Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- vorm
- Papier
Ingrediënten
- 200 gram bloem
- 100 gram boter of margarine
- 80 gram basterdsuiker
- 1 ei
- zout
- geraspte citroenschil
Voor het vulsel:
- 250 gram of meer aardbeien
- suiker
- 1 deciliter water
- citroensap
- aardappelmeel
- 1 /8 liter slagroom
- poedersuiker
Instructies
- De bloem zeven. De boter of margarine, basterdsuiker, het ei, geraspte citroenschil en zout toevoegen en deze ingrediënten tot een soepele bal kneden.
- Het deeg uitrollen tot een lap die in een ondiepe vorm past.
- De vorm invetten en met het deeg voeren.
- De randen goed aandrukken.
- Om te voorkomen dat het deeg gaat zakken een steunvulsel aanbrengen.
- Hiertoe een ingevet stuk boterhampapier groter dan de vorm, met de vette kant op
- het deeg leggen.
- Het papier tegen het deeg aandrukken.
- Op het papier een vulsel leggen van rauwe rijst, erwten of bonen of desnoods
- propjes papier.
- Het deeg in een matig warme oven in 20 à 30 minuten gaar en lichtbruin bakken.
- Het steunvulsel verwijderen en het gebak nog even laten bijkleuren.
- Het gebak uit de oven halen, laten afkoelen en uit de vorm nemen.
- De aardbeien voorzichtig wassen en van de kroontjes ontdoen.
- De vruchten met suiker bestrooid enige tijd wegzetten.
- Het water aan de kook brengen en dit met wat aangemengd aardappelmeel binden.
- Het sap van een citroen eraan toevoegen.
- Vlak voor het gebruik de aardbeien in de korst overdoen.
- Het uitgelekte aardbeiensap bij de saus doen.
- Dit sausje indien nodig nog verder met suiker op smaak brengen en over de
- aardbeien gieten.
- De room met wat gezeefd poedersuiker stijf slaan en hiermee en met wat
- achtergehouden aardbeien de taart garneren.