Leidse aardappelterrine

Porties: 3
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg bintjes
  • 750 gram wortelen
  • 2 ui
  • 1 bouquet garni of kruidenbuiltje
  • vleesbouillon
  • 125 gram ontbijtspek
  • 15 blaadjes gelatine
  • 2 sjalotjes
  • 50 gram boter
  • 8 dl crême fraiche
  • peper
  • rundvleesjus

Instructies

  • Borstel de aardappelen schoon en kook ze in ± 20 minuten de schil gaar met de gesnipperde uien en het bouquet garni of het kruidenbuiltje.
  • Kook de geschrapte wortelen in ± 15 minuten gaar.
  • Snijd het spek in heel kleine stukjes en bak deze uit tot u een soort pittige korrels overhoudt.
  • Of bekleed een cakevorm (terrine) met plakjes spek.
  • Week de gelatine 3 minuten in koud water.
  • Hak de sjalotjes fijn en fruit ze in de boter glazig.
  • Voeg de crème fraîche en wat bouillon toe en los de uitgeknepen gelatine erin op.
  • Schil de aardappelen, snijd de kapjes eraf en snijd de aardappelen zo nodig bij.
  • Leg ze in lagen in de terrine, afgewisseld met een laag spekjes en een laag wortelen.
  • Roer het spekvet door het crème fraîchemengsel en giet dit in de terrine.
  • Als u de terrine met spek heeft bekleed, vouw de overhangende lapjes spek dan over de bovenkant.
  • Leg een plankje over de terrine, zodat die onder druk kan opstijven.
  • Laat hem in de koelkast 2 uur opstijven.
  • Houd de terrine even in warm water en stort hem op een schaal.
  • Haal de vetlaag van de vleesjus en schep de jus op een bord en leg daarin een plak van de terrine.
  • Serveer dit als voor- of lunchgerecht.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten