Recept afdrukken
No ratings yet

Lasagne van Groenten

Recept categorieën: Groenten, Pasta
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 6
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor de tomatensaus:

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 1 ½ kg rijpe tomaten in blokjes, zaadjes en vocht verwijderd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 bosjes basilicum grof gesneden
  • Zout peper, suiker

Groenten:

  • 2 aubergines
  • 2 courgettes
  • 2 rode paprika's

Overige ingrediënten:

  • 500 g mozzarella
  • 250 g lasagnevellen zelfgemaakt of pak
  • 4 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas

Instructies

Voorbereiden:

  • Tomatensaus: In een pan met dikke bodem in 3 eetlepels olie sjalot en knoflook 5 minuten zacht bakken.
  • Voeg tomaat, knoflook, oregano en 1 bosje basilicum toe.
  • Laat 30 minuten zacht stoven.
  • Zeef de tomatenmoes boven een andere pan.
  • Kook de puree zachtjes in tot 5 dl dikke saus.
  • Breng op smaak met zout, peper en een mespunt suiker.
  • Laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Schil de aubergines en snijd ze in plakken van 1/2 cm dik.
  • Bestrijk beide zijden met de rest van de olie en bestrooi met zout en peper.
  • Leg ze dakpansgewijs in een grote ovenschaal, schenk er een scheutje water over en dek af met aluminiumfolie.
  • Stoom de aubergines in de oven gedurende 30 minuten gaar.
  • Dep de plakken droog met keukenpapier en laat afkoelen.
  • Snijd de ongeschilde courgettes in plakken van 3 mm dik.
  • Gaar ze op dezelfde manier als de aubergines in de oven gedurende 20 minuten.
  • Rooster de paprika's onder de grill, in een hete oven of boven een gasvlam tot de schil zwart is.
  • Laat ze uitdampen in een plastic zak en verwijder de schil.
  • Snijd de paprika's in vieren, verwijder de zaadjes en laat ze afkoelen.

Maken:

  • Snijd de mozzarella in dunne plakjes.
  • Maak laagjes in de ovenschaal: begin met 1/4 van de tomatensaus, gevolgd door 1/3 van de lasagnevellen, aubergine (eerste keer), basilicumblaadjes en 1/3 van de mozzarella.
  • Herhaal deze laagjes 2 keer, maar gebruik courgette in plaats van aubergine de eerste keer en paprika de tweede keer.
  • Eindig met een laag tomatensaus.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C, strooi de Parmezaanse kaas over de lasagne en bak gedurende 45 minuten.

Notities

Serveer de lasagne in brede repen gesneden met stokbrood en een groene salade. Geniet ervan!

Recept afdrukken
No ratings yet

Groentelasagne

Recept categorieën: Groenten, Salade
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 1,5 kg rijpe tomaten in blokjes (zonder zaadjes en vocht)
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 bosjes basilicum grof gesneden
  • Peper & zout naar smaak
  • Suiker naar smaak
  • 2 aubergines
  • 2 courgettes
  • 2 paprika's
  • 500 gram mozzarella
  • 250 gram lasagnevellen zelfgemaakt of uit een pak
  • 4 eetlepels versgeraspte Parmezaan

Instructies

Voorbereiden van de tomatensaus:

  • Verhit 3 eetlepels olie in een pan met dikke bodem en bak de sjalotten en knoflook zacht gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de tomaten, knoflook, oregano en een bosje basilicum toe.
  • Laat het geheel ongeveer 30 minuten zachtjes sudderen.
  • Zeef de tomatensaus boven een andere pan.
  • Kook de saus in tot ongeveer 5 dl en breng op smaak met zout, peper en een snufje suiker.
  • Laat afkoelen.

Voorbereiden van de groenten:

  • Schil en snijd de aubergines in plakken van 1/2 cm dik.
  • Bestrijk met olie, bestrooi met zout en peper en leg ze dakpansgewijs in een grote ovenschaal.
  • Stoom ze in de oven gedurende 30 minuten.
  • Snijd de ongeschilde courgettes in plakken van 3 mm dik en stoom ze op dezelfde manier in de oven gedurende ongeveer 20 minuten.
  • Rooster de paprika's, verwijder de schil en snijd ze in vieren.
  • Laat afkoelen.

Opbouw van de lasagne:

  • Snijd de mozzarella in dunne plakjes.
  • Maak laagjes in de ovenschaal: begin met 1/4 van de tomatensaus, dan 1/3 van de lasagnevellen, aubergine (1e keer), basilicum en 1/3 van de mozzarella.
  • Herhaal dit 2 keer, waarbij je de courgette (1e keer) en paprika (2e keer) gebruikt.
  • Eindig met een laag tomatensaus.
  • Bereiden van de lasagne:
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Bestrooi de lasagne met Parmezaanse kaas.
  • Bak de lasagne gedurende ongeveer 45 minuten in de oven tot deze gaar is.

Serveren:

  • Snijd de lasagne in brede repen en serveer met stokbrood en een groene salade.

Notities

Experimenteer met andere groenten zoals champignons, spinazie of gegrilde courgette voor variatie in de lasagne.
Geniet van deze heerlijke groentelasagne, perfect voor vegetariërs en liefhebbers van smaakvolle, kleurrijke gerechten!