Snelroer Tomatensoep met Gehakt

Snelroer Tomatensoep met Gehakt

Een snelle en smaakvolle tomatensoep met malse gehaktstukjes en knapperige groenten, perfect als voedzaam hoofdgerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 280kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g rundergehakt
  • 1 dunne prei
  • 2 stengels bleekselderij
  • 4 bospeentjes
  • 1 eetlepel Chinese sojasaus
  • ½ eetlepel bakgember
  • 1 eetlepel medium sherry
  • 1 zakje roerbaksoep voor tomatensoep pakje 2 zakjes Honig
  • 2 eetlepels roerbakolie

Instructies

  • Bleekselderij wassen, schoonmaken en in dunne boogjes snijden.
  • Peentjes wassen, schoonmaken en in plakjes snijden.
  • Prei schoonmaken, wassen en in schuine ringetjes snijden.
  • Bakgember iets fijner snijden.
  • In wok 1 eetlepel olie verhitten.
  • Rundergehakt in ca.
  • 2 minuten rul roerbakken.
  • Rest van olie toevoegen.
  • Selderij, wortel en prei toevoegen en op halfhoog vuur ca.
  • 1 1/2 minuut roerbakken.
  • Bakgember, sherry en sojasaus erdoor roeren.
  • 6 dl water erbij schenken.
  • Soepmix erdoor roeren en geheel aan de kook brengen.
  • Soep ca.
  • 2 minuten zachtjes doorkoken.
  • Serveren met warm stokbrood.

Notities

Serveertip:

Serveer met vers stokbrood of een ciabattabroodje en een klein beetje verse peterselie voor extra kleur.
Wijnadvies:

Een lichte, frisse rosé of een jonge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij de tomatensmaak en het gehakt.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Romig spinaziepuree met runderreepjes

Romig spinaziepuree met runderreepjes

Een snelle en slanke maaltijd van romige spinaziepuree geserveerd met sappige Provençaalse runderreepjes, perfect voor een doordeweekse avond.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 540kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 zakjes aardappelpuree à la minute 3 zakjes à 58 g
  • 200 g Provençaals gekruide runderreepjes
  • 3 eetlepels gemalen oude kaas
  • 450 g spinazie diepvries

Instructies

  • Verhit de olie in een pan.
  • Bak de runderreepjes op hoog vuur al omscheppend bruin in ca.
  • 2 minuten.
  • Zet het vuur lager en bak de reepjes in ca.
  • 10 minuten gaar.
  • Bereid intussen de aardappelpuree volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verwarm de spinazie volgens de gebruiksaanwijzing in de magnetron.
  • Schep de spinazie door de aardappelpuree.
  • Verdeel de puree over twee borden en bestrooi met de kaas.
  • Serveer de runderreepjes erbij.

Notities

Serveertip:

Garneer eventueel met een takje verse peterselie of bieslook voor extra kleur.
Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een fruitige Merlot past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Spinazie met Panir (Palak Paneer)

Spinazie met Panir (Palak Paneer)

Een klassiek en smaakvol Indiaas bijgerecht van verse spinazie, bereid met een kruidige saus van ui, knoflook en tomatenpuree. Het gerecht wordt compleet gemaakt met blokjes panir, een verse, Indiase kaas.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas, Stoofpot
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • klontje roomboter
  • 1 grote ui of 2 middelgrote uien
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 0,5 theelepel garam masala
  • 1,5 theelepel gemalen koriander
  • 0,5 theelepel geelwortelpoeder turmeric
  • 0,25 theelepel chillipoeder
  • 0,5 theelepel gemalen gemberpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 500 gr verse wilde spinazie (of diepvriesequivalent)
  • 250 gr panir

Instructies

  • Was de spinazie grondig en verwijder de harde stelen.
  • Snijd de spinazie in grove stukken.
  • Smelt een klontje boter in een grote braadpan op laag vuur.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Fruit de ui en knoflook zachtjes in de boter.
  • Pas op dat de boter niet verbrandt.
  • Bak tot ze glazig en zacht zijn.
  • Voeg de tomatenpuree toe aan het mengsel en laat het zachtjes meebakken.
  • Voeg de garam masala, gemalen koriander, geelwortelpoeder, chillipoeder, gemberpoeder en zout toe.
  • Blijf goed roeren zodat de kruiden niet aanbranden.
  • Voeg de grove stukken spinazie toe aan de pan.
  • De spinazie zal snel slinken.
  • Laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Roer zo nu en dan door.
  • Snijd de panir in blokjes.
  • Voeg de panirblokjes toe aan de spinazie en laat alles nog even goed warm worden.
  • Dien het gerecht direct op.

Notities

Serveertip:

Heerlijk met droge, geurende basmati rijst en een dahl (linzengerecht).

Wijnadvies:

Een lichte, aromatische witte wijn, zoals een Pinot Blanc of een Verdejo, past goed bij de kruidige smaken.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Hollandse winterse erwtensoep

Hollandse winterse erwtensoep

Een stevige, klassieke erwtensoep met rookworst en karbonade, ideaal voor koude winterdagen en heerlijk te combineren met roggebrood en katenspek.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • ½ laurierblaadje
  • 1 kruimig kokende aardappel
  • 1 zak erwtensoepgroenten 500 g
  • 100 g magere spekblokjes
  • 2 magere rookworsten 250 g
  • eetlepel zout
  • 300 g schouderkarbonade
  • 350 g spliterwten
  • Peper

Instructies

  • Spliterwten in een zeef wassen.
  • Spliterwten, karbonade, spekblokjes en 1¾ liter water in een grote pan doen.
  • Zout, peper en laurierblad toevoegen.
  • Aan de kook brengen en 30 minuten zachtjes laten koken, af en toe roeren.
  • Aardappel schillen, wassen en in blokjes snijden.
  • Erwtensoepgroenten en aardappelblokjes aan de soep toevoegen.
  • Soep 30 minuten zachtjes doorkoken, regelmatig roeren.
  • Rookworsten uit verpakking nemen en toevoegen, 10 minuten meewarmen op laag vuur.
  • Karbonade en rookworst uit de soep nemen, laurierblad verwijderen.
  • Karbonadevlees in stukjes van het bot snijden.
  • Rookworst in plakjes snijden.
  • Vlees en worst door de soep roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.

Notities

Serveertip:
Serveer met donker roggebrood en plakjes katenspek.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Pinot Blanc of een lichte rode wijn zoals Beaujolais.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 32g | Vet: 27g | Zout: 3.5g | Sugar: 7g

Zachte koekjes met jamvulling

Zachte koekjes met jamvulling

Deze zachte jamkoekjes met een zoete vulling zijn perfect bij de thee of als zoete traktatie tussendoor. Makkelijk te maken en heerlijk om te delen.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 250 gram meel
  • 60 gram suiker
  • 75 gram zachte boter
  • Jam naar keuze

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  • Meng de boter, suiker en het ei tot een glad geheel.
  • Voeg beetje bij beetje het meel toe en kneed tot een zacht deeg.
  • Vorm kleine balletjes van het deeg.
  • Leg de balletjes op een bakplaat.
  • Druk met de steel van een pollepel een gaatje in elk balletje.
  • Bak de koekjes in het midden van de oven in circa 15 minuten.
  • Controleer of de onderkant lichtbruin is en haal ze dan uit de oven.
  • Laat de koekjes afkoelen.
  • Druk indien nodig opnieuw de gaatjes in met de pollepel.
  • Verwarm de jam in een steelpan.
  • Vul elk gaatje met een beetje warme jam.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen.

Notities

Serveertip:

Serveer de koekjes op een mooie schaal met een beetje poedersuiker erover voor een feestelijk effect.
Wijnadvies:

Lekker met een glas zoete witte wijn zoals Muscat of een licht bruisende dessertwijn.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 10g

Romige Preisoep met Mierikswortel

Romige Preisoep met Mierikswortel

Romige preisoep met een pittige twist van mierikswortel, afgewerkt met een zacht room-mosterdmengsel. Perfect als verwarmend voorgerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 200 gr aardappelen geschild, in kleine stukjes
  • 15 gr boter
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 3 eetl mosterd
  • ¾ liter bouillon
  • 4 eetl room
  • snufje foelie en/of nootmuskaat
  • 2 theelepels mierikswortel geraspt
  • zout naar smaak
  • 1 eierdooier losgeroerd
  • 250 gr prei schoongemaakt

Instructies

  • Kook de aardappelen in de helft van de bouillon gaar.
  • Stamp de aardappelen fijn tot een puree.
  • Snijd de prei in fijne reepjes.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de prei met de knoflook tot glazig.
  • Voeg de resterende bouillon toe aan de prei en breng aan de kook.
  • Voeg de bouillon met prei toe aan de aardappelpuree.
  • Breng het geheel aan de kook met mierikswortel, zout, foelie en/of nootmuskaat en laat kort pruttelen.
  • Maak het roommengsel van eierdooier, room en mosterd.
  • Verwarm de soep eventueel een dag van tevoren en warm opnieuw op zonder te koken.
  • Voeg vlak voor het serveren het room-mosterdmengsel toe en roer goed door.

Notities

Serveertip:

Serveer de soep met een vers sneetje knapperig brood en een toefje verse kruiden.
Wijnadvies:

Een frisse droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Zoetzure saus met ananas en gember

Zoetzure saus met ananas en gember

Deze zelfgemaakte zoetzure saus met ananas en gember is heerlijk bij oriëntaalse gerechten. Zoet, pittig en perfect in balans!
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Groenten, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 85kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl water
  • 1 klein blikje ananas
  • 1 el ketjap
  • 2 el maïzena
  • 2 el water
  • 4 el azijn
  • 5 bolletjes gember
  • 5 el keukenstroop

Instructies

  • Smelt de keukenstroop op een zacht vuur.
  • Voeg de azijn, ketjap, het water en het sap uit het blikje ananas toe.
  • Roer de maïzena los met 2 eetlepels water en voeg toe aan de saus.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Snijd de gember fijn en hak 2 schijven ananas in stukjes.
  • Voeg de gember en ananasstukjes toe aan de saus.
  • Laat even doorkoken tot de saus indikt.

Notities

Serveertip:

Heerlijk als dipsaus of over een wokgerecht met rijst en groenten.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of Riesling.

Nutrition

Calories: 85kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 0.5g | Vet: 0.1g | Zout: 0.4g | Sugar: 17g

Kipgehaktballetjes in romige Dijonmosterdsaus

Kipgehaktballetjes in romige Dijonmosterdsaus

Deze sappige kipgehaktballetjes in een romige Dijonmosterdsaus zijn eenvoudig te maken en vol smaak. Perfect met aardappelpuree of salade.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Ovenschotel, Saus, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 468kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 groot ei
  • 2 eetlepels verse peterselie fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 200 ml slagroom
  • 250 ml kippenbouillon
  • 3 eetlepels Dijonmosterd
  • 500 g gemalen kip
  • 100 g paneermeel
  • 1 ui fijngehakt
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng in een grote kom de gemalen kip, paneermeel, ei, knoflook, ui, zout en peper tot een stevig mengsel.
  • Vorm kleine balletjes van het kipmengsel, ongeveer ter grootte van een golfbal, en leg ze op de bakplaat.
  • Bak de balletjes 20–25 minuten in de oven tot ze gaar en goudbruin zijn.
  • Verhit in een pan de kippenbouillon en laat deze enkele minuten inkoken.
  • Voeg de slagroom en mosterd toe, roer goed door en laat de saus zachtjes indikken.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Voeg de gebakken kipgehaktballetjes toe aan de saus en roer voorzichtig zodat ze goed bedekt zijn.
  • Laat nog een paar minuten zachtjes sudderen zodat de smaken goed mengen.
  • Garneer met fijngehakte peterselie en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze kipgehaktballetjes met aardappelpuree, rijst of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een ronde Chardonnay of een lichte Pinot Noir past perfect bij de romige mosterdsaus en het zachte kippenvlees.

Nutrition

Calories: 468kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 34g | Zout: 1.4g | Sugar: 2g

Eggs Benedict met truffel, rosbief en pesto

Eggs Benedict met truffel, rosbief en pesto

Deze Eggs Benedict krijgen een feestelijke twist met rosbief, truffelmayonaise en pesto. Perfect voor een luxe paasbrunch!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brood, Brunch, Ei, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 510kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ ongesneden wit brood
  • 1 el azijn bijv. witte wijnazijn
  • 150 –200 g rosbief 12 plakjes
  • 15 g pijnboompitjes
  • 20 g Parmezaanse kaas
  • 4 eieren maat L
  • 4 el pesto
  • 4 tl kappertjes
  • 8 el truffelmayonaise
  • 1 takje basilicum
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Snijd het brood in vier dikke plakken van ca.
  • 2 cm en steek met een kookring of glas vier rondjes uit van ongeveer 6 cm doorsnede.
  • Rooster de pijnboompitjes goudbruin in een droge koekenpan, haal uit de pan en laat afkoelen.
  • Rooster de broodrondjes aan beide kanten goudbruin in dezelfde pan en laat kort afkoelen.
  • Besmeer elk broodje met twee eetlepels truffelmayonaise en leg er drie plakjes rosbief op.
  • Breng een grote pan water aan de kook met een scheutje azijn.
  • Maak een kolk in het water en laat een ei uit een kommetje in de kolk glijden.
  • Pocheer het ei 3 minuten en haal het eruit met een schuimspaan.
  • Herhaal voor de andere eieren.
  • Leg een gepocheerd ei op elk broodje met rosbief en bestrooi met peper en zout.
  • Verdeel pesto, kappertjes, pijnboompitjes en verse basilicumblaadjes over de eieren.
  • Rasp er wat Parmezaanse kaas over en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Voeg voor extra luxe wat gekookte aspergetips toe of vervang de rosbief door gerookte zalm en Hollandse garnalen.
Wijnadvies:

Een frisse mousserende wijn zoals Prosecco of een droge Cava past perfect bij de rijke smaken van dit brunchgerecht.

Nutrition

Calories: 510kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 29g | Vet: 34g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Heerlijke kippensoep met rijstvulling

Heerlijke kippensoep met rijstvulling

Deze rijkgevulde kippensoep met rijst, groenten en een vleugje kerrie is een lichte, voedzame maaltijd die snel op tafel staat.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eetlepel kerrie
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 10 gram margarine vloeibaar, ¾ eetlepel
  • 200 gram kipfilet
  • 200 gram witte kool
  • 50 gram rijst
  • dl kippenbouillon van tablet
  • Koriander naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • ±200 gram winterwortel

Instructies

  • Kook de rijst in 2½ dl water gaar.
  • Maak de ui, prei en wortel schoon.
  • Snijd de ui in snippers, de prei in ringen en de wortel in plakjes.
  • Fruit de ui en prei met de kerrie in de margarine goudbruin.
  • Voeg de wortel toe, breng op smaak met peper en zout, en schenk de kippenbouillon erbij.
  • Laat dit 5 minuten zachtjes koken.
  • Schaaf ondertussen de witte kool in repen.
  • Snijd de kipfilet in blokjes en bestrooi met peper en zout.
  • Voeg de kool en kip toe aan de soep en kook dit 10 minuten.
  • Schep de gare rijst door de soep.
  • Bestrooi met fijngesneden koriander voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Heerlijk met een sneetje volkorenbrood of een frisse salade.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc voor een frisse tegenhanger van de kerrie.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 20g | Vet: 7g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g