Peer & Blauwe Kaas Tarte Tatin
Equipment
Ingrediënten
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 6-8 stevige handperen geschild, gehalveerd en met het klokhuis verwijderd
- 75 g boter
- 150 g suiker
- 1 ei
- 75 g blauwe kaas bijv. roquefort of gorgonzola
- 50 g walnoten grof gehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C en haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
- Doe boter en suiker in een ovenbestendige koekenpan of tarte-tatinvorm (doorsnede ongeveer 25 cm).
- Verhit op middelhoog vuur tot een goudbruine karamel.
- Voeg de perenhelften toe en bak ze ongeveer 5 minuten in de karamel.
- Haal de pan van het vuur en rangschik de peren met de bolle kanten naar beneden.
- Laat 5-10 minuten afkoelen.
- Snijd een cirkel uit het deeg die groot genoeg is om de peren ruim te bedekken.
- Snijd uit het overige deeg sterretjes voor decoratie.
- Bedek de peren met het deeg en stop de randen in.
- Bak de tarte Tatin in 25-35 minuten goudbruin en gaar.
- Bestrijk de bladerdeegsterretjes met losgeklopt ei en bak ze de laatste 15 minuten mee.
- Laat de tarte Tatin 5 minuten afkoelen na het bakken en keer hem dan voorzichtig om op een bord met opstaande rand.
- Verbrokkel de blauwe kaas over de tarte Tatin en garneer met walnoten en bladerdeegsterretjes.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies: Een zoete witte wijn zoals een Sauternes of een dessertwijn zoals een late harvest riesling vormt een mooi contrast met de zoute en hartige smaken van de blauwe kaas en de zoete karamel.
Voedingswaarden
Calories: 420 kcal | koolhydraten: 52 g | Protein: 7 g | Vet: 21 g | Zout: 0.6 mg | Sugar: 38 g