Krip (Runderstoofpot met Ui)

Krip (Runderstoofpot met Ui)

Een traditioneel Brabants stoofgerecht van runderpoelet en uien, langzaam gestoofd tot een smaakvolle maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Stoofpan met dikke bodem

Ingrediënten

  • 1 kg runderpoelet in grove stukken
  • 500 g uien
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • 50 g boter
  • Water of bouillon

Instructies

  • Snijd de uien in schijfjes.
  • Verhit de boter in de stoofpan.
  • Voeg de uien toe en fruit ze licht aan.
  • Voeg het runderpoelet toe aan de pan.
  • Voeg zout, peper en nootmuskaat toe.
  • Voeg een klein beetje water (of bouillon) toe, zodat het vlees net onder staat.
  • Breng aan de kook en laat het geheel 2-2,5 uur zachtjes stoven op een laag vuur.
  • Roer af en toe en zorg ervoor dat het vlees onder het vocht blijft staan.
  • Het vocht zal door de uien enigszins gebonden worden.

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen, rodekool, appelmoes of snijbonen. Soms wordt het vlees eerst aangebakken in hete boter voordat het water en de overige ingrediënten worden toegevoegd.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Bordeaux.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g