Aardappelpuree voor Feestelijke Gelegenheden

Porties: 50 personen
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 3 kg aardappelen pan klaar
  • 600 g melk
  • 400 g boter
  • 500 g room
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Laat de boter op kamertemperatuur komen.
  • Kook de aardappelen:
  • Haal de panklare aardappelen uit de vacuümverpakking en spoel ze af met koud water.
  • Doe de aardappelen in een pan en zet ze voor de helft onder water.
  • Voeg zoveel zout toe dat het water zo zout als zeewater smaakt.
  • Proef dit om zeker te zijn.
  • Breng de aardappelen met de deksel op de pan aan de kook.
  • Zet het vuur lager zodra het water kookt en laat de aardappelen rustig doorkoken.
  • Kook de aardappelen tot ze gaar zijn (controleer met een vleesvork).
  • Giet het water af zodra de aardappelen gaar zijn en laat ze nog 10 minuten nagaren met de deksel op de pan.
  • Pureer de aardappelen met een pureeknijper in de machinebekken.
  • Verwarm de melk en voeg deze geleidelijk toe aan de puree terwijl je mixt.
  • Voeg de boter toe en voeg de room beetje bij beetje toe totdat de puree een traag vloeibare consistentie heeft.
  • Breng de puree op smaak met vers gemalen peper en zout.
  • Vacumeer de puree indien gewenst en koel deze snel terug.
  • Voor het regenereren, verwarm de puree 12 minuten in de steamer.
  • Plaats een gastronormbak onder de stoomtreef voor het geval de zak opengaat.

Notities / Tips / Wijnadvies

Getruffeerde Aardappelpuree:

Breng de puree op smaak met 50 g truffelolie, zout en peper.

Wijnadvies:

Een rijke, volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige textuur van de aardappelpuree.

Voedingswaarden

Calories: 150 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 3 g | Vet: 7 g | Sugar: 1 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht
Land van herkomst Nederland
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Vegetarisch