Pasticcio
(Italiaanse vleespastei)
Ingrediënten
- 200 gram kippenlevertjes
- 2 dl Marsalawijn Italiaanse dessertwijn
- 1 dl witte wijn
- 450 gram kalfsvlees in kleine blokjes
- 450 gram varkenslappen in blokjes
- 200 gram vetspek in blokjes
- 2 eieren
- 3 eetlepels slagroom
- 100 gram grof gehakte gebrande hazelnoten
- 1 fijngesneden teentje knoflook
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel marjolein
- zout versgemalen peper
- 1 eetlepel boter
- 1 fijngehakt sjalotje
- 200 gram dungesneden bacon broodbeleg
- 1 pakje diepvriesbladerdeeg
- 1 dikke plak ± 1 cm gekookte ham in repen
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
- 1 losgeklopt ei
Instructies
- Maak de pastei 1 dag van te voren.
- Halveer de kippenlevertjes en laat ze in 1 dl Marsala en de witte wijn ± 3 uur marineren.
- Maal het kalfsvlees, varkensvlees en vetspek in een keukenmachine fijn en kneed de rest van de marsala, de eieren, room, hazelnoten, knoflook, tijm,
- marjolein, (± 10 g) zout en peper erdoorheen.
- Bak het sjalotje in de boter.
- Voeg de drooggedepte kippenlevers, zout en peper toe, bak ze snel bruin (maar niet gaar) en schep ze uit de pan.
- Schenk de marinade in de pan, roer de aanbaksels los en laat de marinade tot ± 3 eetlepels inkoken.
- Zeef het vocht, laat het afkoelen en voeg het aan het vleesmengsel toe.
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Rol de plakjes deeg op elkaar uit tot een rechthoek van 35 x 45 cm.
- Beleg die met bacon, laat rondom een rand vrij.
- Leg 1/3 deel van de vulling in het midden, verdeel er de kippenlevers over en leg er weer 1/3 deel van de vulling op.
- Leg de repen ham er in de lengte op en strooi er peterselie over.
- Verdeel er de rest van de vulling over en strijk die glad.
- Vouw de bacon over de vulling.
- Vouw het deeg erom en plak de naden met water op elkaar.
- Leg de pastei met de naad naar onder op de bakplaat.
- Maak met een appelboor enkele gaatjes in de bovenkant en zet er schoorsteentjes van opgerold aluminiumfolie in.
- Versier de bovenkant met uit restjes deeg gesneden figuurtjes.
- Bestrijk de pastei met losgeklopt ei en bak hem in de oven ± 15 minuten.
- Schakel de oven terug naar 170°C en bak de pastei in nog ± 45 minuten gaar en goudbruin.
- (Schenk eventueel aspic door de openingen in de bovenkant en laat die opstijven).