Tiramisu met marmerspiegel
Servings: 12 stukken
Calories:
Equipment
- Springvorm 26 cm diameter
Ingrediënten
Ingrediënten voor de biscuit:
- 5 eieren
- 150 gram suiker
- 100 gram bloem
- 50 gram maizena
- 50 gram cacaopoeder
- 1 koffielepel bakpoeder
- Een scheutje vanille extract of voeg de zaadjes van een vanillestokje toe bij de eieren en de suiker.
Voor de vulling:
- 250 gram mascarpone
- 50 ml slagroom
- 3 eierdooiers De eiwitten kun je invriezen
- 40 gram suiker
- 10 ml Amaretto di Saronno
- 5 ml cognac
- 3 vellen gelatine of gelatine 6 gr poeder
- 150 gram half opgeklopte slagroom
Voor de siroop:
- 200 ml water
- Suiker 150 g
- een kop sterke koffie
- Amaretto di Saronno
- Scheutje cognac
Ingrediënten voor de witte marmerspiegel:
- 50 ml water
- Suiker 100 g
- 100 gram glucosestroop
- 65 gram gecondenseerde melk
- 100 gram witte chocolade in stukjes
- 3 gelatine vellen of 6 gr gelatinepoeder uitgelekt en opgelost in 35 ml heet water.
- eventueel witte kleurstof geschikt voor voeding
Voor de chocoladespiegel:
- 60 ml slagroom
- 90 gram suiker
- 75 ml water
- 30 gram ongezoet cacaopoeder
- 1 gelatineblaadje of 3 gr gelatinepoeder uitgelekt en opgelost in 35 ml heet water.
Instructies
- Werkwijze biscuit:
- Warm de oven voor op 180°C
- Splits de eieren en klop de eidooiers samen met 2 eetlepels suiker au bain-marie tot een temperatuur van 50°C.
- Neem de eidooiers van het vuur en klop ze tot een stevige ruban.
- Neem een vetvrije kom en klop hier in de eiwitten stijf met de suiker die je gedeeltelijk steeds toevoegt.
- Wanneer je een mooie stijve, glanzende massa hebt verdeel je 1/3 hiervan met de ruban.
- Neem een spatel en schep het eiwit er voorzichtig onder.
- Leg de rest van het eiwit er boven op.
- Neem de bloem, maizena, cacaopoeder en bakpoeder en zeef dit uit boven de kom.
- Spatel de bloem er voorzichtig onder tot je een mooie luchtige massa hebt.
- Neem een bakblik en bekleed dit met bakpapier.
- Vul deze met het beslag en strijk het glad uit over het bakpapier.
- Bak af in ca 6 tot 8 minuten.
- Haal na het bakken de plaat uit de oven en haal de biscuit onmiddellijk van de bakplaat en laat de biscuit zo afkoelen.
- Wanneer de biscuit is afgekoeld steek je er 2 platen uit van 16 cm doorsnede.
- Je kunt ook een springvorm van 18 cm doorsnede gebruiken om de biscuit in te bakken maar vul de springvorm dan ongeveer tot de helft, niet meer !
- Bak de taart gaar in ca 25 minuutjes.
- Doe altijd de prikkertest.
Werkwijze siroop:
- Breng de suiker met het water aan de kook en laat even inkoken tot het donkerbruin is.
- Blus af met de koffie en roer door.
- Haal van het vuur af en voeg de amaretto en cognac toe.
- Roer door en schenk het in een flesje of pot en laat afkoelen.
Werkwijze mascarponevulling:
- Meng de 50 ml room met de mascarpone en roer het geheel door met een spatel totdat het goed gemengd is.
- Doe de eieren met de suiker in een kom en verwarm deze onder voortdurend kloppen au bain-marie.
- Wanneer de temperatuur wat oploopt doe je de uitgeknepen gelatine blaadjes erbij en klop je nog even door.
- Giet het geheel nu over naar de Kitchenaid (keukenmachine) en klop het tot een luchtige koude ruban.
- Voeg de mascarpone / slagroom toe en roer door.
- Klop de resterende slagroom half stijf op en spatel de helft onder het mengsel.
- Voeg nu de rest van de slagroom toe en spatel onder.
- Vul een spuitzak met de vulling en zet het in de koelkast om op te stijven.
Opbouw taart:
- Neem een inox ring van 20 cm doorsnede en zet er een plastic randje of bakpapier tegenaan.
- Leg de bodem van chocolade (deze heeft een doorsnede van 18 cm) erin.
- Besprenkel met koffie/amaretto siroop.
- Neem een spuitzak en vul deze met het mascarpone mengsel.
- Spuit nu de crème langs de randen zodat deze volledig gevuld zijn.
- Spuit nu een laag over de bodem zodat deze bedekt is.
- Leg de 2de laag biscuit erop.
- Besprenkel met koffie/amaretto siroop.
- Spuit nu weer eerst de randen dicht en dan pas de laag biscuit.
- Neem een paletmes en strijk nu eerst de randen dicht. Je gaat dus van het midden (ca 4 cm van de rand) af naar de rand toe strijken.
- Dan neem je ook de rest van de crème mee.
- Strijk altijd van het midden naar buiten toe zodat de randen goed gevuld zijn.
- De crèmelaag moet helemaal glad zijn.
- Zet de taart nu 4 à 5 uur in de diepvries totdat hij helemaal bevroren is.
- Maak ondertussen de witte en chocoladespiegel zodat deze al iets kunnen afkoelen.
Werkwijze voor de witte chocoladespiegel:
- Doe de gecondenseerde melk in een kom.
- Doe de glucosestroop in een pan.
- Voeg het water en de suiker toe.
- Roer het geheel door en verwarm tot 103°C.
- Schenk nu de stroop bij de gecondenseerde melk en roer door.
- Voeg de witte chocolade in stukjes toe en roer de saus glad.
- Knijp de gelatine uit en verwarm deze even tot ze volledig vloeibaar is.
- Schenk de gelatine bij het mengsel.
- Schenk er enkele druppels witte kleurstof bij en roer goed door.
- Dit kun je het beste even met een staafmixer doen.
- Zet dit aan de kant en maak nu de chocolade glazuur.
Werkwijze voor de chocoladespiegel:
- Meng de suiker, de slagroom en water in een pan.
- Verwarm en voeg de cacao toe.
- Verwarm tot 103°C.
- Laat afkoelen tot 60°C en voeg dan de gelatine toe en roer goed door met een staafmixer.
- Laat de chocoladespiegels afkoelen en als de taart bevroren is dan kun je verder gaan met de afwerking.
- Neem een schaal, een taartrooster en een pan of kom met rechte onderkant.
- Zet hierop de taart en ontvorm de taart.
- Haal het plastic laagje voorzichtig van de rand.
- Neem nu een lepel van de chocoladespiegel en laat die in dunne straaltjes vallen over de witte chocoladespiegel zodat er een soort kringetjes oftewel een spinnenweb ontstaat. Gebruik ca 3 eetlepels om dit te doen.
- Neem nu een stokje en en trek lijntjes van links naar rechts en van boven naar beneden.
- Je mag het mengsel niet te zeer met elkaar vermengen want dan gaat het resultaat verloren.
- Schenk dit mengsel nu over de bevroren taart en zie hoe de gemarmerde spiegel ontstaat.
- Werk af met enkele luxe chocoladekrullen aan de bovenkant.
- Aan de zijkant kun je eventueel ronde chocolaatjes plakken.
- Zet de taart in de koelkast totdat je hem gaat serveren.