Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
Benodigheden voor het deeg:
- 250 gram bloem
- 4 gram droge gist
- 30 gram kristalsuiker
- 2 gram zout
- 40 gram boter gesmolten
- 2 kleine eitjes
- Vanille extract
- 25 gram melk handwarm
- Een bakvorm voor vlaaien met losse bodem
Voor de banketbakkersroom:
- 500 ml melk
- 50 gram puddingpoeder
- 125 gram suiker
- 1 eidooier
- 23 el opgeklopte slagroom
Voor de chantilly room:
- 500 ml slagroom 40 % vetgehalte
- 25 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- Zaadjes van 1 vanillestokje
Instructies
- Maak als eerste de banketbakkersroom.
- Deze moet namelijk volledig afgekoeld zijn om de vlaai te vullen.
- Maak de banketbakkersroom door een groot gedeelte van de melk met de suiker aan de kook te brengen.
- Het andere restje melk meng je met de eidooiers en het puddingpoeder tot een papje.
- Wanneer de melk kookt voeg je een scheutje kokende melk toe aan het papje, roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw aan de kook.
- Als de pudding verdikt is schenk je deze in een schaal en dek je de pudding ( niet de schaal ) af met plastic folie.
- Laat hem zo in de koelkast afkoelen.
- Nu ga je het deeg maken voor de bodem.
- Verwarm de oven voor op 180° C.
- Doe alle ingrediënten behalve de melk in de kom van de Kitchenaid en laat de machine al eens kneden.
- Voeg de melk beetje bij beetje toe en laat kneden.
- Het deeg is goed wanneer het los komt van de kom.
- Het deeg mag niet te droog zijn maar ook niet te nat.
- Voel dus regelmatig aan het deeg.
- Bebloem je werkblad en kneed het deeg nog eens handmatig door.
- Maak een bal van het deeg en leg het in een kom, dek af met plastic folie en laat het rijzen totdat het deeg in volume verdubbeld is.
- Kneed na rijzing het deeg nog eens door en rol het dan uit tot een mooie lap die iets groter is dan je bakvorm.
- Leg het deeg in de bakvorm en prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Rol met je deegroller over de randen van de bakvorm zodat je de randen mooi afsnijd.
- Leg nu een vel bakpapier op de bodem en beleg met bakparels.
- Bak de bodem nu blind gaar in ca 20 à 25 minuutjes.
- Verwijder de bakparels na het bakken en laat de vlaai volledig afkoelen.
- Terwijl de bodem en de pudding afkoelen kun je de kom waarin je de Chantilly room gaat maken koud zetten in de koelkast.
- Deze moet echt ijskoud zijn wanneer je hem gaat gebruiken.
- Afwerking vlaai:
- Neem de pudding erbij en klop deze even door tot je een mooie créme krijgt.
- Klop er nu de 2 à 3 el slagroom onder en leg de pudding op de vlaai.
- Strijk met een paletmes de pudding mooi egaal uit.
- Neem de ijskoude kom en doe hierin de slagroom.
- Voeg de zaadjes van het vanillestokje toe en begin met het kloppen van de slagroom.
- Wanneer de slagroom lobbig wordt ( yoghurtdikte ) doe je er de poedersuiker en de vanillesuiker bij.
- Klop nu de slagroom verder stijf. K
- ijk uit dat je niet te ver klopt !
- De slagroom heeft maar enkele seconde nodig om om te slaan naar boter.
- Doe de slagroom in een spuitzak met een rond spuitmondje.
- Spuit nu de moppen op de taart.
- Werk af met poedersuiker langs de randen.