Kipgehaktballetjes in romige Dijonmosterdsaus
Deze sappige kipgehaktballetjes in een romige Dijonmosterdsaus zijn eenvoudig te maken en vol smaak. Perfect met aardappelpuree of salade.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 468kcal
Author: Cor Klaar
- 1 groot ei
- 2 eetlepels verse peterselie fijngehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 200 ml slagroom
- 250 ml kippenbouillon
- 3 eetlepels Dijonmosterd
- 500 g gemalen kip
- 100 g paneermeel
- 1 ui fijngehakt
- Peper
- Zout
Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng in een grote kom de gemalen kip, paneermeel, ei, knoflook, ui, zout en peper tot een stevig mengsel.
Vorm kleine balletjes van het kipmengsel, ongeveer ter grootte van een golfbal, en leg ze op de bakplaat.
Bak de balletjes 20–25 minuten in de oven tot ze gaar en goudbruin zijn.
Verhit in een pan de kippenbouillon en laat deze enkele minuten inkoken.
Voeg de slagroom en mosterd toe, roer goed door en laat de saus zachtjes indikken.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Voeg de gebakken kipgehaktballetjes toe aan de saus en roer voorzichtig zodat ze goed bedekt zijn.
Laat nog een paar minuten zachtjes sudderen zodat de smaken goed mengen.
Garneer met fijngehakte peterselie en serveer direct.
Serveertip:
Serveer deze kipgehaktballetjes met aardappelpuree, rijst of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een ronde Chardonnay of een lichte Pinot Noir past perfect bij de romige mosterdsaus en het zachte kippenvlees.
Calories: 468kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 34g | Zout: 1.4g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pollepel
Eggs Benedict met truffel, rosbief en pesto
Deze Eggs Benedict krijgen een feestelijke twist met rosbief, truffelmayonaise en pesto. Perfect voor een luxe paasbrunch!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 510kcal
Author: Cor Klaar
- ½ ongesneden wit brood
- 1 el azijn bijv. witte wijnazijn
- 150 –200 g rosbief 12 plakjes
- 15 g pijnboompitjes
- 20 g Parmezaanse kaas
- 4 eieren maat L
- 4 el pesto
- 4 tl kappertjes
- 8 el truffelmayonaise
- 1 takje basilicum
- Peper
- Zout
Snijd het brood in vier dikke plakken van ca.
2 cm en steek met een kookring of glas vier rondjes uit van ongeveer 6 cm doorsnede.
Rooster de pijnboompitjes goudbruin in een droge koekenpan, haal uit de pan en laat afkoelen.
Rooster de broodrondjes aan beide kanten goudbruin in dezelfde pan en laat kort afkoelen.
Besmeer elk broodje met twee eetlepels truffelmayonaise en leg er drie plakjes rosbief op.
Breng een grote pan water aan de kook met een scheutje azijn.
Maak een kolk in het water en laat een ei uit een kommetje in de kolk glijden.
Pocheer het ei 3 minuten en haal het eruit met een schuimspaan.
Herhaal voor de andere eieren.
Leg een gepocheerd ei op elk broodje met rosbief en bestrooi met peper en zout.
Verdeel pesto, kappertjes, pijnboompitjes en verse basilicumblaadjes over de eieren.
Rasp er wat Parmezaanse kaas over en serveer direct.
Serveertip:
Voeg voor extra luxe wat gekookte aspergetips toe of vervang de rosbief door gerookte zalm en Hollandse garnalen.
Wijnadvies:
Een frisse mousserende wijn zoals Prosecco of een droge Cava past perfect bij de rijke smaken van dit brunchgerecht.
Calories: 510kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 29g | Vet: 34g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pollepel
Heerlijke kippensoep met rijstvulling
Deze rijkgevulde kippensoep met rijst, groenten en een vleugje kerrie is een lichte, voedzame maaltijd die snel op tafel staat.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel kerrie
- 1 prei
- 1 ui
- 10 gram margarine vloeibaar, ¾ eetlepel
- 200 gram kipfilet
- 200 gram witte kool
- 50 gram rijst
- 7½ dl kippenbouillon van tablet
- Koriander naar smaak
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- ±200 gram winterwortel
Kook de rijst in 2½ dl water gaar.
Maak de ui, prei en wortel schoon.
Snijd de ui in snippers, de prei in ringen en de wortel in plakjes.
Fruit de ui en prei met de kerrie in de margarine goudbruin.
Voeg de wortel toe, breng op smaak met peper en zout, en schenk de kippenbouillon erbij.
Laat dit 5 minuten zachtjes koken.
Schaaf ondertussen de witte kool in repen.
Snijd de kipfilet in blokjes en bestrooi met peper en zout.
Voeg de kool en kip toe aan de soep en kook dit 10 minuten.
Schep de gare rijst door de soep.
Bestrooi met fijngesneden koriander voor het serveren.
Serveertip:
Heerlijk met een sneetje volkorenbrood of een frisse salade.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc voor een frisse tegenhanger van de kerrie.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 20g | Vet: 7g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / pollepel
Zelfgemaakte Jamkoekjes
Maak deze heerlijke zelfgemaakte jamkoekjes met zachte boter en jam naar keuze. Perfect voor een gezellige middag!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 1 Ei
- 250 gram Meel
- 60 gram Suiker
- 75 gram Zachte boter
- Jam naar keuze
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng de boter, suiker en het ei goed door elkaar.
Voeg beetje bij beetje het meel toe en meng tot een zacht deeg.
Vorm balletjes van het deeg en leg deze op de bakplaat.
Druk met de steel van een pollepel een gaatje in elk balletje.
Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes ongeveer 15 minuten.
Haal de koekjes uit de oven wanneer de onderkant lichtbruin is.
Laat de koekjes afkoelen.
Als het gaatje niet goed zichtbaar is, druk het dan opnieuw in met de pollepel.
Verwarm de jam en vul elk gaatje met een beetje jam.
Laat de koekjes afkoelen en geniet van de heerlijke smaak!
Serveertip:
Serveer de jamkoekjes als een lekker tussendoortje bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de zoete koekjes.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 1g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / pollepel
Traditionele spliterwtensoep met soepvlees
Een klassieke spliterwtensoep met rijkgevulde smaken, ideaal om op te warmen tijdens koude dagen.
inclusief weektijd)2 uur uur
Servings: 6 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g droge spliterwten
- 250 g soepvlees
- 40 g boter
- 3 eetlepels room
- 1 dikke wortel
- 1 ui
- 1 takje selderij
- 2 preien
- 1 kruidenbosje peterselie, tijm, laurier
- 1 flinke snuif soda bicarbonaat
- 2 koffielepels zout
- Peper naar smaak
- In boter gefruite korstjes
Week de spliterwten 1 uur in koud water en laat uitlekken.
Doe de spliterwten in een grote pan, bedek met koud water en breng aan de kook.
Laat 5 minuten koken, giet af en gooi het water weg.
Pel de ui en snijd in vieren.
Snijd de wortel, selderij en preien in stukken.
Was alle groenten en laat uitlekken.
Smelt de boter in een grote pan en bak het soepvlees en de groenten 5 minuten tot ze licht kleuren.
Voeg 2 liter water, de spliterwten, het kruidenbosje, soda en 2 koffielepels zout toe.
Laat zachtjes koken tot de spliterwten gaar zijn.
Haal het kruidenbosje en het soepvlees uit de pan.
Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine.
Breng de soep opnieuw aan de kook, voeg de room toe en breng op smaak met peper en eventueel extra zout.
Serveer de soep met goudkleurige korstjes gebakken in boter.
Serveertip:
Serveer met een schaaltje goudkleurige korstjes en eventueel een takje verse peterselie.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze soep.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 10g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pollepel
Traditionele Erwtensoep met Ham en Spekblokjes
Een klassieke, rijkgevulde erwtensoep met ham, spekblokjes en heerlijke kruiden. Perfect voor koude winterdagen en ultiem comfortfood!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ui
- 250 g Silvo spliterwten
- 1 l water
- 150 g gesneden panklare soepgroenten
- 3 bouillonblokjes
- ±100 g spekblokjes
- ±100 g hamblokjes
- ½ eetlepel Silvo Selderieblad
- ½ eetlepel Silvo Bieslook
- Silvo Zwarte peper naar smaak
- Silvo Nootmuskaat Gemalen naar smaak
- Zout naar smaak
Pel en snijd de ui klein.
Was de spliterwten grondig.
Breng de spliterwten, ui en 1 liter koud water aan de kook in een grote soeppan.
Laat de soep 45-50 minuten zachtjes koken in een gesloten pan en roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
Voeg de soepgroenten, bouillonblokjes, spekblokjes en hamblokjes toe aan de soep.
Laat de soep nog 20 minuten zachtjes koken terwijl je af en toe roert.
Roer het selderieblad, bieslook, zwarte peper en nootmuskaat door de soep.
Breng eventueel verder op smaak met zout.
Serveer de soep warm in diepe kommen.
Serveertip:
Serveer de erwtensoep met stevig roggebrood en een dikke plak katenspek voor een authentieke wintermaaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Gris of een frisse Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze stevige erwtensoep.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 22g | Vet: 14g | Zout: 3g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pollepel
Gegratineerde Filet "Cordon Bleu" met Amandelballetjes
Geniet van een luxe variant van de klassieke cordon bleu: gegratineerde varkensfilets bedekt met ham en kaas, geserveerd met knapperige amandelballetjes. Perfect voor een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
Aardappelpers of stamper
Frituurpan of hoge pan
mes
pollepel
- 750 g kruimige aardappels
- 3 eieren
- 1 eidooier
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Nootmuskaat naar smaak
- Marjolein naar smaak
- 5-6 eetlepels amandelschaafsel
- 2 eetlepels paneermeel
- 75 g oude kaas geraspt
- 2-3 eetlepels slagroom
- 2 varkensfilets à ca. 350 g
- 2 eetlepels olie voor braden
- 1 l olie om te frituren
- 4 plakken gekookte ham ca. 60 g
Aardappelballetjes Voorbereiden:
Was de aardappels en kook ze ca.20 minuten.
Splits de eieren en zet het eiwit apart.
Laat de aardappels schrikken onder koud water, schil ze en stamp ze fijn of pers ze door een aardappelpers terwijl ze nog heet zijn.
Voeg zout, nootmuskaat en 3 eidooiers toe en roer het geheel tot een gladde massa.
Vorm 20 balletjes van het aardappelmengsel.
Klop de eiwitten stijf en meng het amandelschaafsel met het paneermeel.
Rol de aardappelballetjes eerst door het eiwit en vervolgens door het amandelschaafsel.
Druk het goed aan.
Zet de balletjes ca.30 minuten in de koelkast.
Varkensfilet Voorbereiden:
Rasp de oude kaas en meng deze met 1 eidooier, een beetje marjolein en de slagroom tot een glad mengsel.
Halveer de varkensfilets en wrijf ze in met zout en peper.
Braad de filets in 2 eetlepels olie rondom aan in ca.7 minuten.
Leg de filets in een vlakke, ovenvaste schaal.
Vlees Gratiner en Balletjes Frituren:
Halveer de hamplakken en verdeel ze samen met het kaasmengsel over de filets.
Verwarm de oven voor op 200°C en bak de filets ca.12 minuten goudbruin.
Verhit 1 liter olie in een frituurpan of hoge pan tot 180°C.
Frituur de amandelballetjes portiegewijs ca. 2 minuten tot ze goudbruin zijn.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Merlot of een Pinot Noir past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pollepel
Romige Aardappel-Doperwtensoep met Crème Fraîche
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Auteur onbekend
Staafmixer of blender
pollepel
- 500 g aardappelen in stukken gesneden
- 7,5 dl groentebouillon
- 250 g diepvriesdoperwten
- 1 dl crème fraîche
- Zout en peper naar smaak
- Bieslook kervel en waterkers voor garnering
Kook de aardappelen in 7,5 dl groentebouillon gedurende 20 minuten.
Voeg de diepvriesdoperwten toe en kook deze de laatste 5 minuten mee.
Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde massa.
Zeef de soep om een gladde textuur te krijgen.
Breng de soep opnieuw aan de kook.
Voeg 1 dl crème fraîche toe en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de soep over borden en schep in elk bord 1 eetlepel crème fraîche.
Garneer met fijngehakte bieslook, kervel en waterkers.
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn, zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pollepel
Fruitige Bosbessensiroop
Een eenvoudige en smaakvolle bosbessensiroop die perfect is als topping voor pannenkoeken, flensjes of desserts.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Auteur onbekend
pan met dikke bodem
pollepel
Zeef (optioneel)
- 225 g fijne kristalsuiker
- 1½ dl water
- 225 g verse bosbessen
- Sap van 1 citroen
Doe de suiker en het water in een pan met een dikke bodem.
Verwarm het mengsel op laag vuur tot de suiker volledig is opgelost.
Voeg de bosbessen toe en roer voorzichtig.
Breng het mengsel langzaam aan de kook, al roerend.
Laat het zachtjes koken gedurende 3-5 minuten terwijl je blijft roeren.
Roer het citroensap erdoor en haal de pan van het vuur.
Laat het mengsel 5 minuten rusten.
Serveer de siroop warm als topping voor pannenkoeken of flensjes.
Deze heerlijke bosbessensiroop voegt een fruitige zoetheid toe aan warme
pannenkoeken of flensjes. Geniet van de smaak van verse bosbessen in deze eenvoudig te
maken siroop
Wijnadvies:
Deze zoete siroop combineert goed met een licht mousserende dessertwijn zoals een Moscato d’Asti of een prosecco om de fruitige tonen te accentueren.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 0.5g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 35g
Receptenplein.nl
Home / pollepel
Hartige Boerensoep met Soepkip en Vermicelli
Een rijkgevulde boerensoep met soepkip, vermicelli, champignons en verse groenten. Perfect voor koude dagen!
Servings: 6 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 soepkip
- 100 g vermicelli
- 200 g soepgroenten bijv. prei, wortel, selderij
- 100 g champignons in plakjes
- Zout en peper naar smaak
Plaats de soepkip in een grote soeppan en voeg voldoende water toe om de kip volledig te bedekken.
Breng het water aan de kook en laat de soepkip op laag vuur ongeveer 1,5 uur zachtjes trekken.
Haal de soepkip uit de pan en verwijder het vlees van de botten.
Voeg het kippenvlees terug in de pan.
Voeg de vermicelli toe aan de bouillon en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Voeg de soepgroenten en champignons toe aan de soep en laat nog 10 minuten zachtjes koken.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Serveer de soep warm met eventueel vers brood.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij deze hartige soep.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 20g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / pollepel