Rol van rosbief met rozemarijn

Rol van rosbief met rozemarijn

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • rollade (opbind)touw, vleesthermometer

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel schoongeboend
  • 4 el verse rozemarijn fijngehakt
  • 3 tenen knoflook fijngehakt
  • 2 tl zwarte peper versgemalen
  • 1 stuk rosbief van 750 g
  • 4 el olijfolie

Instructies

Voorbereiden:

  • Rasp de oranje schil dun van de sinaasappel.
  • Pers de vrucht uit.
  • Meng de geraspte sinaasappelschil met de rozemarijn, knoflook en 1 tl peper.
  • Leg de rosbief op een plank en snijd hem op twee derde van de hoogte tot op 2 cm van de rand in.
  • Klap de rosbief open en snijd hem nu vanaf de binnenkant op een derde van de hoogte in en klap ook dit stuk naar buiten.
  • Zo ontstaat een lange lap vlees.
  • Bestrooi het vlees met zout en verdeel het rozemarijnmengsel erover.
  • Druppel er 1 el olijfolie over. Rol het vlees nu stevig op, begin aan een korte kant. Bind het vlees elke 2 cm op met het rolladetouw.
  • Laat het vlees nog 1 uur bij kamertemperatuur liggen.
  • Zo kan de smaak van het rozemarijnmengsel in het vlees trekken.]

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 225°c
  • Wrijf de rosbief aan de buitenkant in met zout, de rest van de peper en olijfolie.
  • Leg de rosbief in een braadslede. (Steek de vleesthermometer tot midden in het vlees.)
  • Zet de braadslede op het rooster, iets onder het midden in de oven en laat het vlees in 10 minuten rondom bruin worden.
  • Schenk het sinaasappelsap in de braadslede.
  • Schakel de oven terug naar 175 °C en braad het vlees nog ca. 15 min. tot het
  • vanbinnen net rosé is (kerntemperatuur 45 °C).
  • Leg het stuk vlees op een schaal en laat het onder aluminiumfolie 10 min. rusten. Schenk 2 el water in de braadslede en roer de aanbaksels los.
  • Schenk het vocht in een steelpan en kook dit in ca. 2 min. tot een lekkere jus.
  • Snijd het vlees in dunne plakken en serveer de jus erbij.
  • Lekker met couscoussalade met broccoli en romaatjes uit de oven.

Notities

Romaatjes uit de oven:
Schep 250 g romaatjes door het braadvocht op het moment dat de
oventemperatuur wordt verlaagd tot 175°c
Schep de romaatjes weer uit het braadvocht voordat dit wordt ingekookt.
Rozemarijn en sinaasappel: misschien een onverwachte, maar wel een zeer geslaagde smaakcombinatie.