Aardappelflensjes

Lekkere en luchtige aardappelflensjes, gegarneerd met knapperige rauwe ham. Perfect als bijgerecht of lichte maaltijd.
Porties: 8
(inclusief afkoeltijd) 1 uur 40 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 250 g aardappelen geschild
  • ¼ liter melk
  • 2 eetlepels bloem
  • Zout naar smaak
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • Boter om te bakken
  • 50 g rauwe ham in reepjes gesneden

Instructies

Voorbereiding:

  • Kook de geschild aardappelen in weinig water met een snufje zout gedurende 20 minuten, of tot ze gaar zijn.
  • Stamp de aardappelen fijn met een aardappelstamper.
  • Meng de melk door de gestampte aardappelen en laat het mengsel ongeveer 1 uur afkoelen.

Bereiding:

  • Roer de bloem, een snufje zout, de eieren, eiwitten en crème fraîche door het afgekoelde aardappelmengsel tot je een stevig flensjesbeslag hebt.
  • Verhit een beetje boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Schep kleine porties van het beslag in de pan en bak de flensjes (doorsnede ongeveer 6 cm) aan beide kanten goudbruin.
  • In een aparte pan, verhit een halve eetlepel boter en bak de reepjes rauwe ham tot ze knapperig zijn.
  • Strooi de knapperige ham over de gebakken flensjes en serveer direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Deze aardappelflensjes zijn ook heerlijk als hoofdgerecht, geserveerd met een frisse salade. Voeg extra kruiden zoals bieslook of peterselie toe aan het beslag voor extra smaak.

Wijnadvies:

Een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of een droge Riesling past goed bij deze aardappelflensjes.

Voedingswaarden

Calories: 220 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 8 g | Vet: 12 g | Zout: 1.2 mg | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten / Ovenschotel / Pannenkoeken