Aardbeientaartjes van Sofie Dumont
Equipment
- taartvormpjes (8 cm)
- uitstekers (10 cm)
- deegrol
- borsteltje
- spuitmondje 10 mm
Ingrediënten
- 500 g aardbeien
Koekjesdeeg:
- voor circa 12 vormpjes 8 cm
- 125 g boter
- 65 g suiker
- 1 ei 50 g
- 250 g bloem
- 30 g suiker
- 30 g amandelpoeder
- snuifje zout
- snuifje vanillepoeder
Schuim om af te werken:
- 100 ml eiwit
- 200 g suiker
Banketbakkersroom voor de vulling:
- 375 ml melk
- 4 eierdooiers
- 35 g suiker
- 30 g maïzena
- 1 vanillestok
- 80 g witte chocolade
- 200 g slagroom
- 20 g poedersuiker
- rode bessengelei
Instructies
Bereiding banketbakkersroom:
- Splijt een vanillestokje en schraap het merg er uit.
- Voeg dit toe aan de melk.
- Breng de melk aan de kook.
- Meng intussen de eidooiers, suiker en maïzena en roer met een garde tot een massa zonder klonters.
- Giet op deze massa wat kokende melk en roer goed.
- Giet het geheel daarna weer bij de melk en breng de pudding weer aan de kook (laat even ploffen).
- Stort de warme pudding meteen in een ander recipiënt en plaats dit in een kom met ijswater.
- Roer zodat er zich geen vel kan vormen en de banketbakkersroom ook snel afkoelt.
Bereiding koekjesdeeg:
- Roer malse boter in de keukenmachine tot een zeer zachte crème.
- Splijt een vanillestokje en schraap het merg er uit.
- Voeg bij de boter.
- Meng de suiker bij de boter.
- Voeg het ei toe.
- Zeef de bloem met het bakpoeder en het snuifje zout.
- Meng kort.
- Kneed het deeg niet, maar zorg gewoon dat alle ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn.
- Verpak het deeg in plastic folie en bewaar minstens een halfuurtje in de koelkast.
- Neem de taartvormpjes klaar.
- Inboteren hoeft niet.
- Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot 3 à 4 mm dikte.
- Steek met een uitsteker cirkels die 2 cm groter zijn dan de taartvormpjes.
- Beleg de vormpjes met het deeg en prik even in.
- Zet de beklede taartvormpjes een halfuurtje in de koelkast.
- Verwarm de oven op 190°C.
- De taartbodems gaan we blind bakken.
- Dit kan met bakerwten, maar het kan ook zonder.
- Wil je toch blind bakken met bakerwten, snij dan cirkels van 3 cm groter dan de vormpjes uit bakpapier.
- Drapeer deze papiertjes in de vormpjes en vul met bakerwten.
- Plaats de taartvorm in de oven bak goudbruin in 15 minuten.
- Schud meteen na het bakken de bakerwten er uit, haal de papiertjes weg, ontvorm en laat de taartvormpjes op een rooster afkoelen.
Afwerking:
- Smelt de witte chocolade en strijk met een borsteltje de taartjes in.
- Laat de chocolade opstijven.
- Klop de slagroom met poedersuiker luchtig in pieken en meng onder de afgekoelde en losgeroerde banketbakkersroom.
- Bestrooi eventueel de randen van de (nu nog) lege taartjes met wat poedersuiker.
- Vul een spuitzak met effen spuitmondje (doorsnede 10 cm) en vul de taartjes met een royale dot pudding.
- Was de aardbeien en droog ze zorgvuldig.
- Halveer ze in twee en schik ze met de snijkant naar boven rondom het taartje, in de pudding.
- Breng met een borsteltje wat rode bessengelei aan over de aardbeiden zodat alle vruchten bedekt zijn met een laagje gelei.
- Klop het eiwit met de suiker tot stevig schuim.
- Vul een spuitzak met getand spuitmondje (8 mm) en spuit een roosje op elk taartje.
- Kleur het schuim lichtjes met een crème brulée brander.
- Zet koel weg.
Notities / Tips / Wijnadvies
Hoe langer je het deeg bewerkt, hoe moeilijker het wordt om uit te rollen
Je kan eventueel de warme pudding zeven, zo ben je zeker dat er geen klonters in de pudding zitten.
Voor het afglanzen van de aardbeien kan je ook abrikozengelei gebruiken die je eventueel kan kleuren met rode kleurstof.