Recept afdrukken
No ratings yet

Slagroom verjaardagstaart

Recept categorieën: Taart
Feestdagen etc: Verjaardag
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 200 g eieren 4
  • 100 g suiker
  • 100 g bloem

Versiering:

  • rood fruit: aardbeien frambozen, bosbessen, rode bessen, ...
  • marsepein

Slagroom:

  • 5 dl slagroom 40%
  • 40 g poedersuiker

Sauceerstroop:

  • handvol rode vruchten
  • 1 eetlepel suiker mag ook poedersuiker zijn

Instructies

  • Zorg dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  • Klop de eieren met de suiker luchtig tot een schuimige dikvloeibare massa.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet hierop een inox ring.
  • Gebruik je een biscuitvorm, dan kan je best de vorm insmeren met gesmolten boter die je laat opstijven.
  • Nadien de beboterde vorm lichtjes inbloemen en de overtollige bloem afkloppen.
  • Spatel de gezeefde bloem onder het beslag.
  • Meng goed, maar roer niet langer dan noodzakelijk.
  • Stort het beslag in de inox-ring of biscuit-bakvorm.
  • Zet de biscuit in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten.
  • Laat afkoelen op een rooster waarop je een handdoek legt.
  • Snij een handvol rode vruchten in stukken, voeg wat suiker toe en mix tot een vloeibare massa.
  • Zet koel weg.
  • Maak intussen met marsepein de naam van de jarige.
  • Rol dunne worstjes en vorm hiermee de naam van de jarige.
  • Snij de biscuit horizontaal in drie helften en dep elke schijf met een borstel met het sauceermengsel van rode vruchten.
  • Niet te veel want anders wordt de biscuit moeilijk hanteerbaar.
  • Klop de slagroom luchtig met de (poeder)suiker.
  • Bedek de onderste helft met een flinke schep slagroom en verdeel gelijkmatig.
  • Herhaal dit voor de tweede laag biscuit.
  • Plaats alle biscuit-schijven op elkaar en druk lichtjes aan zodat je biscuit mooi recht oogt.
  • Knip een cirkel die enkele cm kleiner is dan je biscuit en schuif deze onder de taart.
  • Zo kan je de taart beter hanteren.
  • Nu kan je de biscuit maskeren.
  • Zet de biscuit op je vlakke hand en bestrijk met een paletmes (in je andere hand) de volledige taart royaal met slagroom.
  • Verwijder met het paletmes de overtollige slagroom.
  • Druk witte chocoladeschilfers tegen de randen en zet de biscuit nu meteen op een presentatieschotel.
  • Klop eventueel de slagroom wat steviger en vul een spuitzak met een groot getand spuitmondje.
  • Spuit rondom de taart mooie rozetjes.
  • Leg hierop afwisselend stukjes fruit: aardbei, ananas, kiwi ...
  • Positioneer tenslotte de verplichte verjaardagskaarsjes op de kaart.
  • Zeg de verjaardagstaart in de koelkast tot gebruik.

Notities

Klop de slagroom eerst niet te stevig op. Dan lukt het maskeren veel beter en het oogt ook mooier.
Wil je graag wat textuur op de marsepein ? Leg de vierkantjes op een stenen ondergrond en schroei met een bunzenbrander de marsepein goudbruin. Leg de vierkantjes daarna met behulp op een schoteltje en laat afkoelen.
Absoluut dol op marsepein? Zet de taart dan na het maskeren een halfuurtje in de diepvries. Rol een stuk marsepein open en bedek de taart meteen met de uitgerolde marsepein. Druk boven- en zijkanten mooi aan en snij de overtollige marsepein met een mesje weg