Moppentaart

 

moppentaart

Moppentaart

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Benodigheden voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • 4 gram droge gist
  • 30 gram kristalsuiker
  • 2 gram zout
  • 40 gram boter gesmolten
  • 2 kleine eitjes
  • Vanille extract
  • 25 gram melk handwarm
  • Een bakvorm voor vlaaien met losse bodem

Voor de banketbakkersroom:

  • 500 ml melk
  • 50 gram puddingpoeder
  • 125 gram suiker
  • 1 eidooier
  • 23 el opgeklopte slagroom

Voor de chantilly room:

  • 500 ml slagroom 40 % vetgehalte
  • 25 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Zaadjes van 1 vanillestokje

Instructies

  • Maak als eerste de banketbakkersroom.
  • Deze moet namelijk volledig afgekoeld zijn om de vlaai te vullen.
  • Maak de banketbakkersroom door een groot gedeelte van de melk met de suiker aan de kook te brengen.
  • Het andere restje melk meng je met de eidooiers en het puddingpoeder tot een papje.
  • Wanneer de melk kookt voeg je een scheutje kokende melk toe aan het papje, roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw aan de kook.
  • Als de pudding verdikt is schenk je deze in een schaal en dek je de pudding ( niet de schaal ) af met plastic folie.
  • Laat hem zo in de koelkast afkoelen.
  • Nu ga je het deeg maken voor de bodem.
  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Doe alle ingrediënten behalve de melk in de kom van de Kitchenaid en laat de machine al eens kneden.
  • Voeg de melk beetje bij beetje toe en laat kneden.
  • Het deeg is goed wanneer het los komt van de kom.
  • Het deeg mag niet te droog zijn maar ook niet te nat.
  • Voel dus regelmatig aan het deeg.
  • Bebloem je werkblad en kneed het deeg nog eens handmatig door.
  • Maak een bal van het deeg en leg het in een kom, dek af met plastic folie en laat het rijzen totdat het deeg in volume verdubbeld is.
  • Kneed na rijzing het deeg nog eens door en rol het dan uit tot een mooie lap die iets groter is dan je bakvorm.
  • Leg het deeg in de bakvorm en prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Rol met je deegroller over de randen van de bakvorm zodat je de randen mooi afsnijd.
  • Leg nu een vel bakpapier op de bodem en beleg met bakparels.
  • Bak de bodem nu blind gaar in ca 20 à 25 minuutjes.
  • Verwijder de bakparels na het bakken en laat de vlaai volledig afkoelen.
  • Terwijl de bodem en de pudding afkoelen kun je de kom waarin je de Chantilly room gaat maken koud zetten in de koelkast.
  • Deze moet echt ijskoud zijn wanneer je hem gaat gebruiken.
  • Afwerking vlaai:
  • Neem de pudding erbij en klop deze even door tot je een mooie créme krijgt.
  • Klop er nu de 2 à 3 el slagroom onder en leg de pudding op de vlaai.
  • Strijk met een paletmes de pudding mooi egaal uit.
  • Neem de ijskoude kom en doe hierin de slagroom.
  • Voeg de zaadjes van het vanillestokje toe en begin met het kloppen van de slagroom.
  • Wanneer de slagroom lobbig wordt ( yoghurtdikte ) doe je er de poedersuiker en de vanillesuiker bij.
  • Klop nu de slagroom verder stijf. K
  • ijk uit dat je niet te ver klopt !
  • De slagroom heeft maar enkele seconde nodig om om te slaan naar boter.
  • Doe de slagroom in een spuitzak met een rond spuitmondje.
  • Spuit nu de moppen op de taart.
  • Werk af met poedersuiker langs de randen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Taart
Land van herkomst België