Chocolade Brownies
Recept afdrukken
No ratings yet

Chocolade Brownies

Chocolade. Soms moet dat gewoon even. Er wordt gezegd dat er een stofje in chocolade zit die je een gevoel van geluk geeft. Even een quote van Le Interwebz: Met chocolade is dan meteen de lekkernij genoemd die het meest in verband wordt gebracht met een geluksgevoel. Veel verschillende stoffen in chocolade zouden daarbij een rol kunnen spelen, zoals dopamine, serotonine, endorfine, anandamide, theobromine en cafeïne. De meeste van deze stoffen werken stimulerend. Dus, mits met mate is het juist heel goed om af en toe een heerlijke stukje chocolade tot je te nemen. Haleluja! Onderstaand recept is niet van mezelf.Het komt van Anna Langbein, The Free Range Cook. Een heel leuk TV-programma op 24 Kitchen. Daar zag ik het voorbij komen en heb met af en toe pauzeren en ondertussen druk noterend het recept overgenomen. Wat mij vooral aanspreekt is het gebruik van dadels, deze heerlijke kleverig zoete vruchten lenen zich hier uitermate goed voor. Met maar een heel klein beetje bloem reduceren we de koolhydraten nog een klein beetje. Maar maak je niet druk, de boter en suiker maken dat wel weer goed in vet en suikers hihi. Dit is gewoon het ultieme 'Guilty Pleasure' eten wat je daarom ook nodig hebt in je leven. Punt. Het recept is in cups, want ze is nu eenmaal uit New Zealand. Neem een maatbeker waar cups op staan aangegeven (ik heb speciale cups maatscheppen van de Action) of doe het zoals het eigenlijk hoort. Neem een mok. En dat is dan je maatbeker.
Recept categorieën: Cake, Cupcakes / Muffins, Gebak
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 Cups dadels gehakte / liefst de ongezoete, maar ik heb zelf ook gezoete gebruikt. Die weken iets minder goed zacht, vandaar dat je ze dan even in de keukenmachine doet
  • ¾ Cup water Kokend
  • 200 gram ongezouten roomboter in blokjes op kamertemperatuur
  • 2 Cups witte basterdsuiker
  • 4 Eieren
  • 1 Cup cacaopoeder
  • 1 Cup bloem
  • 1 TL Bakpoeder
  • 1 TL baking soda
  • 1 EL Vanille extract
  • 250 gram Pure Chocolade in stukjes gehakt

Instructies

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven op 160 graden
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier

Bereiding:

  • Hak de dadels in kleine stukjes met een mes.
  • Doe ze in de kom samen met het kokende water en 1 TL Baking Soda.
  • Goed doorroeren en dan de boter erbij doen. Wederom goed doorroeren om de boter te laten smelten.
  • Laat dit mengsel 10 minuten staan.
  • Kiep het in de kom met messen van je staafmixer (of keukenmachine) en hak en mix dit tot een smeuiig beslag.
  • Er mogen gerust nog kleine stukjes dadel in zitten, het hoeft geen glad beslag te worden maar het moet wel goed vermengd zijn met elkaar.
  • Laat het nog even 5 minuten staan.
  • Met een stevige houten lepel roer je nu de suiker erdoor.
  • Tussen alle fasen van ingrediënten toevoegen moet je goed doorroeren totdat het ingrediënt is opgenomen in het beslag.
  • Voeg de eieren toe, roer goed door.
  • Voeg de Cacaopoeder toe, doe dit in fases want het stuift nogal.
  • Meng de bloem met het bakpoeder, voeg dit ook toe in fases aan het beslag.
  • Roer het Vanille extract erbij en als laatste de gehakte stukjes chocolade.
  • Kiep je beslag in de bakvorm, verdeel alles mooi gelijk en bak in de oven op 160 graden voor zo'n 55 à 60 minuten. (beetje afhankelijk van je oven, de mijne is oud en sloom dus ik doe 60 minuten.)
  • Na het bakken laat je het heel even afkoelen op een rooster totdat je de onderkant van de bakvorm kan aanraken.
  • Dan kiep je hem uit de vorm op een snijplank, leg daar een tweede snijplank bovenop en keer het nog een keer om zodat de bovenkant weer boven is.
  • Je kunt er nu voor kiezen om de bovenkant licht in te smeren met wat gesmolten boter en te bestuiven met cacaopoeder.
  • Wanneer hij volledig afgekoeld is (ja dit is een test van je geduld!) kan je hem in blokjes snijden. Ik snijd altijd de buitenste randen er even af omdat ik dat mooier vind.
  • Maar deze randjes zijn ook erg lekker hoor.
  • Niet weggooien, gewoon lekker opsnoepen.

Brownies met Sinaasappel marmelade
Recept afdrukken
No ratings yet

Brownies met Sinaasappel marmelade

Lees meer: https://www.mijnzuskooktvandaag.nl/products/brownies-met-sinaasappel-marmelade/
Ik liep al een poos met het idee om Sinaasappel marmelade te verwerken in mijn Brownie recept. Chocolade en Sinaasappel gaan heel erg goed samen. Omdat het originele recept al gemaakt wordt met dadels waar een smeuiige massa van gemaakt wordt zou het volgens mij heel goed gaan om hier een deel te vervangen voor Sinaasappel marmelade. Dat vervangen is toevoegen geworden, want marmelade is stevig wanneer afgekoeld dus het zou er niet natter van worden. Met het sap wat in het blikje Mandarijntjes zit heb ik een gelei gemaakt om de Sinaasappel smaken te versterken.
Onderstaand het originele recept van de gewone Brownies met de toevoegingen voor deze overheerlijk Sinaasappel Brownie.
Recept categorieën: Cake, Cupcakes / Muffins, Gebak
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 Cups dadels gehakte / liefst de ongezoete, maar ik heb zelf ook gezoete gebruikt. Die weken iets minder goed zacht, vandaar dat je ze dan even in de keukenmachine doet
  • ¾ Cup water Kokend
  • 1 pot Sinaasappeal Marmelade 370 gr.
  • 1 TL Sinaasappel smaakstof optioneel
  • 200 gram Ongezouten roomboter - in blokjes op kamertemperatuur
  • 2 Cups Witte Basterdsuiker
  • 4 Eieren
  • 1 Cup Cacaopoeder
  • 1 Cup Bloem
  • 1 TL Bakpoeder
  • 1 TL Baking Soda
  • 250 gram Pure Chocolade - in stukjes gehakt
  • 1 blikje Mandarijntjes
  • 2 velletjes Gelatine
  • 2 EL Suiker

Instructies

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven op 150 graden
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier

Bereiding:

  • Hak de dadels in kleine stukjes met een mes.
  • Doe ze in de kom samen met het kokende water en 1 TL Baking Soda.
  • Goed doorroeren en dan de boter erbij doen.
  • Wederom goed doorroeren om de boter te laten smelten.
  • Laat dit mengsel 10 minuten staan.
  • Kiep het in de kom met messen van je staafmixer (of keukenmachine) en hak en mix dit tot een smeuïg beslag.
  • Er mogen gerust nog kleine stukjes dadel in zitten, het hoeft geen glad beslag te worden maar het moet wel goed vermengd zijn met elkaar.
  • Laat het nog even 5 minuten staan.
  • Met een stevige houten lepel roer je nu de suiker en ¾ cup Marmelade erdoor.
  • Tussen alle fasen van ingrediënten toevoegen moet je goed doorroeren totdat het ingrediënt is opgenomen in het beslag.
  • Voeg de eieren toe, roer goed door.
  • Voeg de Cacaopoeder toe, doe dit in fases want het stuift nogal.
  • Meng de bloem met het bakpoeder, voeg dit ook toe in fases aan het beslag.
  • Roer het Sinaasappel smaakstof erbij en als laatste de gehakte stukjes chocolade.
  • Kiep je beslag in de bakvorm, verdeel alles mooi gelijk en bak in de oven op 150 graden voor zo'n 70 à 75 minuten.
  • Na het bakken laat je het heel even afkoelen op een rooster totdat je de onderkant van de bakvorm kan aanraken.
  • Dan kiep je hem uit de vorm op een snijplank, leg daar een tweede snijplank bovenop en keer het nog een keer om zodat de bovenkant weer boven is.
  • Laat hem volledig afkoelen. Snij de zijkanten er af.
  • Tijdens het afkoelen maak je de gelei.
  • Week 2 blaadjes gelei in koud water tot ze zacht zijn. Minimaal 5 minuten.
  • Giet de mandarijn partjes af in een zeef en vang het vocht op.
  • Als het goed is heb je ongeveer 150 ml anders even aanvullen met water.
  • Doe het vocht in een klein pannetje met 2 eetlepels suiker en verwarm dit op een zacht pitje. Zodra het kookt haal je het van het vuur en roer de gelei erdoor tot het oplost, doe nu ook de marmelade erbij.
  • Heel goed roeren tot alles vermengd is met elkaar.
  • Giet het in een diep bord of platte schaal zodat het snel afkoelt, zet in de koelkast totdat het bijna opgestijfd is (regelmatig checken dus maar het kan wel een poos duren)
  • Wanneer het al redelijk dik is verdeel je het over de brownies.
  • Het moet al echt dik zijn anders trekt het gewoon in de brownie en dat willen we niet.
  • Snij de Brownies en leg een mandarijntje op elk stukje.
  • Laat het nog een poos rusten (in de koelkast) totdat de gelei volledig gestold is.