Recept afdrukken
No ratings yet

Bonenschotel

Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Instructies

  • Breng ruim water aan de kook.
  • Voeg de bonen toe.
  • Voeg de tomaat met schil, de hele bol knoflook, laurierblaadjes, en de samengebonden takjes kruiden toe.
  • Voeg de aardappel, schoongemaakt en in tweeën gesneden, toe aan de pan.
  • Laat het geheel 40 minuten zachtjes koken.
  • Giet ¾ van het water af en verwijder de gebonden takjes, gooi ze weg.
  • Pel de tomaat, pers de gestoomde/gekookte knoflook uit en pureer samen met de aardappel
  • tot moes.
  • Voeg olijfolie, azijn, peper en zout toe aan de bonen.
  • Voeg de moes toe aan de bonen en roer goed door.
  • Omwikkel de St. Jacobschelpen met spek en bak ze goudbruin in een grillpan met een beetje olijfolie en zout, draai ze om en bak de andere kant.

Notities

Serveer de bonenschotel met gegrilde St. Jacobschelpen met spek.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bolognesesaus

Tip: Geniet van deze smaakvolle bolognesesaus als topping voor je favoriete pasta!
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit hierin de knoflook, ui, wortel en witte selder
  • gedurende ongeveer 5 minuten op laag vuur.
  • Verhoog de temperatuur en voeg het rundergehakt toe.
  • Bak het gehakt mooi bruin.
  • Voeg de bouillon, rode wijn, tomaten, suiker en peterselie toe.
  • Breng het geheel aan de kook en zet het vuur lager.
  • Laat het gedurende anderhalf uur pruttelen, af en toe roerend.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Serveer de bolognesesaus met gekookte spaghetti en bestrooi met Parmezaanse kaas

Notities

Tip: Geniet van deze smaakvolle bolognesesaus als topping voor je favoriete pasta!

Recept afdrukken
No ratings yet

Bellini Cocktail

Recept categorieën: Dranken
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Instructies

  • Snijd het fruit in blokjes en doe ze in een keukenmachine, eventueel met wat siroop om te zoeten.
  • Pureer het fruit tot een gladde vruchtenpuree is ontstaan.
  • Vul 4 mooie bevroren (champagne)glazen voor 1/3 met de verse vruchtenpuree.
  • Schenk daarbij al roerend de prosecco.
  • Geniet van deze verfrissende Bellini cocktail, perfect voor een zomerse dag!
  • Voel je vrij om te experimenteren met verschillende vruchten en siropen voor je eigen twist.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Kokos Tiramisu

Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Italië
Porties: 8
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

Instructies

Bereiding van de Room:

  • In een mengkom, combineer mascarpone en gecondenseerde melk.
  • Klop met een garde (of keukenmixer met garde) tot een glad mengsel.

Bereiding van de Kokosroom:

  • Open het blik kokosmelk en schep het gestolde gedeelte uit het blik.
  • Laat de rest van de kokosmelk in het blik zitten.
  • Klop het gestolde kokosroom los met poedersuiker.
  • Spatel vervolgens de kokosroom door het mascarpone-mengsel tot goed gecombineerd.

Opbouw van de Tiramisu:

  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
  • Doop één kant van de lange vingers in de room en plaats ze rechtop tegen de rand van de springvorm, met de suikerzijde naar buiten.
  • Meng de espresso shots met de amaretto.
  • Doop de lange vingers kort in het koffiemengsel en bedek hiermee de bodem van de springvorm.

Tussenlagen:

  • Verdeel de helft van de mascarpone-kokosroom over de geweekte lange vingers.
  • Strooi de helft van de gehakte amandelen en een derde van de kokosrasp over de room.
  • Leg een nieuwe laag geweekte lange vingers bovenop.
  • Herhaal de lagen met de overgebleven mascarpone-kokosroom, amandelen en kokosrasp.

Koelen:

  • Dek de springvorm af en zet de Kokos Tiramisu minimaal 5 uur in de koelkast om op te stijven.

Notities

Geniet van deze romige Kokos Tiramisu met een glas Moscato d'Asti. De lichtzoete en verfrissende bubbels van deze Italiaanse wijn vormen een perfecte aanvulling op de exotische smaken van kokos en amandelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Baguette met Olijventapenade

Recept categorieën: Brunch, Lunch
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Pel en snipper de knoflook.
  • Was de tomaat en de peterselie en snijd beide fijn.
  • Hak de olijven, op 2 stuks na, fijn in de keukenmachine.
  • Giet er tijdens het draaien langzaam 6 eetlepels olie bij.
  • Roer de tomaat en de peterselie (op 2 theelepels na, voor garnering) en de knoflook erdoor.
  • Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Snijd de rest van de olijven in ringen.
  • Rooster het stokbrood in 1-2 eetlepels hete olie goudbruin (niet te donker laten worden).
  • Bestrijk het met de olijventapenade.
  • Bestrooi met de rest van de olijven, tomaten en de peterselie.
  • Geniet van je baguette met olijventapenade!

Recept afdrukken
No ratings yet

Aubergines met Tomaat en Knoflook

Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes, snijd het vruchtvlees in blokjes en doe deze in een kom.
  • Snijd de knoflook in dunne plakjes en verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit het rode pepertje.
  • Bestrooi de tomatenblokjes met wat zout, voeg de plakjes knoflook, een eetlepel azijn, wat olie, het fijn gesneden rode pepertje en wat fijngehakte peterselie toe.
  • Laat het geheel 30 minuten marineren.
  • Was ondertussen de aubergines en snijd ze in de lengte doormidden zonder de schil te verwijderen.
  • Snijd het vruchtvlees van de aubergines kruislings in, bestrooi de helften met zout en schenk er wat olie overheen.
  • Plaats de auberginehelften met de vlakke kant naar beneden in een ovenschaal en bak deze
  • ongeveer 25 minuten in de oven op 200ºC.
  • Leg de auberginehelften op een serveerbord en strooi de gemarineerde tomatenblokjes
  • eroverheen.

Notities

Geniet van deze aubergineschotel zowel lauwwarm als koud als een heerlijk bijgerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Aubergines met Tomaat

Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Instructies

  • Was de aubergines, dep ze droog, snijd ze in de lengte doormidden en maak kleine sneetjes
  • in het vruchtvlees.
  • Breng zout en peper aan op de aubergines en besprenkel ze met een beetje olijfolie.
  • Leg de halve aubergines met het vruchtvlees naar beneden op een bakplaat en bak ze gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven op 180 ºC.
  • Ondertussen, was de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd ze in kleine blokjes.
  • Doe de tomatenblokjes in een schaal en breng ze op smaak met een ruime hoeveelheid
  • fijngehakte kruiden, 1 eetlepel balsamicoazijn, een scheutje olijfolie, zout en peper.
  • Laat dit mengsel intrekken tot het moment van opdienen.
  • Haal de gare aubergines uit de oven en plaats ze op een serveerschaal.
  • Garneer de aubergines met het bereide tomatenmengsel.
  • Notitie: Serveer deze heerlijke aubergines met tomaat als bijgerecht, eventueel met een stuk
  • vers brood om de smaken optimaal te ervaren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerde Ovenschoteltjes met Wortelpuree

Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Instructies

  • Maak de artisjokken schoon: verwijder de buitenste bladeren, de uiteinden van de overige bladeren en eventueel het hooi.
  • Snijd de artisjokken in partjes.
  • Laat ze 15 minuten stoven in een scheutje olie, met een teentje knoflook, ½ glas wijn, zout, peper en 1 theelepel fijngehakte kruiden.
  • Haal de gekookte wortels door een groentezeef, breng de puree op smaak met de boter, 1 eetlepel geraspte kaas, peper en zout.
  • Beboter 6 ovenschaaltjes, leg er om en om de artisjokkenpartjes en de wortelpuree in, bestrooi de gerechtjes met geraspte kaas en plaats de schaaltjes onder de grill.

Notities

Geniet van deze heerlijke gegratineerde ovenschoteltjes waarin de smaak van wortelpuree en gestoofde artisjokken samenkomen!

Recept afdrukken
No ratings yet

Gedroogde Tomaten

Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 100°C.
  • Was de tomaten en snijd ze doormidden of in vieren.
  • Bestrooi de tomaten met wat fijn zeezout.
  • Leg de tomaten met het velletje naar beneden op een rooster of bakplaat in de voorverwarmde oven (zorg ervoor dat de tomaten elkaar niet raken).
  • Laat de ovendeur open en laat de tomaten staan tot ze zijn gekrompen en droog aanvoelen.
  • Dit proces kan tot wel 12 uur duren.
  • Schuif de tomaten af en toe een beetje heen en weer.
  • Zodra de tomaten leerachtig aanvoelen, zet je de oven uit en laat je ze afkoelen.
  • Bewaar de gedroogde tomaten in een pot met goede olijfolie, verse kruiden (oregano, basilicum) en 1-2 teentjes knoflook.
  • Voor gebruik, laat de gedroogde tomaten even weken in matig warm water.
  • Het water kan ook worden gebruikt om soep mee te trekken.

Notities

Opmerking:
Probeer bij voorkeur pomodori-om-te-drogen, ook bekend als pomodori a peruccia, vanwege hun stevige vruchtvlees en lage vochtgehalte.
Je kunt ook kerstomaatjes gebruiken, die gemakkelijker drogen en meer smaak hebben dan gewone tomaten.
De tomaten worden met schil gedroogd.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebraden lamsmedaillons

Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Instructies

  • Breng het lamsvlees op smaak met zout, peper, een scheutje olijfolie en tijmblaadjes.
  • Braad het lamsvlees aan in een koekenpan met een scheutje hete olie.
  • Keer het vlees aan alle kanten zonder erin te prikken.
  • Braad het lamsvlees gedurende 8 minuten of iets langer als je het minder rosé wilt.
  • Haal het van het vuur en houd het warm.
  • Laat de koekenpan op het vuur staan en voeg de Romeinse sla, gesnipperde sjalotten en
  • gehalveerde kerstomaatjes toe.
  • Bak de groenten enkele minuten op hoog vuur en voeg zout en peper toe.
  • Leg de gebakken groenten op een schaal en leg de gelijkmatig gesneden lamsvleesmedaillons erbovenop.

Notities

Serveer direct en geniet van deze heerlijke gebraden lamsmedaillons met knapperige groenten uit de Italiaanse keuken!
Buon Appetito!