes van ongeveer 4 bij 4 cm (geen blokjes maar dunne schijfjes)!).
  • Eventjes licht aanbraden met weinig plantaardige olie.
  • Knip het bovenste deel van de serehstengel, kneus hem met de stamper van de tjobek/vijzel en leg er een knoop in.
  • Vermeng de kruidenpasta met de santen en voeg de sereh, de djeruk purut en het kaneelstokje toe bij het vlees.
  • Laat dit koken, natuurlijk met wat water, tot de olie uit de santen komt bovendrijven.
  • Verwijder het kaneelstokje en roer het vlees, de asem en zout naar smaak goed door.
  • Laat dit op een laag vuur ongeveer 3 uur sudderen.
  • Vergeet niet, het regelmatig om te scheppen.
  • Doe er, zonodig, af en toe wat water bij (aangebrand is niet zo lekker).

Tips / Opmerkingen

Een dag na de bereiding eten.... is lekkerder.
De smaak is er dan volledig ingetrokken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rempejek Katjang

Pindakoekjes
Recept categorieën: Borrelhapjes, Koek
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pel de ui en rasp hem fijn.
  • Pers de teentjes knoflook.
  • Vermeng in een kom de bloem met de maizena, de amandelen, het uitje, het knoflook en de ketumbar.
  • Los in een kom met ¼ liter warm water de santen op en roer dit met scheutjes tegelijk door het bloemmengsel tot een tamelijk dun, glad beslag is ontstaan.
  • Roer de pinda's door het beslag en voeg er wat zout en peper aan toe.
  • Verhit steeds wat olie in een koekenpan en schep steeds een lepel van het beslag in de pan.
  • Laat er bij niet te grote hitte dunne, knapperige koekjes van bakken.
  • Bak de koekjes ook aan de andere kant en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rempah

Javaanse pittige gehaktballetjes
Recept categorieën: Bijgerecht, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe het gehakt in een kom en pers de gepelde knoflookteentjes erboven uit.
  • De lombok en de sjalotjes erbij.
  • Voeg zout en peper naar smaak,de rest van de specerijen, het losgeklopte ei, ketjap, paneermeel en de kokos toe.
  • Kneed het mengsel goed door en vorm er balletjes van.(ongeveer 35/40 balletjes haal je hier uit.)
  • Laat de balletjes circa 1 uurtje intrekken in de koelkast.
  • Rol de balletjes door de apart gehouden kokos.
  • Daarna lekker goudbruin bakken in de wadjang. -kan natuurlijk ook in een gewone diepe pan.

Tips / Opmerkingen

gaar de balletjes eventjes voor in de magnetron, ze hoeven dan niet zo lang in de wadjan en je weet zeker dat ze gaar van binnen zijn.)