Smurfentaart
Calories:
Equipment
- taartenvorm
- corn, of pannenlikker
Ingrediënten
Taartendeeg (gistdeeg):
- 250 g bloem
- 65 ml water
- 1 ei
- 10 g verse gist
- 12 g suiker
- 12 g zout
- 100 g boter
Vulling: (voor 2 taarten)
- 150 g abrikozenconfituur
- 3 dl slagroom
- 30 g poedersuiker
- witte chocoladeschilfers
Instructies
Bereiding taartendeeg:
- Los de gist op in het water en voeg er het losgeklopt ei bij.
- Zeef de bloem en giet uit op werkblad.
- Maak een bloemkring.
- Strooi de suiker op de rand.
- Leg het zout aan de buitenzijde van de bloemkring.
- Snij de malse boter in blokjes en leg op de randen.
- Giet het water met de gist en het ei in het midden van de bloemkring.
- Meng met de vingertoppen de ingrediënten van binnen naar buiten.
- Voeg stelselmatig meer en meer bloem toe en kneed enkele minuutjes tot een homogeen deeg.
- Maar zeker niet langer dan 5 minuutjes, anders wordt het deeg te elastisch.
- Verdeel het deeg in 2 stukken.
- Maak er een bolletje van en pak het in met plastic folie.
- Laat het deeg een kwartiertje rusten in de koelkast.
- Kwast een taartvorm in met malse boter.
- Neem een bolletje deeg en rol het uit tot 3 à 4 mm dikte.
- Hou een beetje deeg apart voor de bandjes die de rand zullen komen.
- Bekleed de taartvorm met het deeg.
- Duw het deeg goed aan.
- Laat even rusten.
- Duw het overtollige deeg met de binnenkant van je handen van de taartvorm.
- Duw het overtollige deeg met de binnenkant van je handen van de taartvorm.
- Haal met je duim het deeg rondom ietsje naar boven zodat het deeg enkele millimeters boven de taartvorm uitsteekt.
- Doreer de randen met wat losgeklopt eigeel met scheutje melk
- Verdeel de abrikozenconfituur over de taart.
- Warm de oven voor op 230°C en bak af in 15 minuten.
- Ontvorm meteen en laat afkoelen op een rooster.
- Klop de slagroom met de poedersuiker tot stevige pieken.
- Strijk met een corn of plastic schraper de slagroom op de taart.
- Schraap witte chocoladeschilfers van een blok of gebruik kant-en klare schilfers en strooi royaal over de taart.
- Bestrooi de taart met poedersuiker en hou koel tot gebruik.