Recept afdrukken
No ratings yet

Rode koolschotel met appel en rookworst

Aller Hande 2000
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ui pellen en snipperen.
  • Appel schillen, klokhuis verwijderen en appel in blokjes snijden.
  • Rookworst in plakjes snijden.
  • In wok 1 eetlepel olie verhitten.
  • Ui ca. 2 minuten roerbakken.
  • Appel erdoor scheppen.
  • Rest van olie toevoegen en rode kool op halfhoog vuur ca. 3 minuten roerbakken.
  • Hacheekruiden en azijn erdoor roeren.
  • Rode kool op niet te hoog vuur nog ca. 2 minuten al omscheppend bakken.
  • Plakjes worst toevoegen en ca. 1 minuut meewarmen.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Direct serveren, bijvoorbeeld met aardappelpuree.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rabarbertaartjes

AllerHande april 2000
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Deeg in ca. 5 minuten laten ontdooien.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Rabarber wassen en in gelijke stukjes snijden.
  • In ruime pan met klein bodempje water, suiker, vanillesuiker, citroenrasp en rabarber zachtjes verwarmen.
  • Stukjes gaarkoken.
  • Rabarber boven kom laten uitlekken.
  • Vormpjes invetten en bekleden met deeg, overtollig deeg wegsnijden.
  • Bodem inprikken en bestrooien met paneermeel.
  • In pannetje 1 dl kookvocht van rabarber verhitten.
  • Aardappelzetmeel losroeren met 1 theelepel water en door rabarbervocht roeren.
  • Ca. 1 minuut laten koken en binden.
  • Rabarber over vormpjes verdelen.
  • Gebonden sap erover schenken.
  • Taartjes in midden van oven in ca. 25 minuten gaar bakken.

Oliebollen met stoofperen en witte chocolade
Recept afdrukken
No ratings yet

Oliebollen met stoofperen en witte chocolade

Heerlijk varieren met glutenvrije oliebollen. Lekker met stoofpeer en witte chocolade!
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd25 min
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
porties: 12 stuks
Auteur: Koopmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe de mix in een beslagkom.
  • Voeg het warme water toe.
  • Mix het geheel met de mixer op de laagste stand in circa 1 minuut tot een glad beslag.
  • Roer de stoofperen-blokjes door het beslag.

Rijzen

  • Dek het beslag af met een vochtige theedoek en laat circa 45-60 minuten rijzen bij kamertemperatuur.
  • (het beslag moet ongeveer 2x zoveel worden) Roer het beslag tijdens het rijzen en bakken niet meer door!

Bakken

  • Laat in een frituur of friteuse de olie heet worden tot circa 190°C.
  • Vorm met een oliebollentang (ijstang) of met twee lepels bolletjes beslag.
  • Laat de bolletjes in de hete olie glijden.
  • Bak de oliebollen in circa 5 minuten rondom goudbruin.
  • Laat ze in een vergiet of op keukenpapier uitlekken.

Decoreren

  • Smelt ondertussen de chocolade au-bain marie.
  • Dip de helft van de oliebollen in de chocolade en strooi wat grofgehakte pistachenoten erover

Oliebollen met stroopwafel
Recept afdrukken
No ratings yet

Oliebollen met stroopwafel

Twee glutenvrije lekkernijen komen samen: varieer versgebakken glutenvrije oliebollen met stukjes glutenvrije stroopwafel; allebei glutenvrij natuurlijk. Deze glutenvrije oliebollen met stroopwafel zijn heerlijk in combinatie met poedersuiker!
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Auteur: Koopmans

Bereidingswijze

  • Doe de mix in een beslagkom.
  • Voeg het warme water toe.
  • Mix het geheel met de mixer op de laagste stand in circa 1 minuut tot een glad beslag.
  • Roer of spatel de stroopwafels door het beslag.

Rijzen

  • Dek het beslag af met een vochtige theedoek en laat circa 45-60 minuten rijzen bij kamertemperatuur.
  • (het beslag moet ongeveer 2x zoveel worden) Roer het beslag tijdens het rijzen en bakken niet meer door!

Bakken

  • Laat in een frituur of friteuse de olie heet worden tot circa 190°C.
  • Vorm met een oliebollentang (ijstang) of met twee lepels bolletjes beslag.
  • Laat de bolletjes in de hete olie glijden.
  • Bak de oliebollen in circa 5 minuten rondom goudbruin.
  • Laat ze in een vergiet of op keukenpapier uitlekken.

Serveren

  • Garneer met poedersuiker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Oliebollen gemak

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Auteur: Koopmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Laat in een friteuse de olie heet worden tot circa 190°C.
  • Wel de rozijnen in lauwwarm water (circa 5 minuten) en dep ze droog

Bereid het beslag

  • Doe de oliebollenmix, rozijnen, 2 eieren em 300 ml koud water in een beslagkom (gebruik max. 2 pakken tegelijk)
  • Roer het geheel met een handgarde of mixer met deeghaken maximaal 1 minuut tot een beslag
  • Laat het beslag 2-3 minuten staan en begin met bakken als de olie de juiste temperatuur heeft

Bakken

  • Vorm met 2 eetlepels of met een oliebollen- of ijstang bolletjes beslag en laat deze in de hete olie glijden
  • Bak de oliebollen in 6-7 minuten gaar en rondom goudbruin.
  • Bak de oliebol niet te kort, anders is de binnenkant van de oliebol niet voldoende gaar.
  • Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie
  • Laat de oliebollen in een vergiet of op een keukenpapier uitlekken

Recept afdrukken
No ratings yet

Kweeperen wijngelei

Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst
Auteur: Sonja van de Rhoer

Bereidingswijze

  • Veeg de kweeperen af met een schone zachte doek om het dons te verwijderen.
  • Was de vruchten, verwijder steeltjes en blaadjes, snijd de vruchten in parten en doe ze samen met de witte wijn, 5 dl water en de citroenschil in een pan met dikke bodem.
  • Laat de massa 30-40 minuten zachtjes koken, zodat de vruchten zacht worden.
  • Doe de massa over in een met vochtig kaasdoek (of een katoenen theedoek) beklede grote zeef en zet de zeef op een pan of kom om de vruchten te laten uitlekken.
  • Dit gaat langzaamû word niet ongeduldig, maar neem er de tijd voor, het komt de smaak van de gelei ten goede.
  • Bind de vier punten van de doek na enige uren aan elkaar, hang de doek vervolgens aan de kraan boven de kom en laat de massa verder uitlekken.
  • Versnel het proces niet door in de doek te knijpen of met een houten lepel het sap uit de vruchten te drukken.
  • De gelei wordt dan troebel.
  • Meet de hoeveelheid sap en voeg evenveel geleisuiker en het sap van½ citroen toe.
  • Breng het sap aan de kook, roer af en toe, zodat alle suiker oplost en laat het geheel nog 4-6 minuten flink doorkoken.
  • Controleer de gelei op dikte en giet hem warm in de warme, goed schoongemaakte potten.
  • Sluit de potten af met vochtig gemaakt huishoudfolie en een schroefdeksel en zet ze ± 10 minuten omgekeerd op een doek, zodat de potten vacuüm kunnen trekken.

Tips / Opmerkingen

Gelukkig zien we de laatste jaren deze bijzondere vruchten weer meer in boomgaarden en op de (boeren)markt. Voor wie de vrucht niet kent is deze gelei de moeite van het maken waard. Het is aan te raden de kweeperen te plukken of te kopen als ze nog niet helemaal rijp zijn. Laat ze vervolgens op een warme plaats rijpen. Verwerk de vruchten als ze hun bijzondere geur gaan verspreiden en zachtgeel van kleur worden.
Het vruchtvlees van de kweepeer kan snel melig worden, het neemt dan geen suiker meer op en wordt als inmaakproduct droog.
Kweeperen zijn rijk aan pectine, zodat de gekookte vruchtenmassa snel geleert (dik wordt). Maak de kweeperen schoon door ze met een zacht doekje af te wrijven. De vruchten zijn bedekt met zachtgrijze dons, dat slecht met water maar goed droog te verwijderen is.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van postelein en radijs

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Klop in een ruime schaal een dressing van het citroensap met de mosterd, olie, slagroom en naar smaak zout en peper.
  • Maak de radijsjes schoon en snijd ze in dunne plakjes.
  • Snijd eventueel de worteltjes van de postelein, was de groente en sla de postelein droog in de slacentrifuge.
  • Schep de postelein, radijs en bieslook door de dressing in de schaal.
  • Serveer direct.

Tips / Opmerkingen

Lekker bij kip en kalkoen of bij de barbecue.
De rauwe postelein komt goed tot zijn recht in combinatie met het pittige van de radijs en de mosterd- citroendressing.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roerbakhutspot met knolselderij en pastrami

AH 12 maanden Lekker Eten
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de olie in een wok.
  • Fruit hierin de uien uit het hutspotpakket zachtjes 3 minuten.
  • Voeg de wortel uit het pakket,de knolselderij, de krieltjes en naar smaak zout toe en schep alles goed om.
  • Voeg een scheutje water toe en roerbak alles in ca. 7 min. gaar.
  • Voeg als de pan te droog wordt nog een scheutje water toe.
  • Leg de plakjes pastrami op de hutspot, leg een deksel op de wok en laat de pastrami in 2 min. warm worden.
  • Verdeel de hutspot en pastrami over 4 borden.

Tips / Opmerkingen

Echte hutspot wordt niet gestampt, maar geroerd.
Door de ingrediënten te roerbakken proeft u ze zelfs nog beter.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rodekool met pruimen

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwijder de lelijke buitenste bladeren van de kool.
  • Snijd de kool in vier parten.
  • Snijd de harde kern schuin uit de parten.
  • Snijd de parten in dunne reepjes, was ze en laat ze uitlekken.
  • Verwarm de olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook zachtjes 3 minuten.
  • Schep de rodekool erdoor en bak de groente heel even mee.
  • Steek de kruidnagels in het laurierblad en leg het blad in de pan.
  • Voeg de pruimen, het sap en naar smaak zout toe.
  • Breng alles aan de kook.
  • Leg de deksel op de pan en kook de rodekool in50min op een heel zacht vuur gaar. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe.
  • Lekker bij hachee, gestoofd rundvlees of schouderkarbonades.

Tips / Opmerkingen

In plaats van appelsap kunt u ook rode wijn gebruiken.
De rodekool past dan extra goed bij wild of eendenborst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rode vruchten op brandewijn

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Cocktails, Koude Dranken
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 8 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de gele schil dun van de citroen.
  • Was de inmaakpot goed om.
  • Stop de vruchten met de suiker en de citroenschil in de pot en schenk er de brandewijn op.
  • Sluit de pot en laat hem minstens 6 weken op een donkere plek staan.
  • Schud de pot regelmatig.
  • Serveer de rode vruchten in glaasjes met een klein lepeltje.

Tips / Opmerkingen

Serveer ze bij desserts of maak de jus van eendenborst af met enkele lepels van deze vruchten.
Bewaren ca. 6 maanden,
na opening ca. 1 maand houdbaar