Aardappelpuree met Gepofte Knoflook

Een kom romige aardappelpuree verrijkt met gepofte knoflook, bestrooid met verse peterselie, geserveerd op een rustieke houten tafel met knoflookbollen, een linnen servet en een kommetje peterselie ernaast.

Aardappelpuree met Gepofte Knoflook

Vergeet de aardappelpuree van je oma; dit is de luxe, volwassen versie die je altijd al hebt gewild. Deze aardappelpuree is zo fluweelzacht dat hij bijna van je lepel glijdt, en de zoete, diepe smaak van gepofte knoflook tilt hem naar een hoger niveau. Het is de culinaire held die zelfs de meest saaie stoofschotel tot een ware ster maakt. Zelfs als je geen fan bent van knoflook, zal deze puree je over de streep trekken
Porties: 4
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
kostprijs per persoon € 2,00 p.p. (schatting)
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • dl Melk
  • kilo Aardappels
  • 1 zakje Verse basilicum 15 g
  • 2 tenen Knoflook
  • 4 tenen Knoflook om te poffen
  • 4 mooie Blaadjes basilicum voor garnering
  • 5 eetlepels Olijfolie extra vierge
  • Zout
  • Vierseizoenenpeper

Instructies

Knoflook poffen:

  • Maak de knoflooktenen los, maar pel ze niet.
  • Verwarm in een steelpan de olijfolie en de 4 tenen knoflook circa 5 minuten zachtjes, tot ze beginnen te kleuren.
  • Haal de pan van het vuur en verwijder de knoflook uit de olie.

Puree bereiden:

  • Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in een pan met weinig water en zout in 15 minuten gaar.
  • Giet de aardappels af en stamp ze fijn.
  • Pers de 2 overgebleven tenen knoflook erboven uit en roer de knoflookolie en zoveel melk erdoor dat een smeuïge puree ontstaat.
  • Warm de puree al roerend nog even door.
  • Roer op het laatste moment de gehakte basilicum door de puree en breng hem op smaak met zout en vierseizoenenpeper.

Serveren:

  • Schep de puree in warme schaaltjes.
  • Garneer de puree met een gepofte knoflookteen en een basilicumblaadje.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer de puree als een luxe bijgerecht bij een stoofgerecht, zoals gestoofd konijn of sukadelappen. De rijke smaak en zachte textuur vormen een perfecte tegenhanger voor de intense smaken van het vlees en de saus.
Wijnadvies:
Bij de romige, kruidige smaken van deze aardappelpuree past een zachte rode wijn die de aardse tonen van het gerecht complimenteert. Een Merlot of een fruitige Pinot Noir is hier een uitstekende keuze. De soepele tannines en de smaken van rood fruit zorgen voor een elegante combinatie met de romigheid van de puree en de diepe smaak van de gepofte knoflook.

Voedingswaarden

Calories: 380 kcal | koolhydraten: 59 g | Protein: 8 g | Vet: 13 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten / Zuivel
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch