Recept afdrukken
No ratings yet

Indonesische gehaktballen met pittige jus

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ui en knoflook pellen en snipperen, selderij fijn knippen.
  • Garnalen fijn snijden.
  • Gehakt mengen met garnalen, ui, knoflook, selderij, djinten en ketoembar.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Van gehakt ballen ter grootte van pingpongballetjes draaien.
  • In koekenpan olie verhitten en hierin ballen in 5-7 minuten rondom bruin en gaar bakken. Balletjes uit pan nemen en warmhouden.
  • Op laag vuur ketjap, citroensap, sambal en 1 dl water door bakvet roeren.
  • Jus aan de kook brengen en aanbaksels goed losroeren.

Tips / Opmerkingen

Serveren met aardappelpuree en sperziebonen.

Recept afdrukken
No ratings yet

In kokosmelk gestoofde Indonesische runderlappen

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Van sereh buitenste blad verwijderen, stengel halveren.
  • Ui en knoflook pellen en snipperen.
  • Peper schoonmaken en in reepjes snijden.
  • In schaal sereh, ui, knoflook, gemberpoeder en peperreepjes mengen met ketjap.
  • Sucadelappen ca. 1 uur laten marineren.
  • Vlees uit marinade nemen.
  • In snelkookpan olie verhitten en vlees dichtschroeien.
  • Marinade, komijn en kokosmelk toevoegen en aan de kook brengen.
  • Pan sluiten.
  • Vlees in ca. 25 minuten gaar laten worden bij druk 2.
  • Koriander grof hakken.
  • Volgens gebruiksaanwijzing druk van pan nemen.
  • Sereh uit stoofvocht verwijderen.
  • Maizena met 2 el water gladroeren,
  • stoofvocht hiermee binden.
  • Zout en peper naar smaak toevoegen.
  • Stoofschotel overdoen in serveerschaal en bestrooien met seroendeng en koriander.

Tips / Opmerkingen

Serveren met rijst en roergebakken spitskool.

Recept afdrukken
No ratings yet

Seroendeng borrelballetjes

Dit recept voor lekkere gehaktballetjes stond in Margriet 08-06
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kneed van het gehakt met het ei, de ketjap, chilisaus, knoflook uit de pers, specerijen mosterd, seroendeng, zout en peper naar smaak en zoveel paneermeel als nodig een samenhangende bal.
  • Laat 15 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm frituurolie tot 180 graden.
  • Rol balletjes ter grootte van een walnoot.
  • Rol ze door de kokos en frituur ze in gedeelten in ca. 7 minuten gaar (zonder mandje).
  • Laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Bak intussen in een droge koekenpan de rest van de gemalen kokos onder steeds
  • omscheppen lichtbruin.
  • Schud de kokos in een diep bord en rol de gebakken balletjes erdoor.

Tips / Opmerkingen

Serveer de balletjes warm of koud, met (zoete) chilisaus
Ik heb zelf de balletjes niet gefrituurd, maar gebraden in boter, dat gaat ook heel goed.
Je kunt het mengsel natuurlijk ook gebruiken voor wat grotere ballen voor bij de maaltijd.

Recept afdrukken
No ratings yet

Nasi koening met tjotjo ajam

Bereidingstijd1 u
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Calorieën: 780kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Serehstengels schoonmaken en halveren.
  • In braadpan olie verhitten en kipkarbonades rondom bruin bakken.
  • Op bord scheppen.
  • In bakvet sambal met 1 serehstengel ca. 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Suiker erdoor roeren en laten smelten.
  • 1 blik kokosmelk en ca. 1 dl water erdoor roeren.
  • Blijven roeren tot mooie saus ontstaat.
  • Kipkarbonades in saus leggen en naar smaak zout toevoegen.
  • Kip onafgedekt in ca. 40 minuten zachtjes gaar smoren en saus dikker laten worden. In pan andere blik kokosmelk met 2 dl water, koenjit, andere serehstengel, laurierblaadjes, kruidnagels en zout aan de kook brengen, goed roeren.
  • Rijst erdoor roeren en in ca. 15 minuten zachtjes gaar koken.
  • Afgedekt nog ca. 10 minuten laten staan.
  • Rijst op vier borden scheppen.
  • Tjotjo ajam ernaast scheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met seroendeng, komkommer en omeletreepjes.
Dit gerecht is lekker pittig.
Gebruik voor een mildere versie de helft van de hoeveelheid sambal of voeg nog een blik kokosmelk toe.
 

Nutrition

Calorieën: 780kcal | koolhydraten: 83g | Eiwit: 47g | Vet: 27g

Recept afdrukken
No ratings yet

Nasi met Tofu en satésaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Roer een marinade van sojasaus, chilisaus en gembersiroop en marineer hierin de Alpro soya Tofu Basis.
  • Verwarm een scheutje Alpro soya Bakken & Braden in een wok.
  • Bak de ui, wortel en prei tot de ui glazig is.
  • Voeg de nasikruiden toe, volgens de gebruiksaanwijzing en vervolgens de rijst en de taugé.
  • Verwarm een scheutje Alpro soya Bakken & braden in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de Alpro soya Tofu Basis 4 minuten.
  • Verwarm intussen de satésaus.
  • Serveer de nasi met de Alpro soya Tofu Basis en de satésaus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Wortelen stamppot met kip filet

Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Stamppot
Land van herkomst: Indonesië
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De wortelen, uien en prei in stukjes snijden en bovenop de geschilde aardappelen
  • leggen in een pan met water zodat alles net onder water staat.
  • Dit 25 tot 30 min. laten koken.
  • Intussen de kip in stukjes snijden en kruiden met zout, peper, laos, ketoembar en djahe naar smaak.
  • Uitjes fruiten en samen met de knoflook in de zonnebloemolie bakken.
  • Nu de kip erbij, even aanbakken en dan een scheutje sojasaus erbij en 10 min.
  • Laten sudderen in de pan.
  • De aardappels en groenten door elkaar stampen, nog iets peper toevoegen en daarna de kip erbij doen, meng het geheel goed door elkaar.
  • Dit gerecht kan ook met raapstelen.
  • Alleen dan moet u de raapstelen na 5 a 10 min. pas op de aardappelen leggen,
  • omdat deze sneller gaar zijn.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pangsit

Recept categorieën: Noten, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de olie voor de vulling in een koekenpan, doe de fijngehakte pinda's erin en bak die boven matig vuur, goed roerend lichtbruin.
  • Doe de knoflook erin en laat de pinda's iets meer bruinen.
  • Laat het afkoelen en vermeng de rest van de ingredienten door de vulling.
  • Doe 1 volle theelepel vulsel in een deegvelletje; bestrijk de randen met het
  • lichtbeklopte eiwit en vouw het in een driehoek.
  • Druk de randen tegen elkaar, verhit de olie in een frituurpan een paar driehoekjes tegelijk goudbruin.
  • Laat ze op keukenpapier uitlekken en serveer ze heet.

Recept afdrukken
No ratings yet

Whisky saus uit Indonesie

Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

Bereidingswijze

  • Maak het sjalotje schoon en hak het zeer fijn.
  • Hak de gembernootjes zeer fijn.
  • Klop de room half stijf en meng hem met sjalot, gember en wat citroensap door de
  • mayonaise.
  • Meng de kerrie door de whisky en cognac en voeg ook dit mengsel toe.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Recept afdrukken
No ratings yet

Babi pangang a la Jan Plasmans

Varkens spek met babi pangangsaus en cognac
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Het spek tot op de zwoerd insnijden in grote repen, vlak voor het braden inzouten en kruiden,
  • De cognac op een ovenvaste langwerpige schotel doen,daarop het spek leggen met de zwoerd in de cognac .
  • De schotel op het rooster of bakblik onder in een matig warme oven van 160graden schuiven baktijd 45 minuten, en daarna nog 15 minuten grillen met de zwoerdkant naar boven.
  • Het vlees even laten afkoelen en dan in kleine stukjes snijden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkensribben uit Bali

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak van de uien, gemberwortel, sojasaus en sambal oelek een fijne pasta.
  • Verhit de olie en bak de krabbetjes snel rondom bruin.
  • Neem de krabbetjes uit de pan en bak de pasta in de resterende olie gedurende 3
  • minuten.
  • Voeg daarna de knoflook toe en roerbak 1 minuut.
  • Voeg daarna 4 eetlepels water, limoensap, wat zout en de suiker toe.
  • Roerbak dit circa 5 minuten.
  • Schenk er dan 3½ dl kokend water bij.
  • Roer krachtig door. Leg de krabbetjes in het kokende mengsel.
  • Temper de warmtebron.
  • Laat alles met het deksel op de pan 35 tot 45 minuten zachtjes sudderen tot het
  • vlees volkomen gaar is.
  • Garneer met wat koriander of bieslook.
  • Serveer met gekookte rijst en een frisse salade.