Recept afdrukken
No ratings yet

Katsjapoeri

Katsjapoeri of kachapuri is een origineel en verrukkelijk brood, afkomstig uit Georgië. Het kroonvormige brood is met kaas gevuld. Volgens traditioneel gebruik wordt Katsjapoeri warm gegeten. U kunt het brood twee dagen bewaren.
Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Georgië
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Voor 1 rond brood van 20 cm doorsnede

  • 15 gram gist verse of 3/4 zakje gedroogde
  • 2 theelepels suiker
  • 250 gram meel van harde tarwe Italiaanse specialiteitenwinkel
  • 1 theelepel zout
  • 50 gram boter

voor de vulling:

  • 450 gram belegen Goudse kaas geraspt
  • 25 gram boter
  • 1 losgeklopt ei
  • 2 eetlepels fijngesneden koriander

Instructies

  • Los de gist en de suiker op in 1 1/2 dl handwarm water en zet het ± 10 minuten op een warme plek weg.
  • Zeef het meel en het zout boven een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Schenk het gistmengsel erin en voeg de boter toe.
  • Meng tot een samenhangende deegbal ontstaat en kneed met de handen nog 10 minuten door tot een elastisch deeg.
  • Leg de deegbal in een met olie ingevette kom en bevochtig hem met druppels water.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg ± 1 uur op een warme plek rijzen.
  • Meng intussen de ingrediënten voor de vulling.
  • Kneed het deeg even door en rol het uit tot een deeglap van ± 50 cm doorsnede.
  • Leg de deeglap over de pievorm.
  • Leg de vulling in het midden op het deeg.
  • Trek de zijkanten van het deeg met een flinke draai naar het midden toe, zodat er schuine plooien boven in het deeg komen.
  • Laat in het midden een klein gaatje open en vouw het deeg als bladeren terug.
  • Laat het afgedekt nogmaals ± 20 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bak het brood in het midden van de oven ± 20 minuten, schakel de oven terug naar 175 °C en bak het brood nog ± 40 minuten.
  • Idee: of maak van deze hoeveelheid 24 kleine broodjes.