Aardappelpuree met Gehakt Filosoof: De Belgische Troostmaaltijd

Ovenschotel met laag gehakt en romige aardappelpuree, goudbruin gebakken met peterselie op houten tafel.

Aardappelpuree met Gehakt Filosoof: De Belgische Troostmaaltijd

Vergeet ingewikkelde stoofschotels; deze Aardappelpureemet gehakt Filosoof is de ultieme comfort food uit België, zohartverwarmend dat zelfs de meest diepzinnige denker tevreden knikt. De zachte,smeuïge aardappelpuree vormt een deken over een sappige gehaktvullingdie een onverwachte kick krijgt door piccalilly. Dit is geengerecht om snel te eten, maar om bij weg te dromen. En het mooiste? De ovendoet het zware werk, zodat u 40 minuten kunt filosoferen over wat u met deextra piccalilly gaat doen!
Porties: 4
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
kostprijs per persoon € 3,50 per portie (indicatie)
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg Aardappelpuree van circa 1 kg aardappelen
  • 2 stuks Flinke uien
  • olie of Boter
  • 500 g Gehakt Rund- of Kalfsgehakt
  • 1 stuks Bouillontablet
  • 0.125 ltr Water
  • 5 el Piccalilly
  • Allesbinder
  • Zout Naar smaak
  • Peper Naar smaak
  • Paneermeel
  • Boter vlokjes

Instructies

  • Maak een niet te dikke aardappelpuree volgens het basisrecept en laat deze afkoelen.
  • Snipper de uien fijn.
  • Verhit de olie of boter in een hapjespan en fruit de ui al omscheppend in een paar minuten glazig.
  • Doe het gehakt in de pan en roer tot het rul is geworden en begint te verkleuren.
  • Roer het verkruimelde bouillontablet en het water door het gehaktmengsel.
  • Laat met het deksel op de pan een paar minuten stoven.
  • Roer de piccalilly door de gehaktvulling.
  • Bind het geheel naar wens bij met allesbinder en breng op smaak met zout en peper (Naar smaak).
  • Schep het gehaktmengsel in een ovenschaal en dek af met een egale laag aardappelpuree.
  • Verwarm de oven voor op $200^{circ}$C.
  • Bestrooi de aardappelpuree royaal met paneermeel en beleg met kleine vlokjes boter.
  • Zet de ovenschotel 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven tot het gerecht goed heet is en het korstje goudbruin kleurt.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Deze hartige Ovenschotel is het lekkerst met een frisse, groene salade (Sla) of een grote kom warme appelmoes om het zoute van het gehakt en de pittige piccalilly te balanceren. Zet ook zeker wat extra piccalilly op tafel!
Wijnadvies:
Bij een Belgische Ovenschotel met een vette, hartige basis van gehakt, aardappelpuree en een pittige, zure tegenhanger als piccalilly, heeft u een stevige, maar fruitige rode wijn nodig die de rijkdom aankan zonder zelf zuur te smaken door de piccalilly. Kies voor een Côtes-du-Rhône. Deze Franse rode wijn is krachtig genoeg om het Rundvlees-gehakt te begeleiden, maar heeft die heerlijke, aardse kruidigheid en fruitigheid van donkere bessen die de pittige piccalilly omarmt in plaats van ermee te botsen. Het is de perfecte, no-nonsense wijn voor deze robuuste, eerlijke troostmaaltijd. Zet de kachel maar aan!

Voedingswaarden

Calories: 744 kcal | koolhydraten: 52 g | Protein: 35 g | Vet: 44 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Ovenschotel / Rundvlees
Land van herkomst België
Jaargetijde: Alle Jaargetijden