Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- cakevorm lengte ca. 28 cm,
- stuk bakpapier van ca. 28 x 9 cm
Ingrediënten
- 750 g vastkokende aardappels
- 2 eieren
- ⅛ liter slagroom
- 50 g geraspte Parmezaanse kaas
- ½ zakje basilicum à 15 g
- Zout en peper naar smaak
- 2 theelepels boter of margarine om in te vetten
Instructies
Voorbereiden:
- Verwarm de oven voor op 175 °C of gasovenstand 3.
- Schil de aardappels, was ze en schaaf ze (met een kaasschaaf) in flinterdunne plakjes.
- Meng in een kom de eieren, slagroom en de helft van de kaas.
- Knip de basilicum erboven fijn en breng het mengsel op smaak met zout en peper.
- Vet de cakevorm in met 1 theelepel boter.
- Bekleed de bodem met bakpapier.
- Leg op de bodem 1/4 deel van de aardappelplakjes.
- Strijk 1/4 deel van het eiermengsel erover uit.
- Herhaal dit nog drie keer.
- Strooi de rest van de kaas erover en dek de vorm af met aluminiumfolie.
- Bak de aardappelcake afgedekt in het midden van de oven ongeveer 1 uur, tot hij gaar is.
- Verwijder de folie.
- Verwarm de oven voor op 200 °C of gasovenstand 4.
- Laat de bovenkant van de cake in nog ca. 10 minuten goudbruin worden.
- Neem de cake uit de oven en laat hem in de vorm afkoelen.
Bereiden:
- Verwarm de oven voor op 200 °C of gasovenstand 4.
- Vet een bakplaat in met de rest van de boter.
- Snijd voorzichtig de rand van de cake los.
- Leg een plank op de vorm, keer deze om en schud voorzichtig zodat de cake uit de vorm komt.
- Verwijder het bakpapier.
- Leg een andere plank op de cake en keer deze nogmaals voorzichtig.
- Snijd de cake in de lengte doormidden.
- Snijd elke helft in 6 vierkantjes.
- Zet de carrés op de bakplaat en verwarm ze in het midden van de oven gedurende ca. 10 minuten.
- Plaats de carrés op de borden.
Notities / Tips / Wijnadvies
Geniet van deze heerlijke aardappelcarrés als een bijzondere en smaakvolle traktatie. Perfect als bijgerecht bij verschillende maaltijden.