Ovenbroodjes

Ovenbroodjes

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 560 g tarwebloem
  • 560 g roggebloem
  • 30 g zout
  • 62 g verse gist
  • 30 g honing
  • 675 g ijswater

Toppings:

  • maanzaad
  • sesamzaad
  • bloem
  • gedroogde ui

Instructies

  • Meng de witte tarwebloem en de roggebloem door elkaar.
  • Neem een ruime kom en doe de bloem hierin, maak een kuiltje.
  • Doe hierin de verkruimelde gist, de honing en het zout.
  • Zorg dat het zout langs de kant wordt bijgevoegd!
  • Voeg dan het ijswater toe.
  • Meng alle ingrediënten tot er zich een deegbal vormt.
  • Kneed het deeg 5 minuten met de keukenrobot of 8 minuten met de hand.
  • Wanneer het deeg soepel en elastisch aanvoelt is het klaar om verdeeld te worden.
  • Weeg deegstukjes van 50 g af.
  • Laat deze 5 minuten rusten onder een handdoek.
  • Rol de deegstukjes tot een mooi balletje.
  • Leg het deegstukje op tafel en maak met de bolle kant van je hand cirkelvormige bewegingen.
  • Ondertussen kan je met je duim extra spanning zetten op het deegballetje.
  • Duw deze broodjes met de bovenkant in de gewenste topping; maanzaad, sesamzaad of gedroogde uien.
  • Of snij ze met een mesje in.
  • Je kan zelf kiezen hoe je de broodjes wil versieren.
  • Leg de broodjes op een warme bakplaat, dek af met handdoek of plasticfolie en laat 20 tot 30 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
  • Verwarm de oven tot 260°C, zet de broodjes erin en giet nog wat extra water in de hete oven.
  • Dit zal zorgen voor extra krokant korstje.
  • Bak de broodjes 5 min.
  • Op 260°C en dan nog eens 5 minuten op 200°C.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Notities / Tips / Wijnadvies

Het opbollen van de deegstukjes vereist wat handigheid en oefening. Maar het is zeker de moeite waard om de techniek onder de knie te krijgen. Je zal ’t nog vaak kunnen gebruiken.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Brood
Land van herkomst België