Recept afdrukken
No ratings yet

Flan brésilienne

Recept categorieën: Gebak, Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Koekjesdeeg:

  • 125 g boter
  • 25 g suiker
  • 1 eieren 50 g
  • 250 g bloem
  • 60 g broyage 30 g poedersuiker + 30 g amandelpoeder
  • snuifje zout
  • 5 g vanillepoeder

(voor 1 taart van ongeveer 22 cm)

    Flan vulling:

    • 375 ml melk
    • 1 vanillestokje
    • 4 eieren 200 g
    • 1 eidooier
    • 95 g suiker

    Afwerking:

    • 300 g slagroom
    • 1 eetlepel poedersuiker

    Voor de zelfgemaakte brésilienne:

    • 200 g amandelsnippers
    • 80 g suiker

    Instructies

    Bereiding koekjesdeeg op tafel:

    • (Indien je een keukenrobot hebt, kan je het deeg ook hierin maken)
    • Meng de 30 g suiker en 30 g amandelpoeder met elkaar tot zogenaamde broyage.
    • Zeef de bloem samen met de broyage en stort uit op het werkblad.
    • Maak een bloemkring.
    • Snij de malse boter in blokjes en leg die in het midden van de bloemkring.
    • Leg het ei, de resterende suiker, het vanillepoeder bij de boter.
    • Strooi wat zout op de rand van de bloem.
    • Meng met de vingertoppen de boter met het ei en de suiker en voeg geleidelijk de bloem toe tot het deeg wordt.
    • Kneed het deeg niet, maar zorg wel dat alle ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn.
    • Verpak het deeg in plastic folie en bewaar minstens een halfuurtje in de koelkast.
    • Neem een taartvorm klaar en boter deze in.
    • Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot 3 mm dikte, prik enkele malen in met een vork.
    • Drapeer het deeg over de taartvorm en zorg dat het deeg overal goed in de vorm zit en duw met je handpalmen af.
    • De lege taartvorm bakken we eerst (zonder vulling) blind.
    • Leg een rond boterpapier in de vorm en vul met droge bakerwten.
    • Bak in een oven van 200°C gedurende 20 minuten.
    • Giet nadien de erwten uit de taart.

    Bereiding flanvulling:

    • Snij een vanillestokje overlangs open en schraap het merg er uit.
    • Voeg het merg en de suiker toe aan de melk en breng aan de kook.
    • Klop de eidooier en eieren op tot een schuimende luchtige massa en schenk dan al kloppend het warme melk-mengsel er bij.
    • Neem de half afgebakken taart er bij en vul tot enkele mm onder de rand.
    • Bak de taart in een oven van 200°C gedurende 20 minuten.
    • Doe de breinaald-test: steek met een fijne breinaald of een houten satéstokje in de vulling.
    • Blijft er niets mee van de vulling aan de breinaald hangen, dan mag de taart uit de oven.
    • Laat afkoelen en ontvorm met de hulp van 2 roostertjes.
    • Zet de taart recht en laat volledig afkoelen.

    Bereiding brésilienne:

    • Laat de suiker smelten in een pan op het vuur.
    • Voeg, wanneer de suiker lichtbruin kleurt, de amandelen toe.
    • Meng de amandelen met een houten lepel onder de suiker, zodat alle amandelen een dun jasje van suiker krijgen.
    • Roer goed zodat de massa niet gaat samenklitten.
    • Stort uit op een boterpapiertje en laat afkoelen.

    Afwerking:

    • Klop de slagroom met poedersuiker tot zachte pieken.
    • Leg een royale portie slagroom in het midden op de afgekoelde flantaart.
    • Strijk met behulp van een plastic schraper of pannenlikker de slagroom van het midden naar de boorden toe.
    • Overstrooi de taart met afgekoelde gesuikerde brésilienne en werk af met wat poedersuiker.
    • Zet de taart koel tot gebruik.

    Notities

    Uiteraard kan je brésilienne maken met alle notensoorten. Hou wel altijd de suiker in de gaten, zodat die niet verbrandt !