Pasticcio

(Italiaanse vleespastei)


Porties: 10
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 200 gram kippenlevertjes
  • 2 dl Marsalawijn Italiaanse dessertwijn
  • 1 dl witte wijn
  • 450 gram kalfsvlees in kleine blokjes
  • 450 gram varkenslappen in blokjes
  • 200 gram vetspek in blokjes
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels slagroom
  • 100 gram grof gehakte gebrande hazelnoten
  • 1 fijngesneden teentje knoflook
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel marjolein
  • zout versgemalen peper
  • 1 eetlepel boter
  • 1 fijngehakt sjalotje
  • 200 gram dungesneden bacon broodbeleg
  • 1 pakje diepvriesbladerdeeg
  • 1 dikke plak ± 1 cm gekookte ham in repen
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 1 losgeklopt ei

Instructies

  • Maak de pastei 1 dag van te voren.
  • Halveer de kippenlevertjes en laat ze in 1 dl Marsala en de witte wijn ± 3 uur marineren.
  • Maal het kalfsvlees, varkensvlees en vetspek in een keukenmachine fijn en kneed de rest van de marsala, de eieren, room, hazelnoten, knoflook, tijm,
  • marjolein, (± 10 g) zout en peper erdoorheen.
  • Bak het sjalotje in de boter.
  • Voeg de drooggedepte kippenlevers, zout en peper toe, bak ze snel bruin (maar niet gaar) en schep ze uit de pan.
  • Schenk de marinade in de pan, roer de aanbaksels los en laat de marinade tot ± 3 eetlepels inkoken.
  • Zeef het vocht, laat het afkoelen en voeg het aan het vleesmengsel toe.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Rol de plakjes deeg op elkaar uit tot een rechthoek van 35 x 45 cm.
  • Beleg die met bacon, laat rondom een rand vrij.
  • Leg 1/3 deel van de vulling in het midden, verdeel er de kippenlevers over en leg er weer 1/3 deel van de vulling op.
  • Leg de repen ham er in de lengte op en strooi er peterselie over.
  • Verdeel er de rest van de vulling over en strijk die glad.
  • Vouw de bacon over de vulling.
  • Vouw het deeg erom en plak de naden met water op elkaar.
  • Leg de pastei met de naad naar onder op de bakplaat.
  • Maak met een appelboor enkele gaatjes in de bovenkant en zet er schoorsteentjes van opgerold aluminiumfolie in.
  • Versier de bovenkant met uit restjes deeg gesneden figuurtjes.
  • Bestrijk de pastei met losgeklopt ei en bak hem in de oven ± 15 minuten.
  • Schakel de oven terug naar 170°C en bak de pastei in nog ± 45 minuten gaar en goudbruin.
  • (Schenk eventueel aspic door de openingen in de bovenkant en laat die opstijven).
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Kalfsvlees / Kip / Varkensvlees / Vlees
Land van herkomst Italië