Pijnboompitten stol met rozijnen en amandelspijs voor de Kerst

Pijnboompitten stol met rozijnen en amandelspijs voor de Kerst

Porties: 1 brood
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 200 gram blanke rozijnen
  • ½ deciliter sinaasappellikeur
  • 500 gram bloem gezeefd
  • eetlepel citroen
  • 40 gram verse gist verbrokkeld
  • deciliter melk
  • 1 ei losgeklopt
  • 30 gram suiker
  • 1 theelepel zout
  • 225 gram boter
  • 150 gram pijnboompitten of amandelen grof gehakt
  • ca. 300 gram amandelspijs
  • 1 ei
  • poedersuiker

Instructies

  • Week de rozijnen circa 30 min in de likeur en laat ze uitlekken.
  • Doe de bloem met de citroenschil in een kom en maak in het midden een kuiltje.
  • Los de gist op in de melk en schenk dit mengsel in het kuiltje.
  • Voeg het ei, suiker, zout en 175 gr gesmolten boter toe.
  • Roer alles door elkaar en kneed het in 10-15 tot een glad, soepel deeg. 
  • Laat het deeg afgedekt circa 20 min rusten
  • Rol het dan uit tot een lap van 2 cm dik.
  • Verdeel de uitgelekte rozijnen, de pijnboompitten en dadels erover, rol het deeg op en kneed het nogmaals goed door. 
  • Vorm het deeg tot een ovale vorm en laat het afgedekt circa 30 min rijzen. 
  • Meng de amandelspijs met de eierdooier en vorm hiervan een rol.
  • Druk een deegroller over de lengte in het deeg en rol één helft van het deeg uit tot een platte lap.
  • Leg hierop de rol amandelspijs en vouw het uitgerolde stuk deeg over de spijs.
  • Druk het brood dicht, vorm er een ovale stol van en leg die op de bakplaat.
  • Laat het brood onder een doek 2-2½ uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  • Bak het brood in het midden van een voorverwarmde oven op 180 graden in 50-60 minuten lichtbruin en gaar. 
  • Bestrijk de warme stol met 50 gr gesmolten boter, rol hem in aluminiumfolie en laat hem afkoelen.
  • Bestrooi de stol met poedersuiker en serveer hem, in plakken, met roomboter.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood
Land van herkomst Italië
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc Kerst