Vrijdagse Soep (Groentesoep met Brood)

Vrijdagse Soep (Groentesoep met Brood)

Een hartige en vullende groentesoep met brood, een traditioneel gerecht voor vleesloze vrijdagen in het katholieke zuiden.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote braadpan met dikke bodem

Ingrediënten

  • 600 g oudbakken brood
  • 1 liter water
  • 100 g boter of reuzel
  • 4 uien in 12 stukken
  • 200 g savooiekool fijne reepjes
  • 250 g wortelen zeer fijngesneden
  • 175 g knolselderij zeer fijne schijfjes
  • Peper
  • Zout
  • Maggi
  • Snufje gemalen foelie
  • Mosterd

Instructies

  • Haal de korsten van het brood.
  • Breng het water aan de kook.
  • Voeg al roerende stukje bij stukje het brood toe, tot een dikke 'broodsoep' ontstaat.
  • Verhit de boter (of reuzel) in een grote braadpan met dikke bodem.
  • Bak de uien bruin in de hete boter.
  • Voeg de savooiekool toe en iets later de wortelen en knolselderij.
  • Laat alles ca.
  • 20 minuten zachtjes stoven.
  • Breng op smaak met zout, peper, foelie en maggi.
  • Schep de 'broodsoep' in de braadpan.
  • Laat de soep nog even koken.
  • Roer tot slot mosterd naar smaak toe.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep warm met een stukje roggebrood.
Wijnadvies:
Een stevige witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 10g