Tiramisu met marmerspiegel

Tiramisu met marmerspiegel

Recept categorieën: Taart
Servings: 12 stukken
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Springvorm 26 cm diameter

Ingrediënten

Ingrediënten voor de biscuit:

  • 5 eieren
  • 150 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • 50 gram maizena
  • 50 gram cacaopoeder
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • Een scheutje vanille extract of voeg de zaadjes van een vanillestokje toe bij de eieren en de suiker.

Voor de vulling:

  • 250 gram mascarpone
  • 50 ml slagroom
  • 3 eierdooiers De eiwitten kun je invriezen
  • 40 gram suiker
  • 10 ml Amaretto di Saronno
  • 5 ml cognac
  • 3 vellen gelatine of gelatine 6 gr poeder
  • 150 gram half opgeklopte slagroom

Voor de siroop:

  • 200 ml water
  • Suiker 150 g
  • een kop sterke koffie
  • Amaretto di Saronno
  • Scheutje cognac

Ingrediënten voor de witte marmerspiegel:

  • 50 ml water
  • Suiker 100 g
  • 100 gram glucosestroop
  • 65 gram gecondenseerde melk
  • 100 gram witte chocolade in stukjes
  • 3 gelatine vellen of 6 gr gelatinepoeder uitgelekt en opgelost in 35 ml heet water.
  • eventueel witte kleurstof geschikt voor voeding

Voor de chocoladespiegel:

  • 60 ml slagroom
  • 90 gram suiker
  • 75 ml water
  • 30 gram ongezoet cacaopoeder
  • 1 gelatineblaadje of 3 gr gelatinepoeder uitgelekt en opgelost in 35 ml heet water.

Instructies

  • Werkwijze biscuit:
  • Warm de oven voor op 180°C
  • Splits de eieren en klop de eidooiers samen met 2 eetlepels suiker au bain-marie tot een temperatuur van 50°C.
  • Neem de eidooiers van het vuur en klop ze tot een stevige ruban.
  • Neem een vetvrije kom en klop hier in de eiwitten stijf met de suiker die je gedeeltelijk steeds toevoegt.
  • Wanneer je een mooie stijve, glanzende massa hebt verdeel je 1/3 hiervan met de ruban.
  • Neem een spatel en schep het eiwit er voorzichtig onder.
  • Leg de rest van het eiwit er boven op.
  • Neem de bloem, maizena, cacaopoeder en bakpoeder en zeef dit uit boven de kom.
  • Spatel de bloem er voorzichtig onder tot je een mooie luchtige massa hebt.
  • Neem een bakblik en bekleed dit met bakpapier.
  • Vul deze met het beslag en strijk het glad uit over het bakpapier.
  • Bak af in ca 6 tot 8 minuten.
  • Haal na het bakken de plaat uit de oven en haal de biscuit onmiddellijk van de bakplaat en laat de biscuit zo afkoelen.
  • Wanneer de biscuit is afgekoeld steek je er 2 platen uit van 16 cm doorsnede.
  • Je kunt ook een springvorm van 18 cm doorsnede gebruiken om de biscuit in te bakken maar vul de springvorm dan ongeveer tot de helft, niet meer !
  • Bak de taart gaar in ca 25 minuutjes.
  • Doe altijd de prikkertest.

Werkwijze siroop:

  • Breng de suiker met het water aan de kook en laat even inkoken tot het donkerbruin is.
  • Blus af met de koffie en roer door.
  • Haal van het vuur af en voeg de amaretto en cognac toe.
  • Roer door en schenk het in een flesje of pot en laat afkoelen.

Werkwijze mascarponevulling:

  • Meng de 50 ml room met de mascarpone en roer het geheel door met een spatel totdat het goed gemengd is.
  • Doe de eieren met de suiker in een kom en verwarm deze onder voortdurend kloppen au bain-marie.
  • Wanneer de temperatuur wat oploopt doe je de uitgeknepen gelatine blaadjes erbij en klop je nog even door.
  • Giet het geheel nu over naar de Kitchenaid (keukenmachine) en klop het tot een luchtige koude ruban.
  • Voeg de mascarpone / slagroom toe en roer door.
  • Klop de resterende slagroom half stijf op en spatel de helft onder het mengsel.
  • Voeg nu de rest van de slagroom toe en spatel onder.
  • Vul een spuitzak met de vulling en zet het in de koelkast om op te stijven.

Opbouw taart:

  • Neem een inox ring van 20 cm doorsnede en zet er een plastic randje of bakpapier tegenaan.
  • Leg de bodem van chocolade (deze heeft een doorsnede van 18 cm) erin.
  • Besprenkel met koffie/amaretto siroop.
  • Neem een spuitzak en vul deze met het mascarpone mengsel.
  • Spuit nu de crème langs de randen zodat deze volledig gevuld zijn.
  • Spuit nu een laag over de bodem zodat deze bedekt is.
  • Leg de 2de laag biscuit erop.
  • Besprenkel met koffie/amaretto siroop.
  • Spuit nu weer eerst de randen dicht en dan pas de laag biscuit.
  • Neem een paletmes en strijk nu eerst de randen dicht. Je gaat dus van het midden (ca 4 cm van de rand) af naar de rand toe strijken.
  • Dan neem je ook de rest van de crème mee.
  • Strijk altijd van het midden naar buiten toe zodat de randen goed gevuld zijn.
  • De crèmelaag moet helemaal glad zijn.
  • Zet de taart nu 4 à 5 uur in de diepvries totdat hij helemaal bevroren is.
  • Maak ondertussen de witte en chocoladespiegel zodat deze al iets kunnen afkoelen.

Werkwijze voor de witte chocoladespiegel:

  • Doe de gecondenseerde melk in een kom.
  • Doe de glucosestroop in een pan.
  • Voeg het water en de suiker toe.
  • Roer het geheel door en verwarm tot 103°C.
  • Schenk nu de stroop bij de gecondenseerde melk en roer door.
  • Voeg de witte chocolade in stukjes toe en roer de saus glad.
  • Knijp de gelatine uit en verwarm deze even tot ze volledig vloeibaar is.
  • Schenk de gelatine bij het mengsel.
  • Schenk er enkele druppels witte kleurstof bij en roer goed door.
  • Dit kun je het beste even met een staafmixer doen.
  • Zet dit aan de kant en maak nu de chocolade glazuur.

Werkwijze voor de chocoladespiegel:

  • Meng de suiker, de slagroom en water in een pan.
  • Verwarm en voeg de cacao toe.
  • Verwarm tot 103°C.
  • Laat afkoelen tot 60°C en voeg dan de gelatine toe en roer goed door met een staafmixer.
  • Laat de chocoladespiegels afkoelen en als de taart bevroren is dan kun je verder gaan met de afwerking.
  • Neem een schaal, een taartrooster en een pan of kom met rechte onderkant.
  • Zet hierop de taart en ontvorm de taart.
  • Haal het plastic laagje voorzichtig van de rand.
  • Neem nu een lepel van de chocoladespiegel en laat die in dunne straaltjes vallen over de witte chocoladespiegel zodat er een soort kringetjes oftewel een spinnenweb ontstaat. Gebruik ca 3 eetlepels om dit te doen.
  • Neem nu een stokje en en trek lijntjes van links naar rechts en van boven naar beneden.
  • Je mag het mengsel niet te zeer met elkaar vermengen want dan gaat het resultaat verloren.
  • Schenk dit mengsel nu over de bevroren taart en zie hoe de gemarmerde spiegel ontstaat.
  • Werk af met enkele luxe chocoladekrullen aan de bovenkant.
  • Aan de zijkant kun je eventueel ronde chocolaatjes plakken.
  • Zet de taart in de koelkast totdat je hem gaat serveren.